Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.
tak, to dobry sposób, aby poznać ofertę restauracji
41%
to zależy, czasem jakość jest niższa niż w lokalu
14%
nie, wolę zjeść w restauracji niż na plastiku i w biegu
45%
Kulinarna Świętojańska to dobra okazja, aby w jednym miejscu i w krótkim czasie poznać ofertę kulinarną kilkudziesięciu lokali z Gdyni. W tym roku d
o udziału przystąpiło blisko 30 różnych wystawców. Będą rzemieślniczy producenci serów, miodów i słodyczy oraz - co najważniejsze - restauracje i bary serwujące kuchnie z różnych stron świata.
Smaki lokalne i ze świata
Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku
Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej,
Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej
Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub
gdyńskie pierogi.
- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.
Swoje autorskie dania zaproponuje
Mariusz Pieterwas z
Krwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u
Viva La Pizza,
Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a
Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro
Bliżej, kawiarni
Ciuciubabka czy restauracji
Kapitan Cook i kilkunastu innych.
Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych. Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.
Gotowanie na żywo i bieg kelnerów
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan Kilański z Neonu o godz. 13:15 oraz Rafał Koziorzemski z Białego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek Fedde z Fedde Bistro.Nowe lokale w Trójmieście
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.