• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Idealny na upalne dni - orzeźwiający chłodnik

Julia Rzepecka
21 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (29)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato. Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.

Pogoda w Trójmieście zrobiła się prawdziwie wakacyjna, a to znaczy, że karty w restauracjach wypełniają się letnimi propozycjami. W upalny dzień nic nie smakuje tak jak chłodnik z sezonowych warzyw. Gdzie w Gdyni, Gdańsku i Sopocie zamówicie ten przysmak?




Czy jesz sezonowo?

Czerwiec to doskonały miesiąc, by jeść sezonowo. Warzywa i owoce są często zbierane bezpośrednio z pola i trafiają na nasze stoły w krótkim czasie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich świeżością i wyjątkowym smakiem. Mają też większą zawartość składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Na straganach pysznią się szparagi, bób, pomidory i fasolka, ale też truskawki, czereśnie czy arbuzy. Jest też oczywiście botwinka, ogórki, koperek, rzodkiewka - czyli składniki na smaczny, orzeźwiający chłodnik. Można go przyrządzić samemu w domu, można też zamówić w trójmiejskich restauracjach.

Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem? Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem?
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.

Smak lata



Chłodnik to potrawa kuchni polskiej i litewskiej, nie mogło go więc zabraknąć w menu Familia Bistro przy ul. GarbaryMapka w Gdańsku. Przygotowywany jest tam wedle rodzinnej receptury z Wilna, podany klasycznie z połówką jajka kurzego, za który zapłacimy 22,90 zł.

Klasyczny litewski chłodnik z jajkiem lub w wersji bałkańskiej z ogórków z orzechami włoskimi i miętą za 15 zł zamówicie w Przystanku Zupa przy ul. ŚwiętojańskiejMapka w sercu Gdyni. Będąc z kolei poza Śródmieściem taką zupę w podobnej cenie kupicie w Barze Mlecznym Smakosz, przy ul. ChylońskiejMapka w Gdyni. Chłodnik pojawia się też w ofercie lunchowej Villi Eva we WrzeszczuMapka.

Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę? Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?
Znacie na pewno lokal Nie/mięsny z Dolnego Miasta, specjalizujący się w daniach kuchni bliskowschodniej. Restauracja otworzyła niedawno swój drugi oddział w Oliwie, a dokładnie przy ul. Wita StwoszaMapka. To tam właśnie znajdziecie ten letni przysmak. Jeśli natomiast wyjeżdżacie poza Trójmiasto, np. w kierunku Miszewka, zamówicie chłodnik w karcie restauracji MÙLK Chëcz Kaszëbskô.

  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.

A może po hiszpańsku?



To jedna z z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych. Mowa oczywiście o gazpacho. Zupę tę przyrządzali Arabowie, Żydzi, Grecy i Hiszpanie. Dokładnie nie wiadomo, z jakiego języka wywodzi się słowo "gazpacho". Być może z łaciny od "caspo", co tłumaczyć można jako "drobne kawałeczki" lub od arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.

Pierwotnie przyrządzano ją, ucierając czosnek i suchy chleb w moździerzu na gładką pastę, którą następnie rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Z czasem urozmaicono smak, dodając pomidory, ogórki i paprykę. Gazpacho występuje w bardzo wielu odmianach, ale najbardziej znana jest andaluzyjska wersja z południowego regionu Hiszpanii.



Potrawy kuchni iberyjskiej często pojawiają się w zmieniającej się co jakiś czas karcie restauracji Oria Magic House. Lokal znajduje się przy ul. Stara StoczniaMapka w Gdańsku. Tam właśnie można spróbować też hiszpańskiego, orzeźwiającego przysmaku w cenie 32 zł.

Tej zupy nie mogło też zabraknąć w restauracji Hora de España w Gdańsku, przy ul. Wały JagiellońskieMapka. W menu, pośród hiszpańskich tapasów, paelli i owoców morza, znajduje się także gazpacho, za które zapłacimy 25 zł.

Podobnie w restauracji Serio, znajdującej się przy ul. 3 MajaMapka w Gdyni. W czerwcu restauracja przygotowuje zestawy lunchowe, na które składają się zupa i danie główne. Wśród zup znajdziecie - w zależności od dnia - zarówno chłodnik, jak i gazpacho. Warto na bieżąco sprawdzać kartę lunchową, która zmienia się co tydzień.

  • Gazpacho występuje w bardzo wielu odmianach, ale najbardziej znana jest andaluzyjska wersja, z południowego regionu Hiszpanii.
  • Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato.

Miejsca

Opinie (29) 4 zablokowane

  • Ileeee 23 zł za talerz maślanki z burakami?! (1)

    • 7 0

    • Fakt drogo, ale jaka cena by była dobra....

      Policzcie ceny składników, zarobek tych co robią, zysk szefa, podatki, czynsz lokalu, media.. pewnie do 15 - 17 można zejść, ale nie niżej...

      • 0 0

  • Na upały najlepsze są dania pikantne. Człowiek się spoci, wyjdzie na zewnątrz i od razu mu chłodniej.

    Zauważcie, że we wszystkich krajach gdzie panują upały, dominującą kuchnią jest kuchnia pikantna.

    • 1 2

  • Po chłodniku na mieście sr*kieta murowana. Robię sam w domciu.

    • 4 0

  • Kto normalny w upal je jakis badziewiasty chlodnik?tylko piwo!!!a dla dzieci lody.

    • 4 7

  • (1)

    Nie znoszę miksowanych posiłków ! Zimne zupy nie mają dla mnie smaku z sezonowych uwielbiam botwinkę z osobno okraszonymi zieminkami .

    • 4 0

    • Masz do tego prawo....

      Chłodnik litewski nie jest miksowany, je się go na zimno bo to danie na upały.

      • 2 0

  • kucharz

    czy termomix potrafi zrobic chodnik?

    • 2 2

  • bufony które myślą że są pępkiem świata

    Z pewnego kraju nie znoszą chłodnika. takiż właśnie delikwent a nawet kilku po skosztowaniu kilku polskich dań w tym chłodnika stwierdziło że nasze jedzenie to zwyczajne g...o. A dla mnie jest odwrotnie cudze chwalicie swego nie znacie. Uważam że kuchnia z kraju żab i ślimaków pozbieranych po sztormie z plaży jest gorsza niż nasza. To tylko kwestia reklamy. A chłodnik dobrze zrobiony jest przepyszny

    • 5 0

  • Po takim orzeźwiającym

    chłodniku na mieście mam zawsze kosmiczną sr*czkę. No, chyba, że chłodnik jest własnej, domowej roboty . Bo taki chłodnik to jest przepychota.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane