- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (16 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (12 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (292 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Test Smaku: niebanalnie po wegetariańsku w Otwartej
W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Otwarta we Wrzeszczu. W ubiegłą środę pisaliśmy o Tłustej Kaczce w Gdyni, za tydzień w środę opiszemy nasze wrażenia z restauracji Morska w Sopocie (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.
Otwarta to kolejna knajpka zlokalizowana w samym centrum Gdańska Wrzeszcza, na terenie Garnizonu. Różni się jednak od pozostałych tym, że jest to połączenie kawiarni, galerii sztuki i kameralnego bistro, w którym oferuje się dania wegetariańskie i wegańskie, a od niedawna także mięsne.
Gdy wchodzi się do Otwartej, ma się wrażenie, jakby się przekraczało próg domu z lat 80. Klasyczna meblościanka, charakterystyczne dla tego okresu fotele i stoły. Wnętrze urządzone z wielkim smakiem i starannością. Jest kameralnie, przytulnie, estetycznie i oryginalnie. Co ważne, naprawdę można się tutaj zrelaksować i odprężyć, rozsiadając się na jednej z kilku wygodnych szarych kanap. Bogato zaopatrzona w książki i czasopisma biblioteczka na pewno umili gościom czas. Na dwóch plazmowych telewizorach wyświetla się koncerty, transmisje meczów piłkarskich.
I właśnie to nam trochę nie pasowało, gdy w sobotnie wczesne popołudnie zjedliśmy tam obiad. Z jednej strony kameralne wnętrze, pełne książek, pięknych zdjęć, tuż przy barze stoi awangardowa rzeźba, a obok tego wszystkiego na monitorze ogromnego telewizora mecz. Psuło to klimat tego miejsca.
Menu jest krótkie. Kilka przystawek, dwie zupy i osiem propozycji dań głównych. Zjemy tutaj również śniadanie i napijemy się zdrowego koktajlu. Dania są wegetariańskie i wegańskie. Od jakiegoś czasu w ofercie lunchowej pojawiły się również potrawy mięsne. Szczerze mówiąc nie wiem, czy to dobry pomysł. Jednak biorąc pod uwagę konkurencję i oczekiwania gości w sumie nie ma się co dziwić. My potraktowaliśmy Otwartą jak bistro dla wegetarian i nie próbowaliśmy mięsa. Zresztą dania bezmięsne są tutaj naprawdę ciekawe, więc nie mieliśmy wielkich dylematów.
Zamówiliśmy:
- Pasty: hummus, tapenada z oliwek, guacamole (12 zł);
- Zupę tajską z tofu (14 zł);
- Kotlety z kalafiora na puree z karmelizowanego topinamburu z salsą paprykową (21 zł);
- Nudle z warzywami i krewetkami (23 zł);
- Sernik tradycyjny (12 zł);
- Koktajl zielony (12 zł);
- Wodę Perrier (12 zł/0,7l);
- Herbatę (7 zł).
Pasty niczego sobie, aczkolwiek nie był to najlepszy hummus, jaki jadłam. Za dużo było w nim cytryny, a za mało smaku cieciorki. Lubię, gdy hummus jest kremowy, aksamitny i niezbyt gęsty. Ten w Otwartej niestety nie był idealny. Wyrazista tapenada z czarnych oliwek grała pierwsze skrzypce i smakowała mi najbardziej. Guacamole mdłe, nijakie, przydałaby mu się odrobina soli, pieprzu i papryki. Razowy chleb wypiekany jest na miejscu, za co oczywiście wielki plus. Przystawkę jako całość można polubić.
Zupa z tofu bardzo mi smakowała. Może faktycznie nie była to oryginalna zupa tajska, jaką znamy, ale mimo to ta wariacja na jej temat była niezwykle ciekawa. Aromatyczna, z mnóstwem przypraw. Osiągnięto idealny balans pomiędzy słonym, słodkim, kwaśnym i pikantnym. Dodano sporo curry, ale nie zdominowało ono na szczęście całości. Cienki i długi makaron owszem przyjemny, ale z jedzeniem go mieliśmy nie lada problem. Cóż, ciężko go jeść za pomocą łyżki. Jednak smak zwyciężył i pomęczyliśmy się nawet z niesfornym makaronem.
Dania główne to pokaźnych rozmiarów porcje. Nudle z warzywami i krewetkami to wręcz dawka makaronowego dobra dla dwóch osób. Najważniejsze, że w parze z ilością szła również jakość. Pyszne, soczyste krewetki królewskie (dawno nie jadłam aż tak smacznych). Chrupiące, ale nie za twarde plasterki cukinii, marchewki. Odrobina parmezanu i ziarenek sezamu. Makaron w pikantnym orientalnym sosie. Fakt, dla mnie trochę zbyt ostry, ale dla innych będzie on wręcz idealny. Znakomite połączenie. I ta cena, która zszokowała nas bardzo pozytywnie.
Podobnie zresztą jak kotlety z kalafiora z puree z topinamburu i salsą z papryki. Prawda, że brzmi zachęcająco i apetycznie? Połączenie tych wszystkich warzyw to niebanalna i bardzo przyjemna kombinacja smaków. Kotlety odpowiednio doprawione, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Przed usmażeniem obtoczono je w płatkach kukurydzianych, a nie w klasycznej, "pijącej" tłuszcz panierce. Kalafiora nie zmielono na mamałygowatą pastę, co poczytuję za zaletę. Dodatki również nie były proste i klasyczne. Puree z karmelizowanego topinamburu wyraziste, dobrze przetarte i doprawione. "Kropką nad i" była aromatyczna, kolorowa paprykowa salsa. Polecamy, nie tylko wegetarianom.
Zielony koktajl przygotowano ze szpinaku, banana, kaki i cytryny, a całość posłodzono ksylitolem. Smaczny, orzeźwiający, zaskakujący, odżywczy, pyszny. Zainspirowałam się i postanowiłam pić takie każdego dnia, bo to przecież samo zdrowie.
Ech, że też skusiliśmy się na sernik. Niestety pasmo pozytywnych doznań smakowych zostało przerwane. I to przez tak powszechnie znany i lubiany deser! Sernik jałowy, bez charakterystycznego twarogowego smaku, niezbyt słodki i polany nijaką polewą czekoladową. Szkoda. Ale podanie oryginalne, prawda?
Pani kelnerka była bardzo zestresowana, ale na szczęście nie przeszkodziło jej to w pracy. Szybka, uprzejma, uśmiechnięta, znająca potrawy, składniki, z których zostały przygotowane dania. Nie mamy nic do zarzucenia.
Otwarta to świetna alternatywa dla tych, którzy mają dość steków, pierogów, pizzy i innych niesamowicie popularnych w trójmiejskich lokalach potraw. Wegetarianie mogą czuć się wyróżnieni, że powstało takie ciekawe miejsce. Nie jest to typowa wegetariańska garkuchnia, a miejsce eleganckie, schludne, przestronne, w którym kucharz jest kreatywny i serwuje potrawy nieklasyczne i niestandardowe. My będziemy wracać.
Otwarta to naprawdę przyjemne miejsce, w którym karmią smacznie, zdrowo i tanio.
Propozycje dań są niebanalne i dość oryginalne.
Ogromnym plusem jest to, że na życzenie gości przygotowywane są potrawy bezglutenowe i wegańskie.
Wieczorami przy kieliszku wina czy kuflu piwa można obejrzeć koncert, posłuchać dobrej muzyki.
Pierwsze wrażenie: 90 proc.
Aranżacja/wystrój: 100 proc.
Atmosfera: 80 proc.
Obsługa: 90 proc.
Estetyka dań: 100 proc.
Toalety: 100 proc.
Dla maluchów: 70 proc.
Smak: 80 proc.
Cena/zadowolenie: 100 proc.
Ocena ogólna: 4.4
Miejsca
Opinie (72) 4 zablokowane
-
2015-05-15 09:55
Byłam w już grudniu. Polecam! (1)
Wszystko pyszne i miała atmosfera :)
- 2 1
-
2015-05-16 03:26
No to
chyba nie było zbyt fajnie, skoro od grudnia nie wróciła Pani do Otwartej? ;)
- 2 1
-
2015-08-09 21:41
KREWETKI TO MIĘSO!!!
Wegetarianie nie jedzą ryb i owoców morza.
- 0 0
-
2015-11-05 14:05
nudle z krewetkami
Za pierwszym razem nudle faktycznie mnie oczarowały - wyglądały tak jak na zdjęciu w tekście. Wielkie krewetki, porcja solidna - pycha. Za drugim razem, niestety krewetki były już tylko kreweteczkami i nie robiły już wrażenia... a szkoda. Danie ciut za słone, krewetek jak na lekarstwo... Już na pewno nie pojadę tam specjalnie, żeby zjeść.
- 0 0
-
2015-11-20 13:47
Dobry lokal
W mojej opinii lokal bardzo fajny. Puszczają bardzo dobrą muzykę. atmosfera sprzyja zarówno posiedzeniu przy kawie w miłym towarzystwie jak i skorzystaniu z usług gastronomicznych. Dla mnie miejsce rewelacja. Zwłaszcza jeżeli osoby nam towarzyszące są dla nas wyjątkowe
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.