- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (27 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (68 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Okiem dietetyka: cztery najważniejsze pytania o majonez
Majonez to dla niektórych osób kulinarna świętość i najważniejszy dodatek do dań. Niestety, choć jest pyszny, mocno podnosi kaloryczność potraw. W sklepach można też znaleźć coraz więcej wegańskich odpowiedników majonezu, ale czy warto z nich korzystać? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o blaskach i cieniach diety wegetariańskiej.
- Czym jest zwykły majonez?
- Czym jest wegański majonez?
- Domowy i bardziej "zdrowy" majonez - czy można taki zrobić?
- Czy warto zamieniać zwykły majonez na wegańskie odpowiedniki?
- Podsumowanie
Czym jest zwykły majonez?
Niestety majonezy dostępne w sklepach w większości przypadków nafaszerowane są też zupełnie niepotrzebnymi dodatkami. Większość dostępnych na rynku majonezów ma sporo cukru, słabej jakości olej, żółtka niewiadomego pochodzenia, a niekiedy także konserwanty, barwniki oraz substancje poprawiające jego konsystencję. Warto zwracać więc uwagę na to, czy majonez ma przede wszystkim prosty i krótki skład.
Czym jest wegański majonez?
Wegański majonez przede wszystkim wyklucza żółtka, a więc podstawę zwykłego majonezu. Dzięki temu wegański majonez pozbawiony jest cholesterolu, na który muszą uważać przede wszystkim osoby zmagające się z zaburzeniami lipidowymi. Dodatkowo majonez roślinny zawiera mniej tłuszczu niż majonez klasyczny, a co za tym idzie, również posiada niższą kaloryczność.
Aby nadać odpowiednią konsystencję majonezowi roślinnemu, niestety czasami producenci wykorzystują różne dodatki, które niekoniecznie będą wspierać nasze zdrowie, takie jak gumy roślinne, emulgatory i inne cuda. Z tego względu warto również wybierać majonez roślinny, który ma prosty skład i tylko niezbędne dodatki.
Domowy i bardziej "zdrowy" majonez - czy można taki zrobić?
Oczywiście, że tak! Do produkcji domowego majonezu możesz użyć: oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, oleju z awokado, konopnego lub rydzowego. Koniecznie powinien to być olej tłoczony na zimno! Rodzaj tłuszczu dobierz do swoich preferencji, ponieważ każdy z nich różni się nieco smakiem. Delikatny majonez uzyskasz z mało gorzkiej oliwy, oleju z awokado lub oleju rzepakowego, natomiast ten z nutką goryczki z oleju lnianego lub intensywniejszej oliwy z oliwek. Warto dodać do niego również trochę musztardy z dobrym składem, soku z cytryny lub octu. Jeśli chcemy, aby nasz majonez był mniej kwaśny, możemy dodać do niego odrobinę miodu lub dobrej jakości syropu z agawy.
Restauracje: kuchnia polska w Trójmieście
W wersji wegańskiej można przygotować majonez na bazie mleka sojowego lub aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub po odsączeniu ciecierzycy konserwowej. Domowe wegańskie odpowiedniki majonezu będą jednak odrobinę bardziej płynne, gdyż nie zawierają lecytyny jajecznej. Należy jednocześnie pamiętać, że majonez wegański nieco zgęstnieje po schłodzeniu go w lodówce. Aby go doprawić, warto sięgnąć po czarną sól (kala namak), która ma charakterystyczny jajeczny zapach. Przyda się także łyżeczka płatków drożdżowych, które podbiją smak.
Czy warto zamieniać zwykły majonez na wegańskie odpowiedniki?
Jak najbardziej: majonez wegański z dobrym składem może zastępować zwykły majonez. Taki produkt świetnie sprawdzi się u osób, które w swojej diecie muszą unikać jaj kurzych i nadmiaru tłuszczu. Nadmiar tłuszczów nasyconych pochodzących ze źródeł zwierzęcych nie służy nikomu, także i w codziennej diecie każdego z nas lepiej sprawdzi się właśnie majonez wegański. Można na początku zastąpić jedynie część ulubionego majonezu w sałatce, co już będzie fajnym krokiem w kierunku zdrowszego sposobu odżywiania, ale też nie zmieni diametralnie smaku potrawy. Oprócz majonezu wegańskiego do urozmaicania i "odchudzania" dań świetnie sprawdzi się również jogurt grecki z odrobiną musztardy.
Podsumowanie
Jak widać, dzisiejsze możliwości pozwalają nam na uzyskiwanie majonezu bez wykorzystania jajek. Od czasu do czasu majonez jest dobrym smakowym dodatkiem do potraw, jednak jego nadużywanie może nam zaszkodzić, dlatego należy zachować umiar. Jeśli bardzo lubicie majonez, polecam wybór tego wegańskiego, który jest bardzo podobny w smaku do tego klasycznego. Najbardziej polecam jednak przygotowywać majonez samodzielnie w domu, ponieważ wtedy mamy całkowitą pewność co do użytych składników oraz kontrolę nad jego smakiem i intensywnością.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (102) 4 zablokowane
-
2022-12-22 15:32
Lepiej mieć zapchane żyły
majonezem niż głowy głupotami wypisywanymi przez głupio-mądrych na tym portalu.
- 0 0
-
2022-12-22 15:34
Tu wiele
wpisów na temat majonezu powoduje głupotę.
- 0 0
-
2022-12-22 15:37
Krzysztof Zanussi
uwielbia majonez, jest po 80 i zdrów jak rydz.
- 0 0
-
2022-12-27 22:26
Jaki?
Dla mnie oczywiście jak już od wielu, wielu lat, licząc już w pokoleniach, wygrywa majonez "pomorski" produkowany przez Ocetix w Grudziądzu.
Być może to kwestia smaku, a może gustu lub zwyczajnie, przyzwyczajenia - nie umiem tego jednoznacznie określić.
Próbowałem już wielu innych majonezów, tych mniej lub bardziej znanych marek.
Nie potrafię się przekonać do innego.
No... Może, na drugim miejscu postawię na majonez "Roleski", jego smak także w pewnym sensie mnie urzekł.
Może to przez podobieństwo smaku?
Ciężko się odnieść.
Może ktoś ma podobne odczucia?- 1 0
-
2023-01-07 18:19
Majonez pomorski, ketchup Włocławek i świat jest piękny
Majonez, ketchup i musztarda to podstawa w lodówce. Według mnie najlepszy w smaku jest majonez Pomorski z Grudziądzkiego ocetixu, ketchup z Włocławka, a musztardy smakują mi z firmy Kamis.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.