- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Gdzie zjeść w Trójmieście: pizzę z sieciówki
W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, jak karmią w popularnych pizzeriach-sieciówkach. W poprzednim tekście testowałem dania z piersią z kurczaka, a w następnym opiszę klasyka tajskiej kuchni - pad thai.
W ostatnich latach nastały naprawdę dobre czasy dla miłośników pizzy. Kto śledzi trendy w gastronomii, z łatwością dostrzeże modę na pizzę z pieca opalanego drewnem - co rusz otwiera się nowy lokal firmujący swój placek tą tradycyjną, włoską metodą pieczenia. To w większości niewielkie knajpki, w których właściciele z reguły dbają o dobry poziom wydawanych dań i jakość składników.
Przyznam, że pizza z pieca mnie i moje kubeczki smakowe rozleniwiła i rozpuściła, przyzwyczajając do, zazwyczaj, niezłych standardów. Zapomniałem o osiedlowych barach z pizzami czy sieciówkach, które wciąż przecież dominują w branży. Rajd po tych ostatnich nie był więc łatwym doświadczeniem kulinarnym (z drobnymi wyjątkami). Na potrzeby testu odwiedziłem restauracje czterech największych, czyli mających cztery i więcej oddziałów, sieciówek z pizzą w Trójmieście: Telepizzy, Pizzy Hut, Pepe i Da Grasso.
Na początek Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. I w porównaniu z Pizzą Hut, o której przeczytacie poniżej, bardziej kojarząca się z barem szybkiej obsługi niż restauracją. To chyba również pizzeria, w której najczęściej obowiązują promocje - a to tańsza pizza w poniedziałek, a to dwie w cenie jednej, a to jeszcze inna zniżka.
Rozgryzienie tego systemu zostawiam wam. Ja daję się złapać w marketingową sieć i zamawiam pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love". Cena za średnią, która jest naprawdę spora i dwie osoby nakarmi, wynosi 27,40 zł. Jest godzina 14:30, lokal w Sopocie jest pusty, nie licząc grupki gimnazjalistów, więc na placek czekam raptem kilka minut. Choć sprawiedliwiej byłoby nazwać ten pizzo-podobny twór kiepskim drożdżowym pierogiem. Z góry ładnie przyrumienionym, w środku zakalcowatym i nadzianym mazią z wędzonej goudy, bryndzy i cebuli. Żeby chociaż miała jeszcze ciekawy smak i była równomiernie rozłożona na powierzchni placka, to popychając sosem czosnkowym dałoby się tę drożdżową kluchę zjeść. Ale gdzie tam - farszu jest niewiele i po dwóch kęsach zostaje nam pół kawałka ciasta. Ale może to celowo? Przecież - jak mówi reklama - w Telepizzy ich tajemnicą jest ciasto. Nie chcę jej chyba odkrywać. Dwója.
Czas na największą konkurencję hiszpańskiej sieciówki - amerykańskiego korporacyjnego kolosa, czyli Pizzę Hut. Tutaj ciasto też jest pilnie strzeżonym sekretem, a dokładnie tzw. ciasto pan, czyli z patelni. Niektórzy bywalcy pieszczotliwie zwą je "dróżdżówą". Z włoską klasyką ta amerykańska mutacja niewiele ma wspólnego. To gruby, puszysty drożdżowy placek - dobrze zrobiony jest zarówno miękki, jak i chrupiący. Ja lubię. Tym bardziej, że w restauracji w Gdyni robią to prawidłowo.
Zamawiam spécialité de la maison, czyli pizzę "Super Supreme" - w wersji średniej to aż 32,95 zł. Drogo, bo na tym placku jest wszystko. I wołowina, i wieprzowina, i kiełbasa pepperoni, a do tego papryka, pieczarki, cebula i kilka garści oliwek. Te ostatnie skutecznie dominują smak całości. Jeśli chcecie najeść się w dwie osoby - weźcie jednak dużą. Czwórka z minusem.
W Pepe było przyzwoicie. To lokalna sieciówka - oddziały posiada tylko w Trójmieście. Ich pizza najbardziej przypomina tę z wszechobecnych barów osiedlowych, ale ma pretensję do włoskiego wzoru - nie zawsze to się uda, ale zdarza się, że ciasto jest cienkie i chrupiące. W gdyńskim przy ul. Morskiej jest dobrze. A duży (średnica - ponad pół metra) "Bacon Supreme" to gwarancja pełnego zadowolenia i wręcz kulinarna orgia dla każdego fana boczku. Albo trzech fanów, bo pizza jest ogromna i bardzo sycąca - góra tłustego sera ma w tej kwestii spore znaczenie. Ta wstydliwa przyjemność kosztuje w Pepe 27 zł. Mocna trója z plusem.
Da Grasso zaskoczyło mnie naprawdę niezłą pizzą. Rzadko tam wcześniej jadałem, nie miałem przekonania do tej sieci. Po ostatniej wizycie w gdańskim lokalu przy ul. Szerokiej zmieniłem zdanie. Było tłoczno, mimo to obsługa szybko sobie poradziła z zamówieniem i otrzymałem bardzo dobry placek. To chyba najumiejętniej naśladująca dobrej jakości, włoską pizzę sieciówka w Trójmieście. Ich placki nie są przesadnie nadmuchane, są dobrze wypieczone i chrupiące. Firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą to świetne połączenie sycącego fast-foodu z przyzwoitej jakości pizzą z pieca. Do tego dwa sosy gratis, których tak naprawdę nie trzeba wcale używać, żeby całość miała smak (a to rzadkość w sieciówkach). Cena: 25,10 zł za 32-centrymetrowy placek. Da Grasso przechodzi test z mocną czwórką. Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się właśnie tam.
W jakiej sieciówcę jedliście najlepszą pizzę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (148)
-
2017-02-23 06:09
tłusty czwartek - test pizzy... (3)
chyba można to było zaplanować lepiej..
- 97 16
-
2017-02-23 06:13
To fakt
- 7 4
-
2017-02-23 12:04
pasuje idealnie
w końcu to chleb z tłuszczem,
samo dobro...
jeśli się w polu pracuje przez 12 h- 6 0
-
2017-02-23 18:22
'Testowaliśmy tanie pączki...' - Artykuł pojawił się na portalu nieco później.
- 5 1
-
2017-02-23 06:13
Dzień pizzy (2)
Był parę tygodni temu a dziś tłusty czwartek.
- 68 7
-
2017-02-23 07:57
jest test gamoniu
mniej kłap dziobem a więcej obserwuj
- 11 6
-
2017-02-23 08:24
Właśnie !!
proszę o test pączków i chrustów z tradycyjnych trójmiejskich cukierni!!!
- 4 5
-
2017-02-23 06:18
(4)
Domino's pizza. Jadłem już 4 rodzaje i wszystkie bardzo dobre. Kiedys najlepsza pizza była w La Pascie: Strong. Mmmmm to była pizza.
- 22 29
-
2017-02-23 06:56
wiekszego badziewia za duza kase nie jadłam i jeszcze nie daja rachunkow do zamówien
- 18 5
-
2017-02-23 08:49
Ja też uwielbiam Domino's
pyszna pizza. Z drugiej strony test jest do bani. Bo gdzie więcej sieciówek Dominium, Dominos, Omaggio. Portal trójmiasto nie wie co i jak w Trójmieście.
- 4 5
-
2017-02-23 11:10
Przyznaję rację (1)
Od czasu jak mam blisko domu Domino's, to korzystam 1-2 razy w miesiącu - i tak w 70-80% jestem bardzo zadowolony. Od nowa polubiłem pizzę na grubym cieście - biorę tylko Extravaganzę lub 12 Składników. Co najważniejsze - ser jest dobry, a nie jakiś glut. Ciasto od spodu suche, nic z niej nie cieknie, nie kapie tłuszczem, jest git. Do tego nie nadmiernie wypieczona, więc można spokojnie jeszcze podgrzać ją w piekarniku (bo nawet doręczona ciepła po 10 minutach i tak wystygnie, więc u mnie piekarnik jest niezbędny - na jedzeniu schodzi mi dłużej).
Wcześniej brałem z Da Grasso, ale ta z Domino's jest po prostu smaczniejsza.
I jeszcze taki szczegół - raz zapomnieli dać wołowiny i wieprzowiny do Extravaganzzy. Taki "drobiazg". Zadzwoniłem, przeprosili, za 15-20 minut miałem drugą pizzę. Pewnie z gratisem, ale co tam, dobra była. Pierwszą chciałem oddać, ale dostawca powiedział, że jej nie zabierze, musiałem go wręcz do tego zmusić. Pewnie w "osiedlówce" reklamacja nie przebiegłaby równie sprawnie...- 1 4
-
2017-02-24 12:46
Kilka lat temu Da Grasso była lepsza
albo mi się przejadła. Ale ta ich firmowa z rukolą jest bardzo smaczna.
Domino's wychodzi lepiej niż Da Grasso.- 0 1
-
2017-02-23 06:19
(2)
Ale ten test jest subiektywny i na wlasny koszt, czy jak, bo nie wiem jak ideologicznie do tego podejsc..
- 35 4
-
2017-02-23 08:25
(1)
Teraz jak to napisałeś to też się zaczęłam zastanawiać jak to ugryźć ;-)
- 2 1
-
2017-02-23 08:41
Też zacząłem się zsstanawiać, czym to pachnie.
- 3 1
-
2017-02-23 06:26
Jak na pizzę to do prawdziwego Wlocha (11)
Niedzwiednik ulica Góralska. Prowadzi ją rodowity Włoch który nie uznaje naszych wątpliwej jakości produktów dając
wyłącznie włoskie nawet a może tym bardziej mąkę do wyrobu ciasta które lezakuje przed podaniem kilkanaście godzin. Kto nie był niech zaluje- 33 12
-
2017-02-23 08:10
Fakt, doskonała jest tam pizza,
ale tu jest test sieciówek, czyli przybytków dla zjadaczy chleba, dla których jakość pizzy nie ma żadnego znaczenia.
- 20 2
-
2017-02-23 09:02
(4)
jak się nazywa pizzeria?
- 1 0
-
2017-02-23 09:10
Da Rafaela
Polecam.
- 1 2
-
2017-02-23 17:36
da raffealo (2)
pycha
- 1 2
-
2017-02-24 17:18
byłem i jadłem (1)
jadłem tam dzisiaj zachęcony tym wpisem.....niestety pizza baaaardzo przeciętna......ale na taką osiedlową szamę się nadaje ;P
- 2 1
-
2017-03-01 08:41
w d byłeś g widziałeś
- 0 3
-
2017-02-23 09:06
Potwierdzam. Pizza wyjątkowa, wspaniałe ciasto i składniki z Włoch. Nie lubię sieciowych restauracji preferuje lokalne , szczegolnie te gdzie dania robione są z pasji.
- 5 3
-
2017-02-23 17:35
pyszna znam
hejterem mosze byc tylko konkurencja
- 2 3
-
2017-02-24 07:31
pizzeria na góralskiej
Jak nazywa się ta Pizzeria. Chętnie się wybiorę :)
- 0 3
-
2017-02-24 19:59
:-)
Popieram w stu procentach tą z Niedźwiednika pizzeria Raffael palce lizać
- 0 2
-
2017-03-01 08:42
najlepsza w Gdańsku jaką wcinałem, w gdyni wygrywa Francesco na abrahama
wlaściciel i zarazem pizzerman nie oszczedza na jakosci składników, w innych pizzeriach wszystko jest piekne ale same skladniki to czesto najtansze wyroby.
- 0 0
-
2017-02-23 06:27
Dominos! (3)
Zapomniał Łukasz albo nie wie że są 4 lokale Dominos, która jest starsza od Pizza Hut o kilka lat ! I pizze u nich są B. Dobre! Jadłem dominos w USA i na Bahama , jakość i smak podobne😊
- 16 16
-
2017-02-23 07:30
Potwierdzam (1)
w San Escobar jest identyczna :)
- 34 2
-
2017-02-23 07:45
Tam spotkałem Burubara.
- 17 0
-
2017-02-23 10:11
ja jadłem w etiopi
ale jakieś małe czarne ludki zaj** mi karton...
- 6 3
-
2017-02-23 06:37
Ostatnio byłem w De gRasso! (11)
Na Jabłoniowej, to co podali to żenada, tragedia, klucha. Jeszcze ten wystrój lokalu - brakowało barbi. Żałuję że skusiłem się na sieciówkę!
Ale ponieważ lubię pizze kupiłem ostatnio mrożonąj w markecie Dr Etkera. I co? Zdziwienie wielkie! Za nieco ponad 4 zł (jest teraz promocja) można zjeść super pizze, do tego wybór dodatków naprawdę spory i po dodaniu kliku swoich ulubionych składników smakowało mi lepiej niż w de Grasso.
Mrożonka lepsza od sieciówki!!!- 48 15
-
2017-02-23 07:43
Normalna sprawa. Sieciówki często mają zamrożone ciasto
Więc czym to się różni od Dżjuzeppe za 5 zł z lodówki? Prawie niczym a 20 zł zostaje w kieszeni na prawdziwą pizzę z normalnej knajpy. Sieciówkom mówię stanowcze NIE.
- 12 3
-
2017-02-23 08:59
to sie tyczy calej sieci. papier mrozony zamiast ciasta
do tego troche sosu i ala sera . 30zl
- 9 1
-
2017-02-23 10:33
Nie ściemniaj (4)
Jem w Dagrasso na Jabłoniowej od samego początku jej istnienia, raz lub dwa razy w tygodniu. Zawsze mi bardzo smakuje i nigdy nie wyszedłem nie zadowolony. Wiec przestań ściemniać i oczerniać tą restaurację.
- 4 12
-
2017-02-23 10:47
Jadłem na początku stycznia tam i było bardzo smacznie. Obsługa się starało. Było ok ;))
- 4 4
-
2017-02-23 17:13
Och
bidulki, dobrej pizzy nie jedliście!
Dla mnie po prostu lepsza jest mrożona ze sklepu + moje dodatki niż ta w sieciówce.
Chociaż podobało mi się, że gumy dawali do rachunku!- 0 0
-
2017-02-25 17:30
2 razy w tyg jeszcz pizzę w tym samym miejscu
To masz widać wyszukany i wysublimowany gust smakowy.
- 0 0
-
2017-03-24 10:15
ahaha
@Nani ahaha jesz jako właściciel ?
- 0 0
-
2017-02-23 17:23
De Oetker to najgorszy syf i chemia, nawet wrogowi bym nie polecił
Kiedyś była pizza Riga (tania i smaczna) jak przejął to Oetker to się zrobił zylc nie do zjedznia
- 7 2
-
2017-02-23 18:27
Sproboj tez pizzy od Dr.Mengele (1)
Zabija smakiem!
- 6 2
-
2017-03-14 04:40
Hehe
Pozdro dla kumatych xD
- 0 0
-
2017-02-24 08:59
Guseppe to jest to!
polecam Ham&Mushroom
a tak serio to hawajska z Krokodyla jest bardzo dobra na cienkim cieście.
w Skrzypku na Przymorzu do hawajskiej dają szynke konserwową.
juz tam nie zamawiam.- 0 0
-
2017-02-23 06:44
Czy w składzie pizzy jest cokolwiek zdrowego? (5)
Dlaczego tam wszystko coś udaje?
Najtańsza mąka, wędlina 60% która udaje szynkę, ser który nie jest serem itd ..- 10 16
-
2017-02-23 07:30
oczywiście, że tak
o ile pójdziesz na nią tam, gdzie dbają o jakość
- 14 2
-
2017-02-23 07:49
Idz do prawdziwej pizzerii gdzie szynka ma znak jakości (1)
Ser ma certyfikat, itp. itd. Polecam Sempre.
- 6 6
-
2017-02-23 18:07
Sempre? Chyba po sezonie
W sezonie skusiłem się na tą pod drzewami - gorszego gniota nie jadłem od wielu lat, ciasto mokry kluchowaty zakalec, lepsza podaje moja osiedlowa. Nie wiem czy dam im jeszcze szanse; a szkoda bo włoską kuchnię lubię bardziej niż rodzimą.
- 5 0
-
2017-02-23 08:46
Prawdziwa pizza nie ma szynki...
- 1 9
-
2017-02-23 11:52
Jak chcesz zjeść coś zdrowego to wsuwaj kiełki a nie łapiesz za pizzę...
- 15 1
-
2017-02-23 06:51
Schodzicie na psy
Proponuje nastepnym razem testowac puszkowane pasztety z dyskontow. Lidl, biedra, netto, kaufland. Arcywazne ktory najlepszy
- 49 13
-
2017-02-23 07:08
pizza rigga rządzi (1)
Ciekawe czy można ja gdzieś zamówić
- 50 7
-
2017-02-23 09:23
Nad Jeziorem Ostrzyckim - "Piec Chlebowy" - tam serwują Riggę :)
j.w.
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.