- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Odkryj Officynę: różnorodna kuchnia dla każdego
Bogate, różnorodne menu w przystępnych cenach, sezonowe produkty wysokiej jakości, gastropub oraz transmisje sportowe na kilku telewizorach - tak w skrócie można opisać otwartą niedawno w Oliwie Officynę Vinegre. Od poniedziałku do piątku karmi pracowników okolicznych biurowców, wieczorami i w weekendy przemienia się w miejsce stworzone do wypoczynku, relaksu i rodzinnych spotkań.
W kwietniu na parterze biurowca Argon w Oliwie powstał lokal wyróżniający się na tle trójmiejskiej strefy gastronomicznej: każdego dnia oferuje trzy rodzaje autorskiego menu znanego ze Suavemente Sławka Gutowskiego (śniadaniowe, lunchowe i wieczorne) oraz otwarty do późnych godzin bar. Warto go odwiedzić zwłaszcza w weekend, by spędzić czas z bliskimi przy wspólnym stole oraz przy okazji skorzystać z darmowego dla gości parkingu w podziemiach biurowca.
- Pracownicy biurowców dobrze już poznali Officynę i chętnie do nas przychodzą, ale chcemy także zaprosić do siebie okolicznych mieszkańców. Wiemy, że mamy coś unikalnego w Trójmieście i chcemy się z nimi tym podzielić - mówi właściciel lokalu, Mariusz Zawadzki. - Oprócz oryginalnego menu, dysponujemy dobrze wyposażoną salą, w której regularnie organizujemy transmisje wydarzeń sportowych. Teraz trwa mundial, więc serdecznie zapraszamy kibiców. Oprócz lokalnych piw i bogatego w alkohole baru, czekają na nich smaczne tapasy, bar snacki i menu a'la bistro.
Trzy karty menu każdego dnia
Kuchnia w Officynie budzi się wcześnie, z samego rana. Wszystko po to, aby już od godz. 8 czekały na gości pożywne śniadania.
- Wszystko jest u nas codziennie rano gotowane na świeżych produktach bez konserwantów. Nie boimy się powiedzieć, że według nas mamy najlepsze śniadania i lunche w mieście - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe trwa w godz. 8-11.30. Jest to nowoczesna oferta dla fanów obfitych śniadań w stylu angielskim, jak i dla tych osób, które dbają o linię i wolą bezmięsne dania. Miłośników klasycznych śniadań ucieszy długa lista płatków owsianych i granoli. Oprócz tego zjemy m.in. tosty z chleba wiejskiego z kaszanką, awokado lub łososiem, jajka po żołniersku, benedyktyńsku lub królewsku, szakszukę czy pankejki. Co ważne, do każdego zestawu dodawany jest gratis, czyli "starter" w postaci robionego na miejscu jogurtu, dżemu i pieczonej drożdżówki. Ceny wahają się od 12 do 16 zł, do tego dochodzi dolewka kawy za 1 zł.
Oferta lunchowa inspirowana jest kuchniami świata. Dla tych, którzy wolą tradycyjną polską kuchnię mamy dobrą wiadomość: w menu znajdują się także polskie klasyki, jednak w karcie dominują potrawy inspirowane kuchnią włoską, hiszpańską, hinduską, arabską i tajską. Nie brakuje także pizz, pysznych makaronów oraz ich lżejszych wersji dla fanów warzyw i wegetariańskich przepisów. Hitem są pierożki pielmieni, codziennie świeżo wyrabiane przez jedną osobę, dziennie goście zjadają ich około tysiąca!
- Lunche to u nas wyjątkowa oferta, bo jest to bufet wagowy, który skutecznie zerwał z opinią, że tego typu serwis jest niższej jakości. Tutaj goście skosztują dań restauracyjnych, ale w bardzo atrakcyjnych cenach - mówi Sławek Gutowski.
Wieczory to czas, gdy Officyna zwalnia, ale tylko pozornie: do gry wchodzi niespotykany w Trójmieście koncept kulinarny, czyli gastropub, ale w lżejszym wydaniu. W menu rządzą lokalne piwa z Browaru Amber, sparowane z daniami typu bistro, a także tapasami i bar snackami. Te ostatnie, czyli czipsy, nachosy i popcorn własnej roboty w wielu smakach - od słonego, przez karmelowy, aż po pikantny, robią wśród gości furorę. Ci, którzy preferują mocniejsze trunki, również nie powinni mieć powodów do narzekania, ponieważ czeka na nich dobrze zaopatrzony bar. Wieczory to także czas relacji sportowych, które można oglądać na kilku dużych telewizorach.
- Nazwa, a co za tym idzie idea Officyny, wzięła się od słowa "oficyna", czyli służymy naszym gościom w ciągu dnia pracy, a wieczorami, stąd "off", pomagamy im się zrelaksować i odpocząć - mówi właściciel lokalu.
Do Officyny na śniadanie, lunch i... większą imprezę
Oliwska Officyna to również unikalne miejsce na ciekawe wydarzenia: zamknięte firmowe, prywatne, rodzinne czy okolicznościowe. Atutem lokalu jest usytuowanie wśród biurowców: z dala od budynków mieszkalnych, a to znaczy, że impreza może trwać do późna w nocy i głośniejsza zabawa nikogo nie będzie niepokoić.
Officyna jest tak sprytnie pomyślana, że można ją przystosować niemal pod każde wydarzenie, ponieważ jest niesamowicie "elastyczna". Podczas zasiadanej imprezy pomieści 100 osób, a mniej oficjalne spotkania, tzw. "standing party", nawet 250. Właściciele mają duże doświadczenie w organizacji prestiżowych i branżowych imprez, współpracowali z wieloma firmami z Trójmiasta i z Polski.
Weź Officynę ze sobą do pracy
25 czerwca pojawi się nowość: oferta "takeaway" - śniadania i lunche na wynos, czyli praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy wysiadają z pobliskiej stacji SKM i idą do pracy lub na uczelnię. Dania będą zdrowe, smaczne, pożywne i w dobrej cenie - za zestaw zapłacimy od 15 do 20 zł.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Officyna Vinegre Gdańsk, al. Grunwaldzka 415
Opinie (36) 3 zablokowane
-
2018-06-21 00:20
polecam (4)
Wspaniali ludzie i pyszne jedzenie, które cieszy oko i zaspokaja podniebienie. Polecam gorąco i życzę powodzenia.
- 12 17
-
2018-06-21 00:40
(2)
Kryptoreklama...
- 10 4
-
2018-06-21 08:21
nie krypto, w nagłówku jest info, że artykuł sponsorowany (eufemizm na "reklama") (1)
- 2 4
-
2018-06-21 10:22
W nagłówku komentarza nie ma nic o komentarzu sponsorowanym :D
A powinno
- 6 2
-
2018-06-21 10:30
nie byłem ale poolecam, muszą być dobrzy stać ich na reklam i mają brodatego kucharza
- 4 3
-
2018-06-21 06:09
Fajne miejsce i dobre jedzonko
- 4 11
-
2018-06-21 07:23
uffffff jak dobrze ze bedzie menu autorskie
tych zwyczajnych to juz nawet nie czytam nie mowiac o jedzeniu!
- 20 2
-
2018-06-21 08:04
Poważnie klasyczne śniadanie w Polsce to płatki i granoli?
- 14 4
-
2018-06-21 08:20
Lokal tragedia (10)
Nie wiem kto jest grupą docelową ale na pewno nie pracownicy biura, a jeśli tak to jedyna strategia to "i tak praktycznie nie macie wyboru".
Jakość tego "cudownego" bufetu lunch-owego? Nie stwierdziłem, mięsa suche zdecydowanie za długo poddawane obróbce termicznej (lub podgrzewacze za gorące), obiecali się przyjrzeć sprawie i cisza.
Wystrój i czystość na wysokim poziomie, tu muszę oddać Cezarowi to co Cezara.
Ceny, niech każdy sam ocenia, prawie 4 zł za 100 gram nie jest materiałem na codzienne wizyty
Muszę przyznać, że lokal cieszy się dość sporym zainteresowaniem, czego szczerze nie rozumiem, potęga marketingu, "hype" w mediach społecznościowych?
A może najzwyklejszy brak realnego wyboru.- 18 11
-
2018-06-21 08:52
Za 100 gramÓW (3)
Ty, Krytyczny, naucz się najpierw klecić zdania po polsku, a potem krytykuj.
- 2 8
-
2018-06-21 09:08
to jest artykuł
O jedzeniu A nie o poprawnej polszczyźnie .
- 8 2
-
2018-06-21 11:42
Ojej, no to cała treść merytoryczna do kosza..... (1)
Nie ma co karmić trolla.
Zapomniałem również kropki na końcu zdania- 6 1
-
2018-06-21 13:24
Tak jest, do kosza. Nieuk, czy tam dysmózg - z definicji nie napisze niczego mądrego.
- 1 1
-
2018-06-21 12:55
A może... (3)
najzwyczajniej w świecie się mylisz, panie Krytyczny. Jeżeli lokal cieszy się sporym zainteresowaniem, to może, po prostu, większość wie/zna, coś, czego Ty nie rozumiesz?
- 3 5
-
2018-06-21 13:28
(2)
Popularność i jakość to dwie, coraz częściej nie powiązane rzeczy.
Np. suche mięso jest obiektywnie błędem w sztuce.- 3 0
-
2018-06-21 23:57
Twoim zdaniem suche... (1)
Moim nie. I kto ma rację?
- 0 0
-
2018-06-22 01:43
Nie zdaniem tylko oceną, to raz.
To, że stołowałem się kilkukrotnie nie wyklucza możliwości, że trafiłeś na lepiej zrobiony/krócej leżący na podgrzewaczu kawałek, ew. nie wykładałeś go na podgrzewacz tylko kosztowałeś zaraz po zrobieniu to dwa i trzy.
Cztery, oboje możemy mieć rację, patrz punkt drugi.
Na koniec, jak bym był nastawiony na hate lub konkretną tezę, to pominął bym pozytywne akcenty swojej wypowiedzi, drogi trollu.
Wiem, że twoja prawda jest twojsza, ale nie jedyna.- 0 0
-
2018-06-21 23:01
(1)
zmień pracę, weź kredyt. ja nie rozumiem jak ludzie mogą jeździć skodą, nie płaczę pod artykułami skody i nie daję im 1 gwiazdki za to, że są skodąm a nie, od biedy, audi np
- 1 0
-
2018-06-22 01:45
Gajowy, raz już przegrałeś z tą radą :P
- 1 0
-
2018-06-21 15:45
Malo opcji wege (3)
Niby super nowy wystroj, glosna muza, fancy tace a ponpoerwsze kazdy przechodzi i moze plus do jedzenia ile w tym zarazkow a fe a po drugie opcja dla wegetarian marna... lipa... drugi bazar tylko bardziej fancy
- 2 8
-
2018-06-21 16:43
Wege jest obok
- 3 2
-
2018-06-21 17:00
Wege jest do d*py!i
- 2 3
-
2018-06-23 15:13
Weganie to mordercy stad zwierząt
Wyżerają bezwzględnie i w amoku prawie całą karmę zwierzętom roślinożernym. Połowie bydła spada. Tracę robotę
- 0 1
-
2018-06-21 16:59
"Miłośników klasycznych śniadań ucieszy długa lista płatków owsianych i granoli." Elewacja nowomowa! Klasyczne śniadanie to jajecznica albo kiełbaski na gorąco. A nie jakąś (s)ranola..
- 7 2
-
2018-06-21 17:21
Bywam i polecam
Szybko i smacznie a to najważniejsze w lunchu. Wieczorem dobre piwo i meczyki plus fajni ludzie. Obsługa pełna profeska
- 6 8
-
2018-06-21 21:04
High class jest
Brody są, dziary są....Ah jakie to wszystko lajfstajlowe, very oridżinal.
- 4 3
-
2018-06-21 22:05
Żenada
Gutkowski bawi się w officynie a nawet nie pomyśli o swoich pracownikach w Suavemente. Ludzie się tam zwalniają i pracują dziennie po 12 14 godzin 6 7 dni w tygodniu. Wracaj tam!
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.