- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Restauracja Gvara: miejsce dla całej rodziny
Jesień w gdańskiej restauracji Gvara zapowiada się bardzo różnorodnie. Na gości czeka m.in. nowe menu, promocje dla rodzin, gdańszczan i studentów, koncerty na żywo, lunche w specjalnej cenie i oryginalne dania dla dzieci. To miejsce, w którym dania kuchni polskiej tworzą doświadczeni kucharze, od dziecka zakochani w regionalnych smakach i recepturach.
Nowe jesienne menu
Otwarta latem tego roku restauracja Gvara przy ul. Chlebnickiej 48/51 , wraz z nadejściem nowej pory roku, zmienia swoją sezonową ofertę. Uwagę zwraca zwłaszcza jesienne menu.
- W nowej karcie królują leśne grzyby, gęsina i korzenne warzywa. Co ważne, nie korzystamy z mrożonych warzyw, wszystkie są świeże, pieczone lub gotowane. Bazujemy na produktach regionalnych. Szczególnie z nowej karty polecam rzadko spotykaną w restauracjach golonkę wołową; gulasz cielęcy, który wspaniale smakuje w połączeniu z pierożkami ruskimi; pierś z kurczaka sous-vide, którą na koniec podsmażamy, aby skórka była apetycznie chrupiąca oraz pierś z gęsi z Kaszub. Ostatnie danie to prawdziwy hit, klienci się nim zachwycają - mówi Piotr Wasilewski, szef kuchni.
Popularnością cieszą się także desery, a zwłaszcza ciastka - wszystkie wypiekane na miejscu przez ekipę restauracji.
- Żaden nasz deser nie jest kupowany w cukierni, wszystko sami przygotowujemy od początku do końca. Dlatego nasze ciastko Gvarne, na kruchym spodzie i z dodatkami, smakuje tak dobrze - zapewnia szef kuchni.
Zaś z myślą o wegetarianach Piotr Wasilewski stworzył m.in. sałatkę z pieczonych warzyw z sosem śmietanowo-jarmużowym, kaszotto z kaszy pęczak z kurkami i pieczoną marchwią oraz kotlety ziemniaczane z dodatkami. Szef kuchni jest także otwarty na sugestie gości - jeśli np. preferują dania bez glutenu, bez problemu zaproponuje im smaczną alternatywę.
Zdrowe i oryginalne menu dla dzieci
Menu dla najmłodszych gości wyróżnia się na tle propozycji, jakie znajdziemy w większości restauracji. Przede wszystkim jest rozbudowane i "ruchome".
- Wiemy, że nie wszystkie dzieci wszystko lubią, czasem trudniej zadowolić ich podniebienia niż rodziców, bywają wybredne i dlatego proponujemy im wybór dodatków. Każde może skomponować swoje ulubione danie. Do każdego głównego składnika m.in. dorsza lub paluszków rybnych z łososia własnego wyrobu, najmłodsi mogą wybrać "dodatek skrobiowy", np. frytki, ziemniaki oraz "dodatek warzywny". Popularnością cieszą się również kotlety ziemniaczane. Dzieci je uwielbiają. Obsługa restauracji także stara się możliwie atrakcyjnie opowiedzieć maluchom o daniach, czasem nawet poprzez zabawę - mówi szef kuchni. I dodaje: - W dobie mody na jedzenie typu fast food, chcemy zaproponować jego alternatywę, która jest atrakcyjna dla dzieci, ale też zdrowa.
Ciekawie prezentuje się m.in. hamburgerek dla dzieci. Znajdziemy w nim wypiekane w restauracji pieczywo, pierś z kurczaka bez "klasycznej", kalorycznej panierki, ale jej zdrową odmianę (autorski przepis szefa kuchni) i warzywa.
Do dyspozycji małych gości jest również kącik z zabawkami oraz duża ściana pomalowana farbą tablicową, na której każde dziecko może rysować. W łazience jest przewijak.
Doskonałe wino
Podczas tworzenia menu szef kuchni współpracował z sommelierem Tomaszem Kalenikiem z firmy Winers, dlatego dania i proponowane wina idealnie ze sobą współgrają. Jak zapewnia współwłaściciel Gvary, Marcin Diak, goście już wybrali swoje ulubione etykiety, zaś nowa karta win, delikatnie zmodyfikowana, będzie dostępna od 3 października.
Muzyka na żywo
Kolejną z atrakcji są koncerty na żywo, których można posłuchać w każdą sobotę od godz. 20.
- Co tydzień pojawi się na naszej scenie nowy, trójmiejski wykonawca. Stawiamy na różnorodność nie tylko w menu, ale również pod kątem muzycznym. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - mówi współwłaściciel Gvary.
Lunch w promocyjnej cenie oraz rodzinne weekendy dla gdańszczan
Od niedawna w ofercie można także znaleźć lunche w cenie 24 zł, serwowane w godz. 12-16 od poniedziałku do piątku. Na gości czeka codziennie inny zestaw: zupa, drugie danie oraz coś do picia, np. kompot. Tutaj przede wszystkim dominują tradycyjne dania z kuchni polskiej.
- Natomiast dla gdańszczan przygotowaliśmy rodzinne weekendy, czyli stałą promocję w soboty i niedziele na dania z karty. Każde objęte jest 10-procentowym rabatem - dodaje szef kuchni.
Coś dla kibica i studenta
Gvara pamięta również o kibicach i organizuje wspólne oglądanie wydarzeń sportowych, ale z kulinarną niespodzianką.
- Gdy kilka tygodni temu Polacy rozgrywali ważny mecz z Duńczykami, postanowiliśmy urozmaicić nasze menu. I tak w karcie można było znaleźć m.in. specjalne burgery z biało-czerwonym sosem - wspomina współwłaściciel Gvary Michał Koszykowski.
Wrzesień i październik to czas, gdy studenci wracają z wakacji na uczelnię i szukają miejsc, gdzie mogą się stołować bez obciążania budżetu. Gvara jest jednym z nich.
- 2 października rusza stała 10-procentowa zniżka dla studentów na dania z karty. Wystarczy pokazać legitymację - zapewnia manager.
W planach są kolejne promocje i wydarzenia. Wszystkie informacje można znaleźć na Facebooku restauracji.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Gvara Gdańsk, Chlebnicka 48/51
Opinie (14)
-
2017-09-28 08:45
artykuł bez cen za wymieniane w treści dania (2)
Oznacza z automatu lipę.
Z resztą same zdjęcia już odstraszają. Jak przy czymś takim można pisać o "miejscu dla całej rodziny" skoro na zdjęciach prezentowane są "wyszukania dania restauracyjne i nie chodzi o to żeby się najeść tylko smakować i inne tego typu pierdoły...".- 8 16
-
2017-09-28 09:54
Gvara dobrze karmi
Akurat do ilości na talerzu i cen przyczepić się nie można. Porcje są spore, a ceny nie odstraszają, jak to w innych knajpach bywa, gdzie nie wiadomo, czy to przystawka czy już danie główne. Smakiem też się bronią :) Dodałbym może trochę koloru do wnętrza, ale gvara jest godna polecenia
- 5 3
-
2017-10-01 09:11
zdjęcia
akurat zdjęcia robią robotę - ładnie zaprezentowano to, co podają, mnie to akurat zachęca do ponownego spróbowania :) byłam raz na muzyce na żywo, nie to że fajna atmosfera to dania też pycha
- 0 0
-
2017-09-28 10:01
lubie to miejscee
Dobry pomysł, że wprowadzili te lunche, bo można się w przystępnej cenie najeść. Co do nowego menu się nie wypowiem, bo jeszcze nie spróbowałam, ale z tego co pamiętam dania, których próbowałam wcześniej były bardzo smaczne! Aż się przejdę, by spróbować
- 11 2
-
2017-09-28 10:50
Bywalec (2)
Od kiedy ta restauracja powstała jestem tam stałym bywalcem. To wybór nr 1 na starówce jak mam ochotę dobrze zjeść.
- 9 6
-
2017-09-28 12:11
Kamila (1)
Nr 1 na starówce !!! Bucha ha ha . Zobacz ceny człowieku i co podają. Dziękuje nie polecam
- 3 10
-
2017-09-28 13:14
Skoro jestem tam tam często jak napisałem to ceny i to "co tam podają" znam doskonale. Kamila chyba problemzczytania ze zrozumieniem :)
- 6 3
-
2017-09-28 20:59
Znakomita restauracja z konkurencyjnymi cenami
Wszystko smaczne i świeżutkie o nasza ulubiona restauracja na rodzinne wypady. Warto odwiedzić i samemu wyrobić sobie zdanie. To miejsce na pewno przypadnie do gustu lubiącym polską kuchnię.
- 7 1
-
2017-09-28 23:17
Proszę podawać ceny (1)
- 3 1
-
2017-09-29 15:58
ceny
ceny można sprawdzić na fejsie, czy stronce zapewne... z tego co pamiętam jakieś mocno wysokie nie były - za 30-40 zł można mega dobrze zjeść :)
- 2 0
-
2017-09-29 15:55
mniam
Miłe miejsce, dobrze, że takie powstają - bez zbędnego cudowania, serwujące dobrą kuchnię :D
- 5 0
-
2017-10-04 10:49
Super
byłem już pare razy i polubiłem ten lokal!
najbardziej do gustu przypadła mi ich dziczyzna, fajny pomysł z tymi lunchami i muzyką na żywo.. sympatyczne miejsce :)- 1 0
-
2017-10-04 10:53
pycha
Kocham wasze pierożki. Widać, że jedzonko przygotowywane jest z pasją :)
- 1 0
-
2017-10-06 16:25
Znakomite i bardzo ciekawe połączenia: dorsz na kaszance, pierogi ruskie z gulaszem no i mus śliwkowy z dodatkiem pieprzu. Genialne warto spróbować. Do tego przemiła obsługa no i magiczne miejsce na starówce. Gorąco polecam.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.