- 1 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności
Można je jeść cały rok, ale to właśnie teraz, w czasie karnawału, smakują najlepiej. Pączki, faworki, chruściki, oponki i inne karnawałowe słodkości znajdziemy w trójmiejskich cukierniach i kawiarniach.
Cukiernie i piekarnie w Trójmieście - ranking najlepszych
Karnawał w polskiej tradycji pojawił się w XVII wieku. Wówczas był to czas polowań, kuligów i tańców. Nieodłącznym elementem karnawałowej tradycji były liczne smakołyki. Jadano wtedy dużo, tłusto i tęgo popijano. Na stołach królował bigos, kasza ze skwarkami, tłuste kiełbasy i mięsiwa.
W staropolskie zapusty wpisywał się zwyczaj, w którym panny starały się poznać przyszłego męża. Aby wykazać się przed adoratorami kulinarnymi talentami, przygotowywały one charakterystyczne dla zapustów wypieki i napoje. Najbardziej popularne były pączki, chruściki, racuchy, bliny i inne związane z danym regionem specjały.
Pączki
Dzisiaj pączki to jedne z najpopularniejszych ciastek, które sprzedawane są przez cały rok. Początkowo jednak przygotowywało się je jedynie na zapusty z ciasta chlebowego i nadziewało słoniną, boczkiem lub mięsem. Traktowane były jako zakąska do wódki i mięsa. Przygotowane przysmaki nie mogły się zmarnować, stąd przesąd: kto tego dnia nie zje ani jednego pączka, od tego odwróci się szczęście.
Słodkie pączki pojawiły się na polskich stołach w XVI wieku jako swego rodzaju ciastko niespodzianka. W środek wkładano migdał lub orzeszek - kto trafił na takiego pączka, ten miał zapewniony rok w szczęściu i dostatku.
Kiedyś to było, a dzisiaj... Jak się bawimy w karnawale?
Tradycyjny i najbardziej popularny polski pączek - zwany w przeszłości pampuchem - jest okrągły, puszysty, zrobiony z ciasta drożdżowego i smażony na głębokim tłuszczu. Najczęściej w środku kryje pyszną marmoladę śliwkową, malinową, truskawkową lub konfiturę różaną. Z góry oprószony jest cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany skórką pomarańczy.
W trójmiejskich cukierniach znajdziemy pączki zarówno w wersjach klasycznych, jak i nieco oryginalniejszych. Prawdziwe pączkowe szaleństwo zacznie się jednak tuż przed tłustym czwartkiem.
Faworki
W trakcie karnawału cukiernie przygotowują faworki, zwane także chrustem. To słodkie kruche kokardki smażone w głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Przed rozpoczęciem wałkowania należy długo "zbijać" ciasto, aby było odpowiednio "napowietrzone".
"Faworyci na talerzyku" - tak określa się faworki w cukierniach Sowa, gdzie cukiernicy przygotowują je własnoręcznie. Chrupiące i słodkie - najlepiej smakują właśnie w okresie karnawału. Świeże faworki już teraz czekają we wszystkich cukierniach Sowa.
- Jak wasze przygotowania do tłustego czwartku? My codziennie trenujemy - kilka faworków i po dwa pączki - czytamy w żartobliwym wpisie na fanpage'u cukierni.
Gdzie są najlepsze faworki? Redakcyjny test
Karnawałowe wypieki codziennie dostępne są też w cukierniach Formella.
- W ofercie karnawałowej cukierni Formella znajdziemy faworki oraz pączki z nadzieniem różanym, owocowym, adwokatem, czekoladą oraz z konfiturą truskawkową. Cena od 4,20 zł do 5,20 za szt. W naszych cukierniach w Gdyni oraz Rumi są one dostępne codziennie. W tłusty czwartek, tak jak w ubiegłym roku, będziemy mieli otwarte od godz. 6 - informuje pracownik cukierni.
Piekarnia Gdańsk z okazji karnawału przygotowuje faworki i pączki.
- Mamy w ofercie pączki z konfiturą porzeczkową z delikatnego ciasta drożdżowego z cukrem pudrem oraz kruche faworki w kształcie wstążek, przygotowywane z subtelnego ciasta, oprószone cukrem pudrem - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
Faworki oraz pączki znajdziemy w karnawałowej ofercie cukierni Eres, Baccate, Manufakturze Mojej Mamy, cukierni W-Z czy Deserowni. W Must Bake codziennie do tłustego czwartku będą pączki, a Marmolada Chleb i Kawa od początku lutego startuje z pączkami.
Oponki, racuchy i inne karnawałowe słodkości
Oponki są bliskimi kuzynkami pączka. Jedne i drugie powstają z ciasta drożdżowego, różnią się kształtem. To nic innego jak pączki z dziurką, które najbardziej kojarzone są z amerykańskimi donatami. Oponki, jak wszystkie karnawałowe wypieki, smaży się na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Gotowe można oblewać polewą lub lukrem, obsypywać posypkami czy cukrem pudrem.
Popularne w karnawale są też ciastka parzone, czyli tzw. gniazdka, powstają przez zaparzenie mąki pszennej mieszaniną wody z tłuszczem. Gotowe wypieki mają słomkowy kolor, są lekkie, suche i puste w środku. Samo ciasto nie jest słodkie, słodyczy nadaje mu dopiero lukier, którym są obsmarowane.
Odpowiednikiem naszego pączka są hiszpańskie churrosy. Mają formę długiego pręta, w przekroju przypominającego gwiazdę. Wytwarza się je z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się głównie z mąki pszennej, oleju i cukru) i smaży w wysokiej temperaturze. Churros cieszą się dużą popularnością również w Polsce, gdzie sprzedawane są nie tylko jako deser w restauracjach z hiszpańską kuchnią, ale przede wszystkim w budkach na różnego rodzaju jarmarkach i festynach. Zwykle podaje się je posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem płynnej czekolady, w której się je macza.
Za typowo karnawałowe wypieki uważane są też racuchy, czyli niewielkie placuszki z mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży, jaj oraz jabłek - krojonych lub startych na tarce. Inną odmianą racuchów są ruchanki.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-01-13 16:07
(1)
Wlasnie pije kawke i jem paczki, pyszne!
- 19 5
-
2023-01-13 17:24
Paczki
To do wysłania są, a nie do jedzenia.
- 1 6
-
2023-01-13 13:35
Pączek do kawy - w sam raz
- 22 4
-
2023-01-13 13:39
Faworki tylko od mojej mamy. Mocno wybite ciasto, cienko walkowane. (5)
Smażone na smalcu. Robimy parę razy w roku, choć zajmuje nam to pół dnia, ale warto.
- 37 5
-
2023-01-13 18:41
(2)
Czy ja również mogę się wprosić, nie pojawię się z pustymi rękami :D
- 8 0
-
2023-01-13 19:49
(1)
Każdy taki mądry. Moi synowie proszą "zrób - pomożemy ci" a na końcu i tak zostaję sama na placu boju. Ale do zjedzenia dwóch wielkich talerzy chruscików w ciągu godziny to są pierwsi.
- 6 1
-
2023-01-14 16:04
Mamo, to Ty..?
- 0 0
-
2023-01-13 17:58
Zaproście mnie
- 10 0
-
2023-01-13 14:40
Racja. Cieniutkie, domowe są najlepsze. W cukierniach są grube i kluchowate.
- 18 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.