- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Mariacka 1: mięsna kuchnia w ciekawym wydaniu
W klimatycznym zaułku vis a vis Bazyliki Mariackiej od ponad miesiąca funkcjonuje nowa restauracja - Mariacka 1. Zjemy tu głównie dania mięsne z wołowiny i jagnięciny, pochodzących z ekologicznej hodowli oraz obfite śniadania. Przytulny wystrój lokalu współgrający z okoliczną architekturą oraz ciekawe połączenie smaków kuchni klasycznej z azjatycką sprawiają, że warto wybrać się tu zarówno na romantyczną kolację, jak i obiad z przyjaciółmi.
Dokąd wybrać się na fantastyczną mięsną ucztę, a przy tym w samym sercu starego Gdańska cieszyć się kameralną atmosferą i odpoczynkiem od zgiełku turystów? Adres jest prosty - to restauracja Mariacka 1, która od końca maja działa przy ul. Mariackiej 1, tuż przy Bazylice Mariackiej.
Klasyczna kuchnia z azjatyckim twistem
Szefem kuchni Mariackiej 1 jest Kamil Kołodziejski, który przez ostatnie trzy lata piastował stanowisko szefa kuchni restauracji Sztuczka. Choć doskonalił swoje umiejętności w zakresie kuchni klasycznej i włoskiej, jego największą pasją są smaki Dalekiego Wschodu. Przemyca te fascynacje w daniach przygotowywanych w Mariackiej 1, udowadniając, że przyprawy i inne produkty kuchni azjatyckiej mogą świetnie wzbogacać kuchnię klasyczną i rozpieszczać podniebienia gości prawdziwą eksplozją smaków.
- Chciałbym przekonać odwiedzających nas w Gdańsku gości do swojej kuchni, opartej na szlachetnych produktach w prostych odsłonach. Z racji momentu, w którym się otworzyliśmy, pokazuję smaki kojarzące się z wakacjami. Później chciałbym przejść do dań inspirowanych kuchnią azjatycką - mówi Kamil Kołodziejski, szef kuchni.
Mięso z ekologicznej hodowli
Trzon karty dań głównych stanowią steki - z rostbefu, antrykotu wołowego, polędwicy wołowej oraz z tuńczyka. W menu znajdziemy także jagnięcinę - w postaci szaszłyków i duetu biodrówki jagnięcej i combru z kością oraz grillowane macki ośmiornicy.
Wszystkie mięsa pochodzą od lokalnych dostawców z ekologicznych hodowli. Choć karta nie zakłada opcji wegetariańskich, istnieje możliwość zamówienia i takich dań. Szef kuchni zawsze jest w stanie przygotować bezmięsne danie na specjalne życzenie.
Smakuj i łącz dodatki
Dania zestawiane są z ciekawymi dodatkami, odpowiednio harmonizującymi kompozycje smaków, takimi jak: puree z batatów, chimichurri i ziemniaczany chrust, puree z zielonego groszku z sosem tzatziki i kiełkami groszku czy pesto szczawiowe z karmelizowaną cykorią i chorizo. Ponadto, do dań głównych można dobrać jeszcze jeden dodatek (każdy kolejny kosztuje 10 zł) spośród m.in. ziemniaków z parmezanem i szczypiorkiem, ziemniaka opalanego z gzikiem z wędzonego twarogu czy sałatek np. z kolorowych pomidorów z domową fetą lub rzymskiej z cezarem i parmezanem.
Na przystawkę zjemy tu szwajcarskie placuszki - rosti ziemniaczane z łososiem gravlax, grillowane przegrzebki i zasługujący na szczególną uwagę tatar wołowy podawany z piklowaną szalotką, świeżymi portobello, majonezem pieprzowym i truflą. Wśród zup znajdziemy cebulową i rybną, a na słodkie zakończenie posiłku proponowany jest placek bananowy z espumą ze słonego karmelu i kruszonką kawową oraz sernik limonkowy z duszonym rabarbarem z truskawkami, bazylią i kruszonką z palonego masła.
Obfite śniadania
Codziennie w godz. 9-12 Mariacka 1 serwuje śniadania. Do wyboru jest kilka opcji, głównie śniadaniowych klasyków, jednak podawanych w ciekawym wydaniu. To m.in. wariacja na temat śniadania angielskiego - jajka sadzone z chrupiącym boczkiem, białą fasolką, pieczonym pomidorem i pesto bazyliowym, jajecznica ze szczypiorkiem, kurkami, zapiekanym brie, dux-el grzybowym, majonezem truflowym i frankfurterkami, owsianka z owocami leśnymi, kokosem i twarogiem, brioche z łososiem, musem z awokado, jajkiem, sosem holenderskim i kawiorem czy foccacia z grillowanym antrykotem, marmoladą z czerwonej cebuli i majonezem z pieczonego czosnku. Każde ze śniadań kosztuje 35 zł, a w cenie do wyboru jest kawa lub herbata.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Mariacka 1 Gdańsk, Mariacka 1
Opinie (8) 1 zablokowana
-
2021-07-09 07:24
"Murowaniec" nawdycha sie aromatow za friko. Czyli tak jak lubil i dzialal.
- 3 0
-
2021-07-09 12:26
Ceny powalające
- 3 0
-
2021-07-09 14:22
Szaszłyk z jagnięciny lub fajny stek (3)
Zjadłoby się... Ciekawe jakie ceny...
- 0 2
-
2021-07-09 14:34
(1)
Z jagnięciny polecam tzw. kotleciki - czyli comber pokrojony na mini-tomahawki.
Całkiem niedawno dopiero poznałem smak jagnionka, jedzonego koniecznie z fragmentami tłuszczu - właśnie kotlecki, ale także łopatkę z kością - i na pewno przy okazji odtworzę sobie te dania. Chętniej niż steka. Kotleciki wcześniej marynujesz w gęstym sosie (zmiksowałem dużo świeżego rozmarynu, czosnek 2 ząbki, 1 limonkę obraną, nieco oliwy, sól i pieprz.) Mięso potem ogrzewasz do temp pokojowej, piekarnik na 180-200 st. C i wykładasz do nagrzanego kotleciki (nie przykryte) na 20-25 min. Wytopionym tłuszczem i marynatą polewasz pieczone ziemniaki. Do tego czerwone wino o zdecydowanym smaku i mocnym ciele. I szczęście w gębie! Kostki wyssać, ogryźć ze wszystkiego, paluchy oblizać.- 3 2
-
2021-07-10 12:01
Nie jadajcie młodych zwierzątek. One tak płaczą.
- 0 1
-
2021-07-09 22:27
Wyglądają na rozsądne, no chyba, że porcje mikro...
- 1 0
-
2021-07-09 19:12
Pamiętam jak ten lokal prowadził Vittorio.
Prawdziwy włoch. Zawsze było zamieszanie na kuchni.
Ranata z Zaspy- 2 0
-
2021-07-10 05:41
Konsumpcja mięsa powinna zostać zakazana lub znacząco ograniczona, np. poprzez obłożenie jej wysokim podatkiem, tak jak papierosów czy wódki. Przyczyniłoby się to do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i wyeliminowania cierpienia zwierząt.
- 0 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.