- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (111 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (101 opinii)
- 3 Nie ma jagodzianek, są malinianki (51 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
Lokale otworzyły się pomimo obostrzeń
Wizyta w otwartych lokalach w Gdańsku:
W ostatnich dniach wielu przedsiębiorców w Polsce postanowiło otworzyć swoje lokale w ramach akcji społecznych #BałtyckieVETO i #OtwieraMY. Skupiają wokół siebie biznesy, które mimo obostrzeń, zaczynają działać. Wśród trójmiejskich lokali, które się "wyłamały", znalazły się w piątek m.in. Pub Spółdzielnia, Rednek by Stah i Czary Gary Bistro z Gdańska. Postanowiliśmy sprawdzić, jak przebiegał ich powrót i czy obyło się bez większych komplikacji.
Restauratorzy mówią "dość" i zapowiadają otwarcie lokali
Otwierają się, by móc normalnie pracować
Po głośnych sprzeciwach trwających od kilku miesięcy, powstały kolejne akcje społeczne, które zmobilizowały wielu przedsiębiorców do otwarcia swoich biznesów mimo wciąż utrzymujących się zakazów. Do otwartych już miejsc nadal dołączają kolejne, a sporo z nich możecie sprawdzić na ogólnopolskiej mapie.
Ostatni tydzień był pełnym napięcia i oczekiwania czasem w rodzimej branży gastronomicznej. Niektóre miejsca postanowiły się otworzyć, część z nich odwiedziła policja, grożąc wyciągnięciem konsekwencji prawnych i finansowych. Restauratorzy jednak nie ustępują i z coraz większym zaangażowaniem dołączają do akcji #BałtyckieVETO oraz #OtwieraMY.
Jakie przesłanki kierują właścicielami lokali oraz jak na otwarcie zareagowali klienci? Postanowiliśmy to sprawdzić osobiście i wybraliśmy się z kamerą do dwóch punktów w Gdańsku.
- Mówiąc szczerze, nie zdecydowalibyśmy się na otwarcie Pubu Spółdzielnia, gdyby pomoc oferowana w ramach tarcz antykryzysowych, na którą się kwalifikowaliśmy, była wystarczająca. Byśmy mogli przetrwać lockdown. Pomoc, jaką otrzymaliśmy, licząc od marca 2020 roku, to równowartość jednego miesiąca naszych stałych kosztów. Wydaliśmy wszystkie oszczędności, zapożyczyliśmy się po rodzinie,
Otwieramy się, ale z pełnym zachowaniem reżimu sanitarnego. Nikt z nas nie kwestionuje istnienia wirusa, chcemy po prostu móc pracować.aż stanęliśmy przed decyzją co dalej - opisuje motyw otwarcia lokalu Spółdzielnia jego właściciel, Grzegorz Najda.
I dodaje:
- Zamknąć po ośmiu latach pub? No nie! Narastał w nas bunt, bo coraz wyraźniej było widać, że "mój ból jest lepszy niż twój". (...) Ostatecznie wyrok sądu w Opolu przesądził, że zdobyliśmy się na odwagę i otwarcie lokalu. Otwieramy się, ale z pełnym zachowaniem reżimu sanitarnego. Nikt z nas nie kwestionuje istnienia wirusa, chcemy po prostu móc pracować.
"Jesteśmy tu po to, by pomóc przedsiębiorcom"
Piątkowe otwarcie przyciągnęło sporą liczbę osób, które wspólnie ze znajomymi postanowiły odwiedzić m.in. Pub Spółdzielnię i Rednek by Stah z Gdańska. Jednak wiele osób, zamiast cieszyć się z samego otwarcia i możliwości spędzenia czasu ze znajomymi, podkreślało, że kierowała nimi chęć wsparcia lokalnych biznesów, które ucierpiały przez pandemię. Goście podkreślali również, że czują się bezpiecznie i zachowywane są wszelkie środki bezpieczeństwa.
- Jestem za obostrzeniami, ale nie jestem za dobijaniem przedsiębiorców - mówił jeden z gości Pubu Spółdzielnia.
Podczas naszej wizyty nie byliśmy świadkami interwencji policji czy innych służb mundurowych.
Policyjny nalot na nielegalną dyskotekę
Na dniach planowane są kolejne otwarcia lokali gastronomicznych m.in. Sports Pub z Wrzeszcza (18.01), Bistro Pomelo (22.01) oraz klub Wolność (23.01).
Niektóre knajpy się otworzyły (122 opinie)
Wywiady
Miejsca
Opinie (929) ponad 50 zablokowanych
-
2021-01-16 11:02
Wysokie kary , uzmysłowią pazerniakom im ich działanie !!!!! (5)
Nie wchodzę do takich obiektów.
- 25 27
-
2021-01-16 11:36
Lutek (1)
Napisz że nie wchodzisz z rodziną. Tak napisałeś na początku opini. Widać że masz dużo czasu. Wyjdż z domu i zobacz ile jest śniegu.
- 6 5
-
2021-01-16 11:45
Tylko niech już więcej nie je tego żółtego
- 5 2
-
2021-01-17 17:42
Mijaj je szerokim łukiem.
- 0 0
-
2021-01-17 17:44
Uffffff mniej słomy z butów
- 0 0
-
2021-01-17 21:05
Lutek nie jedz żółtego śniegu ośle jeden!!!
- 0 0
-
2021-01-16 11:10
Niech otwierają ale niech ten reżim będzie faktyczny a nie pozorny. (1)
- 12 9
-
2021-01-16 15:12
Tak jak jest pozorny w marketach?
- 0 2
-
2021-01-16 11:12
Sto procent poparcia!
Dość reżimu bandytów, którzy pod przykrywką wirusa mają na celu przejęcie majątku polskich przedsiębiorców, zniszczenie polskiej gospodarki, wybiorę się w najbliższym czasie na pewno do jednej z tych restauracji
- 19 18
-
2021-01-16 11:15
Kto odpowie za nowe zakażenia zwiazane z namawianiem do wyjscia do restauracji ? (1)
Czy w ramach protestu zaczniemy tez przejezdzac na czerwonym swietle ? I co z demonstracjami pod symbolem Czerwonej Błyskawicy, już się znudziły ?
Wanda z Zaspy- 22 18
-
2021-01-17 17:44
Wanda co Niemca nie chciała ?
- 1 0
-
2021-01-16 11:20
(4)
Czytaj tarczę 2.0, można dużo otrzymać tylko wypełnić wniosek.
Ja dostalem już ok 45 tyś z poprzednich tarcz i teraz też złożę. Jakoś przeżyję. Moi pracownicy dostali na życie .
Restaurator.- 24 13
-
2021-01-16 15:13
Melina u ciebie w domu to jeszcze nie restauracja.
- 5 2
-
2021-01-16 21:34
Tu nie chodzi o wegetację,
tylko powrót do normalności i opór przeciwko oszustwu,
Jakim jest pseudo pandemia
Wyłącz tv, włącz myślenie- 2 2
-
2021-01-17 18:37
Bo jako jedyny miałeś etaty (1)
Cała banda pseudorestauratorow z 3miasta bazuje na śmieciowkach i Ukraińcach na czarno. Nic dziwnego ,że z tarczy nie mogą skorzystać.
Tacy mogą dla mnie paść na zawsze.
Dobre miejscówki ostaną.- 1 1
-
2021-01-17 22:26
W punkt
- 0 0
-
2021-01-16 11:20
Łatwo zamykać gdy ma się stałą pensję ( nie małą) (1)
Samochód służbowy , telefon ,blablabla. Polacy wiedzą o co chodzi .
- 14 14
-
2021-01-16 11:40
Ale kto im broni iść też na taki etat ?
- 4 3
-
2021-01-16 11:20
Zabrać im koncesje.
Precz z kombinatorami
- 20 17
-
2021-01-16 11:24
Proszę restauratorom wplacać zasiłek dla bezrobotnych ! Jak mnie zwolnią to też tylko tyle dostanę !!!!!
- 12 2
-
2021-01-16 11:24
Słoik dziennikarzem (3)
Na oliwie to można placki upiec, a na śródmieście to można najazd zrobić. Niby nic a uszy bolą, ale większość słoików nie potrafi ogarnąć nazewnictwa Gdańskich dzielnic.
- 22 6
-
2021-01-17 12:44
na Zaspie, na Oruni, na Jasieniu (2)
stąd też na Oliwie jak sądzę...choć brzmi dziwnie.
Wydaje mi się, że już kiedyś tłumaczyli, że tak się pisze o dzielnicy, bo też było dużo komentarzy- 1 0
-
2021-01-17 13:09
znalazłam...
Cytuję:
Profesor Włodzimierz Gruszczyński z SWPS przypomina zasadę - w i do używamy najczęściej z nazwami miejscowości, na z nazwami dzielnic. Jeśli chodzi o samą stolicę nie jest już tak łatwo. Trzeba pamiętać, że część dzielnic to dawne niezależne miejscowości - wówczas piszemy, że jedziemy "do" i mieszkamy "w". Jeśli jednak dzielnice od dawna postrzegane są jako część miasta wtedy mówimy "na".
Czyli raczej "do Oliwy", a nie "na Oliwę".
Niepotrzebne tylko to nazywanie redaktora słoikiem. Rozumiem, że autor komentarza to rodowity gdańszczanin z dziada pradziada i nigdy nie robi błędów językowych- 1 0
-
2021-01-17 14:43
Przyganiał słoik słoikowi:-)
Już kiedyś tłumaczyłem za SJP: "Przyimek na łączymy z nazwami terytoriów niesamodzielnych, np. dzielnic (mieszkam na Mokotowie, na Ochocie, na Woli także z czasownikami ruchu: jadę na Mokotów, na Ochotę, na Wolę), natomiast w (oraz do z czasownikami ruchu) z nazwami obszarów samodzielnych (mieszkam w Europie, w Polsce, w Warszawie jadę do Europy, do Polski, do Warszawy)". Są od tego wyjątki, najczęściej wynikające z tego, że dana dzielnica była wcześniej samodzielną miejscowością.
- 0 0
-
2021-01-16 11:25
jurek
nigdy bym nie przekroczył progu do tego czy innego lokalu w czasie obostrzen
- 17 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.