- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta
Branża gastronomiczna jest nieprzewidywalna. W Trójmieście stale otwierają się nowe restauracje, puby i bary. Jednak wielu gastronomów zamyka swoje biznesy. Od początku roku z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęło wiele lokali, w niektórych zaś zaszły poważne zmiany. Gdzie już nie zjemy naszych ulubionych dań, a kogo odwiedzimy w nowym miejscu? Zapraszamy do lektury.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Zobacz najlepszy przewodnik kulinarny
Najwięcej lokali zniknęło z Gdańska
Niespełna dwa lata przetrwała w Gdańsku restauracja Kartagina mieszcząca się przy Muzeum II Wojny Światowej i serwująca aromatyczną kuchnię libańską. Potrawy przygotowywali w niej rodowici Libańczycy i była to z pewnością jedna z najbardziej oryginalnych pod kątem smaku restauracji w Trójmieście.
Z początkiem roku zamknął się również White Rabbit Karaoke Bar jeszcze do niedawna mieszczący się przy ulicy Chmielnej .
- Dziś ul. Chmielna 103/104 zamyka pewien rozdział, aby już wkrótce otworzyć następny. Dziękujemy za setki zaśpiewanych utworów, tysiące uśmiechów i jeszcze więcej emocji - poinformował White Rabbit Karaoke Bar w styczniu swoich gości na łamach mediów społecznościowych.
Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta
Nie ma już w Gdańsku jednej z najciekawszych miejscówek z winami. Mowa o Probierni . Na Facebooku lokalu pojawiło się oświadczenie o oficjalnym zakończeniu działalności, a rozżalenia decyzją zarządu nie krył Łukasz Chwojnicki, sommelier, który kierował tym popularnym wine barem.
- Szanowni Goście, Przyjaciele, Partnerzy... Niestety z dniem 31 stycznia, moje ukochane dziecko, Probiernia, została zamknięta. Bardzo mi przykro, bo włożyłem w to miejsce ponad trzy lata ciężkiej pracy, a decyzja o zamknięciu spadła na mnie jak grom. Zostaliśmy "odpaleni" mimo rekordowych wyników finansowych 2021 roku, a prognozy na 2022 były jeszcze lepsze (...). Dziękuje Wam, drodzy Goście, za niezliczone wizyty, degustacje, wieczory i noce - bez was nie stworzylibyśmy takiego cudownego miejsca! Do końca walczyliśmy o utrzymanie Probierni, niestety nowy zarząd nie był zainteresowany odstąpieniem lokalu, mimo kilku propozycji z naszej strony. Na razie odpoczywam, zbieram myśli i rozglądam się za nowym miejscem, gdzie moglibyśmy kontynuować Probierniową działalność - napisał Łukasz Chwojnicki.
O zakończeniu działalności powiadomiła również manufaktura czekolady do picia Filiżanka, która mieściła się w Gdańsku na osiedlu Garnizon przy ulicy Norwida 7. Przyczyna zamknięcia - sytuacja w kraju i przedłużająca się pandemia.
- Niestety, nie przychodzimy do Was z dobrymi wiadomościami. Z powodu przedłużającej się pandemii i wprowadzenia Polskiego Ładu jesteśmy zmuszeni zamknąć Filiżankę. Dziękujemy wszystkim klientom za każde odwiedziny i dobre słowa, ponieważ były one dla nas nagrodą za trud, który wkładaliśmy w naszą pracę. Jesteśmy ogromnie wdzięczni wszystkim pracownikom, którzy zawsze podchodzili do swoich obowiązków z wielkim zaangażowaniem i sercem. Mamy nadzieję, że Filiżanka pozostanie w Waszych wspomnieniach jako miejsce pełne ciepła, gościny i niezapomnianych chwil - poinformowali właściciele w mediach społecznościowych.
Pierogi ukraińskie zamiast ruskich. Restauratorzy zmieniają nazwę
Ku naszemu zdziwieniu, niedawno z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęła również restauracja Mai Tai - food & cocktails. Mieściła się ona w znanej lokalizacji, w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22. Wcześniej przez wiele lat mieściła się tam kultowa Stacja Deluxe, która była jednym z bardziej znanych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po jej zamknięciu, w tym miejscu otwierały się kolejne lokale, ale żaden z nich nie zagrzał długo miejsca. Restauracja Mai Tai, którą zdążyliśmy odwiedzić w ramach cyklu "Nowe lokale" i cyklu "Jemy na mieście" przetrwała niewiele więcej niż pół roku. Już niedługo w klimatycznym lokalu we Wrzeszczu pojawi się nowy lokal. Ile przetrwa? Życzymy oczywiście długowieczności.
Czytaj też: 5 restauracji z kuchnią azjatycką
Gdańsk pożegnał się również z lokalem Fit & Tasty - barem na Morenie, w którym można było zjeść przede wszystkim zdrowo, a także z burgerownią Street Burger z Brzeźna. Na Przymorzu nie ma już restauracji włoskiej Passaparola Localino Italiano. Mieściła się ona przy ul. Kołobrzeskiej 59.
W Sopocie wielkich przetasowań na rynku gastronomicznym nie ma. Zamknięta została restauracja Toscana, która od wielu lat mieściła się w odległości 100 metrów od sopockiej plaży. Niedawno informowaliśmy, że Toscana, obok innych restauracji w Trójmieście jest wystawiona na sprzedaż. W Sopocie nie zjemy też już burgera z popularnej sieci Surfburger, choć właściciele piszą na swojej stronie, że lokal zamknięty jest tylko tymczasowo.
Gdyńskie straty gastronomiczne
Gdynia też musiała pożegnać się z kilkoma lokalami. Jedne dały się poznać, inne zamknęły się zanim usłyszało o nich szersze grono osób. Na Dąbrowie przy ulicy Nowowiczlińskiej 14 mieścił się Bistro Antek. Z kolei w samym centrum działała ormiańska restauracja Nór, Granat . Właściciele mierzyli się jednak z rasistowskimi i chuligańskimi atakami, a agresorzy zdewastowali im auto i wielokrotnie niszczyli wejście do restauracji. Ostatecznie lokal został zamknięty, a właściciele podzielili się emocjonalnym wpisem na łamach mediów społecznościowych. Wspierający restaurację goście nie szczędzili słów wsparcia, ale restauracji to nie uratowało.
- Żegnaj gościnna Polsko! Wybacz wszystkim, których obraziłem. Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy nas wspierali! Kocham Gdynię, ale zabrała mi wszystko i nie mam jej nic więcej do zaoferowania - napisali właściciele.
Czytaj też: Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Z Gdynią z końcem lutego pożegnała się też restauracja słynąca ze smaków rodem ze słonecznego Izraela, czyli Tel Aviv. Restauracja mieściła się przy ulicy Świętojańskiej 51, ale prócz tego można spotkać ją również w innych lokalizacjach w Polsce m.in w Warszawie i Łodzi. W ostatnim czasie sieć musiała mierzyć się z kryzysem wizerunkowym, a byli i obecni pracownicy zaczęli skarżyć się na warunki pracy. Ostateczną przyczyną zamknięcia gdyńskiej fili Tel Avivu miało być, jak informują właściciele - nie otrzymanie koncesji na alkohol.
- Z łezką w oku informujemy, że z końcem lutego zamknęliśmy drzwi do naszej restauracji w Gdyni na stałe. Czekaliśmy na koncesję, a gdy usłyszeliśmy od urzędników "nie, jednak nie" to klamka zapadła. Wino i hummus płynie nam we krwi. Bez tego Tel Aviv jest jak plaża bez słońca. Dziękujemy Wam za wszystkie momenty, gdy mogliśmy Was gościć i karmić. Dziękujemy naszej niezawodnej ekipie TLV. Mamy nadzieję, że jeszcze się zobaczymy - poinformowali właściciele.
Tymczasowe zamknięcia i zmiany lokalizacji
Jednak zamknięcie danego punktu nie oznacza zawsze całkowitego zawieszenia działalności. Restauracja Pod Basztami wprawdzie przestała istnieć przy ulicy Latarnianej, jednak to, co było w niej najlepsze, właściciele przenieśli do nowej restauracji Półpiętro przy Targu Rybnym 10 c. Restaurację niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".
W Gdańsku do niedawna istniały dwie restauracje sygnowane marką La Pampa - to Seafood by La Pampa przy ulicy Szewskiej 1/4 tuż obok Bazyliki Mariackiej i La Pampa Steak House przy ul. Szerokiej 32/35. Ta pierwsza została jednak zamknięta, ale niektóre pozycje z menu można dostać w drugim punkcie.
Niedawno też pojawiły się pogłoski, że z gastronomicznej mapy Sopotu znika Sztuczka Bistro . Na szczęście okazało się, że zamknięcie było tylko czasowe, na okres remontu Od 2 marca restauracja działa ponownie.
W Gdyni także mieliśmy do czynienia ze zmianami lokalizacji. Włoską restaurację Napoli jeszcze do niedawna znaleźć mogliśmy w food hall'u Batory. Restauracja jednak zmieniła swoje miejsce na lokal przy Władysława IV 11.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-03-04 18:02
(6)
No kiepsko. Szkoda ludzi. Widać, że knajpiany biznes to ciężki kawałek... Na drinka i piwo chodzą ludzie na miasto a chyba jedzą już jednak więcej w domu.
- 139 13
-
2022-03-04 23:47
Kto jest zbyt pazerny, to nie przerwa. Niby dlaczego miałby. (1)
- 14 1
-
2022-03-05 02:25
Koniec z kupowaniem faktur
Nie można kraść to się już nie opłaca pralni prowadzić
- 6 10
-
2022-03-04 20:03
Ojej pralnie likwidują... (1)
Bo z 50 na 350 złotych podnieśli im składkę na zdrowie... Wypad
- 13 29
-
2022-03-05 14:52
no i jeszcze do 2700 jeszcze 700 musi dolozyc
i do umowy zlecenia tarczy nie dostal
- 3 1
-
2022-03-04 19:38
(1)
u mnie na dzielnicy piwosze najchętniej piją ten trunek koło śmietnika , i tego zrozumieć nie mogę
- 25 2
-
2022-03-04 19:44
Na piwo "od zawsze" jeździło się na miasto na przysłowiową starówkę.
- 15 4
-
2022-03-04 17:42
przykre ale wcale mnie nie dziwi taki stan rzeczy. (36)
Ceny nie adekwatne do zarobków. Do tego tych restauracji i pubów i kawiarenek jest zwyczajnie za dużo. kawiarnia przy kawiarnii, kebeb przy kebabie, bar obok baru. Idąc ulicą to widzę tylko banki, żabki i kawiarnie i inne małe bary
- 291 33
-
2022-03-05 02:25
Wypad złodzieje (2)
- 3 3
-
2022-03-05 13:03
Ty chyba jakiś plutonowy jesteś bo gwara jakas taka wojskowa
- 2 3
-
2022-03-05 08:39
Byli resortowi nie mogą już pralni prowadzić?
Wypad
- 7 3
-
2022-03-04 20:57
(4)
Piszesz tak ponieważ nie wiesz ile kosztuje utrzymanie restauracji
- 8 8
-
2022-03-05 08:38
Nie możecie już bokiem zarabiać a trzeba oficjalnie?
A jak cię nie stać to nie jest interes dla ciebie.
- 4 3
-
2022-03-04 21:10
Powinno jeszcze więcej,w końcu (2)
To chyba ostatnia branża gdzie zwyczajowo pracuje się na czarno lub na śmieciowe zlecenia.
- 12 3
-
2022-03-05 17:47
Karol, expert od wszystkiego pracował w każdej restauracji po 7 dni
- 2 0
-
2022-03-05 02:29
Chyba pierwsza
- 2 1
-
2022-03-04 20:04
Dziękujcie Tuskowi, zamroził 60 000 000 000 euro które mieliście dostać (11)
- 14 74
-
2022-03-05 10:00
(2)
Podziękuj pisowskim spółkom energetycznym co w podniosły sobie marze o 350 procent w 2021 względem 2018
- 12 4
-
2022-03-05 14:53
podziekuj lewackiej uni za te podwyzki zgodnie z ich dyrektywa (1)
- 7 16
-
2022-03-05 17:46
wyprowdź się proszęna prawicową białoruś lub rosję, proszę
- 6 2
-
2022-03-04 23:44
pisruski troll, idi na chu....
- 16 3
-
2022-03-04 22:34
O, znowu jakiś ruski pies wszędzie Tuska widzi
- 34 6
-
2022-03-04 20:48
(4)
ma chłop władzę żeby tak zamrozić
- 32 3
-
2022-03-05 08:36
Tusk wybłagał sankcje na Polskę (1)
- 7 17
-
2022-03-05 12:00
Nie to ty wybrałeś antypolska partie związana z Putinem
- 10 4
-
2022-03-05 02:27
Zdrajcy tak mają
- 6 10
-
2022-03-04 22:29
musi mieć mega zamrażarkę!
- 27 3
-
2022-03-04 20:47
ty jak putin gadasz
- 50 7
-
2022-03-04 19:33
Dokładnie (7)
W wielu knajpach ceny były zbliżone do cen w DE
- 55 1
-
2022-03-05 09:59
A przez kogo to?
2018-2022 marzę elektrowni wzrosły o 350 procent w Polsce, a mówicie że to wina UE. Wina UE to dopiero będzie jak dołożą do tych kosmicznych marzy, gdzie polskie spółki się chwała jeszcze jakie to rekordowe zyski miały w 2021. A lud klaszcze
- 13 2
-
2022-03-05 08:35
Nastawili się na Skandynawów a teraz kwik? (1)
- 12 2
-
2022-03-05 17:45
Nastawili się głównie na mieszkańców Hong Kongu expercie
- 0 1
-
2022-03-04 20:04
Danke szwabie (2)
- 5 19
-
2022-03-04 22:41
Danke to ja miałem wczoraj. (1)
Taka sobie była.
- 10 4
-
2022-03-05 02:27
Lechu daj spokój masz cukrzycę zaawansowana
Nie wiadomo co pierwsze ci stanie..
- 14 1
-
2022-03-04 19:56
chcieliśmy zachodu
- 16 2
-
2022-03-04 17:58
(7)
a co ma byc panie slawku? ufo?
- 19 22
-
2022-03-04 18:21
Rzemioslo (6)
- 31 5
-
2022-03-04 19:32
(5)
co by to rzemiosło miało produkować żeby dać utrzymanie ?
- 18 5
-
2022-03-05 08:34
Ojej wyznawcy sekty niemieckiej panikują? (1)
- 3 6
-
2022-03-05 17:44
Ej chyba sekty greckiej przeca
- 1 1
-
2022-03-04 22:39
Klęczniki , kropidła , różańce (2)
- 29 10
-
2022-03-06 09:02
Relikwie.
Ruscy oddadzą tutke,to nastąpi rozkwit rzemiosła sakralnego.
- 0 0
-
2022-03-04 23:43
ale najpierw trzeba pogrzeszyć - mają być dobre bałagany
- 7 2
-
2022-03-04 17:31
(19)
Gdynianka od ponad 30 lat z tymi samymi stolikami, boazerią, pieprzem ziołowym, majerankiem, prawie niezmiennym menu czegoś co ponoć obok pizzy nigdy nawet nie leżało i co? Można? Można.
- 309 10
-
2022-03-05 18:23
Gdynianka, jest już marką samą w sobie. (1)
Wierny od lat 80ych
- 7 0
-
2022-03-05 21:17
Gdynianka daje radę, bo powadzi biznes w swoim własnym lokalu.
Gdyby lokal był wynajęty i trzeba by płacić czynsz właścicielowi w wysokości ok 10.000zł/mc Gdynianka już by nie istniała.
- 6 0
-
2022-03-05 12:13
Ser salami ze ścinek, trochę mąki, drożdży własny lokal i rzesza wiernych klientów wychowanych na biedzie lat 90tych. Wystarczy jak widać, żeby się utrzymać.
- 8 5
-
2022-03-05 08:37
(1)
Niezrozumiały dla mnie fenomen. Placek zjadłem raz w ubiegłym jeszcze wieku i od tamtej pory nie udało mi się jeszcze spróbować czegoś równie obrzydliwego. Być może źle trafiłem, ale nie mam odwagi spróbować ponownie.
- 4 17
-
2022-03-05 17:52
Skuś się jeszcze raz, tylko tym razem zjedz bez papierowej tacki. Zupełnie inny smak!
- 16 2
-
2022-03-05 07:35
Podobnie Bar Azja - 30lat działa i nic go nie rusza
ani remont Świętojańskiej lata temu, ani przymusowe wyniesienie się z "lokalu" obok Pomnika Harcerzy (w 4 połączonych kontenerach) z powodu wykupu działki przez dewelopera i budowania Baltic Plazy. Pół roku byli bez lokalu, ale znaleźli w górnej częsci Śwętojanskiej i lata już ciągną. Nie ubiła ich Pandemia, podwyżki, polski ład. Można? Można!
- 23 1
-
2022-03-04 23:48
Ale tez we własnym lokalu?
- 4 0
-
2022-03-04 18:24
(3)
Dokładnie tak. Sprawdzone pewne miejsce, bez sera koziego z dolnej fermentacji ubijanego przez lewe tylne kopyto i salami pico srico z grzywy bawoła w sosie miętowo azerbejdżańskim z nutką izrealskiego podpłomyka tylko prosty gruby placek i są na to kolejki od lat. I tyle w temacie. Dziękuję, dobranoc.
- 152 9
-
2022-03-05 06:41
Jak widać są amatorzy i takich dań. W Polsce klienci są mało wymagający. Za 15 zł dostajesz drożdżowy placek z serem.
Najważniejsze aby było dużo i tanio.- 12 22
-
2022-03-04 23:54
I bez towarzystwa czegoś tam.
- 24 0
-
2022-03-04 20:33
taki comfort food
dla tych, którzy chcą czuć ten placek do późnego wieczora a nawet poranka
- 19 39
-
2022-03-04 17:38
To dowodzi, że najważniejsze dopasować się do części klientów i poukładać sobie kosztowo biznes (7)
Niekoniecznie trzeba wydawać kasę na drogą aranżację, niekoniecznie trzeba być "trendy".
- 120 1
-
2022-03-05 02:30
Podziękujcie Tuskowi (4)
- 12 47
-
2022-03-05 16:35
Ile za posta płaci horała (2)
***** *** czy Morawiecki od Putina lub Orbana czy Le Pen dostanie dotacje?
- 9 7
-
2022-03-05 19:55
Ludzie piszą i ludzie wybierają PiS (1)
Lepiej się żyje. Złodzieje to za PO
- 7 14
-
2022-03-06 08:28
Glupoty piszą miernoty
- 3 0
-
2022-03-05 02:34
dziękuję
POPISowi
- 17 7
-
2022-03-04 20:05
Większość biznesmenów ledwo wyjdzie z urzędu z "otwartym biznesem" to pierwsze co lecą po wypas telefon i auto w leasing. I sami robią sobie pod górę.
- 91 7
-
2022-03-04 18:03
Najważniejsze to być uczciwym. Do klienta i siebie.
- 109 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.