- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (288 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (55 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Rogale marcińskie z autorskich cukierni
Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.
W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.
Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Rogale z certyfikatem
Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
- ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
- nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
- ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
- po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
- waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.
Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.
Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?
W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.
Marcińska tradycja w Trójmieście
Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców Wybrzeża i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.
W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Grobli i na Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.
Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.
Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.
Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie, która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.
Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.
Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).
Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.
Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-11-07 10:00
A ja wczoraj (2)
próbowałam rogala z białym makiem u Szydłowskiego i był bardzo smaczny, podobnie jak latem zasmakowały mi ich jagodzianki i były najlepsze ze wszystkich wypróbowanych w różnych cukierniach. Jadłam je w cukierni w galerii przy Kołobrzeskiej (nie wiem czy lokalizacja ma znaczenie). Są na wagę i jeden rogalik to koszt około 4,50zł.
- 10 12
-
2021-11-07 14:19
Mało wiesz, w nogach śpisz...
Osobiście uważam że są inne cukiernie wyrabiające naprawdę smaczne i dobre składnikowo ciasteczka rózne, rózniste
- 1 0
-
2021-11-07 10:55
że wy nawet z tymi kryptoreklamami się nie kryjecie... trochę godności :)
- 4 6
-
2021-11-06 13:52
Oryginalne poznańskie, z certyfikatem (9)
Testowaliśmy latem z 2 cukierni (będąc na jednodniowej wycieczce w tym mieście). Całe szczęście te, które nam bardziej smakowały (Cukiernia Hanna Piskorska) można kupić z wysyłką kurierem lub do paczkomatu (za wysyłkę odpowiada Piekarnia-Cukiernia natura zbigniewa Piskorskiego - Męża Pani Hanny). I właśnie zastanawiamy się z Mężem czy zamówić 8 (sztuka za 10,50zł) czy 15 (gdzie 1 sztuka wychodzi za 8,50zł). Są meeega pyszne.
- 10 48
-
2021-11-08 10:28
Tracicie klientow przez takie zagrywki
- 1 3
-
2021-11-07 08:33
(1)
Latem testowaliście rogale marcińskie? To się kupy nie trzyma. Może zwykłe, słodkie rogale, ale nie marcińskie, listopadowe...
- 4 2
-
2021-11-08 11:32
Wejdź sobie znawco tematu na stronę Piekarni
to dowiesz się, że pieką je przez cały rok. Myślisz, że w ten sposób nie zarabiają na turystach odwiedzających ich miasto i chcących spróbować oryginalnych rogali?
(Nie wiem jak Wy ale moja rodzina zwiedzając różne miejsca - szuka regionalnych produktów/dań)
Zaskoczę Cię jeszcze bardziej - przy samym rynku jest Muzeum Rogala - ito dowiesz się, że pieką je przez cały rok. Myślisz, że w ten sposób nie zarabiają na turystach odwiedzających ich miasto i chcących spróbować oryginalnych rogali?
(Nie wiem jak Wy ale moja rodzina zwiedzając różne miejsca - szuka regionalnych produktów/dań)
Zaskoczę Cię jeszcze bardziej - przy samym rynku jest Muzeum Rogala - i tam można zapisać się na warsztaty :) i zobaczyć jak się wyrabia rogale świętomarcińskie.
Jak zwykle - nie wiem, nie znam się ALE się wypowiem.- 3 1
-
2021-11-06 21:58
Nie reklamuję.
Sama się ucieszyłam, jak po powrocie do Gdańska udało mi się odkryć możliwość zamawiania i nich rogali z wysyłką. Nie muszę reklamować. Mają duży zbyt i bez tego.
Chcecie to jedzcie "niby" rogale świętomarcińskie robione w Trójmieście. Ja wolę oryginały.
Moje zamówienie w środę będzie u mnie w paczkomacie- 3 7
-
2021-11-06 19:13
Reklama
Nie reklamuj bo to tragiczne.
- 12 4
-
2021-11-06 18:49
ah te reklamy
- 14 2
-
2021-11-06 15:47
Krypciocha. Nieładnie
- 29 3
-
2021-11-06 14:32
Oryginalne poznańskie są naprawdę pyszne, nie trafiłem jeszcze na równie smaczne podróbki, a ostatnio od konkola to wręcz były obrzydliwe, suche i prawie bez nadzienia.
- 8 1
-
2021-11-06 14:13
No i właśnie zamówiłam 15 sztuk z dostawą w środę.
Najwyżej się "zarogalujemy"... ;-)
- 4 11
-
2021-11-06 13:30
Pochodzę z Poznania (7)
I niestety w 3 mieście nie ma dobrych rogali :( polecam weekendzik w Pzn i spróbowanie prawdziwego rogala!
- 25 13
-
2021-11-11 10:48
Nie zgodzę się, Deker ma bardzo dobre rogale Marcińskie. Testowane na kilku poznaniakach, wszyscy potwierdzają :)
- 0 0
-
2021-11-06 16:13
Weekendzik w Poznaniu? Czemu nie w Grudziądzu? (1)
- 6 2
-
2021-11-08 11:39
Na Grudziądz też (być może) przyjdzie czas.
- 0 0
-
2021-11-06 13:53
To prawda.
Zamawiamy z wysyłką do Gdańska ;) od Państwa Piskorskich :)
- 1 9
-
2021-11-06 13:48
jadłam w Poznaniu i niestety były beznadziejne najlepsze w Justynce
- 11 4
-
2021-11-06 15:28
Nie zgodzę sie że oryginalne Poznanskie lepsze. (1)
Oryginalne Świętomarcińskie rogale z certyfikatem sa o wiele gorsze, i to z prostego powodu, bo muszą byc z margaryną a nie z masłem..
W Gdańsku każda cukiernia robi po swojemu i kazdy smakuje inaczej i mozna kupic naprawdę smaczne rogale Marcińskie- 25 4
-
2021-11-08 11:37
W Gdańsku co najwyżej można kupić rogale
"stylizowane na"/"inspirowane"...
"Rogal świętomarciński został zarejestrowany w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, co oznacza, że jest to produkt charakterystyczny dla danego regionu i tylko w nim może być wytwarzany. Taki certyfikat mogą otrzymać rogale wytwarzane w Mieście Poznań, powiecie poznańskim oraz wybranych powiatach województwa wielkopolskiego."- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.