- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (241 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Zaproś szefa kuchni do swojego domu
Od dłuższego czasu nie mamy możliwości stacjonarnego korzystania z restauracji. Choć wiele trójmiejskich lokali działa na wynos i z dowozem do domu, nie zastąpi to kulinarnego doświadczenia, na które poza samym daniem ogromny wpływ ma atmosfera, obsługa czy wystrój wnętrza. Jedną z ciekawych alternatyw na czas lockdownu jest zaproszenie szefa kuchni do swojego domu. To atrakcja sama w sobie, a także szansa na poszerzenie kulinarnych horyzontów pod okiem doświadczonego eksperta.
Jedzenie na telefon i z dowozem
Jak to działa?
Zaproszenie szefa kuchni do swojego domu sprawia, że nie musimy o nic się martwić. To szef kuchni ułoży menu, zrobi zakupy, ugotuje w naszym domu i zaserwuje dania, a na koniec jeszcze posprząta kuchnię. W ten sposób możemy poczuć się we własnym domu jak w prawdziwej restauracji, a zwykłą kolację czy rodzinną imprezę zamienić w niezapomnianą, kulinarną przygodę.
Jedzenie do domu: testujemy kuchnię polską
Choć takie rozwiązanie do najtańszych nie należy, niesie za sobą szereg korzyści. Otrzymujemy dania wysokiej jakości jak w najlepszej restauracji, a nie jak w przypadku firm cateringowych - gotowe dania w pudełkach. Wszystko odbywa się na oczach gości, co samo w sobie może stanowić atrakcję wieczoru. Skorzystać można z wcześniej opracowanego menu albo wraz z szefem kuchni opracować własne, dostosowane do swoich upodobań. Później już - zamiast planować zakupy, spędzać długie godziny w kuchni czy w trakcie spotkania zawracać sobie głowę podawaniem dań - możemy się zrelaksować i zająć rozmową z gośćmi.
Uczta kulinarna z L'Entre Villes
Niezapomnianą kolację w domu jako jedna z pierwszych w Trójmieście wprowadziła do swojej oferty restauracja L'Entre Villes z Sopotu. Szef kuchni Sławomir Hahn, na oczach gości przygotowuje przeróżne kulinarne arcydzieła, a obsługa kelnerska sprawia, że wieczór, pomimo że spędzony w domowym zaciszu, nabiera wyjątkowego wymiaru. Atmosferę całości dopełniają zaś ciekawostki dotyczące serwowanych potraw.
W kwestii doboru dań restauracja pozostaje elastyczna i uwzględnia wszelkie sugestie i preferencje smakowe zamawiających usługę. Szef kuchni może zaproponować autorskie menu lub skomponować je wspólnie z nami. Proponowane jest siedmiodaniowe menu degustacyjne, na które składają się: amouse bouche, przystawka, zupa, danie główne rybne, intermezzo, danie główne mięsne i deser. Wieczór dodatkowo można wzbogacić dobierając do serwowanych dań odpowiednie gatunki wina z całego świata.
Cena takiej usługi to 750 zł. W jej skład wchodzą: siedmiodaniowe menu degustacyjne dla dwóch osób, obecność szefa kuchni, obsługa kelnerska, wine pairing, nakrycia według preferencji oraz transport. Przy większej liczbie gości cena ustalana jest indywidualnie.
Biały Królik w twoim domu
Taką ofertę przygotował gdyński Biały Królik, restauracja finediningowa, która słynie ze współczesnej kuchni opartej o lokalne składniki i receptury. W ramach usługi Biały Królik at Home restauracja proponuje kolację degustacyjną, zorganizowaną we wskazanym miejscu i terminie. Zapewnia oryginalne Menu Chef's Choice, nakrycia, obsługę i przede wszystkim szefa kuchni, który zadba o całość. W trakcie tego szczególnego kulinarnego spotkania można porozmawiać z szefem kuchni Marcinem Popielarzem o daniach, składnikach i wszystkim, co nurtuje nas w temacie gastronomii.
Zobacz także: Domowe warzenie piwa
Na menu Chef's Choice składa się zestaw pięciu dań degustacyjnych: amuse-bouche, przystawka, danie główne, deser i petit-fours (słodkie przekąski na jeden kęs). Dania oparte są o najlepsze produkty kuchni sezonowej i do samego końca pozostają niespodzianką (wcześniej można uwzględnić nietolerancje i restrykcje żywieniowe). Kolację można wzbogacić także o wina, specjalnie dobrane do przygotowanych dań. Cena takiej atrakcji to 1000 zł za kolację dla dwóch osób (pairing win jest dodatkowo płatny i wynosi 500 zł).
Private dining ze Sztuczką
Możliwość przygotowania kolacji przez szefa kuchni proponuje też restauracja Sztuczka w Gdyni i sopockie Sztuczka Bistro. Jeden z szefów kuchni może znaleźć się w naszej kuchni, przygotować i podać coś wyjątkowego.
Private dining to opcja, którą można dostosować do swoich potrzeb - określić budżet, opowiedzieć o swoich upodobaniach, a w efekcie uzyskać idealne menu, dostrojone do własnych potrzeb. Może to być zarówno kolacja dla dwojga, jak i spotkanie w większym gronie. Swobodna atmosfera i rozmowa przy gotowaniu albo oficjalna kolacja z sommelierem i obsługą - wszystkie opcje wchodzą w grę. Można także zamówić wizytę szefa kuchni jako prezent-niespodziankę. Niezdecydowani mogą skorzystać z gotowych zestawów menu - szef kuchni na oczach gości może przygotować dania, które na stałe znajdują się w menu restauracji, takie jak: polędwica wołowa Wellington, pierś z kaczki, cytrynowe risotto czy tatar z łososia.
- Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy nie mają możliwości przyjścia do naszych restauracji, zaproponowaliśmy przygotowanie posiłku w ich domach. Chętni organizacją takiej usługi kontaktują się z nami, a my indywidualnie dopasowujemy wszelkie detale do rodzaju kolacji/obiadu w zależności od okazji, czy jest to romantyczna kolacja, niespodzianka urodzinowa, kolacja biznesowa etc. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni, że oferowany przez nas "private dining" przyciągnął tak dużą rzeszę stałych, jak i nowych gości. Wszystko odbywa się oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa oraz przestrzeganiem restrykcji związanych z pandemią - mówi Rafał Wałęsa, szef kuchni i współwłaściciel Sztuczek.
W zależności od menu cena takiej kolacji wynosi średnio od 160 do 250 zł za osobę (przy min. 5 osobach). Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie menu przygotowywane na miejscu można zamówić także na kameralne przyjęcie rodzinne oraz na romantyczną kolację - w tym przypadku koszty wzrastają do 500-625 zł za osobę.
Take Away by Rafał Koziorzemski
Przeniesienie restauracji do domu oferuje też były szef kuchni restauracji Biały Królik i obecny współwłaściciel sopockiej restauracji Fisherman Rafał Koziorzemski. "Restauracja w domu" to opcja, w której zapraszamy do domu szefa kuchni i sommeliera lub kelnera, którzy zapewnią profesjonalną obsługę. Zajmą się aranżacją stolika, przygotują zastawę kelnerską i zadbają o niepowtarzalną, restauracyjną atmosferę. W trakcie wieczoru zaserwowane zostanie pięciodaniowe menu degustacyjne, złożone z wcześniej ustalonych dań. Cena takiej kolacji dla dwóch osób to 1200 zł.
Do wyboru jest też nieco skromniejsza opcja, w której w naszym domu zjawi się sam szef kuchni, który na miejscu przygotuje trzydaniową kolację à la carte i zaserwuje dania do stolika gości. Kolacja w takiej opcji to koszt 700 zł dla dwóch osób.
- Przygotowałem taką opcję na walentynki i od tego czasu cieszy się ona dużym powodzeniem. Widać, że ludzie szukają innych atrakcji w związku z tym, że restauracje są zamknięte, a możliwości podróżowania ograniczone - mówi Rafał Koziorzemski. - Najczęściej taka usługa zamawiana jest na kameralne spotkania w gronie znajomych, ale zdarzyło mi się też przygotowywać kolację dla par czy na uroczystości rodzinne.
Zamów szefa kuchni przez internet
W prosty sposób zamówimy szefa kuchni do swojego domu za pomocą platformy internetowej Ulala Chef. Ten projekt kulinarny skupia wokół siebie lokalnych szefów kuchni, którzy mogą przyjechać i przygotować dania w naszym domu. Wystarczy podać interesujący nas termin, liczbę gości, przejrzeć dostępne oferty menu, wybrać dogodną opcję i zapłacić, a szef kuchni - po wcześniejszym potwierdzeniu - zjawi się w naszym domu na ok. 2 godziny przed planowanym czasem przyjścia gości i przygotuje kolację.
Platforma skupia kilku dobrze znanych trójmiejskich szefów kuchni. Adam Woźniak, szef kuchni Mercato i bistro B13, przygotuje kolację inspirowaną gdańskim szlakiem. Na czterodaniowe menu składa się: amuse bouche - dorsz suszony z chlorofilem, przystawki w postaci podwędzanego tatara z jelenia lub troci bałtyckiej oraz dwóch dań głównych: dorsza na bobie, zraza z polędwicy wołowej lub łososia z topinamburem i kapustą.
Przyjęcie rodzinne, zmysłowa kolacja, wykwintna klasyka, degustacja skandynawskich smaków, menu inspirowane wodą i lasem czy po prostu szaleństwo na talerzu - to propozycje przygotowane przez Przemysława Woźnego. Szef kuchni, który zdobywał doświadczenie w restauracjach znanych sieci hotelowych - m.in. Mercure Posejdon Gdańsk, Novotel Marina Gdańsk i Sofitel Grand Sopot, specjalizuje się w kuchni skandynawskiej.
Ofertę kolacji w domu zrealizuje też Paweł Stawicki - do niedawna związany z restauracją Mercato w gdańskim hotelu Hilton. Szef kuchni może przygotować "na żywo" kolację opartą o dziczyznę, inspirowaną smakami lasu lub wody.
Ceny takich kolacji zależą od nazwiska kucharza, menu i liczby osób. Wynoszą od 80 zł do 250 zł za osobę przy trzech daniach (i przy 7-10 osobach). W przypadku kameralnych spotkań i romantycznych kolacji koszty wzrastają zwykle do ok. 500-600 zł za osobę, choć górnej granicy właściwie nie ma - zdarzają się bardzo drogie kolacje z wymyślnymi daniami. W cenę nie jest wliczony alkohol.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (51)
-
2021-02-26 14:16
Ja zaprosiłbym Panią Magde (10)
Chciałbym przekonać się czy jest taka dobra jak w TV.
- 22 6
-
2021-02-26 15:31
(4)
Pójdź do jakiejkolwiek jej restauracji to sie przekonasz. Szału nie ma...
- 14 2
-
2021-02-26 19:22
Ona tam nie gotuje (3)
- 4 6
-
2021-02-26 20:29
(2)
Co to ma do rzeczy?
- 2 4
-
2021-02-26 21:38
(1)
Bardzo dużo.
- 3 2
-
2021-02-27 12:16
Nie masz pojęcia o kierowaniu restauracjami
Ktoś firmuje swoim nazwiskiem i gwarantuje jakość. To chyba jasne, że nie może być naraz w kilku miejscach. Ma zespół.
- 0 0
-
2021-02-26 18:15
z tymi jej kudłami w garach?? (1)
już nie wspominając o krzywym...
- 13 0
-
2021-02-26 19:00
Dokładnie
Jak widzę ją z tym mopem na łbie w kuchni to mi się flaki przewracają, i zawodowym kucharzom pewnie też
- 6 0
-
2021-02-26 19:04
A pamiętacie
jak p.Magda G. wypowiadała się w TV na temat kupowania masła?
- 3 0
-
2021-02-26 20:52
Gessler to Nazwisko a nie zawód..z czym myli się kudłata!
Już kiedyś jej telewizyjna koleżanka Welman Dorota powiedziała ze nikt nie widział żeby ona gotowała! Tak samo jak na ekranach ,,rewolucji" ona nigdy nie gotuje, tylko dosypuje zawsze całą paczkę przypraw do zup, sosów bez względu czy jest tego 3 czy 10 litrów!!!! Taka to z niej kucharka!
- 8 1
-
2021-02-27 11:58
Ja tak zawsze mowilem o Sashy Grey
- 0 1
-
2021-02-26 15:19
czy o poziomie współczesnych chefów decyduje ilość tatuaży? (3)
bo ja pamiętam czasy orbisów, polonii czy panoramy i tamci szefowie musieli mieć mocne głowy, bo za kołnierz się nie wylewało
ale czy dziś alko jest problemem w gastro, to nie mam pojęcia :(- 29 5
-
2021-02-26 15:30
Nie do końca
Żaden z Ciebie chef jeśli nie masz dziar. A jeśli jesteś chef wegański, to koniecznie dziary na całe ręce i broda!
- 27 3
-
2021-02-26 19:49
Alkohol był, jest i będzie problemem w tym fachu.
- 6 0
-
2021-02-28 17:45
Nie. Długość brody;)))
- 1 0
-
2021-02-26 15:28
Tłum chętnych (1)
Za 500 zł na osobę połowa Polaków je przez cały miesiąc
- 56 5
-
2021-02-26 18:52
w tej połowie 20 % to nieroby, a reszta boi się pracy zmienić.
- 5 17
-
2021-02-26 15:58
Dam 23 złote razem z zupą.
Więcej wydać tonjyz fanaberia
- 24 2
-
2021-02-26 16:26
wynajmuję mieszkanie, więc ...nie ma szans
do swojego...phii...nie w tym kraiku z tektury
- 10 1
-
2021-02-26 16:27
Po co, zeby mi zrobił smażone w karmelu nosy borsuka z molekularną mgiełką z selera? (1)
I obowiązkowo zupe nalewaną z karafki do wina do talerza średnicy koła od stara mogącego pomiescić w zaglębieniu w środkowej czesci 3 naparstki ?
- 71 5
-
2021-02-27 02:17
:D
- 3 0
-
2021-02-26 16:31
Szef kuchni? (4)
Czyli po prostu kucharz- nie bojmy sie tego slowa. Jak sam robi to z niego taki szef, jak dyrektor na traktorze...:-)
- 32 8
-
2021-02-26 17:25
raczej kucharzyna
- 5 6
-
2021-02-26 21:30
Jesteś ograniczonym tępakiem, to widać (1)
Chociażby po tym, że mylisz chefa z szefem
- 4 6
-
2021-02-26 23:33
chyba tobie odwaliło kucharzu
chef :D chef to jest w paryzu w plaza athene. te wasze turboskille gotowania odmrazanych filetow i produktow z promocyjnej gazetki z makro są smieszne. wielki chef de kuchnie swiata
- 11 2
-
2021-02-26 23:15
.... Bo na traktorze jadzie i łorze..
- 3 0
-
2021-02-26 17:26
e tam na telefon to wiecie co...
- 10 1
-
2021-02-26 17:32
Zamiast oddawać się za pieniądze. (3)
Niech otworzą bar mleczny, zapewniam, że będą mieć klientów od otwarcia do zamknięcia.
- 30 3
-
2021-02-26 23:17
(2)
Bary mleczne byly taniutkie bo je dotowano. Zawsze były na minusie
Teraz ta idea nierealna.- 4 5
-
2021-03-04 18:47
(1)
trzy bary mleczne w śródmieściu - ruch od 09:00 do 18:00, w sezonie kolejki na 15 minut stania
także ten...- 1 0
-
2021-03-06 12:12
Znaczy, że jako podatnik finansuje znacznie więcej darmozjadów niż myślałem.
- 0 0
-
2021-02-26 18:06
Najlepszym szefem kuchni i (6)
Najlepszym szefem kuchni na świecie jest moja żona. Nie będzie mnie żaden obcy w garnkach mieszał. Moje cudowne szczęście tak pysznie gotuje że niejeden szef kuchni czułby się zażenowany i zawstydzony.
- 24 5
-
2021-02-26 18:54
(2)
Słabo gotuje
W ogóle jest słaba- 6 7
-
2021-02-26 19:23
Potwierdzam (1)
- 4 6
-
2021-02-27 06:59
Z gotowaniem to nie wiem
Ale reszta całkiem nieźle
- 4 3
-
2021-02-26 20:09
A ty co? Leniwy knur. (1)
- 3 5
-
2021-02-27 06:30
Nie,
Wściekła macica.
- 1 1
-
2021-02-27 00:45
Powiedź coś po...
Kazała Ci to napisać ? :P
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.