- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (14 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (38 opinii)
- 3 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 4 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (110 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania
Burger to popularny street food, który dotarł do nas ze Stanów Zjednoczonych. Bułka z mięsem wołowym, dodatkiem warzyw i sosem szybko stała się lubianym przysmakiem zarówno tych młodszych, jak i starszych. W trójmiejskich "burgerowniach" mnóstwo jest klasycznych smaków, my jednak w tym artykule skupimy się na bardziej oryginalnych burgerach - pod lupę bierzemy zarówno nieoczywiste kompozycje smakowe, jak i wygląd dania. Zobaczcie zatem, gdzie w Trójmieście zjemy ciekawe i niepowtarzalne burgery.
Burgerowe wariacje
Czytaj też: Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty
Sieciowa restauracja Max Premium Burgers znajduje się m.in. w galerii Forum Gdańsk. Jednym z bardziej niecodziennych burgerów w ofercie jest: Grand Deluxe Burger, gdzie tradycyjna bułka została zastąpiona sałatą lodową, w której podawany jest kawałek wołowiny, ser, pomidor, czerwona cebula i sos oryginalny. Za "zielonego" burgera należy zapłacić 23,45 zł.
Kantynę Carmnik znajdziemy w Gdyni na Abrahama i na terenie W4 Food Squat przy ulicy Elektryków w Gdańsku. W menu znajdziemy tutaj tak oryginalne pozycje, jak: burger z kaczką (udo z kaczki confitowej, hoisin, chili, czerwona kapusta, marchew, sezam, kiełki mung, bok choy, kolendra, vinaigrette, bułka pszenno-maślana za 32 zł), burger bekon dżem (wołowina, dżem bekonowy, sałata, pikle, cheddar, sos z pieczonego czosnku za 31 zł) czy też burger z dorszem (dorsz, panko, tłuczony groszek, mięta, sos tatarski, bułka pszenno-maślana za 29 zł).
Niedawno pojawił się nowy burger Bombay Aloo (ziemniaki hindi, nerkowce, pieczony kalafior, pesto z kolendry i mięty, marynowana marchewka, keczup masala, sos serowy chilli - 25 zł). Okazjonalnie pojawiają się w ofercie również różnego rodzaju limitowane pozycje. W tym roku ponownie w menu zobaczymy znane z poprzednich lat burgery, jak np. z kurkami czy z fasolką szparagową. Dawne smaki z poprzednich lat będą dostępne we wszystkich punktach Carmnika, zarówno na Elektryków, na Abrahama w Gdyni oraz w food truckach.
Czytaj też: Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Restauracja Nowosopocka specjalizuje się w kuchni międzynarodowej i nie jest typowym miejscem na burgera. Jednak jedna z ich pozycji w menu szczególnie przykuła nasz wzrok: burger wołowy orientalny (bułka z sezamem, wołowina, pieprz syczuański, sałatka z kiełków fasoli mung, sałata liściasta, sos z tajskim chili i chipsy krewetkowe - 39 zł).
Kolejnym lokalem, który warto rozważyć, jeżeli zależy nam na czymś więcej niż burger z mięsem wołowym, sosem i warzywami, jest Meatmaniacy. Lokal otworzył się niedawno, a w ich kartach menu znajdziemy wiele rodzajów mięsa. Szczególną pozycją jest: burger z żeberkiem ze świni puławskiej, pieczony metodą "low&slow", która powoduje, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach (38 zł), prócz tego znajdziemy też burgera z grillowaną polędwicą wołową (majonez chipotle, pikle i miksem sałat - 42 zł).
Burger Story to miejsce, które w swojej ofercie posiada blisko 20 różnego rodzaju burgerów. Jednymi z ciekawszych pozycji są: magnus (wołowina, ser pleśniowy, cheddar, placek ziemniaczany, papryka, rukola i sos mango-chilli - 30 zł), maczuga ( 3 x wołowina, 3 x cheddar, 3 x boczek, pikle i sos autorski - 50 zł), a także strips burger (panierowny strips z kurczaka, ananas, cheddar, pomidor i sałata - 26 zł). Jednak prawdziwych fanów burgerów może najbardziej zachwycić bajpas junior (2 x wołowina, 2 x bekon, 2 x cheddar, 3 x mini hashbrown z ziemniaka, karmelizowana cebula, eksperymentalny sos serowy szefa, kapka sosu burger story, a to wszystko w pączku przyozdobione garnishem z pikla.
TexMex w Sopocie 21 maja organizuje całodniowe wyzwanie "big mommy challange", polegające na znalezieniu największego burgerowego fana, który potrafi pochłonąć naprawdę sporej wielkości kanapkę. Wygrana w wyzwaniu jest prosta: jeżeli zjesz całego burgera w dwie osoby, to nie płacisz nic. W dodatku, gdy zjesz go samemu, to prócz tego, że nie zapłacisz za niego, to jeszcze dostaniesz voucher na 300 zł do wykorzystania w restauracji. Brzmi kusząco, prawda? Jednak zjedzenie tego burgera nie jest wcale tak proste, jak się wydaje, ponieważ zawiera on: 1 kg wołowiny, 1 kg bułki, 950 g dodatków, 400 g frytki, Coca-Cola bez limitu. Gigantycznego burgera należy zjeść w 45 minut. Aby wziąć udział w wyzwaniu, należy zapłacić 150 zł.
Czytaj też: Kawior, szampan i wołowina
Hit internetu: kolorowe bułki
Niektóre burgery wyróżniają się szczególnie kolorystycznie. W restauracji Made in Sopot zjemy burgera w czerwonej bułce... ze śledziem lub fishburgera w czarnej bułce z sezamem. W środku zaś kotlet z dorsza, domowy sos tatarski, szpinak, świeże warzywa. Dodatkowo można dobrać chipsy z autorską przyprawą.
Kolorem bułek i podaniem wyróżniają się też burgery w Sexy Bull. Tajnikiem smaku jest tutaj receptura. Zarówno bułka, jak i mięso są przyrządzane według autorskiego przepisu. Szczególnie wyróżniają się trzy pozycje: hellboy z czerwoną bułką, hulk (zielona bułka, mięso wołowe, guacamole, majonez bazyliowy, ser, sałata, pomidor i rucola - 31 zł), a także oblany serem sexy (mięso wołowe, podwójny bekon, krążki cebulowe, pomidor, rukola, a całość zatopiona w sosie serowym - 37 zł).
Miejsca
Opinie (90) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-06 15:24
Opinia wyróżniona
(3)
Niby wolę klasyczne burgery, ale z chęcią spróbuję te kolorowe.
- 17 13
-
2022-05-06 23:24
(2)
kup se barwnik i dodaj do srodka bulki, bam gotowe
- 6 2
-
2022-05-07 07:50
okulaly (1)
albo włóż kolorowe okulary i jedzonko będzie bez kolorowej chemii
- 0 5
-
2022-05-07 17:25
Jak chlejesz soczki z chlorofiliną po 90 złotych za cztery buteleczki
to jest to "zdrowa odskocznia od chemicznego życia". Jak ktoś zabarwi bułkę mielonym szpinakiem to "sama chemia".
- 4 0
-
2022-05-06 15:24
Opinia wyróżniona
ekstra (1)
fajny artykuł, trzeba będzie przetestować niektóre propozycje. Burger w sałacie brzmi ciekawie i tez z żeberkiem też. Generalnie uwielbiam burgery i może na ten challenge w texmexie się skuszę :)
- 8 23
-
2022-05-06 15:28
Burger z żeberkiem
Tak kolego burger z żeberkiem super tylko małe kości.. Proponuję burgera z golonką - jeszcze lepszy albo z ćwiartką z kurczaka
- 7 3
-
2022-05-06 14:03
Opinia wyróżniona
Burger Story (4)
Jak dla mnie the best of the best.
Nasza ulubiona burgerownia na Żabiance.
Teraz mamy nieco dalej, ale i tak warto tam zajrzeć.
Jak ktoś lubi jakość, a nie jakoś to najlepsze miejsce.- 15 22
-
2022-05-07 23:40
Zgadza się
- 0 0
-
2022-05-07 16:36
Muszę sie zgodzić
Właściciel nieźle szurniety na punkcie burgerów. Dlatego zawsze tam wchodzę jak jestem. A jeszcze odkąd ma tego małego pieska czarnego to można z dziewczyną pójść ktora jest veganka :D ona się qtedy nie nudzi i zawsze mnie dziwi jak slysze od niej jaki piekny az chciałoby się go schrupać.Czaicie?
- 3 1
-
2022-05-07 13:54
(1)
Brzmi jak napisane przez właściciela:)
- 1 4
-
2022-05-07 16:38
A to brzmi jak zazdrosna konkurencja
Dobra jakość sie sama obroni. Burger story pozdrawiam i do zobaczenia
- 4 1
Wszystkie opinie
-
2022-05-06 12:35
Najlepsze hamburgery były w Jappie na Zaspie. (10)
- 46 7
-
2022-05-06 13:02
A jaką oni wtedy mieli konkurencję? Poza tym dawali kotlet wieprzowy a nie wołowy. (1)
- 6 1
-
2022-05-06 19:13
No i?
Nie widzę problemu
- 3 2
-
2022-05-06 13:15
I ostry sos.
Kiedyś to tam były obok krzaki. Mało kto po tym doszedł do domu.
- 7 8
-
2022-05-06 14:10
O 2 w nocy Monia (1)
- 2 5
-
2022-05-06 14:56
To w Braniewie też mieliście Jappę? Światowo!
- 5 2
-
2022-05-06 19:08
G. prawda kolego
Sprzedawali wieprzowine z sosem majonezowym i nie mieli konkurencji w tamtym czasie.
Zarles to bo nie znales nic innego i tyle w temacie.- 3 4
-
2022-05-06 19:13
Gimby nie znajo
- 4 0
-
2022-05-06 21:02
O drugiej, trzeciej w piątek, z U-Boota, na piechotę
Przy reszcie rozrobnionego spiryta od pewnego kolesia, z jednej z dzielnic. Wszyscy strzępy człowieczeństwa. Niestety za często.
- 5 0
-
2022-05-06 21:52
Ostra japa
Czoko później piekło, oj piekło. Czasem połączone z syfonem
- 2 0
-
2022-05-07 15:18
Burgery, hot dogi.. Bułka jarska z sosem pychota.. A chyba za 5 zł była.. Jak. ekipa wracaliśmy w piatunio z xvlo na skm japa była obowiązkowa
- 2 0
-
2022-05-06 12:37
(1)
Idealne... by cyknąć sobie jego fotkę i wrzucić na insta... Hamburger to były jak już ktoś pisze w japie i na pętli starego Manhattanu. No i w Gdańsku w latach 90 o ile dobrze pamiętam w lokalu w ratuszu na Długiej.
- 37 6
-
2022-05-07 22:22
te na petli to byly jarskie
i smakowo niesamowite
- 0 0
-
2022-05-06 12:38
(7)
Burger z barwnikiem, wow szok, RE-WE-LA-CJA. Carmnik spoko, max premium smakuje jakby smazyli zamrozone mieso i tak wygląda, bardziej gotowane, ale pomysł z sałatą dobry, robię tak w domu
- 26 6
-
2022-05-06 14:08
W Maxie polecam tylko wege rzeczy (2)
Zwykle burgery są tak jak piszesz.
- 2 4
-
2022-05-06 15:46
I dobre frytki, jak na fast food oczywiscie. (1)
- 1 2
-
2022-05-07 11:10
Niestety są to odrzuty z linii farm frites
- 0 1
-
2022-05-06 14:08
(1)
tylko dlaczego bułkę bez bułki wyceniają tak samo albo więcej?
- 10 0
-
2022-05-06 23:23
Bo bułka kosztuje grosze, to kawałek mąki.
- 2 0
-
2022-05-06 14:19
(1)
No Max z tym premium jest śmieszny.g*wniarzeria ma tam na wszystko wylatane,syf malaria najważniejsze że muzyczki posłuchają na kuchni.No i ubranie jak kucharz-jest premium.Max beka chyba.
- 12 0
-
2022-05-06 14:58
Nie jak kucharz, a ruski pielęgniarz. Te kacapskie czepki zabijają.
- 12 0
-
2022-05-06 12:45
...dotarł ze Stanów Zjednoczonych... a Stany Zjednoczone z kolei dotarły z Europy. (3)
- 16 2
-
2022-05-06 13:01
A Europa z Afryki. I co z tego wynika? (2)
- 3 4
-
2022-05-06 13:30
A co musi ?
- 1 0
-
2022-05-06 13:31
A Afryka z Eurazji i od bakterii.
- 2 1
-
2022-05-06 13:16
Kolorowe hambuksy.. (2)
Wyglądają paskudnie..
Hambureger ma być z dobrego jakościowo mięsa, wypiekanych bułek, samorobnego sosu..- 30 3
-
2022-05-06 14:06
(1)
Gdzie jest napisane, że ma być taki i taki...? Nazwa hamburger nie określa jaki ma być jakościowo.
- 4 8
-
2022-05-06 17:49
A wolisz zjesc dobrego hambuksa , czy padakę ?
- 3 1
-
2022-05-06 13:17
Te kolorowe bułki powinny być w menu jako burgery Mendelejewa. (2)
- 36 3
-
2022-05-06 13:28
Pewnie mnóstwo w nich dwuwodorku tlenu. Uważajcie. (1)
- 5 7
-
2022-05-06 13:33
i marihunaen
- 8 1
-
2022-05-06 13:30
cała progresywna hipsteriada zmieniła się w żarcie hamburgerów (2)
i skoncentrowanie na sobie podpadające pod obsesje.
- 20 1
-
2022-05-06 13:47
Jak się z dzieciakami do macdonalds lata, bo zabaweczki dają, to potem tylko takie żarcie daje satysfakcję. (1)
Mac i inne fast foody programują ludzi od dzieciaka. Ja "szkosztowałem" tego dopiero gdy byłem dorosły i jestem od tego badziewia marnej jakości uodporniony. Zero smaku.
- 9 1
-
2022-05-06 15:51
Na pewno nie bede tu bronil jakosci takiego jedzenia, ale jesli faktycznie zero smaku, to musisz isc do lekarza.
- 2 4
-
2022-05-06 13:45
Cztery dychy za kawałek mięsa w bułce (1)
Prawdziwa rewelacja. Za tyle to można zjeść na mieście już zupełnie przyzwoity obiad.
- 34 5
-
2022-05-06 21:05
To w zasadzie jest obiad. Czasem całkiem dobry.
- 4 2
-
2022-05-06 13:56
Te kolorowe bułki wcale nie są apetyczne. Ale co kto woli.
- 21 1
-
2022-05-06 14:03
Opinia wyróżniona
Burger Story (4)
Jak dla mnie the best of the best.
Nasza ulubiona burgerownia na Żabiance.
Teraz mamy nieco dalej, ale i tak warto tam zajrzeć.
Jak ktoś lubi jakość, a nie jakoś to najlepsze miejsce.- 15 22
-
2022-05-07 13:54
(1)
Brzmi jak napisane przez właściciela:)
- 1 4
-
2022-05-07 16:38
A to brzmi jak zazdrosna konkurencja
Dobra jakość sie sama obroni. Burger story pozdrawiam i do zobaczenia
- 4 1
-
2022-05-07 16:36
Muszę sie zgodzić
Właściciel nieźle szurniety na punkcie burgerów. Dlatego zawsze tam wchodzę jak jestem. A jeszcze odkąd ma tego małego pieska czarnego to można z dziewczyną pójść ktora jest veganka :D ona się qtedy nie nudzi i zawsze mnie dziwi jak slysze od niej jaki piekny az chciałoby się go schrupać.Czaicie?
- 3 1
-
2022-05-07 23:40
Zgadza się
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.