- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Gdzie zjeść za pół ceny w Gdańsku?
Ponad pół setki restauracji, barów i kawiarni weźmie udział w akcji Weekend za pół ceny, w ramach której w sobotę i niedzielę, 18-19 kwietnia będzie można zjeść taniej w Gdańsku.
Gdańsk tnie ceny o połowę już po raz siódmy. Zasada jest prosta: restauratorzy, którzy zgłosili uczestnictwo w akcji, oferują klientom wybrane dania w cenie o 50 proc. niższej niż na co dzień. W tegorocznej edycji, która odbędzie się w weekend, 18-19 kwietnia w godzinach otwarcia lokali, weźmie udział 56 restauracji, barów, fast-foodów i kawiarni. Pełną listę lokali znajdziesz tutaj. My polecamy kilka wybranych.
Hummus (5 zł) i pierś kurzą po żydowsku (14,50 zł) zjemy w Mazel Tov. Zupę rybną z owocami morza (9 zł) czy gastronomiczny hit ostatnich miesięcy - policzki wołowe (19 zł) zjemy w Amber Side. W pierogarni U Dzika zniżki obowiązują m.in. na pierogi ruskie (7,50 zł) i wileńskie (8 zł) oraz barszcz (2 zł), a w Cafe Mon Balzac m.in. na mule a'la Mariniere w winnym sosie maślanym (19,50 zł), duszoną w ziołach pierś z gęsi w sosie malinowym (19,50 zł) czy polędwicę z dorsza atlantyckiego na kwaszonej kapuście (14 zł).
W Kosie za pół ceny zjemy m.in. grillowany karczek wieprzowy na sosie bałkańskim (14,50 zł), pierś z kurczaka po toskańsku zapiekaną z mozzarellą i pomidorami (14 zł) czy tagliatelle z piersią kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szynką wędzoną i parmezanem (12 zł). Francuskiej kuchni w promocyjnej cenie spróbujemy w A la Francaise - w menu m.in. zupa cebulowa (6 zł), naleśniki z mąki gryczanej (11,50 zł) oraz bretoński cydr (5 zł). Natomiast smaków czeskich skosztujemy w Bohemii - w ofercie m.in. bramborak (12 zł), klasyczny rizek (14 zł) czy marynowane żeberka (14 zł). Na makarony można wybrać się do restauracji Kawior - zjemy tutaj carbonarę (10,50 zł) oraz makaron z kurczakiem i warzywami (11,50 zł). Z kolei Kuchnia Rosyjska serwować będzie m.in. pielmieni (7,50 zł), bliny z czerwonym kawiorem (17,50 zł) i solankę (7,50 zł).
Kaw za pół ceny napijemy się m.in. w kawiarni W Starym Kadrze czy Costa by Coffeeheaven, a zniżkę na wybrane alkohole wprowadzi Cafe Szafa.
Oprócz tego specjalne rabaty otrzymają klienci wybranych hoteli, salonów fryzjerskich i kosmetycznych. Zniżki przewidziano również m.in. w muzeach, instytucjach kultury oraz na Fun Arenie przy stadionie PGE Arena. Ponadto podczas gdańskiej odsłony na Długim Targu przy fontannie Neptuna w godz. 11-17 odbędzie się dwudniowy Wielki Show Kulinarny.
Największą atrakcją będzie konkurs kulinarny dla zawodowych kucharzy, którzy będą musieli przygotować potrawy na podstawie wybranego składnika. W programie znajdą się również między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz pokaz wciąż mało znanej w naszym regionie kuchni żuławskiej. Wstęp na wszystkie wydarzenia towarzyszące imprezie jest wolny. Zobacz szczegółowy program.
Opinie (112) 6 zablokowanych
-
2015-04-17 14:10
(17)
W tym kraju nawet na 50% mnie nie stać. Ważne, że rządzących stać na ośmiorniczki.
- 157 56
-
2015-04-17 14:13
Biednyś (5)
boś głupi.
- 16 62
-
2015-04-17 14:36
nie wiem co fajnego jest w stadnym żarciu za pół ceny (2)
- 42 11
-
2015-04-18 14:26
(1)
To że płacisz pół ceny, czyli promocja, okazja. Trzeba brać 5 majonezów od razu, mimo, że w domu są jeszcze 3 z poprzedniej promocji.
- 7 6
-
2015-04-18 19:56
może nie majonez, ale zakup nie psujących
Się produktów w promocyjnej cenie hurtem zdecydowanie tak.
- 5 0
-
2015-04-17 14:44
Bogacz za pól ceny się odezwał
- 19 3
-
2015-04-19 19:08
biednym
Bom uczciwy
- 4 3
-
2015-04-17 16:05
tylko idiocy łapią się na taki klimaty (1)
pieniadz musi krążyć i zrozum że jak szukasz najtaniej to kolejnego rodaka wysyłasz do ANGLI bo jak on nie zarobi to znowu u Ciebie nie wyda . Europa dawno to zrozumiała a my nadal bijemy sie o najniższą cenę . Tanie mięso psy jedza
- 21 9
-
2015-04-18 08:27
Tak Janusz. Polak ma mieć wysokie ceny i niskie zarobki. Bo przecież nie jesteśmy wydajni.
Tak Europa, to dawno zrozumiała. Od zarabiania pieniędzy są oni, od pracowania my.
- 15 0
-
2015-04-17 16:07
a Pueblo nie uczestniczy ? ma wywalone na klientów ? (1)
pewnie!!!!! lepiej zarabać więcej płacąc obsłudze bez kwitów
- 7 14
-
2015-04-19 12:37
To nic dziwnego w całej gastronomi oszukują ZUS i Skarbówkę
najniższa krajowa lub 1/2 etatu a reszta na czarno aby nie płacić zusów i podatków a potem się celebrycie i biznesmeni bmkami wożą na iventy w trójmieście jacy to oni wielcy biznesmeni a tak na prawdę oszukują system.
- 3 0
-
2015-04-17 19:08
hmmm (1)
Jakbyś w godzinach pracy pracował zamiast grzebać w necie to może byś w końcu zaczął zarabiać ....
- 8 10
-
2015-04-17 19:21
Jak wywnioskowałeś w jakich godzinach pracuję leming?
- 6 2
-
2015-04-17 19:45
to się postaraj
w Trójmieście sa setki restauracji , w wielu z nich w weekendy nie dostaniesz stolika , bo wszystkie są zajęte, raczej rządzący ich nie zajmują tylko zwykli ludzie, ogarnij się
- 8 17
-
2015-04-18 14:30
(1)
Wkurzają mnie takie argumenty. Zazdrościsz komuś ośmiornic, a sam, nawet jeżeli cię na to stać, pewnie nie chciałbys tego jeść, bo gdybyś chciał to poszedł byś do knajpy i zamówił. Za 30zł. można zjeść dobrze przyrządzone ośmiornice. Można tez było niedawno kupić w biedrze. Kupiłeś? Pewnie nie, więc przestań narzekać.
- 5 10
-
2015-04-18 14:43
Mnie wkurza obecna tępota umysłowa,więc jak dla leminga:jak myślisz ?kto de facto płacił za ośmiorniczki? I jak ten fakt ma się do mojej zazdrości? Sąsiadowi zazdrościsz samochodu,który ukradł ?
- 11 1
-
2015-04-19 10:14
i tacy anonimowi na miarę internetu nieszczęśnicy (1)
jak Ty płaczą na forum.. zadowoleni siedzą cicho
- 2 0
-
2015-04-19 12:44
Ja popieram kolegę - Uważasz że jak by właściciele restauracji płacili cały zus i podatki
to tyle by zarobili? Nie bo ich biznes polega na polowaniu na tanich pracowników za 10zł na rękę i płacenie im pod stołem. Wiele restauracji na ul Piwnej tak robi
- 2 1
-
2015-04-17 14:11
(4)
Weekend za pół Janusza.
- 55 7
-
2015-04-17 20:11
(2)
A piwko też będzie za pół ceny czy 5 razy droższe niż normalnie???
- 12 2
-
2015-04-17 21:05
droższe, kasa przecież musi się zgadzać, ale frajerów i tak będa tłumy
- 10 1
-
2015-04-20 11:39
najważniejszy problem prawdziwego Janusza. i Seby.
- 1 1
-
2015-04-19 22:03
za pół ceny
to w biedronce można zjeść przy kontenerach na śmieci
- 1 1
-
2015-04-17 14:14
Czy w Macu też za pół ceny? (1)
Mc Donalds ma najlepsze frytki dlatego pytam.
- 30 36
-
2015-04-21 10:26
Zawierają 14 środków chemicznych. Chemikalia mają pomóc zachować świeżość i odpowiedni kolor. Zawierają ziemniaki.
gratuluje gustu ;)
- 0 0
-
2015-04-17 14:17
O boszeee znowu tłumy Januszy co by chcieli wszystko za darmo. (4)
Czy nie można zrobić tego cyrku w tygodniu tak aby każdy normalny klient mógł miło spędzić weekend w swojej ulubionej knajpce?
Zamiast tego będzie miał sapiących Januszy i Krystyny chcących się najeść za friko.- 45 48
-
2015-04-18 03:44
Antyjanusz
Pozdrawiam delikatnisia -Krystyna
- 6 0
-
2015-04-18 06:42
januszy? powinno być januszów nieuku.
- 7 0
-
2015-04-18 14:21
(1)
Ja nie chodzę w weekend po knajpach, a już zwłaszcza w taki weekend. Wolę w tygodniu, mnie ludzi i niedzielnych klijentów. Ale akurat dzisiejsze ceny mi sie podobają.
- 3 0
-
2015-04-20 11:42
niedzielna ortografia zawsze spoko. "klientów."
co nie zmienia faktu, że w weekendy też staram się unikać jadłodajni publicznych - kolizja ze stadem rozbestwionych bachorów z podwójnym ADHD i ich głupiomądrych "rodziców"/"opiekunów prawnych" rozprawiających o najnowszych przekrętach których dokonali.... żenuła.- 4 1
-
2015-04-17 14:33
Pół porcji "na zimno i z resztek" za pół ceny. (1)
Nie, dziękuję. Kiedyś byłem na takim evencie w kosie - tragedia. Zimne i niedobre.
- 81 11
-
2015-04-17 14:59
to trochę jak korzystanie z groupona na jedzenie
- 12 2
-
2015-04-17 14:39
(7)
W mlecznym.
- 19 4
-
2015-04-17 14:48
(1)
Tam nieraz śmierdzi od ludzi
- 8 7
-
2015-04-18 14:18
A co się dziwisz. Jak jedzą tam bezdomni to i śmierdzi. Ja dlatego tam nie chodze, odstrasza mnie sam widok elementu, który tam wchodzi i wychodzi. Strach samemu wejść do środka.
- 2 5
-
2015-04-17 21:26
? (2)
W mlecznym jedzą "mopsiaki".
Boję się gruźlicy!- 5 8
-
2015-04-17 22:09
Baranie
Przeciwko gruźlicy można się zaszczepić,a na Twoją GŁUPOTĘ nie
HEHEHE- 7 6
-
2015-04-17 22:55
I co Baranie zatkało kakało co?
- 2 2
-
2015-04-18 03:47
Mleczny (1)
Ja lubię pójść z rodzinką od czasu do czasu do Syreny i mam gotowanie w tym dniu z głowy. Za 4 osoby zapłaciłam 30 złotych a każdy zjadł co lubi .
- 2 5
-
2015-04-18 10:38
7,5 zl na głowę? Po kompocie i zupie mlecznej zamówiliście? To nawet w tych przybytkach nie za dużo
- 6 1
-
2015-04-17 14:59
Pół ceny (3)
Bar mleczny. Ja lubię domowe jedzonko :)
- 21 4
-
2015-04-17 15:02
Za to słownika nie lubisz.
- 3 20
-
2015-04-17 21:27
? (1)
W mlecznym są bezdomni!
- 6 6
-
2015-04-20 11:43
ale tylko ci z wyższej półki.
- 0 0
-
2015-04-17 15:17
Wybór knajp kiepski. (3)
Moje ulubione na szczęście nie biorą udziału.
- 33 2
-
2015-04-19 12:40
bo własciciele mają w du tak się na pasli kasa (2)
na oszukiwali kelnerów i barmanów płacąc im na 1/2 etatu a resztę na czarno że mają gdzieś klientów
- 2 1
-
2015-04-19 12:41
(1)
wszystkie restauracje na starówce oszukują skarbówkę i ZUS - to nic dziwnego tylko czemu nikt tego nie kontroluje
- 1 0
-
2015-04-20 07:54
Kontroluje
Tylko co z tego, skoro o kontroli właściciel jest informowany z dużym wyprzedzeniem, zdąży w papierach zrobić porządek na dzień wizytacji, a potem znów to samo.
- 0 0
-
2015-04-17 15:21
(1)
Musiałbym być chory, żeby stać w kolejce do knajpy, bo jest promocja 50%.
- 69 6
-
2015-04-18 14:33
no bez kitu
- 3 0
-
2015-04-17 15:40
Desant Januszów i gimbazy się szykuje.... (6)
A po konsumpcji triumfalne beknięcie, 50 groszy napiwku z miną światowca i zdjęcia do sieci. Niech widzą jak żyją wyższe sfery!
- 109 7
-
2015-04-17 16:25
Żal ci cztery litery ściska?
- 12 25
-
2015-04-17 23:29
Ja bym sobie jeszcze pierdnął i żygnął. Wtedy to jest na bogato.
- 11 4
-
2015-04-20 12:09
knajpy pełne klientów. Internet pełny hejterów.
- 1 0
-
2015-04-20 12:53
ale oni mają tyle klasy, że nie obrabiają d..y przygodnie napotkanym. PS. minę światowca najłatwiej zobaczyć jednak wśród niemieckich turystów, bekanie po każdym posiłków jest domeną Anglików, a instagrama itp. pierdoły wymyślili niestety też obcokrajowcy zza wody. PS. a wiesz, że sztućce do Francji przywiózł z Polski Henryk Walezy? wcześniej na dworze francuskim nie znano takiego wynalazku i żarto tylko z użyciem rąk.
- 0 1
-
2015-04-20 13:11
w życiu nigdzie tylu nadętych bufonów-muflonów nie można spotkać co w G-sku (ewentualnie 3-mieście) - no może poza W-wą. bez kitu. pytanie tylko na czym to jest oparte?? G-sk jest jedynie niestety Wielką Wiochą, Zopott straciło renomę kurorciku z klasą laaata temu, a Gdynia to po prostu tylko Gdynia. więc o co wam k..a chodzi?? nie mam pojęcia.. miasto powinno tętnić życiem, a obyczaje same się wytworzą, na razie to bieda z nędzą i hula wiatr, nuda
- 0 1
-
2015-04-20 13:17
minę światowca macie zarezerwowaną dla siebie?? :)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.