- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Jemy na mieście: wspaniała kuchnia w restauracji Modern Food&Wine
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Modern - Food&Wine położone tuż przy sopockim molo. Poprzednio jedliśmy w Del Mar w Gdyni. Za dwa tygodnie opiszemy Grono Bistro w Gdańsku - już tam byliśmy.
Dobre restauracje w Trójmieście - ranking najlepszych
Restauracja Modern w Sopocie powstała ponad rok temu w miejscu dawnej Laguny Smaku. Mieści się tuż przy wejściu na sopockie molo, po prawej stronie. Lokal jest dwupoziomowy z niewielką salą i malutkim barem na parterze oraz znacznie większą salą na piętrze.
Wnętrze restauracji jest jasne, utrzymane w morskiej, pastelowej kolorystyce z odrobiną szarości i bieli oraz nieprzytłaczającymi minimalistycznymi dodatkami, takimi jak nowoczesne lampki czy świeczniki. Dominuje niezobowiązująca elegancja. Jedną ze ścian zdobią abstrakcyjne obrazy, które również utrzymane są w kolorach morza i przywodzą na myśl wzburzone fale. Największą jednak atrakcją i zarazem elementem dekoracyjnym jest widok, który możemy podziwiać dzięki dużym oknom.
Do Modern udaję się na niedzielny obiad wraz z koleżanką i jej mamą. Przezornie zarezerwowałyśmy stolik i całe szczęście, bo sala była pełna i znalezienie wolnego miejsca nie byłoby możliwe. Dopiero po czasie zwolniły się stoliki i zrobiło się spokojniej.
Karta nie jest długa. Znajdziemy w niej sporo dań rybnych i owoców morza, począwszy od przystawek, poprzez zupy, a na daniach głównych kończąc.
Po namyśle i konsultacjach z bardzo kompetentną i zarazem przemiłą panią kelnerką zamówiłyśmy:
- bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem (19 zł);
- wegetariańską sałatę na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem (29 zł);
- pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami (33 zł);
- halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami (59 zł);
- fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki (23 zł).
Wydawałoby się, że bądź co bądź banalny bulion na kaczce, gęsi i kurczaku niczym nie może mnie zaskoczyć. Tymczasem bulion, który mi zaserwowano, miał w sobie to wszystko, czego po bulionie oczekuję, a więc był klarowny, miał bogaty warzywno-mięsny smak z wyraźną nutą świeżego lubczyku, a do tego pokrojone w plastry mięciutkie kopytka. Wszystko razem było przepyszne.
Sałata na ciepło była niemałym zaskoczeniem, na plus oczywiście. Dość pospolite warzywa, jak młoda marchew czy korzeń pietruszki, nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie sposób przygotowania i dobór dodatków. Podsmażone na maśle warzywa były rzecz jasna al dente - zanurzone w kremowym sosie powstałym z rozpuszczonego sera koziego. Smakowały obłędnie. Ser kozi wydobył ich słodycz i delikatność, jednocześnie ją subtelnie przełamując, a zwieńczeniem były chrupiące prażone orzechy pistacjowe i laskowe.
Pierogi z gęsiną to kolejne danie, któremu należą się duże brawa. Po pierwsze aksamitne, mięciutkie domowe ciasto, po drugie sporo dobrze doprawionego farszu z pieczonej gęsi. Intensywny smak gęsiny całkiem dobrze komponował się z kiszoną kapustą i wiśniami, mimo że i bez tych dodatków pierogi skradłyby moje serce.
Halibut to czysta poezja. Nie pamiętam, kiedy jadłam tak doskonale zrobionego halibuta. Ryba była soczysta, delikatna, wręcz rozpływała się w ustach. Podano do niej sos krewetkowy o słonym i zdecydowanym smaku, słodkie puree z batatów, chrupiące pistacje i kapustę pak choy, subtelne boczniaki i ciekawą w smaku polentę ziemniaczaną. Każdy kęs to feeria smaków i tekstur. Świetny.
Nie skłamię, jeśli napiszę, że fondant czekoladowy był idealny. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskową espumą z maślanki i wiśniami. W punkt.
Podsumowanie: w Modern Food&Wine czeka na gości ładny widok i wykwintna kuchnia, która uwodzi smakiem i nie jest udziwniona na siłę. Każde danie jest przemyślane. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji ocenę bardzo dobrą z plusem - za całość, w tym za profesjonalną obsługę. Ceny faktycznie nie należą do niskich i mogą zniechęcić, ale pamiętajmy, że to lokal położony w sercu kurortu ze wspaniałym widokiem i świetną kuchnią. Jeśli więc poszukujecie restauracji na wyjątkowe wyjście, Modern nadaje się idealnie.
O autorze
Miejsca
Opinie (40) ponad 10 zablokowanych
-
2020-03-11 09:16
"Ludzie dzielą się na inteligentnych i takich, co słodzą kawę."
Ernest Hemingway- 20 2
-
2020-03-11 09:37
NA zdjęciach to chyba menu degustacyjne
- 18 5
-
2020-03-11 11:20
"(...)i nie jest udziwniona na siłę." (2)
"halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami"
Co piątek w polskim domu w powiecie Słupskim- 36 2
-
2020-03-11 11:33
:-))) dokładnie (1)
- 7 0
-
2020-03-11 17:31
Mówi się:
W punkt.
A nie dokładnie.- 0 0
-
2020-03-11 11:56
6,6 zł za jeden pierożek
i wszystko jasne
- 17 1
-
2020-03-11 12:24
(1)
halibuta z polentą ziemniaczaną
polenta ziemniaczana?- 8 1
-
2020-03-11 13:46
Polenta ziemniaczana
Można sprawdzić " Polenta di Patate "
- 0 0
-
2020-03-11 12:27
"Jemy na mieście"??? Siadamy na miasto i jemy? Czy aby zostać pismakiem nie trzeba jakichkolwiek szkół przygotowujących skończyć?
- 1 9
-
2020-03-11 16:54
W obliczu koranowirusa należy jeść tylko w barach mlecznych, gdyż tylko tam mamy pewność, że nie będziemy mieli styczności z osobami, które kiedykolwiek przebywały zagranicą. Ponadto wszystko zdrowo, smacznie i tanio.
- 7 2
-
2020-03-11 18:40
dla mnie restauracja w samym centrum turystycznego traktu oznacza ze tam wlasnie nie pojdę
ceny dla skandynawskich turystów, dla których nie ma znaczenia za ile i co zjedzą
- 11 1
-
2020-03-11 18:42
29 zl za parę warzyw na talerzu- presada
- 9 1
-
2020-03-11 20:49
Narzekający na cenę i wielkość porcji " suwereni" zawsze mogą skorzystać z jakieś mordowni z piwem!
- 4 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.