- 1 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Smakowita Świętojańska - udana impreza kulinarna w Gdyni
Zobacz naszą relację z festiwalu "Kulinarna świętojańska"
W sobotnie popołudnie fragment ulicy Świętojańskiej w Gdyni zmienił się w deptak gastronomiczny. Zainteresowanie imprezą było tak duże, że choć stanowisk, na których prezentowali się lokalni restauratorzy, było kilkadziesiąt, kucharze nie nadążali z realizacją zamówień.
Od lat toczą się dyskusje na temat tego, czy ulica Świętojańska, najsłynniejsza z gdyńskich ulic, powinna stać się deptakiem. W sobotnie popołudnie po części tak się stało - odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego i Żwirki i Wigury został wyłączony z ruchu samochodowego, a przestrzeń zapełniło kilkadziesiąt stoisk, na których promowali się gdyńscy restauratorzy.
W programie imprezy znalazły się również pokazy kulinarne oraz wyścigi kelnerów (zawodowych i amatorów). Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę uatrakcyjnił swoim występem zespół jazzowy.
Zainteresowanie festiwalem kulinarnym było spore - już po godzinie na niektórych stoiskach brakowało jedzenia, choć nie była to degustacja darmowa - za porcję trzeba było zapłacić od kilku do kilkunastu złotych. Pojawiły się również zarzuty, że były to ceny zbyt wysokie, a porcje serwowano zbyt małe.
Malkontenci byli jednak w mniejszości - zdecydowana większość uczestników pochwalała ideę imprezy i chętnie odwiedzała kolejne stoiska. Można było skosztować gofrów w niecodziennych odsłonach, kuchni węgierskiej, ukraińskiej, owoców morza, burgerów , sushi, pizzy oraz szeregu słodkości.
Byli i tacy restauratorzy, którzy postanowili dotrzeć do serc klientów nie przez żołądek, a za pomocą ulotek i kampanii informacyjnej.
- Na stoisku staramy się informować o rodzinnym charakterze naszej restauracji - zdradziła przedstawicielka jednej z gdyńskich restauracji. - Nasza oferta jest całoroczna i adresowana głównie do gdynian, dlatego zamiast stawiać stoisko z jedzeniem, postawiliśmy na ulotki i udzielanie informacji o naszej ofercie.
Choć nie przygotowano zbyt wielu stolików, przy których komfortowo można by skonsumować kupione potrawy, degustatorom nie sprawiało to problemu. Siadali na okolicznych ławkach, krawężnikach, czy rozstawionych leżakach. Wykazywali się również wielką cierpliwością, jeśli czas oczekiwania na potrawę był zbyt długi.
- Wydawało nam się, że mamy wystarczającą ilość jedzenia, a wszystko to, co przygotowaliśmy, rozeszło się w ciągu godziny - mówiła jedna z restauratorek. - Teraz stoisko jest puste, ale dzwoniliśmy do naszej restauracji i poprosiliśmy o dodatkowe wsparcie. Podobno jest już w drodze.
Kulinarna Świętojańska okazała się strzałem w dziesiątkę, co potwierdziły nie tylko liczna frekwencja ale i opinie zachwyconych uczestników. Jeśli organizatorzy wyciągną wnioski i dopracują pewne niedociągnięcia, mieszkańcy Trójmiasta bez wątpienia na tym zyskają, że o restauratorach nie wspomnę.
Wydarzenia
Opinie (93) 10 zablokowanych
-
2016-08-22 16:34
"po reakcjach ludzi widać że są zadowoleni"
i te twarze ludzi którzy nie wyrażają żadnych emocji...
- 5 2
-
2016-08-23 06:18
jak zwykle pisza dopiero po imrezie
Bravo leszcze!
- 2 0
-
2016-08-23 09:14
Szkoda, że nie było małych porcji "demo".
Chciałbym spróbować kilku dań z różnych restauracji/barów i wydaje mi się, że takie mniejsze porcje za np. 5zł byłyby fajnym rozwiązaniem.
- 2 0
-
2016-08-23 15:09
Super impreza !
- 1 1
-
2016-08-23 15:20
emeryci i urzędnicy znów dopisali
- 1 1
-
2016-08-23 17:56
A jednak ta Gdynia jest cool!!!
Pozdrawiamy wszystkich !
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.