• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Mateusz Groen
4 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Mai Tai Gdańsk, Wrzeszcz Mai Tai Gdańsk, Wrzeszcz

Branża gastronomiczna jest nieprzewidywalna. W Trójmieście stale otwierają się nowe restauracje, puby i bary. Jednak wielu gastronomów zamyka swoje biznesy. Od początku roku z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęło wiele lokali, w niektórych zaś zaszły poważne zmiany. Gdzie już nie zjemy naszych ulubionych dań, a kogo odwiedzimy w nowym miejscu? Zapraszamy do lektury.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Zobacz najlepszy przewodnik kulinarny



Najwięcej lokali zniknęło z Gdańska



Czy przywiązujesz się do restauracji?

Z racji wielkości i nasycenia rynku najwięcej restauracji zamyka się w Gdańsku. Są wśród nich zarówno rozpoznawalne marki działające w ścisłym centrum miasta, jak i niewielkie osiedlowe lokale. Z ulicy Długiej w Gdańsku zniknęła niedawno Czeska piwiarnia, restauracja ceniona przede wszystkim przez miłośników złotego trunku.

Niespełna dwa lata przetrwała w Gdańsku restauracja Kartagina mieszcząca się przy Muzeum II Wojny Światowej iMapka serwująca aromatyczną kuchnię libańską. Potrawy przygotowywali w niej rodowici Libańczycy i była to z pewnością jedna z najbardziej oryginalnych pod kątem smaku restauracji w Trójmieście.

Z początkiem roku zamknął się również White Rabbit Karaoke Bar jeszcze do niedawna mieszczący się przy ulicy Chmielnej Mapka.

- Dziś ul. Chmielna 103/104 zamyka pewien rozdział, aby już wkrótce otworzyć następny. Dziękujemy za setki zaśpiewanych utworów, tysiące uśmiechów i jeszcze więcej emocji - poinformował White Rabbit Karaoke Bar w styczniu swoich gości na łamach mediów społecznościowych.

Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta



White Rabbit, Gdańsk White Rabbit, Gdańsk
Nie ma już w Gdańsku jednej z najciekawszych miejscówek z winami. Mowa o Probierni Mapka. Na Facebooku lokalu pojawiło się oświadczenie o oficjalnym zakończeniu działalności, a rozżalenia decyzją zarządu nie krył Łukasz Chwojnicki, sommelier, który kierował tym popularnym wine barem.

- Szanowni Goście, Przyjaciele, Partnerzy... Niestety z dniem 31 stycznia, moje ukochane dziecko, Probiernia, została zamknięta. Bardzo mi przykro, bo włożyłem w to miejsce ponad trzy lata ciężkiej pracy, a decyzja o zamknięciu spadła na mnie jak grom. Zostaliśmy "odpaleni" mimo rekordowych wyników finansowych 2021 roku, a prognozy na 2022 były jeszcze lepsze (...). Dziękuje Wam, drodzy Goście, za niezliczone wizyty, degustacje, wieczory i noce - bez was nie stworzylibyśmy takiego cudownego miejsca! Do końca walczyliśmy o utrzymanie Probierni, niestety nowy zarząd nie był zainteresowany odstąpieniem lokalu, mimo kilku propozycji z naszej strony. Na razie odpoczywam, zbieram myśli i rozglądam się za nowym miejscem, gdzie moglibyśmy kontynuować Probierniową działalność - napisał Łukasz Chwojnicki.
O zakończeniu działalności powiadomiła również manufaktura czekolady do picia Filiżanka,Mapka która mieściła się w Gdańsku na osiedlu Garnizon przy ulicy Norwida 7. Przyczyna zamknięcia - sytuacja w kraju i przedłużająca się pandemia.

Filiżanka Filiżanka
- Niestety, nie przychodzimy do Was z dobrymi wiadomościami. Z powodu przedłużającej się pandemii i wprowadzenia Polskiego Ładu jesteśmy zmuszeni zamknąć Filiżankę. Dziękujemy wszystkim klientom za każde odwiedziny i dobre słowa, ponieważ były one dla nas nagrodą za trud, który wkładaliśmy w naszą pracę. Jesteśmy ogromnie wdzięczni wszystkim pracownikom, którzy zawsze podchodzili do swoich obowiązków z wielkim zaangażowaniem i sercem. Mamy nadzieję, że Filiżanka pozostanie w Waszych wspomnieniach jako miejsce pełne ciepła, gościny i niezapomnianych chwil - poinformowali właściciele w mediach społecznościowych.

Pierogi ukraińskie zamiast ruskich. Restauratorzy zmieniają nazwę



Ku naszemu zdziwieniu, niedawno z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęła również restauracja Mai Tai - food & cocktails. Mieściła się ona w znanej lokalizacji, w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22Mapka. Wcześniej przez wiele lat mieściła się tam kultowa Stacja Deluxe, która była jednym z bardziej znanych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po jej zamknięciu, w tym miejscu otwierały się kolejne lokale, ale żaden z nich nie zagrzał długo miejsca. Restauracja Mai Tai, którą zdążyliśmy odwiedzić w ramach cyklu "Nowe lokale" i cyklu "Jemy na mieście" przetrwała niewiele więcej niż pół roku. Już niedługo w klimatycznym lokalu we Wrzeszczu pojawi się nowy lokal. Ile przetrwa? Życzymy oczywiście długowieczności.

Czytaj też: 5 restauracji z kuchnią azjatycką

Gdańsk pożegnał się również z lokalem Fit & TastyMapka - barem na Morenie, w którym można było zjeść przede wszystkim zdrowo, a także z burgerownią Street Burger z Brzeźna. Na Przymorzu nie ma już restauracji włoskiej Passaparola Localino Italiano. Mieściła się ona przy ul. Kołobrzeskiej 59Mapka.

Toscana w Sopocie Toscana w Sopocie
W Sopocie wielkich przetasowań na rynku gastronomicznym nie ma. Zamknięta została restauracja Toscana, która od wielu lat mieściła się w odległości 100 metrów od sopockiej plażyMapka. Niedawno informowaliśmy, że Toscana, obok innych restauracji w Trójmieście jest wystawiona na sprzedaż. W Sopocie nie zjemy też już burgera z popularnej sieci Surfburger, choć właściciele piszą na swojej stronie, że lokal zamknięty jest tylko tymczasowo.

Gdyńskie straty gastronomiczne



Gdynia też musiała pożegnać się z kilkoma lokalami. Jedne dały się poznać, inne zamknęły się zanim usłyszało o nich szersze grono osób. Na Dąbrowie przy ulicy Nowowiczlińskiej 14 mieścił się Bistro Antek. Z kolei w samym centrum działała ormiańska restauracja Nór, Granat Mapka. Właściciele mierzyli się jednak z rasistowskimi i chuligańskimi atakami, a agresorzy zdewastowali im auto i wielokrotnie niszczyli wejście do restauracji. Ostatecznie lokal został zamknięty, a właściciele podzielili się emocjonalnym wpisem na łamach mediów społecznościowych. Wspierający restaurację goście nie szczędzili słów wsparcia, ale restauracji to nie uratowało.

- Żegnaj gościnna Polsko! Wybacz wszystkim, których obraziłem. Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy nas wspierali! Kocham Gdynię, ale zabrała mi wszystko i nie mam jej nic więcej do zaoferowania - napisali właściciele.
Czytaj też: Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa

Tel Aviv w Gdyni Tel Aviv w Gdyni
Z Gdynią z końcem lutego pożegnała się też restauracja słynąca ze smaków rodem ze słonecznego Izraela, czyli Tel AvivMapka. Restauracja mieściła się przy ulicy Świętojańskiej 51, ale prócz tego można spotkać ją również w innych lokalizacjach w Polsce m.in w Warszawie i Łodzi. W ostatnim czasie sieć musiała mierzyć się z kryzysem wizerunkowym, a byli i obecni pracownicy zaczęli skarżyć się na warunki pracy. Ostateczną przyczyną zamknięcia gdyńskiej fili Tel Avivu miało być, jak informują właściciele - nie otrzymanie koncesji na alkohol.

- Z łezką w oku informujemy, że z końcem lutego zamknęliśmy drzwi do naszej restauracji w Gdyni na stałe. Czekaliśmy na koncesję, a gdy usłyszeliśmy od urzędników "nie, jednak nie" to klamka zapadła. Wino i hummus płynie nam we krwi. Bez tego Tel Aviv jest jak plaża bez słońca. Dziękujemy Wam za wszystkie momenty, gdy mogliśmy Was gościć i karmić. Dziękujemy naszej niezawodnej ekipie TLV. Mamy nadzieję, że jeszcze się zobaczymy - poinformowali właściciele.

Tymczasowe zamknięcia i zmiany lokalizacji



Jednak zamknięcie danego punktu nie oznacza zawsze całkowitego zawieszenia działalności. Restauracja Pod Basztami wprawdzie przestała istnieć przy ulicy Latarnianej, jednak to, co było w niej najlepsze, właściciele przenieśli do nowej restauracji Półpiętro przy Targu Rybnym 10 c. Restaurację niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".

W Gdańsku do niedawna istniały dwie restauracje sygnowane marką La Pampa - to Seafood by La Pampa przy ulicy Szewskiej 1/4 tuż obok Bazyliki Mariackiej i La Pampa Steak House przy ul. Szerokiej 32/35. Ta pierwsza została jednak zamknięta, ale niektóre pozycje z menu można dostać w drugim punkcie.

Niedawno też pojawiły się pogłoski, że z gastronomicznej mapy Sopotu znika Sztuczka Bistro Mapka. Na szczęście okazało się, że zamknięcie było tylko czasowe, na okres remontu Od 2 marca restauracja działa ponownie.

W Gdyni także mieliśmy do czynienia ze zmianami lokalizacji. Włoską restaurację Napoli jeszcze do niedawna znaleźć mogliśmy w food hall'u Batory. Restauracja jednak zmieniła swoje miejsce na lokal przy Władysława IV 11Mapka.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    "WHO przygotowuję się do ponadpaństwowego zarządzania przyszłymi, wymyślonymi pandemiami. I wyraźnie na stronie Rady Europejskiej jest napisane, że pytanie nie brzmi, czy, ale kiedy będzie "pandemia".

    WHO szykuje nam zamordyzm i trzeba przeciwdziałać."

    • 9 7

    • Ruska onuca kolportuje brednie. Kacapy bez jednego wystrzalu pomogły przejść na tamten swiat 200 tyś Polaków. Wystarczyło pompować brednie na fb i tt, resztę zrobiła ciemnota bez wyksztalcenia, za to widząca wszechobecny spisek.

      • 2 1

  • Jak znikały kolejne dawne interesy to sie malo kto przejmował. (1)

    Cukiernia Kaliszczak, Coctail Bar na Dlugiej.
    Fryzjer. zamknieta przychodnia. Kino sprzedane na hotel. Ksiegarnie dawno znikły. Kultura to nie była mocna strona wladz miasta ostatnich dwóch dekad.

    • 17 2

    • Kultura? Księgarnie? Przecież ludzie nie czytają, więc jak miały te księgarnie działać?

      • 3 2

  • Jakbym chcial wyprac gruba kase,otworzylbym knajpe z cenami z kosmosu. (1)

    Tak,zeby nie bylo klientow i zebym nie musial gotowac.Zero klientow,a utargi i tak by byly.

    • 18 1

    • Restauracja albo hotel. To najlepsze pralnie.

      Gości brak, pokoje wolne, a utargi są :)

      • 1 0

  • (3)

    "procedowany jest międzynarodowy traktat antypandemiczny, który ma przekazać WHO jeszcze większą władzę nad koordynacją globalnych kwestii zdrowotnych. Ekspert analizujący skrupulatnie od wielu miesięcy dane dotyczące covid-19 bynajmniej nie uważa, że to dobra wiadomość. Przypomniał bowiem, że Organizacja przez szereg miesięcy deprecjonowała odporność naturalną, manipulowała opinią publiczną, propagandowo zmieniła definicje podstawowych pojęć. Trudno więc przypisywać jej większą wiarygodność, bo kierowała się w swoich rekomendacjach interesem sponsorów, niejednokrotnie negując znaną od lat wiedzę medyczną. Dlaczego mielibyśmy oddawać w jej ręce władzę nad własnym zdrowiem i życiem?"

    • 6 9

    • To jest 3 wś, walka o dusze

      • 2 2

    • Kacapski oszołomie won ze swoimi bredniami. Przez wasze działanie umierali i umierają Polacy. Ile kopiejek za te i**otyzmy zgarniasz?

      • 1 2

    • Znałam jednego z "odpornością naturalną". Wysportowany, 40 lat. Znałam.

      • 0 2

  • 3 kroki,żeby nie zbankrutrować (1)

    szanowni Janusze biznesu, widzę, że macie nieustające kłopoty z rentownością swoich firm. Przesyłam więc krótki poradnik, jak w 3 krokach zapewnić sobie rentowność:

    - szanuj swojego pracownika. Klient momentalnie wyczuwa, czy obsługuje go ktoś, kto poczuwa się do pracy w firmie i stara się, by klient był prawidłowo osłużony, czy student na umownie zlecenie, z połową wypłaty pod stołem, co ma zaoszczędzić "szefowi" na raty nowego, niezbędnego auta. Taka obsługa kończy się przeważnie postanowieniem o poszukaniu innego miejsca na kolejne wyjście
    -szanuj swojego klienta. Jeśli zakładasz chore narzuty, stroisz fochy, gdy stolika szukają Polacy, licząc na nawalonych Norwegów, zaniżasz wagi, robisz kruczki w menu na dopłaty za części składowe dania - będzie j.w. Klient poczuje się jak frajer i poszuka innego miejsca.
    - przykładaj się do biznesu. Albo prowadzisz punkt gastronomiczni z pełną świadomością i jesteś jego twarzą, albo człowiek czeka godzinę na podstawowe danie "bo dziś dużo ludzi i szef już dzwonił po kolegę". Sieciówkę też trzeba potrafić zrobić, jak oczekujesz, że Ukraińcy za pół darmo zrobią za Ciebie robotę, to się nie dziw, że i pół darmo zarabiasz.

    Tylko tyle i aż tyle. Dodam, że moje ulubione restauracje działają od lat i pandemia je tylko wzmocniła. Można?

    • 19 1

    • Wymień kilka z nich

      • 0 0

  • W Trójmieście był libańczyk?

    • 6 0

  • Nie żałuję

    Po lockdown wzamian za pomoc udzieloną przedsiębiorcom z moich podatków i zbiórek pieniędzy, restauracje podniosły ceny w kosmos. Tak kończy pazerność. Jest też druga strona- słabe żarcie. Dobra knajpa sama się broni przed kryzysem. Dobry gospodarz racjonalnie wydaje i oszczedza, dlatego przetrwa.

    • 19 1

  • Uwaga Honolulu wise food

    Byłam fanką, ale niestety jakoś leci na łeb i szyję! Walentynkowy talerz dla dwojga to porażka . Niesmaczne , tluste , brr. Wegański poke z mikro porcją awokado. Co wy wyprawiacie?

    • 8 0

  • wróciła

    niewidzialna ręka rynku, po prostu

    • 7 0

  • coraz

    trudniej w knajpach skubać frajerów

    • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane