- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (288 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (55 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Na sushi do kina. Rusza Kuchnia+ Food Film Fest
To prawdopodobnie jedyny festiwal filmowy, na którym przed seansem zamiast popcornu i coli serwowane jest sushi czy szampan. Od piątku do niedzieli w Kinoporcie potrwa Kuchnia+ Food Film Fest, podczas którego będzie można zobaczyć trzynaście kulinarnych filmów dokumentalnych oraz wziąć udział w specjalnej kolacji, której menu będzie inspirowane jednym z filmów.
Na Kuchnia+ Food Film Fest będzie można zobaczyć trzynaście filmów. Na festiwal nie ma karnetów. Bilet na każdy pokaz (niektóre składają się z dwóch filmów) kosztuje 18 zł i można go kupić bezpośrednio przed seansem w Kinoporcie lub na stronie ebilet.pl.
- Przed każdym seansem na gości czeka niewielki poczęstunek odpowiadający tematyce filmu. Może to być sushi, szampan albo... jogurt - informuje Kamil Sadkowski, koordynator gdańskiej edycji festiwalu. - Po filmach przewidujemy krótkie rozmowy z zaproszonymi gośćmi, m.in. restauratorami czy konsulami honorowymi z państw, o których filmy opowiadają.
Program został podzielony na trzy bloki tematyczne. W piątek motywem przewodnim będą "kulinaria w społeczeństwie". Pierwszy pokaz (godz. 17:30) obejmuje film "Zdrowy jak jogurt?" opowiadający historię tego popularnego mlecznego produktu oraz "Ziarno niezgody", które zabierze widza w podróż śladem ziarna od Indii po Francję. W ramach drugiego pokazu (godz. 20) zostanie pokazany "Food Chain$. Rolnik czy niewolnik" przybliżający sekrety niewidzialnej walki wielkich korporacji z rolnikami.
Drugi dzień festiwalu poświęcony został odkrywaniu kulinarnych kultur świata. Zanim rozpoczną się filmy w Akademii Fumenti poprowadzone zostaną warsztaty kulinarne dla dzieci (godz. 11, bilet 20 zł). Pokazy rozpocznie (godz. 15) emisja dwóch filmów o kuchni japońskiej: odkrywający tajniki bulionu "Dashi - esencja Japonii" oraz "Shoyu i sekrety japońskiej kuchni", czyli opowieść o sosie sojowym. Kolejny pokaz "Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie" (godz. 17) poświęcony jest Tajwanowi, jego kulturze i kuchni. Na zakończenie dnia (godz. 19:30) pokazane zostaną dwa krótkie dokumenty: reportaż o corocznej kucharskiej imprezie "Cook It Raw 2013" oraz "Na tropach generała Tso", który wyjaśnia historię jednej z najbardziej popularnych chińskich potraw - kurczaka generała Tso.
- Azjatyckie smaki będą również motywem przewodnim pięciodaniowej kolacji festiwalowej, która odbędzie się o godz. 21:45 w restauracji Mercato w hotelu Hilton - dodaje Sadkowski. - Wejściówki na to wydarzenie kosztują 118 zł.
Niedzielny blok filmowy będzie poświęcony smakoszom. Otworzy go śniadanie filmowe w restauracji Pomodoro (godz. 11, bilety: 35 zł). Na pierwszym pokazie (godz. 15) pokazane zostaną dokumenty: "Kawior - czarne złoto" oraz "Kobiety i szampan", który przedstawi losy sześciu pań pracujących na rynku szampanów. W ramach kolejnego pokazu (godz. 17) zobaczymy ponownie film o kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni: "Kaiseki - menu Koyamy", w którym występuje słynny szef Hirohisa Koyama oraz reportaż "El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej kuchni świata", w którym "od kuchni" zostanie pokazana słynna restauracji w hiszpańskiej Gironie. Na zakończenie festiwalu (godz. 19) będzie można zobaczyć film "Uczta", który portretuje grupę smakoszy przemierzających świat w poszukiwaniu coraz to nowych smaków.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (17) 1 zablokowana
-
2014-11-19 06:11
No i wszyscy (1)
pójdą na film o siusi, a na film o jogurcie nikt ;) na 2 cykl filmów, nie ukrywam całkiem fajny pomysłem, proponuję cykl niemiecki o grilowaniu, będziecie mieli full :)
- 20 1
-
2014-11-19 10:36
To chyba w każdym odcinku currywurst będzie
- 0 0
-
2014-11-19 08:03
A to ci.
Do kina na film!!!!
- 2 4
-
2014-11-19 08:43
Jogurt to chyba powinni podać przed "Porankiem Kojota" ;)
- 24 1
-
2014-11-19 09:13
(4)
A czy przypadkiem prekursorem tego pomysłu jest zeszłoroczna edycja festiwalu Made in Azja - odbywającego się na UG..
- 0 4
-
2014-11-19 09:37
6 edycja
brawo student!
- 6 1
-
2014-11-19 09:45
nie, Kuchnia + odbywa się od wielu lat więc jest raczej na odwrót
- 1 0
-
2014-11-19 10:05
rożne festiwale,ale jest 1 walor łączący- kuchnia taka sama-smacznego!
- 0 0
-
2014-11-19 17:58
nie : )
ten festiwal też był rok temu, tylko miał inną część tytułu. Też kuchnia plus.
- 0 0
-
2014-11-19 10:17
Ciekawy jestem czy kiedyś będą filmy o bigosie lub czarninie?
Z poczęstunkiem po filmie!
- 8 1
-
2014-11-19 10:26
Za 35pln to można sobie zrobić mnóstwo pysznego sushi w domu zamiast
chodzić do kina i oglądać to na ekranie, śliniąc się i oblizując ;-P
- 6 3
-
2014-11-19 10:50
Koli czy Coli ?? (3)
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 1 0
-
2014-11-19 10:52
pisze się popcornu ale jak już tak z błędami to napisać możecie ktury,suszi itd. (1)
- 0 0
-
2014-11-20 15:52
Suszi można pisać.
A popkorn?
Popkorn (prażůno kukurzica) to je prażone we srogij tymperaturze we yjlu abo gorkim lufće źorno majsu.
Na razie chyba nie. I chyba już tak zostanie, bo wielu osobom spolszczenia pisowni wydają się wieśniackie (a wymowę wszystkiego spolszczamy nagminnie)- 0 0
-
2014-11-20 15:46
Spolszczenie jest całkiem prawidłowe.
I już funkcjonuje w języku polskim od dawna. Ponieważ nie była wymieniona żadna marka, np. coca-cola, czy pepsi-cola, a jedynie rodzaj napoju, pisownia "kola" była w pełni uzasadniona. Ale angielska pisownia nadal jest poprawna (w przeciwieństwie do computera i cowboy'a, które się spolszczyły już totalnie).
- 0 0
-
2014-11-19 12:31
Brawo FUMENTI. (1)
- 0 4
-
2014-11-20 07:17
fumenti czyli cwaniaki
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.