• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwielbiany przysmak i likier z Gdańska wśród najlepszych na świecie

Aleksandra Wrona
16 kwietnia 2024, godz. 10:00 
Opinie (39)
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.

Portal kulinarny TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik dla fanów kulinariów, który regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Do tej pory Polacy nie mieli zbyt wielu powodów do dumy, jednak ostatnio karta się odwróciła. Jakie dania przyniosły nam popularność?





Czy lubisz pierogi?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też słynie ze swoich rankingów lokalnych dań i produktów - najlepszych lub najgorszych. Do tej pory częściej pisaliśmy o tych drugich. Na liście 100 najgorszych potraw 2023 r. znalazły się aż trzy polskie dania, salceson okazał się być najgorszym wyrobem mięsnym na świecie, a czernina zajęła 11 miejsce na liście najgorszych dań świata.

Były też dobre wiadomości, jak na przykład żurek, który uplasował się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie. W ostatnim czasie do tej listy udało nam się dołączyć dwa kolejne sukcesy.


Polskie pierogi jednymi z najlepszych na świecie



Kilka dni temu TasteAtlas opublikował zestawienie 50 najlepszych pierogów na świecie. Polskie pierogi zajęły w nim piąte miejsce ex aequo z chińskimi Jiaozi. Co twórcy rankingu rozumieją przez "polskie pierogi"?

"Pierogi mogą być słodkie, wytrawne albo pikantne. Najpopularniejsze nadzienia to ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kiszona kapusta. Słodkie wersje często nadziane są owocami takimi jak truskawki czy jagody" czytamy na stronie portalu.
Zestawienie najlepszych pierogów na świecie według TasteAtlas. Zestawienie najlepszych pierogów na świecie według TasteAtlas.
Biorąc pod uwagę mnogość wersji, w jakich mogą występować pierogi, trudno tu o obiektywną ocenę. Warto jednak pamiętać, że rankingi TasteAtlas sporządzane są na podstawie głosowania internautów, dlatego też dynamicznie się zmieniają.

W opisywanym przez nas zestawieniu, polskie pierogi zostały wyprzedzone przez indonezyjskie Siomay (1. miejsce), chińskie Guotie i Tangbao ( wspólne 2. miejsce) i japońskie pierożki Gyoza (4. miejsce). Zbliżoną do polskich pierogów notę otrzymały też chińskimi Jiaozi, Xiaolongbao, Shuǐjiǎo i Shengjian mantou.

Pierogi - gdzie zjeść?



Jako że Polska pierogami stoi, nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem miejsca, w którym zjemy ten przysmak. Warto skierować się w tym celu do trójmiejskich pierogarni. To właśnie tu możemy przebierać wśród mnogości różnych nadzień.

Jednym z takich miejsc jest Pierogarnia u Dzika. Serwowane tam pierogi podzielone są na piecuchy (pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym) i tradycyjne (gotowane). Wśród wielu smaków wyróżniają się piecuchy wójta, piecuchy kurczę pieczone, pierogi myśliwskie, kaszubskie i leśne. Ceny zaczynają się od 28 zł za porcję.


Znana z dużego wyboru pierogów jest też trójmiejska sieć restauracji Mandu, której oddziały znajdziemy przy ul. Kaprów, ul. Elżbietańskiejul. Starowiejskiej. W menu znajdziemy pierogi tradycyjne gotowane, pierogi mistrzów (skomponowane przez uczestników MasterChefa), pierogi słodkie, pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym, pierogi z różnych stron świata, pierogi smażone w głębokim oleju, pierogi wegańskie i pierogi gotowane na bazie mąki gryczanej i ziemniaczanej. Ceny zaczynają się od 31 zł za porcję.

Na pierogi możemy wybrać się też do Sopockiego Młyna. Zamówimy tu m.in. domowej roboty pierogi gotowane z dzikiem, mięsem lub słodką jagodą albo pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z boczniakiem, kaczką lub kurczakiem. Taka uczta czeka nas od 32 zł.

Pierogi Lwowskie zapraszają na ręcznie robione pierogi z różnym nadzieniem. Specjalnością lokalu są pierogi z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogi z ziemniakami i podsmażaną cebulką.


Smaczne, domowe pierogi znajdziemy również w restauracji Borowa Ciotka. W menu: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami i śmietaną lub domowym sosem waniliowym. Porcja kosztuje od 27 zł.

Duży wybór własnoręcznie lepionych pierogów znajdziemy w Kucharii 2. Wśród ciekawych propozycji znajdziemy pierogi z gęsiną, zieloną soczewicą, twarogiem i miętą czy prażonymi jabłkami. Ceny zaczynają się od 29 zł.

  • Goldwasswer swój kolor zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota.
  • Goldwasswer swój kolor zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota.

Goldwasser najlepszym likierem ziołowym na świecie



Na początku kwietnia, TasteAtlas opublikował jeszcze jeden ciekawy ranking, w którym znalazła się Polska. W zestawieniu 10 najlepszych ziołowych likierów, gdański Goldwasser zajął zaszczytne pierwsze miejsce. Tuż za nim, na podium uplasowały się włoska Averna i francuski Chartreuse. Na miejscu siódmym znalazł się za to kolejny reprezentant Polski - Krupnik.

Zestawienie najlepszych likierów ziołowych na świecie według TasteAtlas. Zestawienie najlepszych likierów ziołowych na świecie według TasteAtlas.
"Goldwasser" (z niemieckiego "złota woda") to popularna nazwa likieru ziołowego, który jest znany ze swojego charakterystycznego złotego koloru. Kolor ten zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota, które są zawieszone w płynie i nadają mu unikalny, błyszczący wygląd. Oprócz złota, składnikiem Goldwasser są różne zioła i przyprawy, które sprawiają, że ma on złożony, słodko-przyprawowy smak.

Historia tego napoju sięga XVI wieku, co czyni go jednym z najstarszych likierów ziołowych na świecie. Tradycyjnie był wytwarzany w Gdańsku, ale obecnie produkowany jest również w innych miejscach. Goldwasser jest często serwowany jako digestif po posiłku i cieszy się popularnością nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i innych krajach. Likieru oraz specjałów na jego bazie możemy skosztować m.in. w Restauracji Goldwasser. W najbliższy piątek, 19 kwietnia, restauracja będzie obchodziła swoje 30. urodziny. Z tej okazji zaprasza na specjalną kolację degustacyjną.

Wydarzenia

Restauracja Goldwasser - Bestsellery Trzydziestolecia - Kolacja Degustacyjna

249 zł
muzyka na żywo, degustacja

Miejsca

Opinie (39) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Uwielbiam pierogi. Wigilijne i ruskie. W sezonie z jagodami. Czy w takiej tej no słynnej w Gdańsku pierogarni to robi sie na bieżąco? Bo w sezonie to pewnie tam schodzi minimum kilka setek pierogów dziennie jak nie ponad tysiąc. Nie no szacun,ale ktoś w skali miesiaca musiałby ulepić hoho sztuk pierogów?! Najlepsze pierogi jadłem przy trasie na Kościerzynę. U Dzika. No i kupe lat temu Igor siłacz miał mały bar na Oruni. Ależ oni tam robili przepyszne. Najlepsze jakie jadłem.

    • 15 10

    • A jak lepi tylko w weekendy to w skali miesiaca ulepi mniej pierogow? Polscy filozofowie w pelnej krasie...

      • 1 1

  • Co to za duma ? (2)

    Złota wódka od niemca pochodzi , pierogi od chińczyka pochodzą .
    Może jeszcze ryba po grecku??

    • 12 17

    • Ryba po grecku jest nasza

      • 12 0

    • Lepiej sprawdzić niż głupoty pisać

      Twórcą Goldwassera był Ambrosius Vermeulen, kupiec niderlandzki, który w 2. połowie XVI w. osiadł w Gdańsku, a w 1598 r. został obywatelem miasta i rozpoczął produkcję trunku.

      • 9 0

  • najbardziej smieszne jest to ze w Polsce najbardziej znana nazwa to Pierogi Ruskie (3)

    • 8 20

    • i co w tym dziwnego? Na lekcje historii widać nie chodziłeś

      • 12 0

    • Ruskie

      Było jest synonimem słowa "ukraińskie". We Wrocławiu jest na przykład ulica Ruska i nikt tego nie ma zamiaru zmieniać, bo większość starszych ludzi przywędrowała tam ze Lwowa i okolic

      • 3 1

    • Być może dla niedouczonych. "Ruskie", a "rosyjskie" to spora różnica. To pierwsze odnosi się do krainy historycznej, Rusi, w której skład wchodziła też część dzisiejszej Polski, jak i tereny dzisiejszych Białorusi, Ukrainy, czy Rosji. Zanim jakiekolwiek z tych państw powstało, była już Ruś Kijowska, a cofając się jeszcze dojdziemy do plemienia Rusów, wikingów, po których przybyciu na te ziemie pozostała nazwa.

      • 3 0

  • Goldwasser ? (2)

    Z moich najnowszych informacji wynika, że Goldwasser produkowany jest obecnie tylko w Niemczech, wiec za polski nie może uchodzić. Mylę się?

    • 22 1

    • Tak, mylisz się!

      • 3 6

    • Masz rację

      oryginał robią Niemcy, w tym dla restrauracji w Gdańsku. Ale korzenie są polskie, może nawet niderlandzkie, więc ogólnie ciężko zakwalifikować ten produkt do konkretnego kraju. Jesli jednak powstał u nas i przez ponad 300 lat był tutaj produkowany to chyba najrozsądniej zaliczyć jego pochodzenie do polskiego.

      • 4 1

  • Goldwasser najlepszy? (4)

    No ja nie wiem co teraz sprzedają pod tą nazwą ale kiedys to był po prostu jakiś ulep bez żadnej finezji w smaku.

    • 22 23

    • Wszedłem tu tylko po to, żeby napisać, że kiedyś wylałem pół butelki goldwassera do zlewu - dostałem w prezencie, stał i zbierał kurz przez 3 lata, bo pić się tego nie dało, takie paskudne w smaku.

      • 12 6

    • (1)

      Goldwasser , podróbę robiono w Starogardzie w Polmosie, a teraz w Polsce nie produkują go , a jest rewelacja ...

      • 4 1

      • to coś z polmosu rewelacją cieżko było nazwać

        w zasadzie chyba najgorszy alkohol jaki zdarzyło mi się pić. Od innych likerów dzieliła ten specyfik po prostu przepaść bezkresna.

        • 4 2

    • Jak piłeś tą podróbke z polmosu

      to nic dziwnego. Oryginalny goldwasser jest robionych u Niemca.

      • 5 0

  • Dziki pod ochroną, te dzikie i te pierogowe...

    • 3 1

  • Szanowna Redakcjo.

    W artykule z 11.12.2021. sami pisaliście, że dzięki "uprzejmości" Armii Czerwonej cała produkcja w tym prawa autorskie, receptury i tradycja przeniosły "się" do Niemiec, a w Polsce produkowane są ich podróbki. Dajcie znać, co tu jest polskiego, bom ciekaw. Czołem!

    • 11 2

  • Goldwasser - nie znam.
    W Gdańsku najlepsze i jedynie pierogi z garmazu Medison-na parterze , lub z ich restauracji na pietrze .

    • 5 24

  • Bezsensowne zestawienie, niezwykle uznaniowe, ponieważ:

    1. jak można porównywać takie czy inne pierogi do innych takich czy innych, np. polskie pierogi albo chinkali do gyoza, bryndzowych haluszków czy też ravioli? Wszystkie one są super pod jednym wszakże warunkiem. Każde z nich muszą być perfekcyjnie wykonane w swojej klasie. Nie wszystkie polskie pierogi są smaczne, często bywają źle przyrządzone, z kiepskich składników itp. Podobnie jest z pozostałymi pierogami. mogą być pyszne albo słabe.
    2. Sens ma jedynie porównywanie pierogów danego rodzaju ale wykonanych przez różnych kucharzy.
    No ale jak w podobnych zestawieniach czytam, że czernina to kiepska zupa no to sorry. Może być kiepska albo przepyszna. I tyle.

    • 19 0

  • Ruskie to nie rosyjskie!

    Ruskami i Rusaczkami nazywano mieszkańców Beskidu Niskiego czy Bieszczad (Karpat) już w XIX wieku.
    W pamiętnikach Stanisława Vincenza ("Na wysokiej poloninie") często używa
    tego określenia. Facet znał 14 języków a
    dzis nikt o nim nie słyszał.
    A o Gdańskiej Wódce (Goldwasser) pisał Mickiewicz w wierszu Pani Twardowska też z 200 lat temu.

    • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane