- 1 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (5 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 5 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy
Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.
Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.
Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (142) 9 zablokowanych
-
2017-05-18 18:58
Dom Harcerza wymiata (1)
Kto był na "schabie po góralsku" wie o czym piszę. Do tego 18 zł za całe drugie danie.
- 1 2
-
2017-05-18 21:25
już nie....
- 0 0
-
2017-05-18 20:19
Panie Łukaszu (1)
sznycel w czeskim filmie jest niezjadliwy, chyba Pana tam stołowali za recenzję.
- 7 1
-
2017-05-19 19:32
Ja tam polecam jadłem i był pyszny....
- 0 0
-
2017-05-18 20:43
Dobrze wysmażony schabowy, smażone ziemniaki, zasmażana kapusta, piwo - klasyka.
- 2 1
-
2017-05-18 21:26
Gdzie? (1)
U Mamy albo Babci :-)
- 4 1
-
2017-05-19 19:39
To smaki niebo w gębie.....
- 1 0
-
2017-05-19 07:24
drażnią mnie określenia typy "calość śmiesznie tania" (2)
Raptem 26 zł
- 4 0
-
2017-05-19 11:41
Dla restauratora wyraźny sygnał, żeby podnieść cenę.
- 0 0
-
2017-05-19 14:24
Fakt, w domu zrobisz sobie za to całą stertę kotletów*
*kupując dobry schab za 15-20zł/kg - a jak kupisz mięso takie jak w połowie knajp czyli biedronkowo-lidlowe to nawet dwie sterty.
- 1 0
-
2017-05-19 12:37
A w domu można? Czy to już passe?
- 3 0
-
2017-05-19 23:01
(1)
W Motlavie byliśmy raz i wystarczy. Schabowy? W menu był wpisany jako schabowy z kostką, ale kostkę chyba pies zjadł, bo na nasz talerz nie trafiła. I to nie była jedyna niezgodność tego co zapisano w menu z tym co podawano na talerzu. Właściciel się starał, więc oszczędziliśmy to miejsce, nie dodając opinii tu i ówdzie w internecie, ale to tylko pokazuje, jak rzetelne są te artykuły na trojmiasto.pl. Amatorszczyzna
- 1 1
-
2017-05-23 13:34
Bzdura!
Jadam tam bardzo często schabowy to mistrzostwo, nie wiem jak można nie zobaczyć kości w schabowym. Chyba, że po prostu tak wam smakowało, że niechcący zjedliście razem z kością :D Wszystko jest świeże, doprawione i bardzo smaczne. Ceny jedne z niższych w okolicy. Miła atmosfera, porcję odpowiednie - zjeść przystawkę zupę danie główne i deser to nie lada wyczyn. POLECAM KAŻDEMU. Moim zdaniem nie ma w trójmieście lepszej restauracji z polskim jedzeniem.
- 0 1
-
2017-05-29 12:13
Schabowy na Żabim Kruku
Pysznego, klasycznego schabowego w zestawie za niecałe 17zł zjadłem w Food Passion na Żabim Kruku. Bez udziwnień, z chrupiącą panierką i cienko rozbity - jak u mamy :)
- 1 0
-
2017-06-15 16:21
Schabowy???
najlepszy w domku
widzisz mięsko, na czym usmażysz- 1 1
-
2017-06-30 10:28
Schabik
W Papudajni w Sopocie macie super schab z koscia ziemniaki,surówka i zupa za jedyne 14 zeta
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.