• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marne szanse na zakaz palenia w ogródkach restauracyjnych

FK
20 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauratorzy toczą nieustanną walkę o klienta, a możliwość zapalenia w ogródku to dla palaczy dodatkowa zachęta, aby zrobić sobie przystanek i skorzystać z oferty. Jak w sekrecie przyznają gastronomowie, "niepalący przyjdą i tak". Restauratorzy toczą nieustanną walkę o klienta, a możliwość zapalenia w ogródku to dla palaczy dodatkowa zachęta, aby zrobić sobie przystanek i skorzystać z oferty. Jak w sekrecie przyznają gastronomowie, "niepalący przyjdą i tak".

Spór palaczy z przeciwnikami palenia w ogródkach restauracyjnych przybiera na sile. Walka wydaje się jednak nierówna, bo choć liczniejszą grupę stanowią osoby niepalące, lokale nie planują wprowadzać ani zakazu, ani nawet ograniczeń w tym zakresie, np. podziału na strefy. - Wprowadzenie zakazu nam się po prostu nie opłaca, a wydzielenie stref jest niemożliwe z uwagi na fakt, że większość ogródków ma po prostu zbyt małą powierzchnię - tłumaczy jeden z gdańskich restauratorów.





Czy palisz papierosy, choćby okazjonalnie?

Zakaz palenia wyrobów tytoniowych m.in. w lokalach gastronomicznych wprowadza coraz więcej europejskich krajów. Coraz więcej osób decyduje się też rzucić palenie.

Nie brakuje jednak i takich, którzy nie zamierzają rozstawać się z nałogiem, a puszczenie dymka podczas pobytu w kawiarni czy restauracji sprawia im dodatkową przyjemność. A że teraz mogą palić jedynie w ogródkach, to nie zamierzają z tego prawa rezygnować.

Ogródki restauracyjne to jedne z ostatnich miejsc publicznych, w których nie obowiązuje zakaz palenia.

Strefy dla palących? Nie ma na to szans



Pod naszym niedawnym artykułem, dotyczącym ewentualności wprowadzenia zakazu palenia w ogródkach, rozgorzała gorąca dyskusja.

Ogródki restauracyjne bez palaczy? Tego domagają się goście Ogródki restauracyjne bez palaczy? Tego domagają się goście

Wiele osób domagało się chociażby wydzielenia stref, w których można by uniknąć kontaktu z papierosowym dymem. Restauratorzy tłumaczą jednak, że w wielu przypadkach byłoby to niemożliwe od strony technicznej.

- Miasto dało nam na ogródek niewielką przestrzeń, na której mieści się osiem stolików - opowiada Marcin, kelner w jednej z gdańskich kawiarni. - Wielu naszych gości decyduje się u nas przysiąść właśnie po to, żeby przy okazji sobie zapalić. Bo wiadomo, zawsze to przyjemniej niż w marszu. Załóżmy, że podzielimy przestrzeń po równo. Jeśli w części dla niepalących będą wolne stoliki, a w tej dla palaczy komplet, to mamy gości odsyłać z kwitkiem? I jak mamy wytłumaczyć dymowi papierosowemu, żeby nie leciał w stronę strefy dla niepalących, która znajduje się przy sąsiednim stoliku?
- Wyobraźcie sobie, że taki podział na strefy wprowadza bardzo popularna restauracja, gdzie na stolik czeka się nawet godzinę, stojąc w długiej kolejce - dodaje Marek, menadżer w jednej z trójmiejskich restauracji. - Jeśli nie będzie miejsc w części dla palących, to palacz usiądzie tam, gdzie palić nie wolno, i z zazdrością będzie patrzył na tych, którym stolik lepiej przypasował. Jeśli natomiast osobie niepalącej ktoś zaproponuje stolik w strefie dla palaczy, na pewno też skorzysta z okazji, zamiast czekać nie wiadomo ile czasu na inny. I wtedy dym papierosowy nie będzie przeszkadzał. Dlaczego taki problem stanowi teraz?
Wyniki ankiety, w której wzięli udział nasi czytelnicy, pokazują, że zdecydowana większość palaczy lubi zaciągać się dymkiem w restauracyjnych ogródkach i nie zamierza z tego przywileju rezygnować. Wyniki ankiety, w której wzięli udział nasi czytelnicy, pokazują, że zdecydowana większość palaczy lubi zaciągać się dymkiem w restauracyjnych ogródkach i nie zamierza z tego przywileju rezygnować.

Palenie w ogródkach - optymiści widzą plusy



Oczywistą korzyścią dla restauratorów są większe obroty, dlatego nie brakuje miejsc, w których ogródki działają całorocznie.

- Technologia nas tu bardzo wspiera, dzięki czemu ogródki mogą funkcjonować przez cały rok. Nawet zimą, w mroźne dni - opowiada Klara, pracująca jako kelnerka najpierw w Trójmieście, a teraz w modnej, wiedeńskiej sieci cukierni. - Dotychczasowe koksowniki, czyli stojące grzejniki, zastępują coraz częściej parasole grzewcze, które zapewniają komfort nawet podczas mrozów, a z racji tego, że mają solidną konstrukcję, nasi goście siedzą w ogródkach nawet podczas silnych wichur. Gdyby nie było ogródka, w którym mogą zapalić, pewnie weszliby do środka. Tyle że my w środku i tak mamy zawsze maksymalne obłożenie. W takiej sytuacji miejsca nie znaleźliby u nas też niepalący, szukający schronienia w środku, bo podsiedliby ich palacze. A my byśmy nie mieli szansy na dodatkowy zarobek, jaki zapewniają nam goście siedzący na zewnątrz. Wyrzucenie palaczy z ogródków po prostu się nie opłaca.
Palacze podsuwają też kolejne argumenty za tym, że ich obecność w ogródkach przyniesie sporo korzyści.

- Palacze, którzy siedzą w ogródkach, nie roznoszą smrodu po ulicy, a tak by się stało, gdyby pielęgnowali swój nałóg, idąc ulicą, stojąc pod sklepem czy siedząc w parku na ławce - komentuje Wojtek, palacz z zamiłowania. - Ktoś, komu dym papierosowy przeszkadza, nie musi przechadzać się wzdłuż ogródków, bo może przejść drugą stroną ulicy. Dajemy mu ten wybór, siedząc właśnie w takich miejscach, jak ogródki restauracyjne, i nie roznosząc smrodu po całym mieście.
Walczysz z tytoniowym nałogiem? Skorzystaj z pomocy poradni Walczysz z tytoniowym nałogiem? Skorzystaj z pomocy poradni

Wielu restauratorów nie bierze pod uwagę wprowadzenia zakazu palenia w ogródkach ani wydzielenia w nich stref dla niepalących, bo - ich zdaniem - jest to niewykonalne. Wielu restauratorów nie bierze pod uwagę wprowadzenia zakazu palenia w ogródkach ani wydzielenia w nich stref dla niepalących, bo - ich zdaniem - jest to niewykonalne.

Zyski ważniejsze niż zdrowie?



Troska o zdrowie jest argumentem, który przeciwnicy palenia poruszają najczęściej. Bo nie chodzi tutaj wyłącznie o fakt, że papierosy śmierdzą, ale że są szkodliwe dla zdrowia. Również tych, którzy są narażeni na palenie bierne. Palacze jednak nie dają za wygraną.

- Widzę, że zdrowy tryb życia rzuca się na mózg - pisze jeden z naszych czytelników pod wcześniejszym artykułem o paleniu w restauracyjnych ogródkach. - Dodajmy do tej listy fast foody, czerwone mięso, napoje słodzone, kawę i herbatę. Wędzonki, mrożonki, puszki i kiszonki. Bo sól przecież też jest zła. I dym. Nie będzie niczego. Jak tam z kondycją? Ja palę sporo, ale po schodach na ostatnie piętro wieżowca wejdę bez problemu. Większość "zdrowych" dostaje zadyszki w okolicy drugiego piętra. Nic dziwnego, gdybym miał 30 kg nadwagi, to też bym dostawał.
A wy po czyjej jesteście stronie? Opowiedzcie nam o tym w komentarzach.
FK

Opinie (262) ponad 10 zablokowanych

  • Powinno się zakazać palenia przy wejściach do budynków

    Człowiek czasem przechodzi jak przez zasłonę dymną. Ani to zdrowe, ani przyjemne i pomimo tego, że nie palisz i tak śmierdzisz papierosami.

    • 14 4

  • Jestem palaczem ale staram sie nie palić w ogródkach np.podczas obiadów bo to może przeszkadzać i to rozumiem ale wieczorem w ogródkach barów z drinkami i piwkiem to ograniczam tylko gdy ktoś obok dostał jedzenie te parę chwil wytrzymam .Poprostu to zależy od sytuacji i kultury można żyć w zgodzie

    • 12 0

  • (2)

    Za granicą nie ma z tym problemu w ogródkach można palić i nikt nie robi z tego problemu

    • 7 16

    • Za jaka granica dzbanie jak juz to tylko za wschodnią! (1)

      • 3 3

      • Akurat. Znaczna część krajów UE ma mniej restrykcyjne przepisy, niż Polska. Jak bardzo się zdziwiłem, gdy pojechałem kiedyś na staż do Niemiec i okazało się, że w pracy mogę palić... na balkonie.

        • 0 0

  • w Europie zachodniej praktycznie nikt juz nie pali zwykłych trujacych śmierdziuchów tylko elektroniczne! Ale Polska kraj (2)

    Tutaj najwieksza patologia pali jeszcze smierdziuchy i truje nimi wszystkich wokoło.
    Trzeba miec naprawde pustkę w głowie by kupowac paczke na której sa obrzydliwe zdjęcia raka i skutków palenia .
    Palacze powinni płacic składke na fundusz zdrowia 1000 razy wiekszą!! I powinni byc dyskrymionowani na kazdym kroku

    • 7 12

    • Bzdury piszesz

      Tam kopcą smrody + elektryczne na raz. Niemieckiej patologii jeszcze nie widziałeś...

      • 7 0

    • Co za głupoty?! Polska jest jednym z największych rynków e-papierosów w Europie. U nas dużo więcej tego się używa niż na tzw Zachodzie.

      • 1 0

  • Prawnie zakazać palenia

    W restauracjach i kawiarniach.

    • 12 3

  • super niech palą szczególnie gdy miasto wydaje pozwolenia na ogródek a góry mieszkają ludzie,niech wdychają albo s....ją za

    • 2 0

  • sam palę, ale palenie, jak obok ludzie jedzą, to skrajny szczyt chamstwa i buractwa i sam bym wyrzucał

    a już przegięciem było, jak z ciężarną żoną, w ostatnim trymestrze siedze sobie w ogródku a obok stary dziad, widzący kobiete w ciązy, odpala fajkę. Dziadzia był zdziwiony, że ktoś zwraca uwagę

    • 12 0

  • palacze

    U mnie w bloku palą na balkonach od 6 rano do 24. Jakiś koszmar. W pokoju dziecka śmierdzi jak by ktoś tam palił. Stoją kaszlą, duszą się i krztuszą, ale dalej co 15 minut fajka. Masakra.
    Do tego obcinają paznokcie od stóp na balkonie...współczuję tym co mają pod nimi ogródek. Często trzepią koce z różnych syfów. Nowe osiedle...jesteśmy w szoku skąd ta patola wypełzła. W windzie jak po nich wsiadasz to nie da rady oddychać przez nos.

    • 13 0

  • Palacze to skrzywiona grupa spoleczna

    Sa bardzo słabi psychicznie. ( zeby nie napisać chorzy psychicznie ) . Dali się wkręcić i omamić korporacjom sprzedającym kipy , ze palenie to takie kozactwo lux i szpan . Gdzie tak naprawdę to tylko oznaka słabości . Przecież mogliby np wkładać hełmy szklane takie jak kosmonauci i w ten sposób wdychaliby pełna dawkę swojej chmury .
    Byl na yt filmik jak gościu w końcówke papierosa włożył kilka paznokci obciętych ze swoich gir i jego żona odpaliła takiego cybucha w ogródku - był taki smród i cap ze szybko zgasiła ale ta siekiera jeszcze długi wisiała w powietrzu a z 20 osób po prostu uciekło z okolicznych stolików .

    • 6 4

  • Czy po papierosie ktoś zabił ?a po alkoholu No chyba pamięci zabraknie żeby spisać zbrodnie po pijaku!ale tu pisze więcej tych co piją 4/6 piw dziennie a krytykują palaczy !Smiech

    • 4 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane