- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (53 opinie)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (281 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
KFC czy McDonald's? Testujemy frytki z fast foodów
Frytki to jedna z najsłynniejszych ulicznych przekąsek, chętnie zamawiana jako dodatek lub nawet danie główne. Postanowiliśmy zatem sprawdzić, które smażone ziemniaczki z popularnych fast foodów są najlepsze - przetestowaliśmy duże porcje frytek z KFC, McDonald's, Max Premium Burgers oraz Burger Kinga. Które wypadły najlepiej?
My postanowiliśmy sprawdzić, które frytki z topowych fast foodów zasmakują nam najbardziej i jak "poradzą" sobie z opcją na wynos, gdy muszą odczekać w opakowaniu 10 minut. W celu zakupu udaliśmy się do Galerii Forum, w której znajdują się wszystkie znane fast foody. Kto wygrał nasz test?
Oceny i werdykty
Nasz test przeprowadziliśmy w grupie sześciu lubiących i jedzących często frytki osób. Ocenialiśmy: smak, wygląd frytek i ich stan po transporcie. By znaleźć wspólny mianownik, uznaliśmy, że zamówimy duże frytki w restauracjach: McDonald's, KFC, Burger King i Max Burgers.
Nasze odczucia określaliśmy w skali od 1 do 5.
Ceny dużych frytek w poszczególnych miejscach:
- McDonald - 9,90 zł
- KFC - 9,99 zł
- Max Burgers - 9,49 zł
- Burger King - 9,95 zł
Co składa się na koszt burgera w barze czy restauracji?
Nasze odczucia
W teście najgorzej wypadły frytki z restauracji KFC, za które zapłaciliśmy 9,99 zł. W KFC frytki są dość grube i w smaku najbardziej "ziemniaczane". Niestety w ciągu 10 minut straciły swoją chrupkość i najgorzej spośród wybranych pozycji poradziły sobie z transportem. Otrzymały 4. miejsce i 1,33 w ocenie testerów.
- Najgorsze były frytki z KFC, chyba ktoś zapomniał posolić przy wydawaniu... Niestety w smaku nie przypominały frytek, które chcę zjeść, wchodząc do fast fooda - oceniła Magda.
- Najbladziej wypadły moim zdaniem frytki z KFC. W moim odczuciu były niesłone, papierowe, zbyt miękkie, a w smaku przypominały rozmokły karton. Były to smutne frytki bez polotu, lekko gumowe z za małą ilością soli i smaku - dodała Patrycja.
Na kolejnym miejscu znalazły się najsłynniejsze frytki, które przez wiele osób są gloryfikowane za ich smak. Mowa o frytkach z restauracji McDonald's, które kupiliśmy za 9,90 zł. Frytki z "maka" są najpopularniejszą wersją tego dania i wiele osób zachwyca się ich smakiem. Kawałki ziemniaka są dość cienkie i zazwyczaj chrupiące.
Nasze frytki na pierwszy rzut oka nie wypełniły do końca pudełka, w które zostały zapakowane, i zdaniem kilku testerów były niedosolone. Dodatkowo po około 10 minutach były już miękkie i stały się sflaczałe, ale wciąż ciepłe. W zestawieniu z innymi frytkami wypadły dość blado. Na podstawie głosów testerów frytki z restauracji McDonald's zajęły 3. miejsce ze średnią ocen 2,16.
- Moim zdaniem McDonald's w porównaniu z resztą nie wypadł za dobrze. Frytki były miękkie i sflaczałe, a ich smak niewyraźny - mówiła Aneta.
Drugie miejsce zajęły frytki z Max Premium Burgers. Ziemniaczki z tego lokalu są cienkie, mają wyczuwalną skórkę i są rumiane. Dużą opcję zamówimy za 9,49 zł i była to naprawdę spora porcja. To pozycja na naszej liście, która najbardziej się wyróżniała pod względem smaku. Niestety, mimo swoich plusów, po 10 minutach transportu frytki również były nieco posklejane ze sobą. Jednak otrzymały ocenę 3,83.
- Max Premium Burgers to idealny smak ziemniaka, odpowiednia konsystencja. Moje ulubione frytki są właśnie w Max Burgerze, ale zawsze jem je zaraz po przygotowaniu. Uważam jednak, że i tak dobrze sobie poradziły w transporcie - ocenił Marcin.
Nasz test wygrał Burger King. W dostawie frytki z tej restauracji poradziły sobie najlepiej. Były duże, chrupiące, sprężyste i odpowiednio posolone. Za największą porcję zapłaciliśmy 9,95 zł. Burger King otrzymał ocenę 4,5 od testerów.
- Zdecydowanie najbardziej smakowały mi frytki z Burger Kinga, przede wszystkim jako jedyne świeżo smakowały, ponadto były chrupiące, mogłabym jeść je bez końca i nie wymagały żadnych dodatków (ketchupu czy sosu) - mówiła Magda.
- W smaku najlepsze były fryty z Max Premium Burgers, jednak biorąc pod uwagę najdłuższą świeżość i chrupkość, najlepsze okazały się te z Burger Kinga, choć sam smak nie był tak porywający. Jednak we frytkach istotniejsza wydaje mi się ich chrupkość, bo jej brak (nawet przy większych walorach smakowych) wpływa na niejadalność. Wniosek dodatkowy: z ketchupem wszystko smakuje lepiej, nawet sflaczała fryta staje się jadalna - żartowała Ania.
Jesteśmy ciekawi waszych opinii na temat frytek ze znanych fast foodów. Gdzie smakują wam najlepiej?
Konkurs
Dla naszych czytelników mamy do wygrania karty podarunkowe do Max Premium Burgers o wartości 50 zł. Wystarczy odpowiedzieć kreatywnie na pytanie "którego dania w Max Premium Burgers najchętniej byś skosztował(a)?".
Wygraj bon o wartości 50 zł
Redakcyjny test rogali świętomarcińskich z trójmiejskich piekarni
Redakcyjna degustacja - gotowe kanapki z popularnych sieci
Test bezalkoholowego prosecco i wina musującego. Redakcja ocenia
Konkurs zakończony
Czas trwania konkursu
26.09.2022 g. 14:00 - 27.09.2022 g. 08:15
Nadesłano 215 odpowiedzi
Zwyciezcy
Anna N., Tomasz K., Wojciech Ć., Kamila Z., Katarzyna L.
Miejsca
Opinie (117) ponad 20 zablokowanych
-
2022-09-26 14:21
Opinia wyróżniona
Frytki do dla mnie wyznacznik jakości danego baru/restauracji (9)
Jak ktoś podaje zwykłą kupną mrożonkę, to nie mam dla niego szacunku. Co to za problem w branży gastronomicznej obrać ziemniaki, pokroić i usmażyć?
Szkoda, że ludzie mają gdzieś jakość jaką dostają za niemałe pieniądze.
Zagranicą 'domowe' frytki to oczywistość.- 42 31
-
2022-09-26 23:34
Nie każdy ziemniak nadaje sie na frytki.
Czesto robie w domu z tych co da się kupić lokalnie ale wychodzą niedobre. Chrupiace w oleju po wyjeciu po 2 minutach sflaczałe. Dobre mrożone wychodzą zawsze. Frytki jedynie z ziemniorow niesypsnych od rodziny ze wsi. Te zawsze wychodza
- 2 1
-
2022-09-26 21:35
oooo widze ekspert kanapowy się wypowiedział.... fryta wyznacznikiem jakosci, dobre. Ja na swojej kanapie mam zdanie, ze w dobrych knajpach to raczej frytek nie podają.
- 1 0
-
2022-09-26 20:58
chłopie, żeby w gastro obierać ziemniaki trzeba mić chyba doktorat!
- 1 0
-
2022-09-26 20:44
A można użyć wycinarki automatycznej
Czy jaśnie Panu trzeba ręcznie nożem ziemniaki obierać i krajać?
- 2 4
-
2022-09-26 17:37
No to MPB
Już się nie łapie na takie szufladkowanie.
Frytki jadłem kilkukrotnie i są dość dobre, ale cała reszta to absolutne dno , a nie jestem jakoś wybredny.
Wygląd lokalu, panujący syf, i jakość burgerów to zupełne przeciwieństwo frytek .- 1 0
-
2022-09-26 17:32
Mrozone frytki sa smaczniejsze. Brzmi jak zart ale to prawda - prawidlowe przygotowanie frytek z blanszowaniem schladzaniem i cala reszta procedur zajmuje tyle czasu, ze nie da sie tego robic przy skali gastronomii codziennie. Z mojego doswiadczenia wynika ze restauracje ktore szczyca sie swiezymi frytkami pomijaja niektore kroki i nawet nie maja
Mrozone frytki sa smaczniejsze. Brzmi jak zart ale to prawda - prawidlowe przygotowanie frytek z blanszowaniem schladzaniem i cala reszta procedur zajmuje tyle czasu, ze nie da sie tego robic przy skali gastronomii codziennie. Z mojego doswiadczenia wynika ze restauracje ktore szczyca sie swiezymi frytkami pomijaja niektore kroki i nawet nie maja startu do lokali kupujacych "te drozsze" frytki z makro, juz nie mowiac o prawdziwych kolosach ktorzy zamawiaja swoje mrozone frytki wedlug swoich wytycznych. Kocham ziemniaki a co za tym idzie frytki, najlepsze w trojmiescie jakie jadlem byly chyba w baranoli (takie ze skorka, oni to chyba rustic nazywaja) a szkoda, bo burger wcale najlepszy w trojmiescie tam nie jest : P Ale tak naprawde wystarczy ze restauracja kupuje dobrej jakosci frytki mrozone i do obslugi frytkownicy zatrudnia kogos kto potrafi sprawdzic temperature oleju i juz jest 90% sukcesu.
- 10 6
-
2022-09-26 17:26
Kto ci to uwierzy?
30 lat jestem w gastro i wszędzie kupują gotowe frytki. 95% mrożone, 5% świeże paczkowane.
- 10 2
-
2022-09-26 15:14
"Co to za problem w branży gastronomicznej obrać ziemniaki, pokroić i usmażyć?" (1)
Okazuje się jest spory ale nie dla branży ale dla Sanepidu. Obranie ziemniaka dla Sanepidu to prawie operacja na otwartym sercu. Musisz to robić w specjalnie wyznaczonej strefie "brudnej", która nie może się krzyżować ze strefą "czystą". Oznacza to zazwyczaj wydzielone miejsce w kuchni tylko do obierania warzyw. A to podnosi komplikuje działanie
Okazuje się jest spory ale nie dla branży ale dla Sanepidu. Obranie ziemniaka dla Sanepidu to prawie operacja na otwartym sercu. Musisz to robić w specjalnie wyznaczonej strefie "brudnej", która nie może się krzyżować ze strefą "czystą". Oznacza to zazwyczaj wydzielone miejsce w kuchni tylko do obierania warzyw. A to podnosi komplikuje działanie kuchni i podnosi koszty. Dlatego tak trudno spotkać frytki robiona od zera. Następnym razem w knajpie popytaj jaki Sanepid robi z tego problem - zdziwisz się.
- 33 5
-
2022-09-27 07:25
To wydziel.
- 3 3
-
2022-09-26 16:54
Opinia wyróżniona
(2)
Tylko frytki z lat 90 w papierowym rozku posolone z solniczki podziurawionej gwoździem. Z przyczepy vis a vis lotu przy pomniku Konopnickiej bodajże.
- 86 3
-
2022-09-27 07:12
Kartofle
Kiedyś jak pracowałem na roli we Włoszech dostawaliśmy lokalne warzywa od gospodarza. Np ugotowane kartofle tego gospodarza smakowy nijako ale jak usmażyliśmy plastry tych kartofli na oleju, to uwierzcie, że nigdy w życiu nie jadłem tak pysznych coś w rodzaju frytek. To odmiana kartofla ma znaczenie i szczególne przeznaczenie :)
- 7 0
-
2022-09-26 20:43
Też pamiętam te frytki. Tam była też we wczesnych latach 80-tych buda z tzw. hot-dogami, czyli wydrążoną połówką długiej bułki z farszem z pieczarek;-)
- 10 0
-
2022-09-26 15:26
Opinia wyróżniona
Panie redaktorze...... Autorze (3)
Frytki z kfc burger king to am rest produkcja farm frites Lębork grube 10mm/10mm natomiast mc donanald frytki mc cain 7/7mm także produkcja Lębork dla czego pan wciska ludziom kit? Przecierz
- 45 8
-
2022-09-27 05:56
A umiesz to napisać po polsku? Tego bełkotu nie da się zrozumieć.
- 7 13
-
2022-09-26 16:57
co za bzdura. Lebork produkuje tylko dla McDonalds (1)
- 2 9
-
2022-09-26 19:18
Niestety
Lębork produkuje dla wszystkich łącznie z biedronką.Różnica polega na selekcji ziemniaków i procencie frytek o odpowiedniej dlugosci na worek.Co ciekawe najbardziej wyśrubowane wymagania są dla mcd.Różnica może polegać na jakości frytury oraz czasie przechowania w poszczególnych mcd.Kto był na wycieczce w farm frites ten wie o co chodzi.Oni maja nawet ten sam sprzęt co mcd to testów z każdej parti.
- 40 1
Wszystkie opinie
-
2022-09-26 14:04
Najlepsze frytki to są domowe (3)
Z sosem czosnkowym.
Od powyższych mam niesmaczne bąki- 15 10
-
2022-09-26 14:18
(2)
a mogą być smaczne bąki ?
- 11 0
-
2022-09-26 14:27
Czosnkowe sa smaczne.
- 8 2
-
2022-09-27 07:15
Oven
Jest takie określenie jak "Dutch Oven"... :)
- 0 0
-
2022-09-26 14:07
Co do posolenia... (1)
Trzebabyło brać frytki bez soli. Bo przecież w fastfoodach to solą jak chcą. Raz za dużo soli raz niedosolone.
- 20 0
-
2022-09-26 15:06
Dużo solą żebyś kupił picie
Bo suszy po soli. Kumasz?
- 7 1
-
2022-09-26 14:09
Słabo redakcjo...
Niezależnie od wyników testu, nie jest trafiony konkurs, w którym można wygrać bony do jednego z konkurentów...
Jak zobaczyłem na końcu bony do Max'a żałowałem, że straciłem czas na czytanie tego artykułu.- 55 2
-
2022-09-26 14:12
niezła ściema (2)
przecież KFC i Burger King to brandy tego samego właściciela. Są identyczne.
- 30 5
-
2022-09-26 16:15
i z tego samego miejsca ale rozmiarowo chyba inny kaliber
- 3 0
-
2022-09-27 02:58
Ale w burguerkingu je robią jakoś lepiej. Może po prostu zawsze trafiam na świeże. Swoją drogą jak w maczku zamawiam to zawsze bez soli, i są pyszne, raz zeżarłem całą porcję za jednym przechyłem. Były pyszne.
- 1 0
-
2022-09-26 14:16
(5)
Przecież te frytki z sieciówek są praktycznie takie same. Nie widzę sensu ich porównywania. Porównajcie je z belgijkami, lub innymi tego typu.
- 19 28
-
2022-09-26 14:59
Tu chodzi o zawoalowaną promocję BK i Mc-a
- 16 1
-
2022-09-26 16:20
(2)
"belgijskie" frytki w Polsce to już w ogóle mokry karton, nie tylko za nic nie przypominają tych z Belgii, ale nawet obiektywnie jakościowo są słabe
- 4 0
-
2022-09-26 17:25
(1)
Ale i tak biją na głowę te z maka.
- 0 5
-
2022-09-26 20:46
Bynajmniej nie ceną
- 3 0
-
2022-09-26 20:46
Nieprawda w KFC to loteria
Raz są smaczne a raz miękkie i ohydne. W maku zawsze dobre. W knajpach to też loteria
- 7 0
-
2022-09-26 14:17
Frytki z Maka sa najlepsze. (2)
Żadne inne.
- 37 13
-
2022-09-26 15:18
Chyba że domowe (1)
Krojone z Irgi i smażone na smalczyku
- 5 1
-
2022-09-26 18:08
Na smalcu za tłuste !
- 0 4
-
2022-09-26 14:18
W polskich restauracjach nie ma dobrych frytek (2)
Bo nikomu nie chce się pokroić ziemniaków i usmażyć na oleju. Łatwiej wrzucić mrożonkę do frytury. Trzeba poleciec do Grecji tam w każdej knajpie podają domowe frytki. Nie kumam tego
- 32 4
-
2022-09-26 14:42
Nie tyle nie chce, co dla sanepidu obróbka ziemniaka to jakiś kosmos i takie też wymagania.
- 16 3
-
2022-09-29 16:29
No niestety, ale nie. W ślepym teście 90% konsumentów wybierze frytki mrożone, bo są po prostu smaczniejsze. Wystarczy obejrzeć film z Farm Fries z Lęborka żeby zobaczyć ile etapów jest zanim ziemniak stanie się frytką, to nie jest proste pokroić i usmażyć. Frytki trzeba zblanszować, podmrozić, wtedy jeszcze raz podpiec żeby były chrupiące...
Robienie tego w kuchni w restauracji mija się z celem, raz, że pół kuchni zajmie, dwa, że tylko przemysłowo to wychodzi tanio, jak ktoś w knajpie będzie robił "domowe" to po prostu obiorą i wrzucą do frytkownicy, a z tego wyjdą tłuste ciapy. Są ludzie którzy takie lubią, ale klientowi raczej się tego nie poda. :)- 0 0
-
2022-09-26 14:20
hahaha
No to niezły test, gdzie macie współprace z jednym z testowanych. Ostatni akapit zaburza wiarygodność całego testu
- 49 0
-
2022-09-26 14:21
Opinia wyróżniona
Frytki do dla mnie wyznacznik jakości danego baru/restauracji (9)
Jak ktoś podaje zwykłą kupną mrożonkę, to nie mam dla niego szacunku. Co to za problem w branży gastronomicznej obrać ziemniaki, pokroić i usmażyć?
Szkoda, że ludzie mają gdzieś jakość jaką dostają za niemałe pieniądze.
Zagranicą 'domowe' frytki to oczywistość.- 42 31
-
2022-09-26 15:14
"Co to za problem w branży gastronomicznej obrać ziemniaki, pokroić i usmażyć?" (1)
Okazuje się jest spory ale nie dla branży ale dla Sanepidu. Obranie ziemniaka dla Sanepidu to prawie operacja na otwartym sercu. Musisz to robić w specjalnie wyznaczonej strefie "brudnej", która nie może się krzyżować ze strefą "czystą". Oznacza to zazwyczaj wydzielone miejsce w kuchni tylko do obierania warzyw. A to podnosi komplikuje działanie kuchni i podnosi koszty. Dlatego tak trudno spotkać frytki robiona od zera. Następnym razem w knajpie popytaj jaki Sanepid robi z tego problem - zdziwisz się.
- 33 5
-
2022-09-27 07:25
To wydziel.
- 3 3
-
2022-09-26 17:26
Kto ci to uwierzy?
30 lat jestem w gastro i wszędzie kupują gotowe frytki. 95% mrożone, 5% świeże paczkowane.
- 10 2
-
2022-09-26 17:32
Mrozone frytki sa smaczniejsze. Brzmi jak zart ale to prawda - prawidlowe przygotowanie frytek z blanszowaniem schladzaniem i cala reszta procedur zajmuje tyle czasu, ze nie da sie tego robic przy skali gastronomii codziennie. Z mojego doswiadczenia wynika ze restauracje ktore szczyca sie swiezymi frytkami pomijaja niektore kroki i nawet nie maja startu do lokali kupujacych "te drozsze" frytki z makro, juz nie mowiac o prawdziwych kolosach ktorzy zamawiaja swoje mrozone frytki wedlug swoich wytycznych. Kocham ziemniaki a co za tym idzie frytki, najlepsze w trojmiescie jakie jadlem byly chyba w baranoli (takie ze skorka, oni to chyba rustic nazywaja) a szkoda, bo burger wcale najlepszy w trojmiescie tam nie jest : P Ale tak naprawde wystarczy ze restauracja kupuje dobrej jakosci frytki mrozone i do obslugi frytkownicy zatrudnia kogos kto potrafi sprawdzic temperature oleju i juz jest 90% sukcesu.
- 10 6
-
2022-09-26 17:37
No to MPB
Już się nie łapie na takie szufladkowanie.
Frytki jadłem kilkukrotnie i są dość dobre, ale cała reszta to absolutne dno , a nie jestem jakoś wybredny.
Wygląd lokalu, panujący syf, i jakość burgerów to zupełne przeciwieństwo frytek .- 1 0
-
2022-09-26 20:44
A można użyć wycinarki automatycznej
Czy jaśnie Panu trzeba ręcznie nożem ziemniaki obierać i krajać?
- 2 4
-
2022-09-26 20:58
chłopie, żeby w gastro obierać ziemniaki trzeba mić chyba doktorat!
- 1 0
-
2022-09-26 21:35
oooo widze ekspert kanapowy się wypowiedział.... fryta wyznacznikiem jakosci, dobre. Ja na swojej kanapie mam zdanie, ze w dobrych knajpach to raczej frytek nie podają.
- 1 0
-
2022-09-26 23:34
Nie każdy ziemniak nadaje sie na frytki.
Czesto robie w domu z tych co da się kupić lokalnie ale wychodzą niedobre. Chrupiace w oleju po wyjeciu po 2 minutach sflaczałe. Dobre mrożone wychodzą zawsze. Frytki jedynie z ziemniorow niesypsnych od rodziny ze wsi. Te zawsze wychodza
- 2 1
-
2022-09-26 14:28
Niezłe potwory.
Robią wrażenie!- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.