- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą
Nie wszyscy pałają do wątróbki sympatią, jednak danie ma wielu miłośników. Jej największym dobrodziejstwem są właściwości odżywcze, a przyrządzona ręką dobrego kucharza, któremu nie brak polotu i fantazji, może być rarytasem. W Trójmieście zjemy ją na wiele sposobów, choćby w postaci staropolskiej z cebulką, jako dodatek do sałatki, a także jako pasztet. Dziś prezentujemy miejsca, w których zjemy wątróbkę w Trójmieście.
Restauracje z polską kuchnią w Trójmieście
Najczęściej spotykaną postacią tego dania jest wątróbka podsmażana, podawana z cebulką i słodkimi owocami, jak jabłka, porzeczki i gruszki. Jednak zdarzają się też miejsca, w których otrzymamy specjał w postaci francuskiego pasztetu pâtéu, a także jednej z najbardziej kontrowersyjnych form podania w wersji foie gras. Francuski rarytas produkowany z gęsich i kaczych wątróbek często budzi dyskusję na temat kontrowersyjnych metod hodowli zwierząt, których podroby są w późniejszym czasie wykorzystywane do stworzenia dania.
Czytaj też: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Tradycyjna wątróbka "jak u babci"
Wątróbkę w dość klasycznym stylu zjemy w restauracji Kos na Widelcu, która mieści się przy ulicy Tkackiej 27/28 w Gdańsku . W menu restauracji znajdziemy wątróbkę drobiową o gramaturze 200 gramów, podawaną z puree ziemniaczanym, rumianą cebulką, prażonymi jabłkami z tymiankiem i chipsem z jarmużu. Za danie musimy zapłacić 35 zł.
Z powodzeniem możemy udać się również do restauracji Pan Papuga , którą niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale". Restauracja oferuje wątróbkę drobiową na miodzie z gruszką i porzeczką w sosie winnym z cebulą za 24 zł.
Wątróbka występuje również w menu Całego Gawła w Sopocie . W lokalu zamówimy wątróbkę drobiową w kremowym cydrze z jabłkami, orzechami laskowymi i puree za 40 zł. Tradycyjną wątróbkę drobiową z puree i ogórkiem kiszonym dostaniemy w Kandelabrach w Gdyni za 25 zł.
Jednak jeżeli chodzi o szeroki wybór dań z wątróbką, to specjalistą w tej kwestii jest Pieterwas Krew i Woda z Gdyni . W menu lokalu mamy okazję skosztować: wątróbki drobiowe w czerwonym winie w sosie demi glace z szalotką (25 zł), wątróbki drobiowe w sosie gorgonzola i demi glace oraz szalotką (27 zł), a także wątróbki drobiowe w sosie demi glace z pastą truflową (29 zł). Prócz tego mamy okazję zamówić pasztet pâté z wątróbek drobiowych w dwóch wariantach: z masłem palonym - 20 zł oraz z masłem truflowym - 25 zł.
Ciekawą ofertę posiada również Cozzi Ristorante. W lokalu spróbować możemy dwa dania zawierające wątróbkę w różnych formach. Pierwsze to fegato milano, czyli wątróbka w porto podana na stalowej patelni, a jako dodatki są tutaj pieczarki, cebula, bekon, sos porto, pieczywo czosnkowe. Za danie należy zapłacić 46 zł. Kolejną potrawą jest insalata modena, czyli sałata z wątróbką w konfiturze z czerwonej cebuli i balsamico z gorgonzolą, gruszką, rukolą, podana z ciabattą - 45 zł.
Wątróbka w delikatniejszej formie dla koneserów
Wątróbkę zjemy też w restauracji Chleb i Wino w Gdańsku, na Wyspie Spichrzów . W lokalu mamy okazję zamówić sałatkę z panierowaną wątróbką drobiową w roli głównej, a smak uzupełniają takie dodatki, jak: jabłko, pomarańcza, mieszanka sałat i sos balsamiczny. Za danie musimy zapłacić 31,90 zł.
Wątróbkę w ciekawej formie możemy również zamówić w Pracowni zup i chleba Babette. W menu restauracji dostępna jest pozycja: Pâté z wątróbek (16 zł), czyli francuski pasztet z kurzych wątróbek z gruszką.
Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?
Wątróbka w wersji pâté z gęsiej wątróbki (foie gras) podawana jest również w Tyglach jako przystawka. Danie stworzone jest z karmelizowanej cebulki, koniaku i serwowane w rożku wraz ze słodkim bursztynem, konfiturą z suszonych owoców i brioche wypiekaną w lokalu. Danie dostępne jest za 29 zł.
A wy gdzie jedliście najlepszą wątróbkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-05-18 16:54
W Gdyni (2)
W Gdyni a dokładniej w muszli jako przystawkę można wziąć wątróbkę. Jest przepyszna.
- 8 9
-
2022-05-19 11:16
Do muszli to sanepid powinien przyjechać
- 0 0
-
2022-05-19 08:52
W wielu miesjcach jest podawana wątróbka.
W przypadku restauracji to można chyba powiedzieć ze nawet w zdecydowanej większości i jeśli nie jeszcze wątróbki z budy z zapieksami to w 9 przypadkach na 10 jest bardzo dobra.
- 0 0
-
2022-05-19 08:22
Pyszna wątróbka
Wczoraj jadłam !Bar przy ul.Kartuskiej Gdynia Chylonia za 23 zł,duża porcja wątróbki z cebulką z ziemniakami,koperkiem i ciepłymi buraczkami!
- 3 0
-
2022-05-18 17:50
Niezła przebitka (4)
Stek to wiadomo, tani nie będzie, bo sam surowiec jest bardzo drogi. Ale jak widać na podrobach można większą marżę ukręcić.
- 86 8
-
2022-05-18 19:10
Najwieksza marze krecisz na pad thai, przeciez niektorzy chetnie placa za to po 35 zl, a to smazone warzywa :D (3)
- 19 2
-
2022-05-19 14:15
słyszałeś o frytkach?
- 3 0
-
2022-05-18 19:12
Pasta z tamaryndowca jedynie (1)
Ale strasznie przepłacone danie, mimo że pyszne
- 10 0
-
2022-05-18 19:21
Czasem rynek to weryfikuje, jak chocby w food hall w metropolii.
Nawet skrzydelka po 30 zl za kilka sztuk trwaja, a jedno z dwoch pad thaiowych zniknelo. Jak sie dobrze zastanowic, to te skrzydelka moga miec wyzsza marze :)
- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.