- 1 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Pescado - restauracja ze smakiem
Pescado - restauracja ze smakiem
Chcielibyście poznać smak prawdziwej kuchni śródziemnomorskiej? A może byliście kiedyś na wakacjach nad Morzem Śródziemnym i wspominacie z utęsknieniem tamtejsze smaki? Jeśli na choć jedno z tych pytań odpowiedzieliście twierdząco, powinniście odwiedzić gdyńską restaurację Pescado. Dwupoziomowy lokal to idealne miejsce zarówno na spotkanie rodzinne, jak i biznesowe, a klimatyczny piano-bar z pewnością przypadnie do gustu osobom ceniącym sobie większą prywatność.
Nazwa lokalu w pełni definiuje jego ideę - Pescado w języku hiszpańskim oznacza bowiem nie tylko świeżo złowioną rybę, ale także wyśmienite danie.
- "Ze smakiem" to nasze hasło przewodnie - mówi Jakub Słapiński, menadżer restauracji - W Pescado stawiamy na jakość i świeżość. Produkty sprowadzamy z zaufanych źródeł z zagranicy, m.in. z Hiszpanii. Okoń morski, dorada, mule bouchot, przegrzebki - to skromny zarys tego, co można znaleźć w naszej karcie. Jeśli ktoś próbował kiedyś prawdziwej kuchni śródziemnomorskiej i tęskni za charakterystycznymi dla niej smakami, z pewnością znajdzie je w Pescado.
Śródziemnomorskie menu - od Hiszpanii, poprzez Włochy aż do Grecji
Kuchnia Pescado to kulinarna podróż śródziemnomorskim szlakiem, na trasie ok. 2 tysięcy kilometrów, które dzielą Barcelonę i Ateny.
- To wyprawy, w których główną rolę odgrywają owoce morza, ryby, zioła i wino - mówi Słapiński. Sięgamy w nich do korzeni kulinariów i zapomnianych lub unikatowych składników - tak definiujemy smak Pescado.
W karcie, obok - nomen omen - ryb oraz stałych pozycji, jak np. krewetki z chorizo czy homar, znajdziemy też bogaty wybór potraw sezonowych. Jesienią i zimą są to dania z grzybami sezonowymi i dziczyzna.
Wnętrze ze smakiem
"Ze smakiem" - to hasło przewodnie nie tylko dla kuchni, ale także wystroju wnętrza Pescado.
- Nasz lokal to dwie sale - górna i dolna - opowiada Jakub Słapiński. - Góra to miejsce pełne słońca, które wpada do nas przez panoramiczne okna. Efekt nasłonecznienia potęgują lustra, a stojąca pośrodku tej części, prawdziwa palma dodaje egzotyki. Z barem sąsiaduje altana, gdzie można się rozsiąść zarówno w ciepłe, jak i w deszczowe dni.
Ze słoneczną górą kontrastuje klimatyczny, spowity półmrokiem dół.
- Schodząc w dół, odkryjecie naszą drugą odsłonę - wytworną i tajemniczą, która w mroku, delikatnie rozświetlanym żarówkami oraz płomieniem świec, wyostrza smaki serwowanych dań - tłumaczy menadżer lokalu. - Sercem tej części jest scena, na którą zapraszamy uzdolnionych artystów. Z reguły nie są to typowe koncerty, a muzyka tła, stanowiąca subtelny dodatek do serwowanych dań. Tutaj znajduje się też nasz słynny i jeden z niewielu w Trójmieście cigar room.
"Pescado to dla nas rodzina"
Restauratorzy nie lubią używać słowa "klient". Wolą określenie "gość". Pescado idzie o krok dalej - celem zespołu jest zaopiekowanie się gościem do tego stopnia, że poczuje się jak w domu.
- Pescado to dla nas rodzina - podkreślają właściciele restauracji. - Wszystkich członków naszego zespołu łączą przyjacielskie, serdeczne relacje. Lubimy ze sobą nie tylko pracować, ale i przebywać. Chcemy tą serdecznością otoczyć również naszych gości, żeby poczuli się tak swobodnie, jak we własnym domu.
W każdą niedzielę, w godz. 14-17, Pescado zaprasza na rodzinne obiady. W tym czasie, w dolnej sali, grupa profesjonalnych animatorów prowadzi kreatywne zajęcia dla dzieci. Rodzice zyskują więc okazję do tego, aby zjeść w spokoju, a dzieci mogą nie tylko pobawić się, ale przy okazji dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Sport na ekranie i warsztaty degustacyjne
Dolna sala Pescado jest wyposażona nie tylko w scenę, ale też sporych rozmiarów ekran, umieszczony tam w bardzo konkretnym celu.
- Wiele osób lubi śledzić rozgrywki sportowe na ekranie, w większym gronie, ale nie ma ochoty robić tego w pubie, gdzie serwowane jest głównie koncernowe piwo - tłumaczy Jakub Słapiński. U nas można oddawać się sportowym emocjom przy napojach przygotowywanych przez doświadczonego barmana, w bardzo komfortowych warunkach. Przerwę rozgrywek m.in. Ligi Mistrzów można np. przeznaczyć na zjedzenie treściwego steka, dającego idealną bazę pod dalsze "kibicowanie".
Walory dolnej sali postanowiono też wykorzystać do organizowania tematycznych spotkań degustacyjnych.
- Mamy już za sobą pierwszą odsłonę warsztatów degustacyjnych poświęconych wołowinie Wagyu i temu, które napoje z naszej znakomicie wyposażonej piwniczki najlepiej podkreślą jej smak. Jako że zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, a goście namawiają nas na kolejne spotkania, już teraz wiemy, że formuła będzie kontynuowana.
Najdroższa wołowina świata w Pescado - relacja z warsztatów degustacyjnych
W piątkowe wieczory można natomiast delektować się nie tylko znakomitą kuchnią, ale i muzyką na żywo.
Pescado do wynajęcia!
Dolna sala Pescado to również idealne miejsce na spotkania rodzinne czy biznesowe.
- Istnieje możliwość wynajęcia całej sali, na wyłączność - informuje Jakub Słapiński, menedżer Pescado. - Goście będą mieli do dyspozycji własny bar. Możemy też zorganizować muzykę na żywo - od subtelnego smooth jazzu na fortepianie, po energetyczną muzykę taneczną, jeśli ktoś chciałby poszaleć na parkiecie. W zależności od charakteru spotkania, możemy zmieniać ustawienie i liczbę stolików, co jest niezwykle istotne, szczególnie podczas organizowania spotkań czy wigilii firmowych, ale też uroczystości rodzinnych.
Więcej informacji na temat oferty Pescado znajdziemy na stronie internetowej restauracji. Informacje na temat spotkań degustacyjnych i imprez tematycznych będą się też systematycznie pojawiały w Kalendarzu imprez.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-10-21 12:41
Pan Kuba
To ikona tego miejsca! Pozdrowienia! Zawsze gości nas w najlepszym stylu! Cudowny i serdeczny człowiek.
- 7 3
-
2021-10-22 12:08
Dobra herbata, dobra kanapka...
świetny tatar i zupa hiszpańska z chorizo.
za to drogie piwo choć bardzo dobre- 1 0
-
2021-10-21 18:49
Mega klimat, pyszne jedzenie.
Byłem dwukrotnie i wrócę z pewnością. Fantastyczne miejsce z przyjemnym klimatem i naprawdę pyszną kuchnią.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.