- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Nowe lokale: koktajle, pizza, frytki i burgery
W sierpniowym przeglądzie nowych trójmiejskich lokali dominuje pizza - opisujemy aż trzy nowe miejsca, które specjalizują się w tym włoskim klasyku. Oprócz tego bar z nietypowymi koktajlami na bazie Jägermeister, restauracja nad wodą w Gdańsku oraz bar z frytkami belgijskimi. Kolejny odcinek cyklu Nowe Lokale we wrześniu.
Jägspot
Koktajlbar, jakiego w Trójmieście jeszcze nie było. Jägspot, jak sama nazwa sugeruje, specjalizuje się w koktajlach komponowanych na bazie popularnego niemieckiego likieru Jägermeister. To trunek, który albo się kocha, albo nienawidzi, ale w barze przy Św. Ducha 14B można się przekonać, że jego słodko-gorzki, ziołowy smak w połączeniu z innymi składnikami może okazać się zupełnie inny, niż nam się wydaje.
Np. odświeżający z dodatkiem melona czy pomarańczy, zaskakujący z dodatkiem kwasu chlebowego albo dodatków typowych dla mojito czy zupełnie nowy w połączeniu z aromatem dymu lub jagodowym puree. Powinni się tutaj wybrać więc nie tylko fani Jägermeister, ale i poszukiwacze ciekawych, nowych smaków. Ceny koktajli i shotów zaczynają się od 11 zł. Czynne codziennie od godz. 17.
Frytki Belgijskie
Frytki belgijskie to bardzo popularna przekąska na wszystkich zlotach barobusów, ale wcale nie tak łatwo je kupić na mieście poza tego typu imprezami. Mamy więc dobrą wiadomość dla fanów - vis-à-vis wejścia do dawnego gdańskiego kina Krewetka stanęła (na stałe, nie sezonowo) przyczepa Frytki Belgijskiej.
Przygotowywane są z właściwej odmiany, odpowiednio grubo pokrojonego ziemniaka i smażone na wołowym łoju - zgodnie ze sztuką. Do tego ciekawe sosy albo wręcz gęste salsy, takie jak: bakłażan z rozmarynem, mango z jalapeńo czy cheddar ze śmietaną (oczywiście klasycznego majonezu czy keczupu też nie brakuje). Porcja duża kosztuje 12 zł, mała - 10. Na miejscu kupimy też bezalkoholowe napoje oraz usiądziemy w kameralnym ogródku. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 11-23, w niedziele do godz. 21.
Nowe lokale w Trójmieście
No To Tu
Kameralna pizzeria dzielnicowa na Wyścigach w Sopocie, prowadzona przez działające od lat w gastronomii małżeństwo. W No To Tu przy Króla Jana Kazimierza 1 (sopocianie pamiętają to miejsce jako dawną kwiaciarnię przy kościele św. Michała) zjemy (na razie) tylko pizzę, wypijemy kawę albo wino i piwo (bezalkoholowe, a niebawem i normalne).
Do wyboru kilka kompozycji włoskiego placka, m.in. capriciosa z pieczarkami i szynką; pepperoni z salami i ostrymi papryczkami; serowa z trzema rodzajami sera; wegetariańska czy wegańska (bez mozzarelli) czy - ciekawostka - śniadaniowa z jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Ceny zaczynają się od 16 zł. Krótko mówiąc: prosty wystrój, sąsiedzka atmosfera i szybko, ale porządnie przygotowana pizza (także na wynos, niebawem na dowóz). Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 11-22.
Tutam
Restauracja włoska z krótką kartą na Dmowskiego 15 we Wrzeszczu. Lokal jest urządzony minimalistycznie, a jego centralne miejsce zajmuje ceramiczny piec do pizzy (hybryda pieca opalanego drewnem i gazem).
Specjalnością Tutam jest pizza w stylu neapolitańskimi, którą zjemy tutaj na kilkanaście sposobów (od 12 zł). Kompozycje są różne, ale mają wspólny mianownik - do przygotowania placka używa się tutaj włoskich produktów, począwszy od mąki 00, przez pomidory San Marzano do sosu, aż po takie dodatki, jak pancetta czy szynka parmeńska. Co ciekawe na każdej pizzy, mozzarellę można wymienić na mozzarellę di Bufala (+10 zł) albo na ser wegański (bezpłatnie). W karcie znajdziemy również kilka innych klasycznych dań włoskich: focaccię (od 12 zł), sałatkę caprese (17 zł), gnocchi (od 18 zł), ravioli z jagnięciną, parmezanem i rozmarynem (30 zł), carbonarę z oryginalnym guanciale i pecorino (21 zł) i kilka innych makaronów czy eskalopki, np. podawane z pieczarkami, sałatą i gnocchi (27 zł). Do tego desery, kilka piw (w tym włoskie), wino z nalewaka i napoje. Codziennie (także w weekendy) serwowane jest danie dnia za 13 zł. Tutam czynne jest codziennie w godz. 12-22.
Dynastia
Nowa restauracja na terenie osiedla Brabank przy Starej Stoczni w Gdańsku. Dynastia celuje w kuchnię polską podkręconą nowoczesnymi akcentami. Na przystawkę (od 11 zł) zjemy m.in. śledzia w sosie musztardowo-miodowym z konfiturą z czerwonej cebuli albo tatara z musem chrzanowym, chipsem z kaparów i popcornem gryczanym. Zupy (od 15 zł) to m.in. chłodnik czy grzybowe flaczki, a wśród dań głównych (od 27 zł) znajdziemy zrazy w sosie grzybowym z kopytkami, dorsza w sosie pomidorowym z batatami, kurczaka w owocach czy spaghetti z cukinii z komosą.
Menu jest krótkie i zdecydowanie sezonowe. W tygodniu zjemy też lunch za 25 zł. Lokal jest kameralny, w minimalistycznym wystroju znajdziemy odrobinę elegancji. Atutem lokalu jest również bliskość nabrzeża Motławy. Czynne w godz. 10-22.
Recenzje restauracji w Trójmieście
Fresh Gordon
Amerykańska restauracja w samym sercu centrum Sopotu - na patio Trzy Gracje przy deptaku Bohaterów Monte Cassino . Wystrój spodoba się fanom klasyki - Fresh Gordon stylizowany jest na typowy amerykański diner: jest popkulturowo, gwarno, nieformalnie. W karcie królują burgery i pizza. Te pierwsze zamówimy solo (od 20 zł) albo w zestawie z frytkami i "colesławem" (od 30 zł). Kompozycje są przeróżne - od klasyki, po takie wynalazki, jak kilogramowy Monster Tower z pół kilo wołowiny, 4 plastrami boczku, 6 porcjami cheddara i masą dodatków. Kosztuje to 61 zł, ale ten, kto pobije rekord czasu poświęconego na zjedzenie kanapki, dostaje ją za darmo, a jego zdjęcie zawiśnie w burgerowym Hall of Fame.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Pizza to kolejne, blisko 20 pozycji w menu - ceny zaczynają się od 24 zł (jak przystało na amerykańską restaurację, w karcie nie brakuje hawajskiej). Oprócz tego zjemy burgery z kotletami z kurczaka, tzw. burger steki, czyli mielone na talerzu z dodatkami, kilka sałatek i napijemy się szejków. Na deser m.in. smażony baton mars, a na trawienie - domowa nalewka z cukierków skittles (nie brakuje również rozbudowanej karty innych alkoholi i koktajli). Rano (do jesieni) zjemy zestawy śniadaniowe, a niebawem do karty trafią m.in. żeberka bbq. Fresh Gordon czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22, a od piątku do niedzieli w godz. 9-24.
Miejsca
Opinie (205) ponad 20 zablokowanych
-
2019-08-25 12:23
A ja se pujde (1)
na tego burgera i pobije rekord czasu żeby zawisło moje zdjęcie na ścianie a najważniejsze że się za darmo najem!
- 1 8
-
2019-08-26 09:20
i zostaniemy kumplami na Fejsie
- 1 0
-
2019-08-25 12:42
Szkoda, że No To Tu nie ma nawet strony (1)
Blisko mieszkam i chciałem sprawdzić a no to tu lipa
- 6 3
-
2019-09-15 13:43
Aby zjeść trzeba ruszyć 4 litery a nie marudzić.
- 0 1
-
2019-08-25 13:07
Rotacja lokali gastronomicznych w Trójmieście jest przerażająca. (6)
Mnie zastanawia drugie dno tego zjawiska, dramaty ludzi, którzy chcąc pracować i zarobić, popadli w długi i ulegli swoim naiwnym marzeniom. W mojej ocenie, to co wykańcza wszystkie nowe lokale gastronomiczne, to pułapka czynszowa i błędne założenie, że ich biznes temu sprosta. Do tego źle skalkulowane koszty stałe i amatorskie podejście do gastro biznesu.
- 32 1
-
2019-08-25 15:20
(5)
Takie są czasy, obecnie aby się utrzymać na rynku gastronomicznym trzeba coś mieć ciekawego do zaoferowania bo jest duża konkurencja
- 4 2
-
2019-08-25 20:16
(4)
Tak na serio to konkurencji prawie nie ma. Wystarczy uczciwy, odpowiedzialny społecznie biznes i troska o każdego klienta. Z czymś takim jesteś już w top 20% w tym mieście. Dobrej jakości ciekawe żarcie i jesteś w top 10%. Dobra lokalizacja, bezpretensjonalna nazwa i wystrój, plus trochę szczęścia i można być w czołówce po 2-3 latach.
- 9 0
-
2019-08-26 08:05
O ile przez dwa trzy lata dasz radę płacisz wyśrubowany czynsz (3)
- 3 0
-
2019-08-26 08:24
(2)
Jeżeli martwisz się czy starczy na czynsz to prędzej czy później zaczniesz iść na skróty. Spadnie jakość, klienci to zauważą, i już lecisz w dół. Nie masz kasy to nie rzucaj się na wielkie rzeczy ale otwórz na początek małą budę. Tam udowodnij że jesteś lepszy od innych i za kilka lat otworzysz coś większego.
- 5 0
-
2019-08-26 09:22
(1)
Taaaa musi być duże.
Zysk nie ma znaczenia.
Duże ma być.- 2 0
-
2019-08-26 10:21
O co właściwie ci chodzi?
- 0 0
-
2019-08-25 14:07
Fajnie, że są słomiki. (6)
Dołóżmy jeszcze ognia do pożarów na świecie. Czy restauratorzy nie mają dzieci/wnuków?
- 9 3
-
2019-08-25 15:37
Słyszałeś/aś o papierowych? (1)
- 2 2
-
2019-08-26 00:19
Ja tak, ale czy facet z restauracji to nie wiem.
- 1 0
-
2019-08-25 17:45
Fajna moda na czepianie się plastikowych słomek (3)
a w domu zgrzewki z butelkowaną woda mineralną...
- 5 3
-
2019-08-26 00:19
Akurat piję kranówę.
- 3 0
-
2019-08-26 10:23
(1)
Chętnie kupię wodę w papierowych kartonach.
- 1 0
-
2019-08-26 19:48
w kranie masz, po co chcesz kupować?
- 0 0
-
2019-08-25 15:01
(1)
Tyle osób narzeka, że nigdzie nie ma polskiego jedzenia. Tymczasem jest wiele takich miejsc. Jesli ich nie znają to i do tych nowych nie pójdą. Czyli jest to narzekanie dla narzekania.
- 5 5
-
2019-08-25 15:20
Bo to już było
Próbowano tych wszystkich Chłopskich Jadeł i innych Polskich Karczm. Moda na to jednak minęła. Parę ich nadal działa i ma się nawet dobrze ale to nie jest wielki segment rynku.
- 3 1
-
2019-08-26 09:14
pacze na foty i jakoś jestem na nie.
- 3 1
-
2019-08-26 09:35
(1)
Śmieciowe jadło i tyle w temacie. Szybko i tanio :(
- 6 3
-
2019-08-26 19:49
sam jesteś śmieciowy i tani
- 1 0
-
2019-08-26 09:48
Ceny - masakra jakaś
Ceny z kosmosu !!!! Nie warto lepiej do baru mlecznegp
- 1 5
-
2019-08-26 14:40
Pizza, burgery i frytki (1)
Pomyslowosc wlascicieli lokali w Trojmiescie jest niesamowita.
Dramat- 4 1
-
2019-08-26 16:32
Klientariat też niezbyt wymagający.
- 2 0
-
2019-08-26 14:45
Fajne te nowe lokale
Takie nie za nowatorskie
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.