• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie chcę już słodkich szaleństw. Tęsknię za prostotą w cukierniach

Magda Mielke
28 lipca 2024, godz. 13:00 
Opinie (208)
Aby się wyróżnić, trzeba być oryginalnym. W cukierniach  coraz częściej znajduję jednak ciastka będące "przerostem formy nad treścią". Czasami to, co najprostsze, jest najlepsze. 

Aby się wyróżnić, trzeba być oryginalnym. W cukierniach  coraz częściej znajduję jednak ciastka będące "przerostem formy nad treścią". Czasami to, co najprostsze, jest najlepsze.

Gdyby ktoś zapytał mnie o to, jakie ciastko chciałabym teraz zjeść, bez wahania odpowiedziałabym: najprostsze. Zwykłego croissanta z czekoladą, dobrego pączka z marmoladą i lukrem albo jagodziankę - taką na cienkim cieście, uczciwie nadzianą jagodami, bez żadnych dodatkowych udziwnień. Niestety znalezienie takiej prostoty w dzisiejszych cukierniach jest coraz trudniejszym zadaniem.




Czy czegoś ci brakuje w ofercie cukierni?

Za pistacje już podziękuję



Po wejściu do pierwszej lepszej cukierni w oczy rzuca się spory wybór pięknie wyglądających słodkości w oryginalnych połączeniach smakowych. Nie sposób nie zauważyć, że jednym z najmodniejszych dodatków ostatnich lat są pistacje.

Te zielone orzechy są dodawane do wszystkiego - od ciast i lodów, po pizze, makarony i tatary. Oczywiście pistacje mają swój niepowtarzalny smak, są zdrowe i sama jestem ich miłośniczką, ale czy naprawdę każde ciastko musi teraz smakować pistacjami?

  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
  • Pistacje są pyszne, ale czy nie ma już innych składników, które mogłyby być bazą albo dodatkiem do deserów i dań?
Sprawdzając, jakie propozycje na tłusty czwartek przygotowują autorskie cukiernie w Trójmieście, moja znajoma, która nigdy fanką pistacji nie była, zaczęła narzekać, że wszędzie są tylko pistacje. Faktycznie, w tym roku niemal każda cukiernia przygotowała swoją propozycję pistacjowego pączka, ale nie rozumiałam w czym problem - krem pistacjowy dobrze się łączy z pączkowym ciastem, pączki mają różne smaki i raczej nic nie zagrozi pozycji pączka z różą.

W kawiarni można jeszcze dostać W kawiarni można jeszcze dostać "zwykłą kawę"?
Jednak, gdy ostatnio trafiłam na jagodziankę z pistacjami, zaczęłam podzielać ówczesną frustrację mojej koleżanki. Miarka się przebrała. Krem pistacjowy do jagód pasował jak kwiat do kożucha. Choć ciastko ładnie wyglądało, to jednak wyszło mdłe, w dodatku cena była wysoka, bo przecież i jagody, i pistacje do tanich nie należą.

Przerost formy nad treścią - dobra jagodzianka nie potrzebuje pistacji ani egzotycznych przypraw. Wystarczy świeże, delikatne ciasto i uczciwe nadzienie ze świeżych jagód.

Jagodzianka z pistacjami. Jagodzianka z pistacjami.
Zalew pistacji jest wszechobecny. W cukierniach łatwiej dostać sernik pistacjowy niż klasyczny. Przyzwyczaiłam się, że pizza czy makaron z pistacjami to już stała pozycja w kartach włoskich knajp, ale nawet zamawiając tatar, szybciej dostaniemy go z pistacjami niż z żółtkiem.

W swojej frustracji nie jestem odosobniona - kulinarni influencerzy zaczęli już szukać alternatywy dla wszechobecnej pistacji. W końcu w tym momencie sezonowych owoców nie brakuje. Maliny, porzeczki, poziomki, agrest, ba! - nawet niedoceniana brzoskwinia byłaby ciekawszym cukierniczym tematem.


Poproszę "zwykłe" ciastko



Nie tylko przeciwnicy pistacji mają powody do niepokoju. Dramat dotknął też biednego croissanta, który okazał się niewystarczająco modny. W jego miejsce wskoczyły rollsy, czyli okrągłe croissanty, i cruffiny, czyli croissanty w kształcie muffina.

Tylko dla Tylko dla "hardkorów"? Te potrawy pokonały niejednego śmiałka
Rozumiem, konkurencja na rynku jest spora i trzeba się jakoś wyróżnić. Mam jednak wrażenie, że w zalewie oryginalności zapominamy, że czasami to, co najprostsze, jest najlepsze.

Aromat świeżego ciasta drożdżowego, kremowość klasycznego sernika, maślaność kruszonki, słodycz kaszubskiej truskawki - to są podstawy, to jest jakość, która nie potrzebuje dodatkowych ozdobników i zawsze będzie w cenie.

Wielu z nas z nostalgią wspomina smaki dzieciństwa - domowe wypieki, które nie potrzebowały wyszukanych składników, aby zachwycać smakiem. I to o te proste przyjemności coraz trudniej w cukierniach.

  • Rollsy, czyli okrągłe croissanty.
  • Rollsy, czyli okrągłe croissanty.
  • Cruffin, czyli croissant w formie muffina.
  • Cruffin, czyli croissant w formie muffina.

Musi być "instagramowo"



Nie bez winy są tutaj również media i influencerzy, którzy w ostatnim czasie szczególnie nakręcają modę na oryginale wypieki. Instagram i TikTok zalewają filmy z recenzjami coraz to nowszych słodkości, które muszą być "instagramowe" - kolorowe, gigantyczne i koniecznie z jakimś niespotykanym składnikiem. W okolicy tłustego czwartku największą sensację wzbudzają ceny najdroższych pączków. Powstają też specjalne święta, takie jak dzień croissanta, Dzień Karmelu czy niedawny Dzień Jagodzianki, które nakręcają spiralę zainteresowania, wywierając na cukiernikach presję bycia jak najoryginalniejszym.

Nie wierzę influencerom, a tym kulinarnym już szczególnie Nie wierzę influencerom, a tym kulinarnym już szczególnie
Jedna z trójmiejskich cukierniczek zwierzyła się, że pieczenie jagodzianek wiąże się dla niej z ogromnym stresem, bo influencerzy potrafią przyjść z wagą i sprawdzać, czy jagodzianka waży tyle, ile deklarowano. Z jednej strony chcemy kraftowych, rzemieślniczych wypieków, które będą przywoływać smak dzieciństwa, z drugiej strony bezdusznie oczekujemy, że niewielka produkcja kilkudziesięciu sztuk ciastek przyniesie maszynowo precyzyjny produkt.

To "tylko" ciastko. Coś, czym powinniśmy się delektować. Choć kreatywność i odwaga w kuchni są godne podziwu, rodzi się pytanie, czy czasami nie przegapiamy przez to istoty dobrej cukierniczej sztuki.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (208)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane