• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

OtwARTa - galeria nowych smaków

1 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.
  • Danie serwowane w restauracji-galerii OtwARTa. Małe dzieła sztuki na ceramice pochodzącej z pracowni rzeźbiarskiej.

OtwARTa to niestandardowe połączenie galerii i restauracji, dzięki której, w samym centrum Wrzeszcza, można znaleźć coś dla ciała i coś dla ducha.



Restauracja znajduje się na osiedlu Garnizon zobacz na mapie Gdańska, miejscu o ponad 100-letniej tradycji. Jej pomysłodawcą i właścicielem jest pasjonat sztuki współczesnej Krzysztof Karżewicz.

- Wymarzyłem sobie miejsce, którego klimat tworzy przytulne , ciepłe wnętrze w otoczeniu sztuki na światowym poziomie. Miejsce, gdzie organizowane są cyklicznie wystawy i wernisaże, spotkania z artystami, konferencje, szkolenia, koncerty, dyskusje o sztuce - mówi Krzysztof. - Dodatkowo chciałem, żeby przeżyciom estetycznym towarzyszyło wyjątkowe jedzenie.
Zadbano tu o każdy szczegół. Nawet talerze w OtwARTej to małe dzieła sztuki. Każde danie serwowane jest na ręcznie wyrobionym i wypalonym w piecu talerzu, pochodzącym z niewielkiej regionalnej pracowni.
  • Wnętrza restauracji-galerii OtwARTa.
  • Wnętrza restauracji-galerii OtwARTa.

Zjeść w towarzystwie sztuki można tu od stycznia 2015 roku, ale samo menu OtwARTej przechodzi właśnie gruntowna rewolucję. Za zmiany zabrali się menedżerka Marta Jaczyńska wraz z pasjonatem gotowania Łukaszem Kozyrskim, który porzucił karierę bankiera, by oddać się swojej pasji - gotowaniu i czuwa teraz nad smakami. Postanowili połączyć siły: entuzjazm, doświadczenie, pozytywne wibracje i zrobić wszystko, żeby OtwARTa stała się miejscem z zupełnie nową energią.

Szef kuchni pragnie sprostać najwyższym wymaganiom i indywidualnym gustom gości. Dlatego w menu zawsze znajdą coś dla siebie wegetarianie czy osoby nietolerujące glutenu.
- Nie udajemy, że odkrywamy gotowanie na nowo, nie chcemy nadmiernie udziwniać - mówi szef kuchni Łukasz Kozyrski. - Każde danie serwujemy tak, jakbyśmy sami chcieli je zjeść i tak, żeby naszym gościom oszalały na chwilę kubki smakowe.
Miłośnicy ciast i deserów w OtwARTa również nie będą zawiedzeni. Wyboru słodkości nie ogranicza karta, a jedynie wyobraźnia cukiernika, Teresy Muś.

- Od wielu lat zajmuję się wypiekami ciast , których składniki oparte są wyłącznie o naturalne produkty i moje autorskie receptury - dodaje pani Teresa. - Nasi goście doceniają to i nawet z daleka przyjeżdżają do nas specjalnie na kawę i ulubione domowe "ciacho".
Często podkreślają, że są to ich ulubione smaki z dzieciństwa.

- Nasze miejsce nie ma być "ok", mamy ambicję, żeby było najlepsze! Może nie na świecie, ale przynajmniej tu, nad Bałtykiem - mówi menedżerka Marta Jaczyńska. - Mam swoje zdanie i śledzę trendy, ale zawsze rozmawiam z gośćmi, bo kto lepiej niż nasi stali bywalcy jest w stanie zaproponować coś nowego czy konstruktywnie skrytykować? Bez tego nie rozwijalibyśmy się, ponieważ to goście dają nam energię do pracy i inspirują do nowych pomysłów - dodaje.
Restauracja OtwARTa działa przy ul. Słonimskiego 6, tuż za wjazdem na teren osiedla Garnizon od strony ul. Szymanowskiego. Restauracja OtwARTa działa przy ul. Słonimskiego 6, tuż za wjazdem na teren osiedla Garnizon od strony ul. Szymanowskiego.

OtwARTa, oprócz klimatycznego wystroju, zaskakuje również pozycjami w menu, o które trudno gdzie indziej. Napić się tu można wody Fahrenheit z 24-karatowym złotem, czy prosecco Belstar, które ma 500 lat tradycji. Z lokalnych przysmaków jest piwo Starogdańskie, warzone przez piwowara z dawnego browaru we Wrzeszczu, działającego w latach 1955-1999.

Z nowego menu spróbować trzeba koniecznie:

  • matjasa holenderskiego z pieczonymi ziemniakami, cebulką, jabłkiem i kwaśną śmietaną (22 zł),
  • kaczki podawanej z domowymi kopytkami, musem z gruszki i czerwoną kapustą (45 zł).
  • Dla odważniejszych dobrym wyborem będą ozory wołowe z chipsami z jarmużu, selerem i chrzanem (28 zł).


Restauracja-galeria OtwARTa

ul. Antoniego Słonimskiego 6, 80-280 Gdańsk
rezerwacje - 691 497 410
otwartagarnizon.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Otwarta Gdańsk, Antoniego Słonimskiego 6

Opinie (25) 7 zablokowanych

  • Jestem niemalże codziennie i nigdy się nie zawiodłam. Gratulacje dla właściciela. Zmiana zespołu to strzał w 10!

    • 3 2

  • Ja jadam w marmoladzie bardzo dobre i tanie (1)

    Od lat

    • 1 1

    • dobre ale drogie :)

      • 0 0

  • Stek sredni, mogl byc lepszy.

    Stek (70zl) w momencie podania był chłodnawy (dosłownie), a sos dodawany do warzyw miał tak ostry smak, który zaciągał vegetą, ze nie dało sie ich zjeść. Szkoda, bo to moja pierwsza wizyta.

    • 1 0

  • nietrudno będzie o zmianę na lepsze

    Poprzedni menedżer - dramat. Chciałam zorganizować imprezę urodzinowa, dostałam wycenę i dalej kontakt sie urwał, zero odpowiedzi na telefony i maile. Odezwał się tydzien po terminie imprezy, ktora zorgazowalam gdzies indziej :)

    • 1 1

  • takie niby zmiany nigdy nie wróżką nic dobrego

    • 2 1

  • Matyjas

    Na zdjęciu zwykły filet salina ta a w nazwie hucznie podane Matyjas holenderski
    Szalona różnica między jednym a drugim ale kity z satelity rewelacja tak artystycznie ta sztuka w galerii

    • 1 1

  • czegoś brakuje

    nie będzie najlepiej, dopóki nie będzie perły! ja uwielbiam to piwo do obiadu

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Obiadokolacje All You Can Eat (1 opinia)

(1 opinia)
130 zł
degustacja

Najczęściej czytane