• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadania, nadmorska restauracja, czeska i portugalska kuchnia i skrzaty

Mateusz Groen
24 sierpnia 2024, godz. 11:00 
Opinie (12)

Nadszedł czas na ostatni, wakacyjny przegląd nowych lokali, które w ostatnim czasie pojawiły się w Trójmieście. Tym razem w naszym zestawieniu znalazły się głównie lokale z Gdańska, ale również jedno miejsce w Sopocie. Podróż rozpoczęliśmy na śniadaniu w znanym już miejscu, później wybraliśmy się na kawę i ciastko ze skrzatami, następnie zrobiliśmy małą podróż do Czech. Odwiedziliśmy również sopockie wydmy, a podróż zakończyliśmy na słodko w portugalskim stylu. Sprawdźcie, jakie miejsca odwiedziliśmy.




Chleb i wino przy Stągiewnej



  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27
  • Chleb i Wino - Stągiewna 27

Naszą kulinarną przygodę rozpoczęliśmy w nowo otwartej restauracji Chleb i Wino. To już trzecia lokalizacja tej marki w mieście i, jak widać, miejsce jest popularne. Dotychczas dobrze znane mieszkańcom i turystom miejsce, położone na Wyspie Spichrzów teraz otworzyło kolejny lokal niedaleko, bo przy Ulicy Stągiewnej 27. Nowe miejsca spod szyldu Chleb i Wino zachwyca od samego wejścia, szczególnie wielką fontanną w centralnym punkcie lokalu.

Jak zostawić napiwek w restauracji? Sposobów coraz więcej Jak zostawić napiwek w restauracji? Sposobów coraz więcej
Śniadania w lokalu zjemy od godziny 9 do 11:30. W ramach oferty, za którą płacimy 49 zł otrzymujemy śniadanie jak np. Croque Madame, jajka po benedyktyńsku, omlet lub burgera z jajkiem, a do tego kawę i napój. Śniadania za tę cenę w najbardziej turystycznej części miasta są bardzo uczciwą opcją. Godnymi uwagi są wspomniane jajka po benedyktyńsku, które podane na chrupiącym gofrze, awokado, boczkiem, pomidorami i serem mozzarella oraz wędzonym łososiem z serkiem Philadelphia i kaparami, a obok podana sałatka z pomidorów cherry i rukoli z dresingiem.

Pieczone żeberka w pikantnej marynacie, podawane z sałatką ziemniaczaną: por, jabłko, bekon, sos jogurtowy za 59,90 zł, pieczone udka z kaczki z jabłkami z przepisu naszej Mamy 2 szt. podawane z buraczkami w miodzie i winie, puree ziemniaczanym i natką pietruszki za 59,90 zł.

Gnom Cafe przy Motławie



  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe
  • Gnom Cafe

Nowo otwarta kawiarnia w spokojniejszej części Gdańska, która oferuje różnorodne rodzaje kawy. Lokal, usytuowany nad Motławą, posiada widok na historyczne budynki miasta, co może być atrakcyjne dla odwiedzających. Aktualnie w przestrzeni kawiarni znajduje się ponad 100 takich figurek, nazwa lokalu została wybrana z myślą o zagranicznych gościach, aby była łatwa do wymówienia i bardziej międzynarodowa.


W ofercie znajdziemy zarówno klasyczne, jak i bardziej niecodzienne kawy i napoje. Miejsce to może się okazać odpowiednie dla tych, którzy szukają chwili wytchnienia od zgiełku miasta, ceniąc sobie spokojny kąt do wypicia filiżanki kawy lub herbaty. Dodatkowo można w nim zjeść przepyszne ciasta, które piecze sama właścicielka. Szczególnie wartym jest sernik baskijski.

Cesky Port w Forum



  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port
  • Cesky Port

Po śniadaniu i aromatycznej kawie nadszedł czas na małą kulinarną podróż do Czech. Jednak jedynie w w smakach. Obok galerii Forum w Gdańsku otworzył się Cesky Port, który przenosi gości prosto w serce czeskiej kuchni. Restauracja położona jest na trzech piętrach, czyli jest to naprawdę duży lokal, w którym można zorganizować imprezy firmowe.


Na miejscu mamy okazję zamówić takie dania jak: tradycyjna czeska zupa czosnkowa z serem, grzankami z chleba na zakwasie, smażonym boczkiem za 27 zł, smażony ser 39,90 zł, knedle z gulaszem wołowym za 53 zł, utopenci, golonkę czy makrelovą pomazankę. W restauracji można skosztować wielu tradycyjnych potraw, jednak prawdziwą chlubą lokalu jest piwo. W ofercie znajdują się wyśmienite czeskie piwa, a wśród nich jedno, które zostało uznane za dziedzictwo narodowe Czech - Budwieser Budvar.

Diuna w Sopocie



  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot
  • Diuna - Sopot

W Sopocie, w miejscu dawnego Bulaja, narodziła się Diuna. Choć nazwa może kojarzyć się z kultową sagą Franka Herberta, jednak rozwiewając wszelkie wątpliwości - chodzi tutaj o wydmę. Lokal, zainspirowany naturalnym pięknem sopockich wydm, łączy w sobie nowoczesny design z elementami przywołującymi na myśl spokojne, piaszczyste krajobrazy. To kolejny lokal właścicieli. Pierwszym jest Piaskownica, która mieści się nieopodal.

Sopocka Diuna zaprasza gości na naprawdę ciekawe i smaczne dania. Menu w nowej sopockiej restauracji nadmorskiej będzie zmieniać się wraz z porami roku, a dania będą na produktach dostępnych u lokalnych dostawców oraz sezonowych składnikach. Restauracja harmonijnie łączy śródziemnomorską kuchnię z bałtycką świeżością. W karcie znajdziemy: pstrąga tęczowego z sałatą rzymską i vinaigrettem, kawiorem z pstrąga, pangrattato z palonym masłem i pistacjami za 58 zł, ośmiornica, serwowana z krokietem ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, marynowanym dzikim brokułem, majonezem limonkowym oraz papryką padrone - 86 zł.

Specjalny pokaz Specjalny pokaz "Top Model" na plaży. Zaskakujący dobór gwiazd
Kolejną ciekawą propozycją jest bażant, podany z pszenicą, szczypiorkiem, paloną cykorią, vinaigrette z sianem oraz demi-glace za 89 zł. Warto spróbować też biodrówki jagnięcej, która jest podawana z pestkami i nasionami, pasternakiem, bawolim sercem, płatkami drożdżowymi oraz demi-glace, w cenie 84 zł lub też tatar wołowy z polędwicy wołowej z sosem ostrygowym i sezamem z gorczycą, szczypiorkiem, ziołowym kremem fraiche i musztardowcem za 56 zł. Prócz doskonałej kuchni w lokalu znajdziemy również olbrzymią ofertę win (blisko 120 etykiet), a wśród nich wiele polskich.

O.Porto na Przymorzu



  • O Porto
  • O Porto
  • O Porto
  • O Porto
  • O Porto
  • O Porto

W Gdańsku pojawiła się też nowa kulinarna perełka cukiernicza, która z pewnością przyciągnie miłośników słodkości. Nieopodal galerii Przymorze, otworzył się lokal, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków i aromatycznej kawy. Wnętrze lokalu oraz niewielki ogródek nawiązują do portugalskiego stylu, przenosząc gości prosto na urokliwe uliczki Lizbony.

Jest to kolejny przykład w Trójmieście miejsca, które specjalizuje się w jednym wyjątkowym produkcie - w tym przypadku są to pastéis. O Porto to miejsce, w którym mamy okazję skosztować słynne pastéis de nata - popularne w Portugalii mini tarty. Babeczki budyniowe zachwycają swoją kremową konsystencją, otoczoną chrupkim ciastem francuskim i są idealnym dodatkiem do kawy. W przeciągu naszej wizyty zobaczyć mogliśmy wiele okolicznych mieszkańców, którzy odwiedzali miejsce, biorąc małe tartaletki na wynos. Ciasta tworzone są na świeżo na miejscu, więc goście często mają okazję zakupić je jeszcze ciepłe.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (12)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane