- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (98 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (53 opinie)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (296 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy
Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.
Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 . Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.
Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.
W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.
Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:
- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:
- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).
Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.
Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.
O autorze
Miejsca
Opinie (110) 9 zablokowanych
-
2017-03-15 12:35
Również polecamy! (2)
Znamy i lubimy od ładnych kilku lat. Dobre jedzenie, miła obsługa, przyjemny wystrój i rozsądne ceny zawsze się obronią :)
- 5 13
-
2017-03-16 09:53
(1)
Mama ? Tata ?
- 2 0
-
2017-03-20 21:25
idiota...?
- 0 0
-
2017-03-15 14:47
(1)
Ludzie narzekają cy na wielkość porcji powinni się tam wybrać i przekonać się czy faktycznie muszą koniecznie zamówić 3 dania. Moglibyście się bardzo pomylić. Pomijając już fakt że jak chcecie dużo i tanio to są takie miejsca gdzie na pewno "uczta" was usatysfakcjonuje.
- 5 5
-
2017-03-17 08:47
ja ostatnio zamówiłam samą zupkę i byłam najedzona ;-)
- 1 0
-
2017-03-15 15:43
Nie byłem jeszcze ale dużo dobrego słyszałem o tym miejscu.
- 3 9
-
2017-03-15 17:22
Moja uwaga. (1)
Czy to nie jest przewaga formy nad treścią, te napuszone nazwy.
- 10 2
-
2017-03-15 20:05
Patty carne macinata, normalna nazwa ...kotlet mielony.
- 2 0
-
2017-03-15 18:07
nie jest to prawdziwa wloska knajpa, niestety. (3)
Byłem kilka razy. Nie zatrulem się, rewolucji zoladkowych nie było.
ALE
Restauracja włoska tylko z nazwy. Kawa zwykła siecowka, ciasto do pizzy dramat - tutaj też dziwne, recenzja włoskiej retauracji bez testu włoskiego placka jakim jest pizza :)
Ogólnie nie ma dramatu ani rewelacji. Przeciętny standard- 12 4
-
2017-03-16 09:07
Jak? (1)
Z jakiej restauracji jesteś?
- 2 1
-
2017-03-16 10:04
Panie kierowniku/wlascicielu
z zadnej.
- 1 1
-
2017-03-17 11:12
Po prostu nie znasz sie albo jestes z konkurencji
Pizza w cozzi jest super, ciasto rewelacyjne. Podejrzewam, ze dla ciebie wloska pizza ma ciasto z pizza hut albo z gdynianki. Kawa wiecej niz dobra.
- 0 1
-
2017-03-15 20:33
Byłam rodzinnie (5)
Cozzi jest faktycznie bardzo dobra restauracja i to nie prawda ze porcje małe. Cokolwiek tam jadłam to było tak smacznie ze aż rozplywalo się w ustach. Moja 5 letnia córka również zadowolona bo i jej smakowało i zajęcie znalazła :) Panie kelnerki bardzo sympatyczne i uśmiechnięte.
Polecam- 3 6
-
2017-03-16 07:55
(2)
A mąż, co na to mąż ?
- 1 0
-
2017-03-16 08:39
(1)
a maz tez bardzo zadwolny, a jemu ciezko dogodzic dobra restauracja. Np, La vita jeszcze jakies 2 lata temu byla naprawde dobra ale teraz to kompletne dno! Juz kilka raz sie przejechalismy na nich i na pewno nie wrocimy tam. Na szczescie jest Cozzi :) zreszta polecili nam znajomi...
- 1 1
-
2017-03-16 09:56
Na szczęście bo jak by kozi nie było to życie straciło by sens.
- 1 1
-
2017-03-16 10:45
(1)
Ciekawe jakie córka zajęcie znalazła że była tak zadowolona. Zmywała naczynia ?
- 0 2
-
2017-03-20 16:38
masakra skad sie biora tacy debile? z konkurencji jestes ze taka zazdrosc cie zjada? nie nie zmywala naczyn ale dostala taka kolorowanke jaka sobie zazyczyla, a kelnerka byla tak mila ze zajeła ją troche rozmowa zanim przyszlo jej danie. Pasuje Ci taka odp?
- 1 0
-
2017-03-15 21:17
Cozzi
Wg mnie jest to najlepsza włoska restauracja w Gdyni, jedzenie jest zawsze świeże, obsługa bardzo miła i mają świetne sosy do dań, w desery to już wogole ogień. Wystrój jak najbardziej ok. Jedyne co to jest minusem to mało miejsc parkingowych, ale auto zawsze można postawić na parkingu kawałek dalej i podejść, bo ta restauracja jest tego warta.
- 5 6
-
2017-03-16 17:10
Nic dobrego!!!! (2)
Robie w domu lehpsza kuchnie wloska,orginalna taka jakiej sie nauczylam w Toscani
- 2 4
-
2017-03-18 19:46
A znasz kuchnie
Lombardzka albo liguryjska?
- 1 0
-
2017-03-21 22:18
Toscani?! Po jakiemu to?
- 0 0
-
2017-03-16 23:17
Ta kobieta nie ma pojecia (2)
Totalny brak pojęcia o włoskiej kuchni. Żenada!!
- 1 3
-
2017-03-17 08:27
Co za czlek (1)
Ty nie masz pojęcia o tej kobiecie
- 0 2
-
2017-03-20 21:33
bardzo infantylna,żeby nie rzec prymitywna odpowiedź,
ale dyskutował nie będę.wystarczy mi szczek powyżej,jakkolwiek wypowiedź przedmówcy( bezimiennego) popieram.
- 0 0
-
2017-03-17 08:44
cozzi to jedna z najlepszych restauracji w Gdyni
Jestem częstnym bywalcem. Jest to moja ulubiona restauracja w Gdyni.
Jedzenie na 5+- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.