- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (60 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (307 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (194 opinie)
Jemy na mieście: Zmiana na Morenie - kebab na duży głód
Śmiem twierdzić, że kebab, tuż obok pizzy, cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Ten turecki fast-food na dobre zagościł w naszym kraju i jest najczęściej jadanym daniem przez młodych ludzi. Nie jestem fanką kebabu, ale potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa. W tym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Zmiana Kebap na Morenie. Ostatnio testowałam Tavernę Zante, do której wróciłam po pięciu latach przerwy.
Gdzie zjeść w Trójmieście - najwyżej oceniane lokale
Zmiana Kebap na Morenie, a właściwie w dzielnicy Piecki-Migowo, określa się "rzemieślniczym kebabem". Inspiruje się słynnym, berlińskim "Mustafa's Gemüse Kebap", również podając smażone warzywa z serem bałkańskim czy własnego wyrobu sosy i mięsa. Na czym polega fenomen berlińskiej budki z kebabem? Każdy, kto tam jadł, musi się ze mną zgodzić, że jak zwykle diabeł tkwi w szczególe. W tym wypadku chodzi o jakość, świeżość i kompozycję przypraw oraz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chlebek pita. A jak jest w Zmiana Kebap? O tym poniżej.
Lokal mieści się w pawilonach usługowych przy ul. Amundsena 7c. Zaglądam z dwójką znajomych pewnego niedzielnego popołudnia. Do środka wchodzi się po bielonych schodkach, a następnie bardzo wąskim i długim korytarzem dochodzimy do głównej, ale malutkiej sali, w której raptem stoi kilka stolików. Centralne miejsce zajmuje bar z dużą ladą chłodniczą wypełnioną warzywami i oczywiście pionowym grillem, na którym, na szpadzie, obraca się uformowane mięso. Wnętrze utrzymane jest w czarno-żółtej kolorystyce. Może i jest ono niewielkie, ale nadrabia sporych rozmiarów ogródkiem z leżakami, stołami i parasolami.
Menu jest wypisane na tablicy wiszącej nad barem. Do wybory mamy mięso z kurczaka lub wołowo-baranie oraz falafel w wersji klasycznej ze świeżymi warzywami i wersji "gemüse" ze smażonymi warzywami i bałkańskim serem oraz kilka form podania: rollo (w pszennym placku), box, na talerzu i w bułce. Zmiana oferuje również limitowane kanapki "specjals", które są kombinacją smaków świata. Falafel oraz sosy są wyrabiane na miejscu.
Zamawiamy:
- kebab gemüse talerz - mięso wołowo-baranie, frytki, smażone warzywa, ser bałkański, miks świeżych warzyw, sos ostry, sos mango (30 zł);
- bułkę falafel - falafel (5 sztuk). miks sałat, świeże warzywa, macerowana czerwona kapusta, sos czosnkowy (22 zł);
- specjals Americano rollo - pszenny placek, mięso z kurczaka, krążki cebulowe, bekon, pikle, prażona cebula, rukola, roszponka, sos BBQ (23 zł);
- kebab gemüse rollo - mięso z kurczaka, smażone warzywa, miks sałat i świeżych warzyw, sos mango, sos ostry, pszenny placek (22 zł);
Przy barze od razu dokonujemy płatności i otrzymujemy "przywoływacz" z numerkiem.
Zaczynamy od talerza wypełnionego po brzegi paskami mięsa wołowo-baraniego, frytkami, porcją świeżych warzyw oraz smażonymi warzywami (marchewka, korzeń pietruszki, papryka, ziemniak, bakłażan, cukinia) i pokruszonym serem bałkańskim. Porcja jest przeogromna i z powodzeniem można ją podzielić między dwie osoby, chyba że ktoś jest bardzo głodny. Mięso niestety mnie rozczarowało - trafiło mi się wysuszone i gumowate zarazem. Oczekiwałam lepszego, szczególnie po zapewnieniach, że jest to kebab rzemieślniczy. Na plus uznaję dodatki: naprawdę świetne smażone warzywa z serem bałkańskim, doskonałe sosy, szczególnie łagodny mango i chrupiące frytki.
Kolejne danie, falafel, okazał się strzałem w dziesiątkę. Młodzież zakrzyknęłaby pewnie, że to "sztos" i ja się z nią zgodzę. Po pierwsze: był to świetnie doprawiony falafel, bez przesady i dominacji kuminu, po drugie soczysty, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Wspaniały i niepowtarzalny smak. Czuć, że jest robiony na miejscu i to przez kogoś, kto te falafelki musi kochać i wie, jak je przyrządzać. Do tego smaczny sos czosnkowy; pyszny, lekko słodkawy chlebek pita, który na zewnątrz przyjemnie chrupał, a w środku był mięciutki. No i oczywiście świeże, chrupkie warzywa. Fenomenalny zestaw, którym można się najeść.
"Spcjals Americano" skrywał w sobie kawałki mięsa kurczaka, pikle, bekon, cebulowy krążek, sałaty, a to wszystko było zawinięte w pszenny placek. Coś w tym daniu poszło nie tak, bo sos BBQ całkowicie przykrył pozostałe składniki. Miał dymny, słodki posmak, ale kompletnie nie pasował do mięsa, które było przyprawione kuminem. Bekon nie był dobrze wypieczony, krążków cebulowych tyle, co na lekarstwo, a pszenny placek nie został podpieczony, wiec był gumowy. Jak dla mnie było to nietrafione połączenie smaków.
Kebab kurczak gemüse rollo okazał się znacznie lepszy od poprzedniego dania. W końcu czuć było smak mięsa, które było soczyste i świetnie doprawione orientalnymi przyprawami. Do tego smakowite smażone warzywa, ser i doskonałe sosy mango i ostry, a gdyby tak jeszcze przypiec ten pszenny placek, to byłoby idealnie.
Podsumowanie: jako że Zmiana Kebap jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny. W tego typu daniach ulicznych ważne jest zachowanie balansu smakowego oraz odpowiedniej różnorodności tekstur i rzecz jasna świeżości. W ten balans został zachowany i mam tu na myśli świetny falafel oraz zestaw gemuse z kurczakiem. Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje. Na minus gumowate tortille i przekombinowany "specjals Americano" oraz brak wentylacji. Jeśli miałabym tu wrócić, to na pewno na "falafelki" w picie z czosnkowym sosem. W kategorii fast-food Zmiana Kebap otrzymuje ode mnie ocenę 4 z małym minusem.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-09-30 08:49
Kebap nie jest zły jeśli (10)
1. Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną
2. Nie ocieka starym tłuszczem roślinnym
3. Mięso nie jest wysoko przetworzone i pełne dodatków
Niestety o taki trudno w dzisiejszych czasach.
Polecam artykuł o tym, jak w jednej z kabapowni znaleziono martwą kozę "halo bagiety, w kebsie jest świeże mięso!" - "jadziem!" haha :)- 19 73
-
2022-10-01 17:21
Szurostwo uwielbia kaszę gryczaną i proste mięso. (1)
- 2 1
-
2022-10-04 15:59
wolałem władzę od ośmiorniczek a nie od miski ryżu
- 3 1
-
2022-09-30 13:42
(1)
kto je to padło jest i**otą i biedakiem
- 1 8
-
2022-09-30 13:48
W porównaniu do wielu innych fast foodów kebab jest zdrowy. Zawiera mięso, które jest źródłem białka, żelaza i witamin. Oprócz tego w jego skład wchodzą surówki. Jeśli są one przygotowywane przez kucharza na chwilę przed podaniem i nie zawierają cukru, za to stanowią cenne źródło witamin oraz antyutleniaczy.
- 10 2
-
2022-09-30 11:10
a teraz po padline do lidella
- 2 0
-
2022-09-30 11:12
(1)
"Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną" cooo ? jprdl
- 29 0
-
2022-09-30 11:23
bez kitu
siostro piąteczka Relanium dla tego pana od kaszy
- 21 0
-
2022-09-30 11:01
Czy może ociekać starym tłuszczem zwierzęcym? (1)
- 8 0
-
2022-09-30 11:11
sadłem bobra
- 7 0
-
2022-09-30 10:44
kolejny q.... znaffca
- 18 0
-
2022-09-30 07:08
Często zamawiam ze Zmiany i uważam, że ich Kebap jest dobry. (4)
Mają ciekawe nietuzinkowe smaki. Jednakże zauważyłem, że wszystko zależy jaki kucharz go robi. Raz jest bardzo dobry a raz tylko dostateczny. No i niestety albo stety polecam zamówić z dodatkową porcją mięsa bo ten w standardzie ma go nie za dużo a wiadomo, że chcielibyśmy się nim w miarę najeść.
- 27 33
-
2022-09-30 12:03
(1)
Mięso nie jest ścinane na bieżąco. Ścinają je wcześniej i póżniej odgrzewaja. Nie maja pojęcia o kebabach tak jak Bafra
- 5 4
-
2023-02-26 15:24
bafra ?to jest kibel dopiero
- 0 0
-
2022-09-30 11:26
Zamawiałem raz jednego zwykłego i jednego z dodatkową porcją
mięsa i dostałem oba z taką samą ilością.
- 9 0
-
2022-09-30 11:04
To po co Ci jakiekolwiek dodatki, jedz wylacznie mieso, skoro wylacznie miesem jestes w stanie sie najesc.
Tak mozna i nawet niektorzy probuja udowadniac, ze tak jest zdrowo. Moze wlasnie Ty jestes jednym z ludzi, ktorym taka dieta by sluzyla?
- 1 15
-
2022-09-30 09:22
świetny kebab, jeden z lepszych w Gdańsku (6)
Niestety przestałem chodzic ze wzgledu na wentylację. Po każdym pobycie 15 minut w środku, wszystkie ciuchy do prania nasiąknięte zapachem frytury.
- 35 18
-
2022-09-30 15:15
A dla mnie drwal na przymorzu
- 1 1
-
2022-09-30 11:15
(4)
dobry kebab jest na podwalu - Jeruzalem - pan bierze "worek " zwany naleśnikiem widać ,że samemu robiony , reszta korzysta z tortilli biedronkowych , i do worka wrzuca sporo mięska dobry sosy i zieleninę o ile reflektujesz -pyyycha ... no chyba że dawno tam bylem
- 0 14
-
2022-09-30 13:51
czyli dawno jadłem ... dzięki za uaktualnienie informacji, sorki ale Kebab King to dla mnie też syf
- 4 0
-
2022-09-30 11:45
Jezu, przecież Jeruzalem to buda z żarciem dla najmniej wymagających
albo najbardziej pijanych.
- 15 0
-
2022-09-30 11:21
O boze
Jeden z najgorszych
- 2 0
-
2022-09-30 11:20
Jesli mówisz ze jerusalem jest dobry to szapo ba
Kiedyś wiele lat temu może i był, teraz jest kiepski. Dobry kebab jest w Kebab Kingu, a najlepszy był w Azmirze na deptaku na Żabiance. Żaden sie do niego nie umywał, niestety został zlikwidowany
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.