- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (139 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (29 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Iberica Tapas Bar. Oryginalne przekąski i hiszpańskie wino
Jeśli szukasz lokalu z oryginalnymi przekąskami i wyjątkowym winem, w dodatku w przystępnych cenach i w samym sercu Gdańska, to lepszego wyboru niż Iberica Tapas Bar nie ma. Działający od początku czerwca lokal kusi ciekawymi połączeniami smaków i bogatą kartą win, których próżno szukać gdzie indziej.
Iberica Tapas Bar to nowy lokal na kulinarnej mapie Gdańska. Mieści się tuż przy Muzeum II Wojny Światowej w pasażu przy ul. Stara Stocznia 4/3.
Oryginalne przekąski. Wszystkie za 15 zł
Iberica Tapas Bar, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w tapasach. Wszystkie są w cenie 15 zł.
W menu jest 12 przystawek, wśród których znajdziemy m.in.:
- pasztet drobiowy z szałwią i maliną
- smalec z iberico
- opalanego śledzia
- tatar wołowy
- ceviche z łososia
- metkę wieprzową z chorizo
Prawdziwym hitem jest jednak opalana kaszanka z kozim serem, którą chwali każdy, kto jej spróbował.
Lokal serwuje też dwie zupy: kremową z owoców morza i gazpacho. Na większy apetyt i przy większej liczbie osób (dwie-cztery lub cztery-sześć) warto zamówić deskę: warzyw (49/89 zł), serów (69/129 zł), wędlin (69/129 zł) lub mix (69/129 zł). Są również desery w cenie 15 zł za porcję. Wśród nich m.in. ciekawe brownie z czerwonej fasoli, polane sosem malinowym.
Zobacz pełne menu
- Wszystkie tapasy podane są w oryginalny sposób, bardziej przypominający kuchnię fusion, niż klasyczny tapas bar. Tym się wyróżniamy. Chcemy pokazać, że na mieście można nie tylko dobrze zjeść, ale i wypić butelkę dobrego wina, nie płacąc za to majątku - podkreśla Michał Szlinger, menager Iberica Tapas Bar.
Wino, po którym zakochasz się w Hiszpanii
Wystarczy przekroczyć próg restauracji, by zobaczyć, że wino jest w niej traktowane po królewsku. Świadczy o tym chociażby ściana pełna oryginalnych butelek. To nie tylko dekoracja.
Iberica Tapas Bar ma bowiem kartę win, jaką nie może pochwalić się żaden inny lokal w Trójmieście. I to właśnie dobre wino doskonale uzupełnia smak serwowanego jedzenia.
Ceny? Przystępne. Wszystko dzięki temu, że właściciel lokalu jest również bezpośrednim importerem wina. W cenie nie ma więc marży narzuconej przez importera.
Na miejscu pomocą w wyborze odpowiedniego gatunku służy profesjonalny sommelier i kierownik restauracji, Krzysztof Korszeń. A wybór jest ogromny bo liczy ponad 100 etykiet z 17 regionów Hiszpanii. Cała ekipa lokalu jest przeszkolona z karty i chętnie odpowie na wszystkie pytania gości dotyczące menu.
- Współpracujemy z najlepszymi hiszpańskimi winnicami z prestiżowych regionów, które mają rocznie niewielką produkcję. Sprowadzamy od nich wina, których nie spotka się nigdzie indziej poza Hiszpanią, gdzie zostają wyprodukowane na potrzeby restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin. Każde z naszych win jest niepowtarzalne. Na pewno nie spotka się ich w marketach - mówi Krzysztof Korszeń.
Dostępne są zarówno wina białe, w tym m.in. Dominio De La Granadilla (11 zł/kieliszek) czy Miquel Pons Brut Reserva (12 zł/kieliszek), jak i czerwone: Torrelongares Gran Reserva (12 zł/kieliszek) oraz Vizar Tempranillo Eco (12 zł/kieliszek). Można skosztować również klasycznej Sangrii w wersjach białej lub czerwonej (55 zł/1000 ml) oraz musującej (59 zł/1000 ml). Duża część win, które dostaniemy w Iberica Tapas Bar, to gatunki dostępne jedynie w dobrych restauracjach w Madrycie czy Barcelonie.
Kuchnia otwarta aż do północy
Czymś, co wyróżnia Iberica Tapas Bar, poza oryginalnym menu, są także godziny otwarcia kuchni. Ta czynna jest od wtorku do niedzieli do północy. W piątki i soboty lokal otwarty jest ponadto do godz. 2 w nocy.
- W Gdańsku jest mało miejsc, w których można zjeść coś dobrego do godz. 24. U nas jest to możliwe codziennie - wskazuje Michał Szlinger.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł