- 1 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (28 opinii)
- 2 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (18 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (292 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Jagodowe szaleństwo trwa. Dziś Dzień Jagodzianki
Sezon na jagody trwa w najlepsze, a w trójmiejskich cukierniach i piekarniach można znaleźć jagodzianki. 2 lipca obchodzimy dzień tego ciastka, czyli nieformalne święto powstałe z inicjatywy dziennikarki kulinarnej Barbary Stareckiej. Z tej okazji w trójmiejskich lokalach znajdziecie dziś wiele jagodowych specjałów.
Dziś jagodzianki są bardzo różnorodne. Znajdziemy je już w większości trójmiejskich cukierni i piekarni - zarówno w wersji klasycznej: z delikatnym ciastem, bogatym nadzieniem ze świeżych jagód i kruszonką, ale też w wersji wegańskiej czy autorskiej z różnymi kremami, pistacjami czy białą czekoladą.
Jagodzianki w Trójmieście - sprawdź ceny
Dzień Jagodzianki - 2 lipca
Jagodzianki to unikatowy polski deser na skalę światową. Rok temu dziennikarka kulinarna Barbara Starecka ustanowiła i ogłosiła 2 lipca Dniem Jagodzianki. Dlaczego właśnie ten dzień? Data 2 lipca naznaczona jest jagodową symboliką. Obchodzimy wtedy imieniny Jagody, a niegdyś i święto "Matki Boskiej Jagodnej". Ludowe przysłowie mówi, że sezon na jagody zaczyna się po sobótce, w Noc Kupały, najkrótszą w roku.
Choć jagody w różnych regionach kraju pojawiają się w różnym terminie, 2 lipca zdaje się uśrednioną datą dla jagody w Polsce. O tej porze można je już znaleźć we wszystkich lasach. W tym roku, z uwagi na ciepłą zimę i wiosnę, mamy do czynienia z delikatnym przesunięciem - w zeszłym roku początek lipca był też początkiem jagodowego sezonu, w tym to już raczej kulminacja.
Co przygotowały trójmiejskie lokale na Dzień Jagodizanki?
Dzień Jagodzianki jest obchodzony już w całej Polsce - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy. Nowe społeczne zjawisko dotarło też do Trójmiasta.
W obchodach drugiej edycji Dnia Jagodzianki biorą udział cukiernia i bistro Le Delice. Dziś można tu spróbować nie tylko klasycznych jagodzianek, ale również tegorocznej nowości, czyli jagodzianki z kremem z kwaśnej śmietany, jagodowych lodów w dwóch wersjach na bazie mleka i śmietanki oraz mleka wegańskiego. Są także monoporcje o smaku i w kształcie jagód, a także kluski leniwe twarogowe z kwaśną śmietaną i jagodami.
W promowaniu tego jadalnego czarnego złota bierze też udział Must bake. Cukiernia ma dziś w ofercie jagodzianki zwykłe, jagodzianki z kremem waniliowym, danishe z jagodami, drożdżówki z twarożkiem, jagodami i mascarpone, ptysie jagodowe, lody jagodowe, sernik jagodowy oraz maritozzi z jagodami.
W Łąka Barze z okazji Dnia Jagodzianki pojawiło się klika słodkości: zarówno klasyczne jagodzianki, jak i drożdżówki z sernikiem waniliowym i jagodą, sernik z białą czekoladą, jagodami i kwaśną śmietaną, ptysie z jagodą i tonką oraz rurki z bitą śmietaną i jagodami.
W Latto Gelato króluje dziś jagodowe gelato. Z kolei w lodziarniach Bosko cały lipiec upłynie pod znakiem jagód. Można tu wpaść na chrupiącego gofra z jagodami, jagodowy deser czy milkshake'a.
To tylko kilka propozycji. Sporo dań z jagodami w roli głównej znajdziecie też w innych trójmiejskich lokalach, np. House of Seitan (pierogi z jagodami, knedle z jagodami, sernik jagodowy na ciasteczkowym spodzie, tiramisu z jagodami, ciasto oreo-jagody, lody jagodowe, jagodowe napoje), Cafe Antidotum (klasyczne jagodzianki, jagodzianki biała czekolada-jagoda, rollsy jagodowe, tort jagodowy), 100 proc. czekolady (jagodzianki, cruffin z jagodami i białą czekoladą), Cake Away (jagodzianki, lody jagodziankowe, sernik baskijski z jagodami), mikropiekarnia Figle (trzy rodzaje jagodzianek, chleb jagodowy, fioletowe drożdżowe) i inne.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-07-02 23:11
(3)
Świetna inicjatywa! Mamy takie fajne ciastko, którego inni mogą nam pozazdrościć. Powinniśmy być dumni :-)
- 8 4
-
2024-07-04 11:59
Co to ma wspólnego z dumą? Pleciesz trzy po trzy.
- 2 1
-
2024-07-02 23:43
Zamiast jagód, dają pomyje z jagód z żelfixem
- 7 0
-
2024-07-02 23:41
W tym roku ani jedna zjedzona jagodzianka mi nie smakowała- dużo gorsza jakość niż rok temu, cukiernicy obniżają loty
- 4 0
-
2024-07-02 14:27
(3)
Gdzie te czasy. Młodym się było , uzbierało się jagód , mama upiekła jagodzianki na jajach od szczęśliwych kur. Pyszne, nadzienie kapało po brodzie , bo jagód było w bród. A teraz co ? Dżem z jabłkami.
- 65 7
-
2024-07-02 22:26
A kto ci broni uzbierać i upiec?
- 3 0
-
2024-07-02 15:50
He he, od szczęśliwych kur
Najszczęśliwsze kury to te które idą pod topór :)
- 5 5
-
2024-07-02 15:15
Nie ma szczęśliwych kur, są tylko kury. Oczywiście, możesz się zapytać kury, czy jest szczęśliwa, ale nie decyduje za nią. Śmiech z lewaka.
- 8 6
-
2024-07-02 12:29
(6)
Kto to myślał i widział by kiedy celebrować dzień jagodzianki. Pamiętam jak u nas w spożywczaku pod podstawówka leżały za szybą. W cenie drożdżówki! Większość i tak wybierała z kruszonką. Takich drożdżówek już też nie ma... Do tego oranżada albo pepsi w szkle. Bez piaru. Instagrama. Dnia w roku. Ot na krawężniku. Często z kumplem na spółę. O czym wy mówicie..
- 135 10
-
2024-07-02 18:33
No i po co jesteś taki zgorzkniały ?
Niesmakują to nie kupuj. Proste. Sam sobie upiecz.
- 3 10
-
2024-07-02 14:41
a kokosanki jakie dobre były i śmietaną w małej butelce. Kiedyś paczek był pączkiem i drożdżówka drożdżówką
Dziś rodzaje i smaków od liku sztucznych i litowych.- 22 2
-
2024-07-02 13:01
Racja, Jagodzianka nie była z kruszonką
Tylko taka podłużna , polana lukrem.
Drożdżówki to co innego, z kruszonką lub twarogiem, budyniem.- 18 2
-
2024-07-02 12:56
"Takich drożdżówek już też nie ma..."
Są nawet lepsze niż kiedyś, ale wtedy byłeś zgrzany jak szczerbaty na suchary, a teraz bardziej wybrzydzasz.
- 8 27
-
2024-07-02 12:47
(1)
Jak to mawia moja córka: tak, tak, kiedyś to były czasy.. bo teraz czasów już nie ma
Tyle w temacie "kiedyś to było
(kiedyś po prostu byłeś młody :))- 12 18
-
2024-07-02 12:56
Oczywiście, że byłem młody. Jednak nie w tym rzecz. A w dorabianiu teorii i mlaskaniu by ewentualny kupiec nie myślał, że jest frajerem płacąc naście gdzie mógłby raptem sześć, siedem.
- 23 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.