- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Polecamy pięć lodziarni
Wakacje już za nami, po upałach pozostało wspomnienie, ale na dworze nadal jest ciepło. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się lodowymi przysmakami. Rzemieślnicze, tradycyjne, włoskie - lody to jeden ze specjałów, który - mimo że jest kojarzony z latem - sprawdzi się jako idealny deser przez cały rok. Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Zobaczcie nasz subiektywny wybór pięciu ciekawych lodziarni, które zaskakują oryginalnymi smakami.
Lody Włoska Robota
- Nasze specjały tworzymy z oryginalnych włoskich składników i receptur, które cały czas ulepszamy, aby lody włoskie nie kojarzyły się tylko z tanimi wodnistymi proszkowymi lodami w budce przy plaży. U nas tworzymy lody na bogato, treściwe, puszyste, idealne nie tylko na słoneczne dni - podkreślają właściciele punktu Lody Włoska Robota.
Lody sprzedawane są za 5,50 zł za porcję. Można je kupić również na wynos w pojemnikach termoizolacyjnych. Każdy lód podawany jest w ekologicznych kubeczkach lub kolorowych waflach: czerwone, czarne, zielone itp. Do każdego z nich można dobrać shot czekoladowy, czyli przepyszną czekoladę wpuszczoną do wafelka, a na to lody w ulubionej wersji.
Latto Gelato
Według właścicieli lodziarni Latto Gelato lody wyróżnia idealnie kremowa, aksamitna konsystencja i wyraźny smak. Przygotowują je według włoskich receptur. Lodziarnia stworzona została przez Anię i Kubę, małżeństwo, które odnalazło wspólną pasję w produkcji lodów. Ania przez pół roku mieszkała właśnie we Włoszech, gdzie codziennie raczyła się prawdziwymi gelato. Po powrocie wraz z mężem postanowiła stworzyć lodziarnię, której owocem jest inspirowane włoskimi smakami - Latto Gelato.
- Latto Gelato to nasz autorski pomysł. Powstał z pasji do tworzenia prawdziwego włoskiego gelato. Chcemy stworzyć w Gdańsku miejsce, gdzie każdy przez chwilę będzie mógł się poczuć jak na Półwyspie Apenińskim. Dlaczego nasze gelato jest wyjątkowe? Bo nie korzystamy z gotowych baz lodowych. Każdy smak gelato i sorbetu jest unikalnym przepisem - podkreślają właściciele lodziarni.
Smaki deserów w lodziarni zmieniają się bardzo często. Jednymi z najnowszych smaków są lody inspirowane jagodzianką, na bazie placka drożdżowego, z jagodami i przesypane kruszonką. Jednymi z najpopularniejszych smaków w lodziarni są zarówno te zwyczajne, jak wanilia, pistacja, czekolada, słony karmel, ale klienci chętnie też wybierają takie smaki, jak macha z białą czekoladą, kokos z wiśnią, sorbet rabarbarowy czy lody wegańskie. Jak informują właściciele, smaki lodów z owocami nigdy nie będą takie same z uwagi na fakt, że korzystają wyłącznie z dobrych i naturalnych składników.
Czytaj też: Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne
Bosko
Lodziarnia mieści się przy al. Jana Pawła II oraz przy Świętojańskiej 71 w Gdyni . W swojej ofercie ma prawie 300 smaków. Oczywiście nie wszystkie są dostępne jednocześnie. W zależności od zapotrzebowania i pomysłu personelu pojawiają się one codziennie w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, Bosko ma tak zwane "wege wtorki", podczas których nie brakuje specjalnych smaków dla wegan. Są również lody dla alergików oraz osób z nietolerancją pokarmową, a także produkty fit czy bez cukru.
Jeżeli chodzi o cenę, to za gałkę jednego smaku należy zapłacić 5,50 zł. Cena jednak idzie z wielkością, ponieważ płacimy za 120 g lodów, czyli często dwukrotnie większą ilość niż standardowo w wielu lodziarniach. Jak podkreśla lodziarnia - lody produkowane są wyłącznie na naturalnych składnikach i nie ma w nich dodatków chemicznych i konserwantów.
Cukiernia Le Delice
Cukiernio-lodziarnię Le Delice znajdziemy w dwóch gdańskich lokalizacjach. Pierwsza z nich mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 we Wrzeszczu. Druga zaś przy ul. Królewskie Wzgórze na Morenie. Lody i sorbety rzemieślnicze produkowane są zgodnie z własną autorską recepturą cukierni. Znajdziemy tu lody: śmietankowe, słony karmel, czekolada Valhrona Guanaja, orzech laskowy, snickers, mascarpone z maliną, czekolada Valhrona Jivara z morelą, sernik z bakaliami, jogurt grecki sam, jak i z czarną jagodą, gorgonzola z melonem, mleczna truskawka, mleczna wiśnia, oreo, orzech włoski z figą, pistacja.
Prócz tak szerokiej oferty lodów tworzonych na bazie śmietanki cukiernia oferuje również sorbety o smaku: gruszki, mango, marakui, ananasa z pietruszką, truskawki z bazylią, truskawki z rabarbarem, cytryny z miętą, szarlotki z kruszonką. Dostępność poszczególnych smaków należy jednak sprawdzać na bieżąco.
Lody można zamówić również przez stronę internetową w trzech wielkościach: 750 g (40,50 zł), 500 g (28 zł), a także 1 kg (53 zł).
Dziś Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
You Scream Ice Cream
Kolejne lody rzemieślnicze - You Scream Ice Cream znajdziemy na terenie imprezowej 100czni i przy ulicy Garbary 14 w Gdańsku. Klasykami są tutaj lody o smaku rafaello, cookies, nutella, sorbet mango alphonso i - uwaga - lody absyntowe. Co ciekawe, miejsce stworzone zostało przez właściciela Cafe Absinthe - Karla Kuellmera, stąd też nie ma co się dziwić, że nawiązanie do znanego lokalu znajdziemy również w nazwach i smakach lodów.
W obu lokalach lodami może delektować się zarówno człowiek, jak i jego czworonożny przyjaciel. Przeznaczone dla zwierząt lody są pozbawione czekolady, laktozy i zawierają niską zawartość cukru. Jednym ze smaków dostępnych dla psów są np. lody bananowe.
Miejsca
Opinie (238) ponad 50 zablokowanych
-
2021-09-11 20:54
Chcecie dobrych lodów ? Jedźcie do Nowego Targu, lody u Żarneckich (1)
Nakładane łyżką stołową jak leci, nikt nie kręci mini gałek.
- 1 0
-
2021-09-12 05:31
Biedaczek... Nikt nie kreci mu...galek
- 0 0
-
2021-09-11 22:44
Mówi się i pisze LODY a nie LÓD !!!!!!!!
Nauczcie się tępaki i nieuki !!!!!!!
lód jest zimą na dworze albo w kostkach- 2 1
-
2021-09-12 08:16
Eskimos (1)
Eskimos
- 1 2
-
2021-09-12 13:09
Sam jestes eskimos
- 0 0
-
2021-09-13 10:38
UMAM ma genialne lody
warto zajrzeć, pyszności!
- 0 0
-
2021-09-14 17:06
() gdzie codziennie raczyła się prawdziwymi gelato.
Czyli co, raczyła się jednym lodem cały pobyt ? Ludzie, włoski język też posiada liczbę mnogą. Raczyła się prawidziwymi gelati !!!- 0 0
-
2021-09-15 09:01
Super lody
Te propozycje to nic, najlepsze lody są w " Znane smaki"
- 0 0
-
2021-09-15 10:12
Lody Bosko to przemysłówka
Nie dajcie się nabrać na rzemiosło bo to przemysłówka .Szukajcie małych i faktycznie lokalnych rzemieślniczych lodziarni.
- 0 0
-
2021-09-17 15:22
Lodziarnie
niestety dziś nie ma dobrych lodziarni. jakość lodów jakie sprzedają jest niska mimo to probuja roznych sposobów by kupujących chwalili lody
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.