• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

McDonald's w miejscu działającej od 20 lat restauracji

Michał Brancewicz
15 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (331)
  • Restauracja Lukullus zamknęła się po 20 latach. W jej miejsce ma powstać McDonald's.
  • Z wnętrza tawerny Lukullus zniknęła już większość sprzętu i mebli.
  • Neon z nazwą jeszcze wisi, ale restauracja nie działa już od grudnia.

Na wjeździe do Gdańska od strony Żukowa ma powstać McDonald's. Inwestor ma już pozwolenie na budowę, ale na razie nie informuje o terminie realizacji. Obiekt miałby stanąć przy ul. KartuskiejMapka, gdzie od 2002 r. działała restauracja Lukullus.



Tawerna grecka Lukullus została otwarta w 2002 r. pod adresem Kartuska 482Mapka.

20 lat działalności tawerny greckiej



Restauracja działała przez 20 lat, ale w grudniu zeszłego roku poinformowała najpierw o zawieszeniu działalności do końca marca 2023 r., a potem o definitywnym zamknięciu.

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Właściciele Lukullusa teren pod restaurację dzierżawili. Wygląda na to, że właściciel gruntu znalazł już nowego klienta.

Z naszych informacji wynika bowiem, że tawernę grecką zastąpi lokal McDonald's.



Pozwolenie jest, terminu budowy nie ma



Spółka McDonald's Polska otrzymała 31 stycznia pozwolenie na budowę. Sam wniosek został złożony ponad pół roku wcześniej - 1 czerwca 2022 r.  

- Na tę chwilę mogę jedynie potwierdzić, że wskazana lokalizacja jest brana pod uwagę w planach rozwoju sieci. Jednak jest jeszcze za wcześnie, by mówić o konkretnych działaniach i datach - informuje Patryk Kober z McDonald's Polska.
Kolejny McDonald's w Trójmieście Kolejny McDonald's w Trójmieście

W październiku zeszłego roku nowy McDonald's otwarto przy ul. UczniowskiejMapka, nieopodal gdańskiego stadionu.

Miejsca

Opinie (331) ponad 20 zablokowanych

  • Hamburgera ze świerszcza proszę

    Piekło świerszczy

    • 19 0

  • Ludzie lubią jeść szybko i byle jak. (1)

    Dlatego w Lukullusie nie było klientów, a w Maku będą tłumy.

    • 18 3

    • Ludzie nie mają czasu i pieniędzy, żeby jeść wolno i dobrze.

      Niestety

      • 5 0

  • To jest planowe działanie. Likwidacja przedsiębiorczości drobnej kosztem korporacji. Zabiorą nam niedlugo jeszcze pieniądze, policzą ślad węglowy z zakupów. Witamy w świecie niewolnictwa i pracy za miskę ryżu.

    • 24 6

  • Straszna szkoda

    Dziękujemy prezesowi i jego bandzie

    • 11 15

  • (1)

    mogliby zrobic eko maka jakas alternatywe

    • 2 5

    • jest max, no ale droższy

      • 1 0

  • Hmm (51)

    Prawda jest taka, że zbyt wiele restauracji pobiera zbyt wysokie opłaty. McDonald's oferuje znacznie lepszy stosunek jakości do ceny i większość Polaków się z tym zgadza. Taka jest rzeczywistość.

    • 98 487

    • jakości do ceny powiadasz (18)

      no to dalej żyj w nieświadomości. Trochę Ci współczuję, a trochę nie. O mc donalds powstał fajny film fabularny. A i historia Ray-a Croc-a wiele mówi o co chodzi w tym biznesie.

      • 68 10

      • (12)

        Głupi film, żeby zdobyć widzów. To jedzenie jest właściwie lepsze niż wiele polskich potraw. Możesz zaakceptować komunizm. Ludzie głosują nogami. Przepraszam, może zagłosuj na rząd komunistyczny, żebyś mógł ich zamknąć.

        • 12 66

        • Lepsze? (6)

          Od jakich polskich portaw? Schabowego bigosu pierogow golonki? Od psiej budy na pewno.

          • 55 4

          • Ktoś ma po prostu niewielkie wymagania i niewielką wiedzę. (1)

            Pewnie porównuje Maka do budki z zapiekanką - to w tym zakresie ma rację. Standardy przestrzegane w Maku są dosc rygorystyczne. Niestety co do jakości i wpływu na zdrowie składników pokarmowych zawartych w tych wynalazkach można napisać elaborat.

            • 54 0

            • a ty myslisz w tyhc burgerowniach co pracuja studenci to nie szukaja najtanszego miesa? oczywiscie sa prawdziwe burgerownie jak piroman, ale tam burger 50zl i robi kucharz, a nie julka co na druga zmiane idzie do zabki

              • 0 0

          • (3)

            Schabowy, samo zdrowie. Do tego ziemniaki na zasmażce.

            • 21 3

            • W sam raz (2)

              na zawał

              • 3 11

              • wiem wiem , ja też wolę codzienny mikroplastik z plastikowych pudełeczek zwanych potocznie dietą pudełkową

                • 6 2

              • bez warzyw surowek - owszem

                • 0 0

        • (2)

          Teraz McD tak tnie na gramaturze że kotlet już z bułki nie wystaje trza do niego zaglądać. Cenowo jest mizernie. Porównajmy dwa burgery gdzie wołowiny jest ok.180-200g. W McD koszt ok. 27 zł w tym jest plasterek sera, kotlet troszkę warzyw, za tą samą cenę w knajpie z burgerami dostaniesz większego (niekoniecznie pod względem wołowiny) burgera który jest bardziej sycący i nie puszczasz tak śmierdzących bączkow jak po bułkach z McD ;)

          • 32 0

          • kotlet z wołowiny 2x 180 gr - 18 zł - bułki hamburger max 2 szt 6 zł , sałata 4 zł , pomidor 4 zł , cebulka ketchup i majonez 2 zł razem dwa hamburgery kosztują 34 zł

            • 4 0

          • to juz lepiej w lidlu kupi skladniki

            i w domu zrobic samemu

            • 2 0

        • "To jedzenie jest właściwie lepsze niż wiele polskich potraw." (1)

          to mógł napisać tylko propagandzista makdonalda taki amerykański Pieskow - większego kłamstwa to nawet Morawiecki nie wymyśli ...albo jeszcze niczego dobrego w życiu nie jadłeś ...znam wiele matek blond glonojadów które w domu nic nie robią a kuchnia to po to by była a dzieci stołują w tego typu śmieciowych sieciówkach ... choroby wyjdą później , otyłość, cholesterol , nadciśnienie , problemy gastryczne .... ale matce glonojadce to wisi a poza tym za głupi a, ona wie jak berło pucować a nie jak zdrowo sie odżywiac

          • 16 3

          • Na razie więcej szkody przynosi picie alkoholu niż zjedzenie kanapki w fastfodzie.

            • 0 2

      • (4)

        Mówisz o supersize me, gdzie zapomnieli dodać ze główny bochater był alkoholikiem i pił codziennie podczas krecenia ?
        I dlatego wyniki były po miesiącu takie złe?

        • 4 20

        • idioci wszystkich krajów łączcie się w obronie MCszajsu

          • 14 1

        • hehhehehehe, serio? taka linie obrony wymyslił McD? ze typ był alkoholikiem? hehhehehehe, dobre dobre :D

          • 13 0

        • jak by nie pil to po 2 tygodniach by tak miał a nie po miesiącu , powiedz mi dlaczego to twoje jedzonko tak mocno pęcznieje w brzuszku , czemu jeszcze 3 godziny się odbija tym pysznym jedzonkiem a po 5 godzinach mamy festiwal gazów ? to z powodu witamin ?

          • 12 0

        • a co możesz zrobić za 50 groszy - czyli tyle co płaci się za kotleta hamburgerowego , kolejne 50 gr to bułka

          • 3 0

    • Stosunek czego.... (1)

      do ceny?

      • 28 1

      • No co chcesz? Biedronkowa jakość do biedronkowej ceny.

        Powinna Ci dać do myślenia skuteczna ekspansja Biedry w kraju; takie mamy społeczeństwo, to się niestety przyjmuje.

        Z drugiej strony w McD oferuje w sumie (w stosunku do wielu knajp) nieco niższą jakość za cenę bardziej ustępującą cenie w knajpie niż jakość McD ustępuje jakości żarcia w owej knajpie.

        • 16 1

    • (8)

      No nie wiem. Lubię czasem zjeść coś w maku, ale żeby się najeść tak, jak w porządnej burgerowni z prawdziwym mięsem, nienapompowaną bułką i świeżymi warzywami, to muszę tam kupić dwa razy tyle jedzenia. Ciężko powiedzieć, że to się finansowo opłaca.

      • 22 3

      • (7)

        Większość ludzi lubi swoje jedzenie. Głosowali nogami. Kupiłeś fałszywy szum. Był powód, dla którego poprzednia restauracja została zamknięta! to nie magia

        • 7 14

        • (5)

          Powodem, dla którego ludzie w trasie wolą zjeść w maku nie jest to, że są tam super ceny czy że wszystko jest pyszne, tylko to, że wiedzą, czego się tam spodziewać. Nie ryzykują, bo jedzą w miejscu, w którym już jedli sto razy. Powtarzam: finansowo burger w maku nie wychodzi lepiej niż prawdziwy burger w burgerowni, bo w maku musisz zjeść dwa.

          • 22 0

          • (3)

            Jest jeszcze jedna opcja. W trasie ludzie tam jedzą bo żyjemy w pośpiechu i wiemy że tam dostaniemy żarcie wmiare szybko. Druga sprawa to jest to że w trasie przy ekspresówkach i autostradach nie ma już zwykłych restauracji. Jesteśmy zmuszeni zjeść tam bądź w KFC jeśli nie chcemy zjechać z trasy. Dużo jeżdżę i sam tam jadam chociaż jak mam chwilę wolę zjechać i za podobne pieniądze zjeść normalnie zrobiony obiad z jakimiś wartościami spożywczymi ;) szkoda mi trochę tych starych zajazdów gdy przeprojektowali trasy szybkiego ruchu. Każda z nich miała jakąś historię a teraz tylko fast food i stacje benzynowe i to same plastikowe żarcie i wystrój

            • 12 0

            • (2)

              Nawet gdy tuż obok są inne opcje, która restauracja robi to lepiej. McDonalds oferuje bardzo dobrą wartość, zwłaszcza z ich kuponami. Ponownie, jest powód, dla którego McDonalds robi bardzo dobrze. Możesz zacząć McNowak i zobaczyć, jak dobrze to robi.

              • 0 14

              • w jakim języku ty piszesz? każde twoje zdanie wygląda jak z translatora google

                • 9 1

              • już skończ i tak nikogo mądrzejszego do paszy nie przekonasz , nawet za 10 kuponów , jak kogo stac to idzie zjeść coś z wyższej półki a nie pasza dla ludzi z nizin społecznych których jedynie stać na taki powiew luksusu

                • 3 1

          • ja pier... Polacy mnie rozwalaja

            Do knajp sie chodzi, zeby poznac nowe smaki, poczuc klimat. A nie zezrec byle co jak jakis burak. To mozna w domu te swoje kartofle zjesc. Zarcie jest drogie, a co dopiero w knajpie. Jesli poznajesz cos nowego, to chyba logiczne jest, ze moze ci nie podejsc, o to w tym chodzi. Ale Polacy to tylko po bozemu, schematycznie, nudno i bez polotu, i jeszcze, zeby bylo za 5pln.

            • 10 4

        • ludzi nie stac i koszta działalności duże - makdonald jest korporacją światową dopłacającą często do lokalizacji tak by wygrać z konkurencją - ich stać na damping innych nie

          • 3 2

    • (1)

      Połowa sprawdzających będzie za kilka miesięcy jadła w McDonald's

      • 2 7

      • raczej robiła dwójeczkę, to bardziej pewne

        • 3 0

    • jakości?

      to co się serwuje w maku jest tak napakowane chemią, że lepiej nie mówić.
      To koło jedzenia nie stało!

      • 24 2

    • Jakosci?

      Obejrzuj sobie filmy o tej hakosci. Mniam

      • 9 3

    • do "Hmm" Jesteś daleko oderwany od rzeczywistości. (3)

      • 0 1

      • (2)

        Polacy jedzą tam coraz większe ilości, muszą ciągle budować nowe restauracje. To jest fakt. Może nienawidzisz wolności, albo rzeczywistości. Może tęsknisz za komunizmem i chcesz otworzyć bar mleczny.

        • 0 8

        • tak sie zastanawiam czy ty zwykly trol jestes czy po prostu d**il :D

          • 3 1

        • Że Polacy tam jedzą coraz większe ilości, łatwo można zauważyć na ulicy po rozmiarach XXXL, których jest coraz więcej. Ale pluszaku, McD, nic nie buduje, bo te wszystkie przybytki to franczyza.

          • 5 0

    • "Hmm" co ty pleciesz?

      Tylko ukazujesz swoje ograniczone postrzeganie rzeczywistości.

      • 1 0

    • Mc Donalds to tak naprawdę bar - a nie żadna restauracja. I w wielu barach nie aspirujących wcale do nazwy "restauracja" można zjeść smaczniej, więcej i na pewno nie drożej, niż u nich. Sukces MacDonald'sa to w dużej mierze efekt skutecznej reklamy i ogólnie strategii (przyciągają już dzieci - z których część potem będzie ich klientami), a nie stosunku jakości do ceny. Swoją drogą ich wyroby zawsze kojarzą mi się ze sceną z hamburgerem z filmu "Upadek" z 1993 roku ;)

      • 8 0

    • (4)

      Prawda jest taka, że gdyby istniały dobrej jakości restauracje z polskim jedzeniem, które oferowałyby dobre jedzenie w dobrych cenach, to dobrze by sobie radziły. Obecnie nie ma ich wystarczająco dużo, a McDonald's oferuje najlepszą wartość , zwłaszcza z dziećmi.

      • 2 8

      • dramat, to nie jest restauracja, to jadlodajnia, zapychalnia ludzie

        • 4 0

      • w maksraku głąby nie potrafią dodać kotleta do chesburgera a to co się dostaje lepiej nie otwierać , co to za śladowe ilości kotleta ? bułka jak z kieszeni wyjęta , drwal czy maestro ? to jedynie ładnie wygląda na zdjęciu i w reklamie ...zachwycacie się jak nad papierem toaletowym

        • 7 0

      • w maku jest drogo i śmierdzi

        w wielu restauracjach za te same pieniądze dostaniesz więcej jedzenia i nie musisz prać ciuchów po wyjściu, nawet w byle jakim kebabie zjem więcej ,taniej i zdrowiej, lepiej nie pisz głupot tylko idź testuj tańsze lokale skoro cena ma takie znaczenie

        • 5 0

      • Za każdą wizytę w tej knajpie z dziećmi rodzic powinien dostawać po trzy plaskacze. Może by się czegoś nauczył.

        • 2 0

    • najedz sie swierszczy bedzie jeszcze taniej

      • 3 2

    • Patrząc na wyniki glosowania raczej mijasz się z prawdą. Mc i jakość ,kilku letnie mrożone mięsko z 1000 krów w jednym kotlecie. . Fuj .

      • 3 0

    • :D tia

      • 2 0

    • Bo moze normalnie placa

      i doroslym ludziom.

      • 0 0

    • Chyba dawno w McD nie byłeś.

      • 0 0

    • ....

      Fajnie 400 ponad negatywnych lapek na 80 pozytywnych... pewnie od tych wszystkich co na codzien zywia sie w macku a do restauracji chodzili raz na rok... a teraz przestana, beda sobie robili selfie przed restauracjami na Dlugim Targu ze niby tacy obyci...

      • 1 0

  • Obok powinna się znaleźć apteka z lekami na wątrobę, żołądek, wzdęcia, nadciśnienie, cholesterol i miażdżycę, a także glukometr (2)

    • 22 5

    • Bez przesady

      Jak raz na ruski rok to pochloniesz to nic sie nie stanie.

      • 2 1

    • Tak przecież jest. Jedno i drugie jest pod tym samym parasolem biznesowym.

      • 2 0

  • (1)

    Zycie Polaka jest kolorowe. Biedronka, McDonalds, TVP.

    • 19 6

    • tvn...

      • 2 1

  • Niedouczenie niektórych czytelników (1)

    Pamiętam fale komentarzy jak otwierano tego maka na uczniowskiej i co drugi pisał że czemu miasto nie otworzy tam baru mlecznego albo innej knajpy z polskim jedzeniem tylko znowu ten McDonald's.
    Myśleli że to inwestycja miasta, a jak masz około 1,8 mln złotych to otwierasz to sam.

    • 19 2

    • To żeś błysnął

      Z tym niedouczeniem xD ty jesteś douczony bo zatrudniłeś się w fast foodzie i tam dowiedziałeś się, że istnieje franczyza?

      • 2 4

  • Lukullus (2)

    Pracuje na kokoszkach od 10 lat nigdy w lukullusie nie widziałem klientów

    • 12 7

    • bardziej zarabiali na imprezach okolicznosciowych. Ale teraz jak opłaty wzrosły to chyba nie opłaca sie tego utrzymywac

      • 3 1

    • w Kokoszkach jak już, słoiku

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane