• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jagodziankom powiedzieliśmy "do widzenia". Czas na malinianki

Magda Mielke
29 sierpnia 2024, godz. 15:00 
Opinie (18)
Czy malinianki mają szansę na równie udaną karierę, co jagodzianki? Na zdjęciu propozycja cukierni Cukropelka. Czy malinianki mają szansę na równie udaną karierę, co jagodzianki? Na zdjęciu propozycja cukierni Cukropelka.

Z roku na rok kult jagodzianki wzrasta: opanowują nie tylko kolejne cukiernie, ale też social media. Mówi się o nich, porównuje ceny, testuje w kolejnych miejscach, obchodzony jest nawet Dzień Jagodzianki. Sezon na jagody dobiegł już końca. Na fali popularności jagodzianek w wielu piekarniach i cukierniach zaczęły pojawiać się drożdżowe bułeczki z innymi sezonowymi owocami: agreścianki, brzoskwinianki i malinianki.




Czy inne owoce sezonowe, takie jak maliny czy brzoskwinie, mają szansę dorównać popularnością jagodziance?

Jagodzianki to nieodłączny symbol lata. W tym roku sezon był niezwykle długi - od połowy czerwca do połowy sierpnia półki naszych cukierni wypełniały się słodkimi, drożdżowymi bułeczkami wypełnionymi jagodami. Choć wielu z nas pamięta, jak lata temu zajadało się tymi słodkimi wypiekami, dopiero od kilku lat mamy do czynienia z kultem jagodzianki.

Renesans tego ciastka przyszedł z rzemieślniczych piekarni, które pokazały, że jagodzianka może być czymś więcej niż tylko słodką przekąską. Postawiono na jakość: zamiast nadmuchanej buły, mamy puszyste i maślane ciasto drożdżowe, a żeby dojrzeć jagodowe nadzienie nie potrzeba lupy. Do tego dochodzi ekskluzywność - świeże jagody można dostać tylko przez kilka tygodni, w dodatku są ręcznie zbierane oraz sentyment - jagodzianki kojarzą nam się z sielskimi wakacjami u babci. Sławę jagodzianki podbijają dodatkowo ceny niektórych z nich, które zawsze są głośno dyskutowane.

Nie chcę już słodkich szaleństw. Tęsknię za prostotą w cukierniach Nie chcę już słodkich szaleństw. Tęsknię za prostotą w cukierniach
Wraz z końcem sezonu na jagody, cukiernicy poszukują nowych inspiracji. Po "boomie" na jagody, do cukierni wkraczają inne sezonowe owoce: brzoskwinie, agrest, porzeczki, a przede wszystkim maliny i śliwki, stając się również bohaterami słodkich wypieków.

  • W Le Delice na miejscu jagodzianek pojawiły się malinianki.
  • W Le Delice na miejsu jagodzianek pojawiły się malinianki.

Malinianki, brzoskwinianki i śliwianki



Malinianki to godne zastępstwo za jagodzianki. Mogą również rozkochać w sobie tych, którzy na widok jagód kręcili nosem. Jak wynika z corocznych statystyk, malina to najukochańszy owoc Polaków. Modna jest cały rok i pasuje do wielu deserów i ciast. Połączenie słodkiego z wyrazistym kwaśnym smakiem tych owoców ma w sobie coś urzekającego. Co więcej, malinianki są też tańsze niż jagodzianki.

Obecnie w cukierniach można znaleźć drożdżowe bułeczki także z innymi sezonowymi owocami. Były już rabarbarki i agreścianki, są brzoskwinianki czy właśnie malinianki. Z ciastem drożdżowym doskonale komponuje się też śliwka - ta jednak najlepiej sprzedaje się jako tradycyjny drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką lub bezą.


Gdzie warto się wybrać na malinianki?



Żegnając się z sezonem jagodziankowym, cukiernia Le Delice (Gdańsk, ul. Partyzantów 9/2Mapka) i bistro Le Delice (Gdańsk, ul. Wały Jagiellońskie 34Mapka) w ich miejsce proponuje malinianki, czyli bułeczki drożdżowe po brzegi wypełnione świeżymi malinami i aksamitnym waniliowym kremem patisserie, posypane maślaną kruszonką.

Malinianki w zastępstwie za jagodzianki proponuje również cukiernia Must Bake, której lokale znajdziemy w całym Trójmieście (Gdańsk, ul. Śląska 12Mapka; Gdynia, ul. Mysłowicka 20Mapka oraz Sopot, ul. Kolberga 9Mapka).

Duży wybór malinianek znajdziecie w każdy poniedziałek w Łąka Barze. Przygotowywane są tu zarówno klasyczne malinianki, jak i w wersji z yuzu oraz drożdżówki z sernikiem i malinami.


Śliwka w cieście ma w swojej ofercie malinianki w wersji klasycznej i z budyniem. Są też brzoskwinianki, brzoskwinianki z budyniem, śliwianki oraz drożdżówki z owocami. Cukropelka aktualnie przygotowuje malinianki z polewą z białej czekolady oraz z zapiekanym kremem pistacjowym. W ofercie ma też inne słodkie bułeczki: morelanki z zapiekanym kremem migdałowym i śliwczanki z cynamonem.

  • Malinianki od Suzi Cake.
  • Malinianki w trzech wersjach przygotowuje Łąka Bar.
  • Malinianki wprowadziła też cukiernia Tomasza Dekera.
  • Malinianki codziennie są przygotowywane w piekarni Nowy Chleb.
  • Deserownia proponuje malinianki z delikatnym kremem pistacjowym, który w połączeniu z malinami tworzy wyrafinowany, orzechowo-owocowy smak.
  • Orkiszowe malinianki z Bez Cukrzenia.
Malinianki dostaniecie też w Suzi Cake (z kruszonką i lukrem), cukierni Deker (pełne owoców, z kremem patissiere i bitą śmietaną), Deserowni (drożdżowe bułeczki z kruszonką i soczystymi malinami w dwóch wariantach: z delikatnym kremem pistacjowym oraz z budyniowym kremem patissière), mikropiekarni Nowy Chleb (słodko-kwaśne, wypchane niesłodzonymi, całymi malinami, bardzo maślane od kruszonki i brioszkowego ciasta, ozdobione pudrem z liofilizowanych malin) i niecukierni Bez Cukrzenia (wegańskie, w 100 proc. orkiszowe, bez cukru i laktozy, z całymi malinami bez żadnych dodatków, z dużą ilością kruszonki i słodkim pudrem).

Polacy pokochali na nowo ciasto drożdżowe poprzez pandemiczną modę na cynamonki czy też rollsy, które do dziś są bestsellerami w cukierniach i piekarniach. Nadchodząca z wolna jesień tylko wzmaga apetyt na korzenne przyprawy, miód i orzechy towarzyszące tym łakociom.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (18)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane