- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (42 opinie)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (36 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Okiem dietetyka: letnie produkty sezonowe
W lecie mamy w Polsce dostęp do ogromnej ilości świeżych owoców i warzyw od lokalnych dostawców. Ta pora roku szczególnie obfituje w różne produkty, które warto wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień. Z tego artykułu w cyklu "Okiem dietetyka" dowiecie się, po jakie produkty warto sięgać latem.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Sezon letni obfituje w ogrom różnorodnych produktów sezonowych - są to przede wszystkim różnorodne warzywa i owoce. Oprócz cennych witamin i minerałów są one także źródłem wody, która jest niezwykle ważna szczególnie w trakcie upałów. W tym zestawieniu wybrałam kilka spośród letnich warzyw i owoców, których moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować latem.
Bób
Jeśli zastanawiam się nad produktami, które kojarzą mi się z latem, to na pewno wśród pierwszych, o których pomyślę, musi znaleźć się bób. Chociaż nie wszystkim kojarzy się dobrze, latem warto dać mu szansę. Strączek ten cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i białka roślinnego oraz niską zawartością tłuszczu. W lecie warto zrobić sałakę z bobem, pomidorami i truskawkami, makaron w kremowym sosie z bobu, hummus bobowy, kotlety czy nawet zupę z bobu. Należy jednak pamiętać, aby bobu nie przegotować, ponieważ straci swój piękny zielony kolor i dobry smak.
Owoce jagodowe i pestkowe
Truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, jeżyny, porzeczki, a także wiśnie, czereśnie, morele i brzoskwinie to definitywnie owoce najbardziej kojarzące się z latem. Nie warto oszczędzać na owocach o tej porze roku, ponieważ ich smak jest wtedy niezastąpiony. Soczyste, słodkie i pełne smaku owoce mogą stanowić przekąskę, ale również bazę do kompotu, dodatek do sałatki czy nawet zaskakujący element do dania mięsnego. Witaminy i minerały zawarte w tych owocach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i są zdecydowanie lepszą przekąską od kupionych słodyczy. Owoce te dobrze sprawdzą się również na smoothie, dodatek do nocnej owsianki oraz gaszące pragnienie domowe lody w upalny dzień.
Arbuz i melon
Arbuzy i melony to orzeźwiające owoce, które idealnie sprawdzają się jako przekąska w upalne dni. Dzięki dużej zawartości wody dobrze nawadniają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują schłodzone. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie lekkiej sałatki lub zimnej lemoniady. Do arbuza znakomicie pasuje ser feta, dlatego warto przełamać nim smak popularnej sałatki greckiej. Z żółtego melona natomiast można zrobić gazpacho, dodać go do guacamole, a także skomponować na kanapce lub w sałatce z grillowaną piersią z kurczaka lub szynką parmeńską.
Ogórki
Lato to sezon przede wszystkim na ogórki, które mimo że dostępne są w sklepach cały rok, to w wakacyjne miesiące smakują jak nigdy. Mizeria i tzatziki chyba najbardziej kojarzą się ze świeżymi zielonymi ogórkami. Są one także niezastąpionym dodatkiem do wielu różnych sałatek. Latem koniecznie warto wypróbować lemoniadę ogórkową z dodatkiem cytryny i mięty. Ogórki gruntowe to także niezastąpiony element w przygotowywaniu przetworów na zimę. Kiszone ogórki to bardzo wartościowy i smaczny dodatek do jesiennych i zimowych dań, dlatego warto już w lecie pomyśleć o tym, aby przygotować zapasy na chłodniejsze miesiące.
Pomidory
U mnie lato bez pysznych pomidorów się nie obejdzie. Dojrzewające naturalnie w słońcu pomidory są tak pyszne, aromatyczne i soczyste, że nie wyobrażam sobie lata bez nich. Najlepiej smakują na surowo jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale warto przygotować z nich również potrawy na ciepło. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii lub oregano zdecydowanie różni się od tego, który możemy przygotować zimą z gotowej passaty lub pomidorów z puszki. W lecie możemy też przygotować pyszne faszerowane pomidory. Nadmiar pomidorów można natomiast przerobić do słoików.
Podsumowanie
Lato jest porą roku, która obfituje w pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jest to najbardziej barwna pora roku, która daje możliwość dostępu do wartościowych produktów, które nie są sprowadzane z dalekich stron świata. Hodowla sezonowych produktów spożywczych w ogródku czy na balkonie przynosi wiele satysfakcji i radości ze spożywania samodzielnie wyhodowanych smakołyków, dlatego warto ją rozważyć.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (20) 2 zablokowane
-
2022-09-01 08:34
Obudzili sie z tym artykulem na koniec lata.
Btw. Ktoś mi wytłumaczy ? Skoro inflacja jest16% to dlaczego banki na kredytach zarabiają razy 2 ?
- 1 0
-
2022-09-01 08:44
1wrzrdnia artykuł zachęcają y do letnich warzyw.... :,-)
- 2 0
-
2022-09-01 10:56
Tr5uskawki sie juz skonczyły!!gdyby ci dietetycy mieli przynajmniej poziom inteligencji meduzy by to wiedzieli
- 2 0
-
2022-09-01 14:52
Przecież już po lecie
W warzywniakach teraz na półkach jesień. Spozniliscie się z tym artykułem o dobre dwa miesiące
- 0 0
-
2022-09-01 18:39
Te tzw. kupne
pomidory zawierają w środku tylko jakiś kwaśny płyn.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.