- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (309 opinii)
- 2 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 3 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (60 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Jemy na mieście: Amici w Sopocie - dania na duży głód
Amici to restauracja z kuchnią włoską zlokalizowana w Sopocie przy ul. Jana Kazimierza 2. Odwiedzam ją w niedzielne popołudnie, oczywiście w towarzystwie. Czy była to udana wizyta? Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam restaurację Panorama w Gdańsku.
Do dyspozycji gości są dwa poziomy oraz ogródek w porze letniej. Wnętrze lokalu urządzone jest prosto w jasnych kolorach, takich jak biel i beż - w stylu włoskiej trattorii. Górna sala ma duże okna. Ściany ozdobione są drewnianymi instalacjami z roślinnością i szkłem, ażurowymi okiennicami. Uwagę zwraca też wisząca u sufitu wielka dekoracyjna klatka dla ptaków. Niewielki bar pomalowany jest czarną farbą tablicową i cały zapełniony wypisanymi propozycjami potraw.
Karta jest obszerna. Znajdziemy w niej bardzo duży wybór makaronów i pizzy. Są to głównie znane i lubiane dania.
Zamawiamy:
- przystawkę vitello tonnato - pieczone cienkie plastry cielęciny podawane z rukolą, parmezanem i cytryną w kremowym sosie tuńczykowo-kaparowym (49 zł);
- makaron tagliatelle al pesto - tagliatelle, pesto bazyliowe, suszone pomidory, oliwa z oliwek, orzeszki pinii, cebula, czosnek (43 zł);
- pizza Amici - sos pomidorowy, zielone szparagi, jajko sadzone, szynka parmeńska, rukola, oliwa z oliwek, pomidory koktajlowe, pieprz, ser mozzarella (37 zł);
- kotlet Cotoletta alla Milanese - panierowany kotlet cielęcy podawany z cytryną, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, gnocchi (61 zł).
Zanim na stole pojawiły się nasze zamówione dania, zostałyśmy poczęstowane świeżo upieczonymi bułeczkami i twarożkami o różnych smakach. Przyjemne czekadełko, które wzmogło nasz apetyt.
Solidna porcja vitello tonnato przyprawiła nas o lekkie osłupienie. Była w prawdziwie włoskim stylu: ogromna. Plasterki cielęciny pokrojone były idealnie cieniutko i znakomicie przyrządzone: były kruche i soczyste. Towarzyszył im podany w oddzielnej miseczce sos tuńczykowo-kaparowy, z którego niestety trochę "uciekał" smak tuńczyka. Natomiast rukola, parmezan i słodki ocet balsamiczny były zbędne w tym daniu. Przyczepiłabym się jeszcze do struktury sosu, który przypominał sos tatarski, a powinien być gładki, jeśli mamy się trzymać włoskiej wersji. Mimo wszystko to było bardzo smaczne vitello tonnato.
Cotoletta alla Milanese, czyli słynny kotlet po miediolańsku lub też sznycel po mediolańsku to prototyp naszego "schaboszczaka", tylko że mediolański jest z cielęciny. Dodam, jako ciekawostkę, że kotlet ten jest chlubą całej Lombardii, a podają go wszędzie: od zwykłej trattorii po restauracje z gwiazdką Michelin. Jego powstanie datuje się na XII wiek.
Nasz był imponujących rozmiarów, obficie obłożony rukolą i doprawiony młotkowanym pieprzem oraz wykończony słodkim octem balsamicznym. Niestety w smaku był nieco rozczarowujący. Mięso zostało rozbite bardzo cienko, przez co panierka zdominowała smak, czyniąc cielęcinę zbyt suchą. Całość dania miała słodkawy posmak ze względu na sos, którym skropiono rukolę przykrywającą mięso. Sugeruję mniej rukoli, a grubszy plaster mięsa.
Tagliatelle z pesto było przyjemne w smaku, chociaż zostały w nim zaburzone proporcje poprzez nadmierną ilość suszonych pomidorów, które co prawda wniosły lekką nutę kwasowości, ale przyćmiły główny składnik dania, jakim jest pesto. Makaron al dente taki, jaki powinien być. Także w tym daniu znalazła się rukola i młotkowany pieprz.
Pizza Amici była również ukryta pod pierzynką z rukoli, a na jej wierzchu ułożono cienkie plastry szynki parmeńskiej. Ale smakowała wybornie! Doskonale wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi rantami, wspaniale ciągnący się ser, delikatny sos pomidorowy i smakowite dodatki, takie jak szynka parmeńska, sadzone jaja z płynnym żółtkiem oraz chrupiące, zielone szparagi. Pyszna!
Podsumowanie: ogólnie wizytę w Amici uważam za udaną. Porcje były obfite, co pozwoliło nam wyjść z poczuciem sytości. Uważam jednak, że szef kuchni powinien wykazać się większą dbałością o szczegóły i dobór składników - mam na myśli wszechobecną w każdym daniu rukolę i młotkowany pieprz. Oba składniki bardzo lubię, ale proszę mi wierzyć, że Włosi nie pakują do wszystkiego rukoli, pieprzu czy też parmezanu. Na zachętę wystawiam ocenę dobrą.
O autorze
Miejsca
Opinie (63) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-10 08:26
Opinia wyróżniona
Lubię to miejsce, bo znajdę w menu coś dla siebie
Wiem, że wiele osób uważa, że karty menu powinny być możliwie krótkie, ale tu mi właśnie pasuje, że mam duży wybór. Byłam kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Ceny faktycznie dość wysokie, kiedyś było trochę taniej :(
- 22 17
Wszystkie opinie
-
2023-02-10 07:05
(8)
Ceny niestety nie na polską kieszeń,bo jaką 4 osobową rodzinę stać na wypad z 4 stówki.
- 40 6
-
2023-02-10 07:22
(1)
Na stocznię do Norwegii jedź to zarobisz.
- 12 13
-
2023-02-10 13:00
Taa w 3 tygodnie tylko co tu w rok panie
Żarcie za darmo kojo też....- 4 0
-
2023-02-10 07:24
dostajesz 500+ (1)
również z podatków tych, którzy nie mają dzieci
- 9 11
-
2023-02-10 09:26
absolutnie nie - moje 500+ jest wyłącznie z moich podatków :D
- 6 2
-
2023-02-10 07:56
ceny kosmos zgoda ale co to jest ta rukola ? (2)
- 8 3
-
2023-02-10 13:57
zielsko podobne do mlecza (1)
- 6 0
-
2023-02-25 20:30
Rukola zapchaj dziura, z Włochami mało wspólnego...
- 0 0
-
2023-02-25 20:30
Za to ile rukoli. Do deseru chyba nienapchali ;))))
- 0 0
-
2023-02-10 07:22
Ceny
Ta ogromna przystawka kosztuje 42 zł
- 32 1
-
2023-02-10 07:29
czy osoba układająca te dania jadła kiedyś coś we Włoszech? (13)
kilogram rukoli do wszystkiego skutecznie psuje smak - gorzkooo, jajko sadzone na pizzy? to może jeszcze kabanosy? i grube ciasto i mamy osiedlówkę.
- 84 21
-
2023-02-10 07:37
(3)
W Rzymie nieopodal Koloseum jadłam pizzę z jajkiem sadzonym, też mnie to zdziwiło, ale tak było :) Dobrego dnia :)
- 35 8
-
2023-02-10 10:25
Ja kiedyś jadłem w Sopocie pizzę że śledziem smażonym (1)
I to było coś. Lata 90 .
- 16 3
-
2023-02-10 11:02
A ja z wędzoną makrelą i dżemem truskawkowym. Pyszota.
- 11 4
-
2023-02-11 07:51
ja w Wenecji, w centrum jadłem oryginalne włoskie spagetii z chinskiej restauracji
- 1 1
-
2023-02-10 09:16
pizza (3)
A jadła Pani/Pan pizzę z frytkami? Brzmi dziwnie? We Włoszech taką podają :-)
- 18 6
-
2023-02-10 09:39
widziałem jak Anglicy jedzą makaron z frytkami, ale to nie znaczy, że są ekspertami od makaronów
rozumiem jednak rynek - jest popyt, będzie podaż
- 10 1
-
2023-02-10 09:40
Tylko północne regiony, gdzie przyjeżdżają biedni niemcy, austryjacy i zamożni Polacy
W środkowych regionach i na południu nie uświadczysz takiej pizzy.
- 16 4
-
2023-02-10 10:07
Amerykanie, znani z upodobania do wyrafinowanej kuchni
robią również danie, które składa się z dwóch kawałków pizzy przełożonej hamburgerem.
- 9 1
-
2023-02-10 10:40
nie mieszkamy we Włoszech (1)
i chcemy się najeść a nie delektować papierową pizzą
grube ciasto i solidna porcja mięsiwa jest optymalnym daniem w naszej szerokości geograficznej- 6 24
-
2023-02-11 13:07
aha, powinniśmy wszyscy jeść to, co ty chcesz, żebyśmy jedli?
- 0 0
-
2023-02-10 12:49
Przepraszam coś się kliknęło nie wiem co to jest... (1)
Ja kiedyś jadłem pizze z ananasem to było coś!
- 4 1
-
2023-02-11 13:09
pizza z ananasem jest mega, przełamuje słoność.
nie rozumiem dlaczego słodkie ze słonym w innych potrawach jest ok, a na placku z serem to już nie.
- 2 1
-
2023-02-11 07:51
nie byłem w tej knajpie z 9 lat. jak widać ładowanie do wszystkiego rukoli się opłaca, skoro nadal istnieją
nawet czekadełko nic się nie zmieniło
- 3 0
-
2023-02-10 08:07
Zielono mi (1)
Wszędzie rukola
- 30 0
-
2023-02-11 06:13
Bo to tani chwast
Do przykrycia mikroskopijnej porcji xD
- 2 1
-
2023-02-10 08:14
I po co ta rukola wszędzie? (1)
Naprawdę kucharze myślą, że jak wszędzie dorzucą masę zielska, to klient uzna jedzenie za arcywłoskie?
- 47 1
-
2023-02-11 06:13
Myślą że będzie trendi i kul
A jest jak w delikatesach w Bartoszycach xD
- 2 1
-
2023-02-10 08:26
Opinia wyróżniona
Lubię to miejsce, bo znajdę w menu coś dla siebie
Wiem, że wiele osób uważa, że karty menu powinny być możliwie krótkie, ale tu mi właśnie pasuje, że mam duży wybór. Byłam kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Ceny faktycznie dość wysokie, kiedyś było trochę taniej :(
- 22 17
-
2023-02-10 08:30
40 (5)
Za tagliatelle 0,5 kg makaronu 5zl pesto sloiczek5 zł susz pomidor 7 zł parmigiano 10 zł 30zl i 3-4 os najedzone bez słabej obsługi i brudnego talerza dookoła od balsamico które w dekoracji było modne 10 lat temu
- 36 25
-
2023-02-10 09:24
ale wiesz, że nie ma obowiązku chodzenia do restauracji?
jeśli wolisz w domu - super, ale strasznie mnie irytują takie posty; jak idę do restauracji, to w rachunku płacę nie tylko za składniki, ale za czynsz, prąd, zużytą wodę, pensje pracowników i zysk właścicieli; a także za to, że... nie muszę właśnie robić tego sama :)
- 28 12
-
2023-02-10 10:16
(3)
słoik pesto 5zł?
Jaki i gdzie?- 8 4
-
2023-02-10 10:31
To by było "pesto".
- 3 1
-
2023-02-10 12:50
(1)
Parmezan 10zł??
- 5 0
-
2023-02-10 13:51
Wiesz, że można kupować na wagę w sklepach z serami?
- 3 3
-
2023-02-10 08:32
niestety nie
Przykro mi, ale tak nie jest. ceny wysokie, porcje co najmniej 30% mniejsze niż kiedyś. Jedzenie ok, takie jest w wielu miejscach. A rukola :-)...
- 27 1
-
2023-02-10 09:12
Przystawka wprawia w osłupienie
Cena 50 zł.
- 33 1
-
2023-02-10 09:54
Nie jadam na mieście. (1)
Za cenę jednego żarcia w knajpie,mam obiad na trzy dni w domu.
- 31 6
-
2023-02-12 10:36
To smutne.
Przykro mi, że Cię nie stać. Ale jak to mówią - dobra zmiana.
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.