- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie
Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?
- TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...
- TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata
Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.
Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.
TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...
Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.
- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.
Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.
Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!
TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata
- Salceson (Polska)
- Liptovská saláma (Słowacja)
- Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
- Sülzwurst (Niemcy)
- Tlačenica (Słowenia)
- Andouille de Guémené (Francja)
- Disznósajt (Węgry)
- Halberstädter Würstchen (Niemcy)
- Thüringer Leberwurst (Niemcy)
- Teewurst (Niemcy)
Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.
Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
Opinie wybrane
-
2023-12-07 12:56
Ewidentnie komisja miała problem z podrobami! (3)
Bo jak inaczej ocenić również obecność "salcesonów" z innych krajów. Poza tym obecnie dobry salceson lub dobre produkty z podrobów kosztują więcej niż nie jedna "super" szynka.
- 149 5
-
2023-12-08 05:22
W DE cena za kilogram 27 euro
- 5 2
-
2023-12-08 01:04
Jak dobry?obojetnie w jakim miesnym kupimy salceson to wyglada i smakuje podobnie. (1)
- 3 16
-
2023-12-11 14:18
Widocznie nie jadłeś dobrego salcesonu.
- 10 0
-
2023-12-07 10:15
(2)
Ciekaw jestem tego czy na temat danych produktów wypowiadają się tylko te osoby co dany produkt próbowały, czy są wśród nich również tacy internauci co kierują się tylko nazwą bądź składem?
- 124 4
-
2023-12-07 13:34
,,,,,, (1)
My płacimy za nazwę firmy a nie za jakość wędlin czy mięs.
Niestety jemy co jemy. Jak się patrzy w sklepie na ten świecący drób już widać
że jest po kilku płukaniach.
Bezcenne są te odpowiedzi widzisz za szybą że to już prawie samo chodzi jakby mogło ale w oczy Ci każdy powie że to świeże. Muszą tak mówić wiem ale jest to obrzydliwe.- 3 7
-
2023-12-07 17:33
Narrzekasz byle ględzić.
Gdzie ty kupujesz mięso? Drób płukany? Teraz sklepy mięsne się starają i prześcigają w jakości wyrobów. Jak by zatruli ludzi to po nich.
- 5 4
-
2023-12-07 10:15
Czernina dobrze zrobiona jest przepyszna. (3)
Salceson jak nie jest zrobiony z samych tłustych skwar też jest super . Kwestia producenta . Jeden robi padło inny bardzo dobre wyroby.
- 114 34
-
2023-12-07 14:44
(2)
w salcesonie same zęby. Kto ma kogoś znajomego na mięsnym to wie o czym mowa. Smacznego
- 7 15
-
2023-12-07 17:56
A jadłeś kiedykolwiek salceson czy żywisz się tylko hamburgerami z padliny? (1)
Salceson dobrze zrobiony samodzielnie przebija wszelkie wędliny, które dostępne są w handlu. Czarnina zresztą też!
- 22 4
-
2023-12-07 18:09
Wszystko dobrze zrobione jest dobre
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.