- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (141 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (29 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Restaurant Week już 8 września. Ruszyły rezerwacje miejsc
Aż 25 trójmiejskich restauracji weźmie udział w jesiennej edycji Restaurant Week. Ten cieszący się dużą popularnością festiwal kulinarny odbędzie się w dniach 8-26 września. Hasłem przewodnim imprezy jest #FoodMustGoOn - podkreśla ono wsparcie i nadzieję na przetrwanie polskiej branży restauracyjnej w warunkach powracających ograniczeń pandemicznych. Już teraz można rezerwować miejsca na trzydaniowy posiłek w festiwalowej cenie 59 złotych.
Kulinarne wydarzenia w Trójmieście
Już za niecały tydzień rusza prawdziwa uczta smaków!
Sam festiwal jest znakomitą okazją do poznania nowych smaków za sprawą trzydaniowej, festiwalowej uczty, którą możemy zakupić w cenie 59 zł od osoby. Na posiłek składa się przystawka, danie główne i deser. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne i wegetariańskie. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora. Dodatkowo pełnoletni goście otrzymują koktajl powitalny - Martini Fiero&Kinley tonic water. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Aby wziąć udział w festiwalu, należy skorzystać z wygodnego i szybkiego systemu rezerwacji. Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji lub strony internetowej. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu dostępnych w danym lokalu. Rezerwacje na wizytę w restauracji można dokonać najpóźniej na 2 godziny przed wizytą. Jednak z uwagi na wysokie zainteresowanie poszczególnymi restauracjami, warto pośpieszyć się z wyborem lokalu. Niektóre z nich, jak Gvara czy Fellini, obecnie mają ostatnie miejsca na wizyty festiwalowe.
Co ciekawego w jesiennej edycji Restaurant Week?
Festiwalowe oferty w lokalach są bardzo różnorodne. Znajdą się tu zarówno wersje mięsne, wege, a także rybne. Sopocki Fisherman kusi glazurowanymi buraczkami w czarnym bzie z przypaloną bulwą słonecznika, a jako danie główne proponuje panierowaną kaszę pęczak z kurkami i szczypiorkowym purée z pora. Na deser zaś lody z rokitnika nadmorskiego. Warto podkreślić, że jest to jedne z trzech miejsc, które zostało nagrodzone tytułem "Laureata 2021" przyznawanym najlepszym restauracjom poprzedniej edycji Restaurant Week (wyróżnienia zdobyły także restauracje Fellini oraz Gvara.)
W Sopocie nasze zainteresowanie wzbudziło też menu restauracji Kulinarny Motyw. Szef kuchni proponuje m.in.: przystawkę brandade z majonezem paprykowym i chipsy z pomidora, a jako danie główne - ravioli z krewetkami, pieczonym czosnkiem i maślanką, natomiast na deser - sernik miodowo-cytrynowy z pieczoną dynią, kruchym ciastkiem i werbeną cytrynową.
W Gdańsku warto sprawdzić smaki zaprezentowane m.in. przez Jungla Cocktails & Food. Na przystawkę festiwalowi goście zjedzą tutaj krem z pieczonych białych warzyw z kimchi, pierożkiem gyoza i sosem ponzu. Danie główne to quesadilla z grillowanym bakłażanem i hallumi, awokado, a całość dopełnia sos chimichurri z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Na deser sernik kokosowy z wanilią, churros i sosem czekoladowym. Danie mięsne też tutaj zapowiada się ciekawie - goście do wyboru mają wolno pieczony mostek wołowy z sosem śliwkowo-ogórkowym, makaronem soba z soją i kapustą pak choi z dodatkiem groszku cukrowego i kiełków fasoli mung.
Ciekawe dania oferuje również Mariacka 1. Jedno z ich menu zawiera: przystawkę z opalanego śledzia z remoladą z buraka z musztardą francuską, pianką chrzanową i chrupkim koprem; danie główne to wolno pieczony boczek z purée z czerwonej kapusty, marchewką z ogniska i marynowaną śliwką, a na deser francuskie tosty pain perdu z domowym serkiem homogenizowanym z wanilią i jabłkiem w słonym karmelu.
W Gdyni Osteria Fino ugości nas m.in. tatarem z arbuza z sianem ziemniaczanym, szczypiorkiem i "mayo" szczypiorkowym, spaghetti z selera z grzybami, orzechami i wegańskim sosem śmietanowym, a na deser wegańskim brownie. Tutaj powody do zadowolenia będą mieli także ci, którzy nie lubią wybierać między mięsem a rybami - na przystawkę szef kuchni proponuje carpaccio wołowe, a jako danie główne filet z sandacza z krokietem ziemniaczanym i smażoną sałatą rzymską.
Również ciekawie zapowiada się menu restauracji Punkt. Na przystawkę podadzą nam tutaj tataki wołowe z sosem sojowym, imbirem, chili, sezamem i kolendrą, a jako danie główne włoski przysmak - Paccheri con moscardini, czyli makaron z ośmiorniczkami wprost z włoskiej Ligurii. Dopełnieniem będzie deser: chałka z flambirowanymi śliwkami, orzechami i miodem. Na zwolenników dań niemięsnych w restauracji Punkt czekają wegetariańskie pierożki wonton z ostrym majonezem oraz gnocchi z emulsją z żółtych pomidorów, zielonym crème fraîche, polskimi pomidorami, orzechami laskowymi i parmigiano Reggiano. Deser w wersji wege też wygląda apetycznie - ptyś z borówkowym mascarpone i lukrem z pędów sosny.
Czytaj też: Punkt na Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu
To oczywiście jedynie niektóre pozycje, a menu w większości restauracji biorących udział w festiwalu jest naprawdę godne uwagi i warto je sprawdzić. Wśród dań będziemy mieli okazję mocno przebierać, a wrześniowa edycja festiwalu zapowiada się bardzo obficie. W końcu to aż 25 lokali i 50 wyjątkowych propozycji kart menu.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
- Atelier BonŻur
- Belona
- Bistro b13
- Fellini
- Dancing Anchor
- Filharmonia
- Fishgarte
- Restauracja Fisherman
- Iberica Tapas Bar
- Kulinarny Motyw
- Fidel
- Małe Molo
- Mariacka 1
- Gvara
- Harmonia
- Jungla
- Przepis na
- Spożywczy
- Pelican
- Villa Eva
- Trattoria al dente
- Osteria Fino
- Pop in Diner & Bar
- Przystanek Orłowo
- Punkt
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (26) 7 zablokowanych
-
2021-09-02 22:33
szczególna uwagę zwraca kulinarny motyw
jak dadzą połowe tego co daja to pytanie jak zaserwują kulke groszku w azocie :-P
- 7 2
-
2021-09-03 07:45
pysznosci (1)
do natarcia ruszają "szefowie" kuchni włoskiej, greckiej i francuskiej, którzy nigdy nie byli we włoszech, grecji ani francji.
- 3 5
-
2021-09-03 10:50
To nic,ze nie byli.
Grunt,ze maja zarabiste tatuaze na rekach i wiesniackie kuce na lbie.
- 4 1
-
2021-09-03 22:34
normalny
weganom i innym teczowym polecam darmowa restauracje typu łąka i las
.- 3 0
-
2021-09-06 16:36
"Restaurant Week"
Znowu coś z weków będą dawać...
Jak z weków to nie idę- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.