- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (241 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Jedzenie na Jarmarku. Co, gdzie, za ile?
Jarmark św. Dominika to nie tylko handel, koncerty i atrakcje towarzyszące, ale też liczne stoiska gastronomiczne. W tym roku na Jarmarku funkcjonuje aż sześć stref z jedzeniem. Wśród kulinarnych propozycji znajdziemy kilka nowości.
Program Jarmarku św. Dominika
Jarmark św. Dominika: kuchnie świata i nowości
Na stoisku z kuchnią ukraińską (ul. Szeroka ) skosztujemy pierogów, tradycyjnego barszczu, bigosu, leczo czy placków ziemniaczanych (wszystko po 15 zł). Jak co roku, dużym zainteresowaniem cieszą się węgierskie langosze (11-22 zł) oraz ciasta kominkowe na słodko (10-14 zł).
Na Ołowiance czekają na nas przysmaki kuchni włoskiej, azjatyckiej i hiszpańskiej, m.in. panuozzo (25-27 zł), bruschetta (ok. 20 zł), panini (15-25 zł), smażony makaron z dodatkami (15-26 zł), gazpacho (10 zł) czy hiszpańskie tapasy (cena ok. 10 zł).
Przystanek Ołowianka: jedzenie i atrakcje
Tegoroczną nowością jest stacja "Ryba na Rybnym", gdzie znajdziemy stoiska oferujące dania z ryb - od kanapek ze śledziem (10 zł), po klasycznie smażone lub wędzone ryby z dodatkami. Dorsz, halibut, łosoś, karmazyn i pstrąg to koszt 12 zł za 100 g, za tyle samo flądry zapłacimy 10 zł. Z wędzonych ryb do wyboru mamy: makrelę (5 zł/100 g), pstrąga i halibuta (10 zł/100 g). Za krewetki zapłacimy 24 zł (10 sztuk). Propozycją dla najmłodszych są paluszki z dorsza (15 zł).
Nową rzeczą na Jarmarku są też foodtrucki, które stanęły na ul. Długie Ogrody , w bezpośrednim sąsiedztwie stoisk antykwariuszy . Znajdziemy wśród nich m.in. burgery (19-25 zł), zapiekanki (14-20 zł), dania kuchni indyjskiej (30-45 zł) i oryginalne hot-dogi z dodatkami (17-23 zł).
Jarmark św. Dominika: kulinarne klasyki
Również w tym roku nie brakuje stoisk z jarmarczną klasyką, na których znajdziemy: szaszłyki (12 zł/100 g), karkówkę z grilla (12 zł/100 g), kiełbasę z grilla (9 zł/100 g), golonkę (12 zł/100 g), bigos (18 zł/250 g), kaszankę (15 zł/100 g) i gołąbki (15 zł/1 sztuka). Do tego dodatki: warzywa z patelni (10 zł), pieczarki (10 zł) lub smażone ziemniaki (10 zł). Pajdę chleba ze smalcem i dodatkami dostaniemy w cenie od 6 do 15 zł, a oscypki za ok. 3-4 zł.
Nie brakuje oczywiście fast foodów takich jak zapiekanki (10-15 zł), kiełbasa na talerzu lub w bułce (20 zł) czy burgery (17-24 zł).
Jarmark św. Dominika: najważniejsze informacje
Ze słodkości czekają na nas lody rzemieślnicze (ok. 5 zł za porcję) i gofry (5-15 zł). Minęła moda na bubble waffle, mniej jest też stoisk z tajskimi lodami.
Piwa na Jarmarku napijemy się w cenie ok. 10-12 zł. Wśród oferty alkoholowej znajdują się też takie propozycje jak limoncello (12 zł), pijana wiśnia (12 zł), fruttiseco (12 zł), cydr (12 zł) czy grzaniec (10 zł). Lemoniadę dostaniemy w cenie 10 - 12 zł, kawa to koszt ok. 5-14 zł.
Jarmark św. Dominika: gdzie zjemy
Warto przypomnieć, że podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika wydzielonych zostało sześć stref gastronomicznych:
- Wyspa Ołowianka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Park Świętopełka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Targ Rybny - stacja "Ryba na Rybnym", codziennie w godz. 10-21:30
- Długie Ogrody - kuchnia polska, foodtrucki, codziennie w godz. 10-21:30
- Plac Kobzdeja - ministrefa ze słodkościami, codziennie w godz. 10-20
- Ul. Grobla I - ministrefa gastronomiczna, codziennie w godz. 10-20
Dodatkowo w dwie jarmarkowe noce (9/10 i 10/11 sierpnia) w godz. 21:30 - 2 przy Gdańskim Teatrze Szekspirowskim staną food trucki.
Jedzenie na Jarmarku: podsumowanie
Jak słusznie zauważają nasi czytelnicy, na Jarmarku nie jest tanio. Warto pamiętać o tym, że podane ceny często dotyczą 100-gramowej porcji i nie uwzględniają dodatków w postaci frytek i surówki. Jak udało nam się dowiedzieć, po pierwszych kilku dniach Jarmarku niektórzy wystawcy zdecydowali się nieco obniżyć ceny, dotyczy to jednak mniej popularnych przysmaków, a nie "klasyków". Skoro jest popyt, jest i podaż - w strefach gastronomicznych ludzi nie brakuje, szczególnie w porze obiadowej.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Dobrze sprawdza się wydzielenie kilku stref gastronomicznych na terenie całego wydarzenia. Dzięki temu wyprawy na Jarmark mogą być bardziej spontaniczne, bo jedzenie zawsze znajduje się w odległości kilku minut spacerem.
Smakołyków ze stoisk kulinarnych możemy spróbować do 18 sierpnia, czyli końca Jarmarku św. Dominika.
Wydarzenia
Opinie (133) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-31 21:55
drogo mało niesmacznie !!!
- 10 0
-
2019-07-31 22:04
Opinia wyróżniona
Bardzo dobry pomysł z wydzieleniem stref
Nie wiem, czy skorzystam, ale fajnie, że ktoś pomyślał. Brawo.
- 14 9
-
2019-07-31 22:50
fatalnie wyglądają chodniki i ulice upaskudzone tym straganowym żarciem
tłuste plamy, jakieś resztki, feeee
- 9 1
-
2019-07-31 22:56
ciekawe czy kiedykolwiek sanepid bada zawartosc pierogow i pierożków?
co tam tak naprawdę jest
- 16 0
-
2019-07-31 23:14
Jedno pytanie: Czy do tych budek jest doprowadzona bieżąca woda? (1)
Bo nie widziałem. Jeżeli nie ma bieżącej wody, to znaczy, że obsługa pewnie rzadko myje ręce, nie mówiąc o przemywaniu naczyń, sztućców, itd.
- 19 1
-
2019-08-01 10:19
taka tradycja... kiedyś też nie mieli przecież wody bieżącej na Starym i Głownym Mieście ;)))
Doskonale foodtracki też tę tradycję podtrzymują ;))
- 2 1
-
2019-08-01 08:00
Szok kaszanka
Kaszanka za 150 zł /kg.....z czego jest zrobiona(co w środku) z płatkami złota,podawana na angielskiej porcelanie srebrne czy złote sztućce,a może kaszanka sprowadzana z zagranicy zrobiona z autoryzowanego (zastrzeżone licencjonowanego) przepisu przez super kucharza.Szukalem na różnych stronach menu hoteli i takiej ceny za kg nie znalazłem!!No takie ceny tylko na jarmarku.
- 11 1
-
2019-08-01 08:38
slabe (3)
dwa szaszlyki-niemal surowe dwie kole i bulka 143 zl-ku..a nigdy wiecej...
- 9 1
-
2019-08-01 09:37
Trzeba było oddać te surowe ! I teraz nie biadolić . Nie umiesz liczyć to Płać !
- 2 4
-
2019-08-01 10:11
W życiu bym bym nie zapłacił jak bym się przy kasie dowiedział jaka cena.
Nie mam pieniędzy i do widzenia.
- 3 1
-
2019-08-01 10:14
Tylko głupi kupi :)))))
- 3 1
-
2019-08-01 08:38
Skąd się biorą ceny
Kiedyś miałem stoiska z jedzeniem na jarmarku ale sobie odpuściłem.
Wysokie ceny biorą się z kosztów stoiska jakie bierze organizator czyli międzynarodowe targi gdańskie. Niestety wiele osób bierze te drogie stoiska bo przecież jarmark odwiedza 6 mln ludzi, ale oni nie kupują niestety.
W tym roku jeszcze targii biorą extra procent od utargów i narzucają ceny aby nie były za wysokie, więc wyciskają wystawców jak tylko mogą.- 11 2
-
2019-08-01 11:29
Ceny kosmiczne
- 6 0
-
2019-08-01 14:13
Ceny na gramy
100g czyli jedna kiełbasa 3 kielbasy 9x3=27 zł dzięki mam sporo opakowań kiełbasy za taką cenę, oszustwo klienta
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.