- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą
Nie wszyscy pałają do wątróbki sympatią, jednak danie ma wielu miłośników. Jej największym dobrodziejstwem są właściwości odżywcze, a przyrządzona ręką dobrego kucharza, któremu nie brak polotu i fantazji, może być rarytasem. W Trójmieście zjemy ją na wiele sposobów, choćby w postaci staropolskiej z cebulką, jako dodatek do sałatki, a także jako pasztet. Dziś prezentujemy miejsca, w których zjemy wątróbkę w Trójmieście.
Restauracje z polską kuchnią w Trójmieście
Najczęściej spotykaną postacią tego dania jest wątróbka podsmażana, podawana z cebulką i słodkimi owocami, jak jabłka, porzeczki i gruszki. Jednak zdarzają się też miejsca, w których otrzymamy specjał w postaci francuskiego pasztetu pâtéu, a także jednej z najbardziej kontrowersyjnych form podania w wersji foie gras. Francuski rarytas produkowany z gęsich i kaczych wątróbek często budzi dyskusję na temat kontrowersyjnych metod hodowli zwierząt, których podroby są w późniejszym czasie wykorzystywane do stworzenia dania.
Czytaj też: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Tradycyjna wątróbka "jak u babci"
Wątróbkę w dość klasycznym stylu zjemy w restauracji Kos na Widelcu, która mieści się przy ulicy Tkackiej 27/28 w Gdańsku . W menu restauracji znajdziemy wątróbkę drobiową o gramaturze 200 gramów, podawaną z puree ziemniaczanym, rumianą cebulką, prażonymi jabłkami z tymiankiem i chipsem z jarmużu. Za danie musimy zapłacić 35 zł.
Z powodzeniem możemy udać się również do restauracji Pan Papuga , którą niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale". Restauracja oferuje wątróbkę drobiową na miodzie z gruszką i porzeczką w sosie winnym z cebulą za 24 zł.
Wątróbka występuje również w menu Całego Gawła w Sopocie . W lokalu zamówimy wątróbkę drobiową w kremowym cydrze z jabłkami, orzechami laskowymi i puree za 40 zł. Tradycyjną wątróbkę drobiową z puree i ogórkiem kiszonym dostaniemy w Kandelabrach w Gdyni za 25 zł.
Jednak jeżeli chodzi o szeroki wybór dań z wątróbką, to specjalistą w tej kwestii jest Pieterwas Krew i Woda z Gdyni . W menu lokalu mamy okazję skosztować: wątróbki drobiowe w czerwonym winie w sosie demi glace z szalotką (25 zł), wątróbki drobiowe w sosie gorgonzola i demi glace oraz szalotką (27 zł), a także wątróbki drobiowe w sosie demi glace z pastą truflową (29 zł). Prócz tego mamy okazję zamówić pasztet pâté z wątróbek drobiowych w dwóch wariantach: z masłem palonym - 20 zł oraz z masłem truflowym - 25 zł.
Ciekawą ofertę posiada również Cozzi Ristorante. W lokalu spróbować możemy dwa dania zawierające wątróbkę w różnych formach. Pierwsze to fegato milano, czyli wątróbka w porto podana na stalowej patelni, a jako dodatki są tutaj pieczarki, cebula, bekon, sos porto, pieczywo czosnkowe. Za danie należy zapłacić 46 zł. Kolejną potrawą jest insalata modena, czyli sałata z wątróbką w konfiturze z czerwonej cebuli i balsamico z gorgonzolą, gruszką, rukolą, podana z ciabattą - 45 zł.
Wątróbka w delikatniejszej formie dla koneserów
Wątróbkę zjemy też w restauracji Chleb i Wino w Gdańsku, na Wyspie Spichrzów . W lokalu mamy okazję zamówić sałatkę z panierowaną wątróbką drobiową w roli głównej, a smak uzupełniają takie dodatki, jak: jabłko, pomarańcza, mieszanka sałat i sos balsamiczny. Za danie musimy zapłacić 31,90 zł.
Wątróbkę w ciekawej formie możemy również zamówić w Pracowni zup i chleba Babette. W menu restauracji dostępna jest pozycja: Pâté z wątróbek (16 zł), czyli francuski pasztet z kurzych wątróbek z gruszką.
Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?
Wątróbka w wersji pâté z gęsiej wątróbki (foie gras) podawana jest również w Tyglach jako przystawka. Danie stworzone jest z karmelizowanej cebulki, koniaku i serwowane w rożku wraz ze słodkim bursztynem, konfiturą z suszonych owoców i brioche wypiekaną w lokalu. Danie dostępne jest za 29 zł.
A wy gdzie jedliście najlepszą wątróbkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.
Miejsca
Opinie (73) 4 zablokowane
-
2022-05-18 18:17
Nie lubię wontrubki!
- 2 8
-
2022-05-18 18:19
To tylko wątrobki drobiowe wszedzie robią? Bo nic nie piszecie by podawano gdzies wieprzowe. (4)
Lubie i jedne i drugie. Dziwi mnie tylko dlaczego w restauracjach ktore wymieniliscie podawane sa tylko drobiowe.
- 12 1
-
2022-05-18 19:09
Bo wieprzową to trzeba umieć zrobić (1)
A drobiowa wszystko wybaczy, naprawdę trudno zepsuć.
- 11 1
-
2022-05-18 22:04
Nieprawda. Drobiowe sa delikatniejsze i trzeba uważac by ich nie spie*rzyć.
Właściwie przyrządza sie obie tak samo tylko ze względu na delikatnośc drobiowych trzeba bardziej uważać przy ich przyrządzaniu.
- 0 2
-
2022-05-18 19:09
W sklepach same drobiowe.
Przynajmniej mniej ohydne.
- 3 3
-
2022-05-18 21:58
Na drobiowych mozna grubiej przyciac bo sa tansze w zakupie.
- 4 0
-
2022-05-18 19:06
(4)
W Tekstyliach w Gdańsku jest przepyszna sałatka z wątrobką . Każdy kawałek jest otulony bekonem. Pyszna watrobka w pysznym boczusiu i do tego super sos.
- 11 20
-
2022-05-18 19:46
"w tekstyliach jest przepyszna"
ze cię tu bóg nie pohamował...
- 9 2
-
2022-05-18 19:53
Słaba
Reklama.
- 10 2
-
2022-05-18 19:57
najważniejsze ci jakoś umknęło...
ile kosztuje ?
- 5 0
-
2022-05-19 10:26
chyba nawet tam to jadłem
i pamiętam , że całkiem mi smakowało, mimko że fanem nie jestem. Naprawde, nie wszystko jest reklamą, bo może nie jest dużo lokali, któe srwują watróbke w ciekawy sposob. Dodam, ze chyba tez jako przystawke jadłem dobrą wątróbke w Sztuczce w Gdyni
- 1 0
-
2022-05-18 19:08
I ani slowa o negatywnych cechach tegoz rarytasu? (2)
Bardzo rzetelny artykul, zryjcie wylacznie watrobe, to od tych witamin i zelaza staniecie sie nadludzmi.
- 3 15
-
2022-05-18 19:10
Jeśli żywisz się samą wątróbką (1)
To przytulamy i współczujemy
- 8 1
-
2022-05-19 12:02
To wywnioskowalas z tego wpisu powyzej? To i ja Tobie wspolczuje, dla odmiany szczerze.
- 0 0
-
2022-05-18 19:10
Jedyne wątróbki co lubię to z dorsza w puszce. (1)
Reszta mnie brzydzi
- 1 10
-
2022-05-19 12:12
najlepiej z tego dorsza bałtyckiego
w ich wątróbkach masz całą tablicę Mendelejewa, z magnesem albo z miernikiem Geigera nie podchodź.
- 0 0
-
2022-05-18 19:15
Tylko ja robię dobrą wątróbkę
- 6 2
-
2022-05-18 19:16
Olimp w Galerii Morena, 12 zł.
- 5 1
-
2022-05-18 19:29
Cielęca! Uwielbiam cielęcą wątrobę.
Zdecydowanie lepsza od świńskiej, a także od drobiowej (indyczej, bo z kurczaka się nie liczą.)
Jagnięca mi nie podeszła. Cielęcą, usmażoną na lekko krwistą, można sobie nożem rozsmarować na chlebie. Rarytas!- 2 6
-
2022-05-18 19:47
(2)
nie wiem jak można to jeść :/
- 2 14
-
2022-05-18 21:48
Normalnie
Tak samo jak nerki, jądra, kacze lub kurze macice, kurze łapki, móżdżek, a z mniej hardkorowych to policzki wołowe (pycha), szpik wołowy (pycha), czy flaki (pycha, z tym, że flaczki muszą miec lekki aromat mocznika). Mniam :)
- 5 1
-
2022-05-18 23:53
najzwyczajniej
nożem i widelcem
- 3 0
-
2022-05-18 19:54
Niestety nie w Gdańsku, ale kocurem wątróbki zdecydowanie jest...
... "Gospoda pod modrym fartuchem" w Toruniu na Nowym Rynku. Po tej wątróbce innych już po prostu nie ma... i raczej nie będzie. Przysięgam!
- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.