• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny

Magda Mielke
4 sierpnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (63)
Świeże ostrygi znajdziemy w kilku trójmiejskich restauracjach. Świeże ostrygi znajdziemy w kilku trójmiejskich restauracjach.

5 sierpnia to święto wielbicieli owoców morza - idealny czas, by celebrować Dzień Ostryg. W Trójmieście znajdziecie sporo restauracji, w których można zjeść świeże i pyszne owoce morza. Tych, które serwują ostrygi, jest nieco mniej, ale wybraliśmy dla was kilka propozycji.



Czy lubisz ostrygi?

Jedni je kochają, inni się krzywią. Ostrygi niemal zawsze budzą skrajne emocje. Z jednej strony są symbolem elegancji i luksusu - jest to drogi przysmak, który najczęściej konsumujemy przy wyjątkowej okazji, łącząc go np. z szampanem. Z drugiej strony stanowią symbol erotycznych rozkoszy - znajdują się w czołówce listy afrodyzjaków, ponieważ wpływają na produkcję testosteronu.

Również dietetycy nie szczędzą dla nich pochwał. Ostrygi są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), witaminy i składniki mineralne. Jeśli planujecie zaprosić na randkę kogoś, kto dba o zdrową dietę, lepiej trafić nie możecie. Zobaczcie, gdzie w Trójmieście zjecie pyszne ostrygi.


Restauracja Targ Rybny - Fishmarkt



Menu restauracji Targ Rybny - Fishmarkt, skomponowane przez szefa kuchni Przemysława Pietrasza, łączy tradycyjną kuchnię kaszubską z elementami nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Serwowane są tutaj ostrygi Fine de Claire. Nazwa ta oznacza wysokiej jakości ostrygi, które zostały wyłowione i przeniesione do płytszych zbiorników. Woda w tych zbiornikach jest słona i czysta - bogata w algi. Dzięki temu ostrygi oczyszczają się z mułu i piasku, a ich smak staje się szlachetniejszy. W Fishmarkt podawane są trzy sztuki z sosem z granatu i kieliszkiem Cavy. Cena to 92 zł, istnieje możliwość powiększenia zestawu (każda kolejna ostryga kosztuje 22 zł).

Ostryg można tutaj spróbować, zamawiając również talerz owoców morza. Przeznaczony dla dwóch osób zestaw zawiera: dwie ostrygi Fine de Claire, dwie krewetki "Black tiger", dwie langustynki, dwie łapy kraba śnieżnego, dwie łapy kraba brązowego, sześć krewetek królewskich, cztery małże nowozelandzkie, mule (24 szt.), homara oraz bagietkę. Koszt takiego dania wynosi 668 zł.

Doskonała okazja do rozsmakowania się w ostrygach nadarza się już w ten weekend. 4 i 5 sierpnia restauracja zaprasza na Fesiwal Ostryg.

  • Świeżych ostryg spróbować można w restauracji Targ Rybny - Fishmarkt.
  • Świeżych ostryg spróbować można w restauracji Targ Rybny - Fishmarkt.
  • Świeżych ostryg spróbować można w restauracji Targ Rybny - Fishmarkt.

Tawerna Orłowska



Tawerna Orłowska to restauracja znajdująca się w bezpośredniej bliskości orłowskiego mola i plaży. Zjeść tu można przede wszystkim elegancki obiad z rybą w roli głównej, ale serwowane są również owoce morza. Świeże ostrygi podawane są w zestawie sześciu sztuk w towarzystwie szalotki i octu z czerwonego wina. Danie kosztuje 85 zł, można je powiększyć - kolejna ostryga to dodatkowe 20 zł.

W Tawernie Orłowskiej ostrygi podawane są w zestawie sześciu sztuk z szalotką i octem z czerwonego wina. W Tawernie Orłowskiej ostrygi podawane są w zestawie sześciu sztuk z szalotką i octem z czerwonego wina.

Sztuczka Bistro i Wino



Ostryg spróbujemy także w Sztuczka Bistro i Wino. Zjemy tu hodowane w Bretanii, w ujściu rzeki Belon ostrygi fine de Belon. Jest to płaska i zaokrąglona ostryga, o ciemnym miąższu. Specjalna mieszanka wody słodkiej i morskiej w rzece Belon nadaje jej słynny, orzechowy smak. Sztuczka serwuje ostrygi w formie przystawki - podawane są trzy sztuki wraz z sosem mignonette. Cena to 69 zł.

Restauracje serwujące ryby i owoce morza


Ostryg na przystawkę można spróbować również w Sztuczce. Ostryg na przystawkę można spróbować również w Sztuczce.

White Marlin



Sopocka restauracja i beach bar White Marlin, która niedawno otworzyła swój drugi lokal w Gdańsku, również proponuje swoim gościom ostrygi - o dostępny aktualnie rodzaj i cenę należy pytać obsługę. W ofercie pojawiają się np. pochodzące z Holandii ostrygi Creuses, francuskie Tsarskaya (bardziej słone) czy normandzkie Ancelin Special.

  • Propozycja White Marlin.
  • Propozycja White Marlin.
  • Propozycja White Marlin.

Treinta y Tres



Ostrygi często pojawiają się również w karcie hiszpańskiej restauracji Treinta y Tres, znajdującej się na 33. piętrze budynku Olivia Star. Pojawiają się tu np. ostrygi Gillardeau z południowej Brytanii, które podawane są prosto z akwarium, dzięki czemu zachowują swoją świeżość i niesamowity smak.

  • Ostrygi pojawiają się też w Treinta y Tres.
  • Ostrygi pojawiają się też w Treinta y Tres.
To nie wszystkie miejsca, gdzie można spróbować świeżych ostryg. Fani tego przysmaku powinni zajrzeć do Goldwasser Brasserie, gdzie podawane są ostrygi "Fine de Claire" - jedna kosztuje 18 zł, zestaw sześciu 90 zł. W gdyńskiej Barracudzie jedna świeża ostryga z cytryną kosztuje 16,50 zł, za zestaw trzech zapłacimy 38,50 zł. Z kolei w Seafood Station podawane są świeże ostrygi na lodzie oraz zapiekane pod parmezanem ostrygi Rockefeller. Obowiązuje promocja: przy zakupie 5 sztuk jedna ostryga jest gratis, a przy zakupie 10 - dwie. Ostrygi zjemy tutaj zamawiając też dwuosobowe zestawy owoców morza.

Wydarzenia

Festiwal Ostryg

316 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (63) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    ja mam odruch wymiotny

    • 5 2

    • Twój problem

      Wymaga leczenia.

      • 2 1

  • Chorwacja (1)

    Kilka lat temu, jak byłem w Chorwacji, w maleńkiej tawernie na obrzeżach Dubrownika świeża ostryga kosztowała 10 złotych a grillowana 12. Z przyjaciółmi zjedliśmy tyle, że poszli dołowi ć bo nam było mało :)

    • 7 8

    • Wow
      Wciągająca opowieść

      • 8 0

  • Nie ma lepszego jedzenia na ziemi niż ostrygi

    No może grilowana ośmiornica...
    Homary też dobre, ale szkoda tak dużego zwierzaka dla paru gram mięsa

    • 0 7

  • Ostrygi dobre?

    No cóż... są też amatorzy czerniny, cynaderek, foie gras, jąder byczych, móżdżek wieprzowy... można to jeść, czemu nie. Tak samo jak dżem ze świni (czyli smalec, dla obcokrajowca koszmar) lub flaczki (pycha).
    Ale są też wspaniałe, prostsze i popularniejsze potrawy.

    • 6 0

  • Ostrygi, mule i homary sto razy bardziej smakują tam gdzie je łowią. W Trójmieście mamy belony, turbota, truskawki.. można by to docenić.

    • 7 0

  • Ohyda. Woda z morza.

    Żywa istota polana kwasem przed połknięciem to szczyt okrucieństwa. Ostrygi są jak złote szaty króla z bajki jak jesteś głupi to ich nie widzisz. Ostrygi jak ci nie smakuja to jestes głupi i sie nie znasz.

    • 5 2

  • Afrodyzjak

    Jeśli jesteś w stanie połknąć ostrygę, to połkniesz wszystko,
    Z pozdrowieniami dla wszystkich Pań!!

    • 8 0

  • Ostrygi

    może lubię. Parę razy je kupiłam jak były w Carrefourze po 3 - 6 zł/szt. Ale zawsze było to jesienią/zimą, chyba wtedy jest sezon na ostrygi europejskie. Jak jest z atlantyckimi lub pacyficznymi to nie wiem.
    Przestałam kupować jak policzyłam ile czasu mija od połowu do wylądowania na moim stole. Wyszło mi, ze minimum tydzień dla ostryg z Bretanii.

    • 0 1

  • Tawerna Orłowska, serio?

    Ostatnie miejsce na świecie, gdzie zaryzykowałbym zjedzenie ostryg.

    • 1 0

  • Kiedy byłam we Francjii próbowano mnie tym częstować.

    I nigdy nie zaakceptuję. Ostrygi po prostu są wstrętne pomimo że trochę elitarne. Przereklamowane.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane