- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Top 6 kulinarnych trendów, które minęły
Gastronomia nudy nie znosi, więc co sezon obserwujemy zmieniające się trendy kulinarne. Niektóre zostały z nami na dobre, inne zwyczajnie się... przejadły. Co kiedyś było modne, a co odeszło do lamusa?
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Body sushi
Obecnie body sushi wciąż organizowane jest w ramach wieczorów kawalerskich, ale restauracje raczej już od tego odeszły. Koszt takiego pokazu to około 1 tys. zł za 30-40 minut.
Food trucki na każdym kroku
Około 8 lat temu barobusy powstawały jak grzyby po deszczu. Wielu wydawało się, że to łatwy biznes i szybki sposób na zarobek, a jeżdżące restauracje spotkać można było w ruchliwych punktach miasta, zagłębiach biurowych, podczas imprez na świeżym powietrzu czy na organizowanych regularnie zlotach food trucków. Wybór dań i kuchni świata był ogromny, a ceny często niższe niż w restauracji.
Czas zweryfikował tę modę, swoje zrobiła także pandemia, nie wspominając o trwającej podwyżce cen. Dziś nadal można kupić jedzenie z wozu, ale barobusy przestały być częścią miejskiego krajobrazu. Ci, którzy zaczęli od food trucka, by potem otworzyć swój własny lokal stacjonarny, chyba podjęli właściwą decyzję.
Piękna, ale przekombinowana kuchnia
Esencja z białych pomidorów ze zmrożoną w azocie śmietaną czy kawior z marchewki? Kuchnia molekularna w pewnym momencie przekraczała granice, zbliżając się do kulinarnej nauki. Robiła przy okazji wrażenie, więc wielokrotnie była częścią drogich degustacji i pokazów.
Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że im bardziej skomplikujemy coś, co często w najprostszej postaci jest najsmaczniejsze, tym lepiej. Szefowie kuchni, próbując nadążyć za zachodnimi trendami, nagminnie tworzyli jedzenie, które było przesadnie skomplikowane, udziwnione albo... zdekonstruowane.
Nie znaczy to, że np. wspomniana kuchnia molekularna sama w sobie jest nieciekawa, ale chyba goście restauracji po prostu poczuli przesyt i zaczęli w jedzeniu szukać tego, co im znajome, czyli prostoty bazującej na dobrych jakościowo składnikach.
Kolacje w ciemności
Kolacje, w trakcie których goście mają zasłonięte oczy lub otacza ich nieprzenikniona ciemność i muszą jeść rękoma, nadal są okazjonalnie organizowane, ale nie na taką skalę jak kiedyś. Cóż, to fajna rozrywka, ale bawi tylko pierwszy raz, potem już niespecjalnie ma się ochotę na powtórkę.
Szefowie kuchni z telewizora
Kulinarne trendy często dyktuje telewizja - jemy to, co jest modne na ekranie. W ostatnich latach jednak przede wszystkim produkowane są programy z amatorami, a znacznie rzadziej z doświadczonymi szefami kuchni. Dziś ci drudzy raczej występują w telewizji w roli autorytetu niż uczestnika.
Był jednak czas, gdy o szefach kuchni z Trójmiasta, m.in. Malice, Piotrze Ślusarzu, Pawle Wałęsie czy Janie Kilańskim, głośno było w całej Polsce za sprawą popularnego programu "Top Chef".
Szkolenia z wiedzy o winie
Kilka lat temu trójmiejskie restauracje regularnie organizowały degustacje i szkolenia z winem, często w towarzystwie sommeliera i ze smacznymi przekąskami lub wystawną kolacją. Nadal można znaleźć w naszym Kalendarzu imprez tego typu spotkania, jednak w znacznie mniejszym natężeniu. Być może to kwestia przemijającej mody, a może po prostu ci, którzy byli zainteresowani tematem, już skorzystali z oferty i zdobyli upragnioną wiedzę. Obecnie takie kolacje najczęściej przyciągają tych, którzy są pasjonatami wina oraz chcą testować rzadkie i drogie etykiety.
A jakie jeszcze kulinarne trendy przeszły do historii? Czekamy na wasze opinie.
Opinie (74) ponad 20 zablokowanych
-
2022-10-03 13:13
Trend na fałszywą pandemię też przemija (1)
I na trutki masońskie zwane szeczepioneczkuniami :)
- 9 25
-
2022-10-03 14:55
Jak to jest być іdіоtą, dobrze?
- 10 1
-
2022-10-03 13:16
koniec branzy gastro. (1)
Rząd zarznął Polaków drożyzną i skutkiem będzie upadek gastro i usług jak hotelarstwo i branża potocznie zwana piękną.
Promocje i artykuły reklamowe już nic nie dadzą, ludzie nie maja już pieniędzy na takie ekstrawagancje.- 16 9
-
2022-10-04 05:41
smutna prawda ,gastro is dead
- 4 0
-
2022-10-03 13:33
Już nie tak bogato, tyle widać
- 7 1
-
2022-10-03 16:07
wysysanie krwi nadal aktualne szczególnie w Polsce po zarządem Mateo M.
- 7 2
-
2022-10-03 17:34
Mmmmm
Takie z drugiego zdjęcia to by się synek....
- 0 4
-
2022-10-03 17:38
Kiedyś pieczone świniaki były modne
- 6 1
-
2022-10-04 05:55
Body sushi obrzydliwość
Już mam z głowy śniadanie, bo mnie mdli po tym widoku i ta myśl, że nie dość, że ktoś kręci to łapami, choć może w rękawicach, to póżniej jeszcze na jakimś cielsku podają. Masakra.
- 11 5
-
2022-10-04 06:35
Patologia
trafiła nawet do "żarcia"
- 6 1
-
2022-10-04 06:42
Człowiek głodny chciałby po prostu zjeść
Emocje znajdzie gdzie indziej
- 5 0
-
2022-10-04 07:12
Jak w kostnicy te sushi. (1)
Obrzydliwe.
- 8 1
-
2022-10-04 08:17
Fakt. Sushi to nie na nasze europejskie żołądki.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.