- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Rogale marcińskie z autorskich cukierni
Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.
W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.
Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Rogale z certyfikatem
Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
- ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
- nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
- ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
- po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
- waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.
Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.
Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?
W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.
Marcińska tradycja w Trójmieście
Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców Wybrzeża i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.
W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Grobli i na Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.
Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.
Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.
Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie, która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.
Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.
Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).
Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.
Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00
Miejsca
Opinie (147) 8 zablokowanych
-
2021-11-06 13:03
W biedronce
- 6 6
-
2021-11-06 13:06
Biedronka. W zeszłym roku były pyszne. Serio. (2)
Do tego ludzie poszaleli i stoją w gigantycznych kolejkach. A tam nie trzeba.
- 33 11
-
2021-11-06 13:36
(1)
W tym roku już niestety nie. Słabe mieli.
- 3 1
-
2021-11-06 19:01
W Lidlu w tamtym roku były lepsze niż w biedrze imho.
- 4 1
-
2021-11-06 13:08
Pączuś
W Pączusiu Gdynia Świętojańska, bardzo dobre, 6zł sztuka.
- 8 7
-
2021-11-06 13:13
Vvv
Czasem te rogale to takie ulepy że głowa mała do zapchania i te ceny.
- 20 0
-
2021-11-06 13:18
Najlepsze rogale z bialym makiem sa w Caffe Monic w Mechelinkach.Palce lizac
- 4 9
-
2021-11-06 13:21
Gdzie to masło? (3)
W specyfikacji produktu jest tylko margaryna. A wytłumaczeniu wysokiej cenie jest masło. Ciekawa przemiana...
- 26 1
-
2021-11-06 13:25
masło? raczej olej palmowy, mnie to śmierdzi z daleka
- 13 0
-
2021-11-06 15:21
Byla kłótnia na ten temat w Poznaniu. Cwani piekarze wprowadzili zapis o margarynie. Żałosne i tyle.
- 12 0
-
2021-11-06 18:36
Bo większość cukierni nie przygotowuje ich zgodnie z certyfikowaną recepturą, a własną. Niestety oryginalna zastrzeżona receptura jak widać ma słabej jakości składniki. Wiec paradoksalnie, te nieoryginalne są o wiele lepszej jakości
- 6 0
-
2021-11-06 13:23
Dobry rogal tylko
w pyrlandii reszta kraju sprzedaje podróby podszywając się pod niby rogale marcińskie.
- 7 5
-
2021-11-06 13:29
W Poznaniu wiedzą gdzie są dobre
Uwaga - na maśle. Nie na margarynie. Bo liczy się smak. W końcu zjada się rogala, a nie certyfikat.
- 21 3
-
2021-11-06 13:30
Pochodzę z Poznania (7)
I niestety w 3 mieście nie ma dobrych rogali :( polecam weekendzik w Pzn i spróbowanie prawdziwego rogala!
- 25 13
-
2021-11-06 13:48
jadłam w Poznaniu i niestety były beznadziejne najlepsze w Justynce
- 11 4
-
2021-11-06 13:53
To prawda.
Zamawiamy z wysyłką do Gdańska ;) od Państwa Piskorskich :)
- 1 9
-
2021-11-06 15:28
Opinia wyróżniona
Nie zgodzę sie że oryginalne Poznanskie lepsze. (1)
Oryginalne Świętomarcińskie rogale z certyfikatem sa o wiele gorsze, i to z prostego powodu, bo muszą byc z margaryną a nie z masłem..
W Gdańsku każda cukiernia robi po swojemu i kazdy smakuje inaczej i mozna kupic naprawdę smaczne rogale Marcińskie- 25 4
-
2021-11-08 11:37
W Gdańsku co najwyżej można kupić rogale
"stylizowane na"/"inspirowane"...
"Rogal świętomarciński został zarejestrowany w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, co oznacza, że jest to produkt charakterystyczny dla danego regionu i tylko w nim może być wytwarzany. Taki certyfikat mogą otrzymać rogale wytwarzane w Mieście Poznań, powiecie poznańskim oraz wybranych powiatach województwa wielkopolskiego."- 0 0
-
2021-11-06 16:13
Weekendzik w Poznaniu? Czemu nie w Grudziądzu? (1)
- 6 2
-
2021-11-08 11:39
Na Grudziądz też (być może) przyjdzie czas.
- 0 0
-
2021-11-11 10:48
Nie zgodzę się, Deker ma bardzo dobre rogale Marcińskie. Testowane na kilku poznaniakach, wszyscy potwierdzają :)
- 0 0
-
2021-11-06 13:48
Kaska
Cukiernia Justynka w Gdyni najlepsze
- 9 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.