- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (173 opinie)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (125 opinii)
Veganmania i Gdański Targ Roślinny w stoczni
Moda na kuchnię roślinną nie mija, wręcz przeciwnie. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie imprezami, na których rządzą wegańskie przysmaki, warsztaty z bezmięsnego gotowania i wykłady. Jedną z nich jest Veganmania 2020, która ponownie zawitała do Gdańska - tym razem odbywa się na terenie SCG Park. Tuż obok na ul. Elektryków w niedzielę rozstawił się także Gdański Targ Roślinny. Na obydwie imprezy, które trwają w niedzielę do godz. 19, obowiązuje wstęp wolny.
Choć dania z mięsem i nabiałem wciąż rządzą w restauracyjnych kartach menu, to szefowie kuchni coraz częściej znajdują w nich miejsce na potrawy wegetariańskie i wegańskie. Nie tylko dlatego, że kuchnia bezmięsna zdobywa nowych fanów, ale też umiejętnie przygotowana zwyczajnie jest smaczna i sycąca. Takie dania wybierają także te osoby, które na co dzień nie pogardzą konkretnym schaboszczakiem czy burgerem z wołowiną, jednak potrafią docenić ich roślinną alternatywę.
W weekend można przekonać się, jak smakuje nowoczesna kuchnia roślinna. Na postoczniowym terenie SCG Park (czyli Plener 33) rozstawiono stoiska serwujące bezmięsne dania na ciepło i zimno. Dostać można m.in. burgery oraz potrawy kuchni polskiej w wegańskim wydaniu od Chwast Food z Warszawy czy burrito, nachosy i tacosy od Momencik Vegan Burritos & Tacos - tutaj ciekawie smakuje pozycja z azjatyckim owocem jackfruit, uchodzącym za największy na świecie. To przysmak, który ze względu na charakterystyczny zapach albo się lubi, albo nienawidzi.
Kuchnia wegetariańska i wegańska w Trójmieście - restauracje
Na wynos można kupić wegańskie "mięso", które smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina oryginał (do wyboru pieczenie, "karkówka", "kebab" czy "boczek") oraz majonez bez jaj, roślinne sery i masła, a także przetwory, w tym sosy, pasty roślinne i masła orzechowe w słoikach. Ze słodkości naszą uwagę zwróciła ręcznie robiona baklava ze świeżego ciasta filo od Ottomańskiej Pokusy, orientalne ciastka syryjskie, wegańska oraz bezcukrowa czekolada z manufaktury Gang czekoladożerców.
Dla tych, którzy chcą posilić się na miejscu, przygotowano strefę gastronomiczną z ławami i leżaki. Zaś ci, którzy wolą zjeść pod dachem, mogą wejść do oddalonego kilka kroków dalej w4 Food Squat. Dostępna jest również strefa relaksu z hamakami.
Niedziela w stoczni to także Gdański Targ Roślinny, który tym razem poświęcono ziołom. W programie m.in. całodzienna roślinna wymiana nasion i sadzonek, spacer w poszukiwaniu dzikich roślin na terenach miejskich i warsztaty. Czynne są też stoiska, na których można kupić piękne zielone okazy (ponownie ogromna kolejka do kwiaciarni Flora Muzyka) oraz ekologiczne kosmetyki.
Michał Konkel: moja praprababka była szeptuchą
Miejsca
Zobacz także
Opinie (72)
-
2020-09-09 09:54
Genialna impreza!
Jedzenie wyśmienite, zwłaszcza podobało mi się stanowisko azjatyckie i tureckie. Do tego pożyteczne inicjatywy tj. Otwarte Klatki.
- 4 0
-
2020-09-09 11:17
czemu "wegetarianie jedzą imitację mięsa"
To jeden z najbardziej oklepanych zarzutów do wegetarian. Jak zwykle bywa ze stereotypami, jest zupełnie nietrafny. Każda potrawa (z mięsem lub bez), która ma tłuszcz, sól, przyprawy, aromaty (np. dym wędzarniczy) itp może doskonale smakować. I ten smak może być zbliżony, nie ważne co jest źródłem białka - mięso, tofu, gluten, soja, czy np. owoc chlebowca. Mięso same w sobie - takie wycięte prosto z ciała, odkrojone od kości, nie jest smaczne! Burger z mięsa oraz fasoli/groszku może smakować podobnie, przy czym ten drugi jest zdrowszy, wymaga mniej surowców do produkcji, generuje mniej zanieczyszczeń i nie wymaga zabicia zwierzaka. Coraz więcej ludzi przekonują te argumenty.
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.