- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (139 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (29 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Młodzież zmierzyła się z tartami podczas Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego
Za nami 8. edycja Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Frankofonia 2022", która odbyła się w ZSGH w Gdańsku. 7 szkół gastronomicznych z woj. pomorskiego kolejny raz konkurowało ze sobą, serwując francuskie specjały. Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem "Tarta, Tartaletka - Francja, Elegancja" i adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych. Który zespół pokazał prawdziwą "Francję, elegancję" zdaniem jurorów?
- Frankofonia 2022 to nie tylko konkurs kulinarny
- Znane nazwiska w jury i atrakcje
- Tarty i tartaletki rodem z Francji
Frankofonia 2022 to nie tylko konkurs kulinarny
Niemniej zarówno w tym, jak i ubiegłym roku sytuacja w kraju spowodowana pandemią wpłynęła na przeniesienie konkursu gastronomicznego na wcześniejszy termin. Tegoroczna, już VIII edycja oficjalnego konkursu gastronomicznego o randze wojewódzkiej odbyła się 13 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
- Frankofonia to święto kuchni francuskiej, które organizujemy na etapie szkolnym już 19. raz, a na etapie wojewódzkim po raz 8. To nie tylko konkurs gastronomiczny, ale święto we Francji, które obchodzone jest w marcu. Nasza frankofonia również zawsze była w marcu, jednak w ubiegłym roku oraz w tym zdecydowaliśmy się na grudzień, ponieważ nie wyobrażamy sobie roku szkolnego bez tego wydarzenia. Miejmy nadzieję, że pełna 20. edycja odbędzie się w marcu. Odwiedziło nas jury składające się ze słynnych szefów kuchni z Trójmiasta oraz 10 zespołów z 7 szkół z województwa. Wszystkie zespoły miały w tym roku za zadanie wykonanie tart, które później oceniali jurorzy, ale nie tylko. Uczniowie mogli dostać nagrody od jurorów, a także od publiczności - mówią Joanna Dołżycka i Ewa Rzeszotarska, nauczycielki ZSGH w Gdańsku oraz organizatorki konkursu.
Głównymi celami konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, a także nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
Karp coraz droższy. Zagrożone ryby trafią na wigilijny stół?
Znane nazwiska w jury i atrakcje
Prócz kulinarnych wrażeń w postaci konkursu uczestnicy mieli również okazję pochłonąć nieco kultury francuskiej w postaci występu artystycznego, podczas którego usłyszeliśmy utwory Edith Piaf, prelekcję na temat francuskich win i ich paringu z jedzeniem dzięki sommelierowi Jakubowi Walentowskiemu, a także live cooking tradycyjnego omleta po francusku w wykonaniu Philippe'a Abrahama - właściciela restauracji Petit Paris w Sopocie.
Tego dnia w jury konkursu zasiadły słynne nazwiska z trójmiejskiego świata gastronomicznego, jak: przewodniczący komisji Krzysztof Szulborski (prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich), Tomasz Iwańca (szef kuchni Sofitel Grand Sopot), Philippe Abraham (właściciel restauracji Petit Paris Sopot), Dominik Karpik (szef kuchni Hilton Gdańsk), Łukasz Szymański (zastępca szefa kuchni Qubus Hotel), Bartosz Czyżyk (szef kuchni Hotel Almond), Krzysztof Szymański (właściciel Pomelo Bistro), Marcin Gładczuk (zastępca szefa kuchni Pomelo Bistro), Mateusz Gaabouri (szef kuchni Pomelo Bistro), Grzegorz Strugalski (właściciel pizzerii Oliwa do Ognia).
Zaś honorowy patronat przydzielony został przez takie instytucje, jak: marszałek województwa pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, konsulat honorowy Francji, prezydent miasta Gdańska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna, Pomorska Fundacja Rozwoju Gospodarczego.
Lavenda Cafe bez szyldu. Spór o estetykę
Tarty i tartaletki rodem z Francji
W ramach konkursu młodzi kucharze musieli zmierzyć się z tartami lub tartaletkami. Po preselekcjach w szkołach w finałowym etapie konkursu wojewódzkiego zmierzyło się ze sobą łącznie 7 szkół, które reprezentowało 10 zespołów po dwie osoby każdy. Inspiracja francuskim daniem na słono niektórych przeniosła w kierunku mocnego alkoholu, jakim jest whisky, innych w kierunku kaszanki, a niektórzy zawodnicy postawili na klasykę, czyli szpinak i ser.
- Cieszę się bardzo, że po raz 19. konkurs się pojawił w szkole. Sam kończyłem tę szkołę i poziom tutaj zawsze był wysoki, dlatego miło się patrzy po latach, że ten poziom jest dalej utrzymywany. Cieszę się, że ten konkurs jest kultywowany z roku na rok, ponieważ to pokazuje prawdziwą tradycyjność kuchni francuskiej, której restrykcje pod względem przepisów, składników oraz wykonania są bardzo rygorystycznie przestrzegane. Dlatego zawsze w takich momentach z utęsknieniem patrzę na kuchnię naszego narodu, która w porównaniu z kuchnią francuską jest tzw. wolną amerykanką. Co od lat mnie martwi, a nasza kuchnia ma równie ogromne korzenie. Jeżeli chodzi o uczestników tej edycji, to poziom był naprawdę wysoki i większość stanęła na wysokości zadania. Prawie każda tarta była dobrze doprawiona. Tematem przewodnim była tarta na słono i tutaj wszyscy się wywiązali. Widać tu piękno rywalizacji i młodą gastronomiczną krew. To właśnie tutaj jest przyszłość naszej gastronomii. Jeżeli nie włożymy siły w kształcenie naszej młodzieży, to nie oczekujmy później cudów w restauracjach, bo to właśnie tutaj się zaczyna - mówi Krzysztof Szulborski, przewodniczący komisji konkursu oraz prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
W konkursie wzięły udział takie szkoły, jak: Powiatowy Zespół Szkół im Stanisława Staszica w Kłaninie, ZSGH w Gdańsku, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowie, Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie.
Tanie kultowe lokale w Trójmieście
Zawodnicy oceniani byli zarówno przez wykwalifikowanych jurorów, którzy decydowali o trzech miejscach na podium oraz wyróżnieniu, a także przez zaproszonych gości. Goście mieli okazję przetestować każdą z 10 konkursowych tart i za sprawą swojego głosu przyczynić się do wyłonienia kolejnych 3 miejsc spośród uczestników.
Klasyfikacja zdaniem jurorów ukształtowała się następująco:
- 1 miejsce: Vlada Malińska, Wojciech Udycz (opiekun Kinga Chmara) z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
- 2 miejsce: Karolina Pakulska, Oliwia Wożniak (opiekun Agnieszka Banaszczuk) z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu
- 3 miejsce: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostowska (opiekun Tomasz Grzegorzewski) z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie
- Wyróżnienie: Kinga Rosin, Małgorzata Naczk (opiekun Janina Wołosewicz) z Zespołu Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni
Nagrody publiczności:
- 1 miejsce: Anna Jurgielewicz, Kamila Czoska (opiekun Bogumiła Piotrowicz) z Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie
- 2 miejsce: Vlada Malińska, Wojciech Udycz (opiekun Kinga Chmara) z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
- 3 miejsce: Kinga Rosin, Małgorzata Naczk z Zespołu Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-12-13 22:24
Kurczę, głodny się zrobiłem! ;) Gratulacje dla wszystkich startujących!
- 13 1
-
2022-12-14 10:58
Gratulacje dla zwycięzców i uczestników. Szkoda, że pewnie szybko wyjadą na Zachód, bo u nas przyszłość gastronomii mierna
- 0 5
-
2022-12-13 21:14
Jakieś tarty i tartaletki - kto to widzaił? (3)
W Polsce powinno się uczyć tylko robienia kotletów i gotowania ziemniaków. Może jeszcze robienia kompociku.
- 2 30
-
2022-12-13 22:07
Właśnie . Jakaś tarta. Tarta, ale co ? Marchewka, kapucha ?
- 0 3
-
2022-12-13 21:25
ależ bym trzasnęła taki wiśniowy kompocik!
- 4 1
-
2022-12-13 21:22
Dobry kompot to sztuka a nie woda po gotowaniu owoców
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.