- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (288 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (55 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Żurek drugi na świecie. Ranking najlepszych zup
Żurek został doceniony na świecie. Polska zupa uplasowała się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie, opracowanym przez poświęcony tradycyjnej kuchni serwis Taste Atlas. Żur przegrał jedynie z pochodzącym z Japonii ramenem tonkotsu.
Restauracje z kuchnią polską
W 2022 roku mogliśmy cieszyć się z bardzo wysokich miejsc dla polskich serów, wędlin i kiełbas czy deserów. Za to mniej radowało niechlubne 11. miejsce czerniny wśród 100 najgorszych dań świata.
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Ramen nie ma sobie równych
Teraz serwis opublikował ranking dotyczący najbardziej cenionych zup na świecie. W zestawieniu, które powstało na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym aż siedem zup z Polski. Wspomniany żur (2. miejsce), ale też rosół (39. miejsce), zupa borowikowa (52. miejsce), barszcz czerwony czysty (53. miejsce), rosół z kury (81. miejsce), kwaśnica (82. miejsce) i zupa ziemniaczana (87. miejsce).
Polski żurek został wyprzedzony jedynie przez japoński tonkotsu ramen. W zestawieniu znalazło się kilka rodzajów zupy ramen, m.in. miso ramen i podstawowa wersja ramenu. Jednak to tonkotsu ramen - przyrządzany na wywarze wieprzowym ze świeżym makaronem typu ramen, podawany z ugotowanym na półmiękko jajkiem i plastrami delikatnego boczku - zyskał największe uznanie.
Dokąd na ramen? Restauracje z kuchnią japońską w Trójmieście
Ramen w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce, gdzie jak grzyby po deszczu "wyrastają" kolejne restauracje specjalizujące się wyłącznie w tym daniu. Nic dziwnego. To idealny "street food" - danie sycące, smakujące niemal wszystkim, estetycznie podane i nie za drogie.
Polski żurek najlepszy na świecie
Jednak my też mamy powody do dumy. Kuchnia polska szczyci się wieloma znakomitymi zupami, które zostały docenione przez internautów. Najwyżej uplasował się żurek, będący jednym z symboli polskiej kuchni. Zupa ta jest znana u nas od pokoleń i nie ma swojego odpowiednika na świecie.
Wiele osób ceni smak żurku za jego zrównoważone połączenie kwaśnego, pikantnego i słonego. To głównie zasługa zakwasu, który jest podstawą tej zupy. Zakwas był kiedyś produktem ubocznym wypieku chleba. Dziś można znaleźć go na sklepowych półkach pod nazwą "żurek" lub "barszcz biały". Poza kwaśnym smakiem zakwasu, żurek ma też silny aromat majeranku i delikatną ostrość chrzanu. Łagodności dodaje kwaśna śmietana. Wg wielu smakoszy w żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Czasami, zamiennie lub dodatkowo, używa się też kiełbasy wiejskiej, myśliwskiej czy jałowcowej. Poza ulubioną kiełbasą, do żurku często dodaje się też wędzonkę, np. kawałek boczku, jak i ziemniaki, warzywa czy grzyby. Zupę tę podaje się z połówką ugotowanego na twardo jajka, pieczywem lub w chlebie.
Charakterystyczny smak i aromat tej zupy kojarzony jest głównie z Wielkanocą, ale nie od zawsze była świątecznym specjałem. Historyczne źródła mówią, że żurem zajadał się głównie lud wiejski, a częste przygotowywanie tej zupy wynikało przede wszystkim z możliwości wykorzystania tego, co pozostawało w spiżarniach. Dziś jest to jedna z droższych zup w restauracyjnych kartach dań.
Dokąd i za ile w Trójmieście na żurek?
Choć w naszych domach żurek najczęściej przyrządzamy na święta wielkanocne, w wielu restauracjach trafia na stoły przez cały rok. Gdzie warto go spróbować?
Żurek z jajem serwuje restauracja Harmonia. Za 200 ml zupy zapłacimy tu 18 zł. Zupę tę zjemy również w restauracji Hacjenda. Tutaj za żurek zapłacimy 18,50 zł. W La Fontaine żurek podawany jest z białą kiełbasą oraz jajkiem i kosztuje 14 zł. W restauracji Kucharia zjemy żurek przygotowywany na maślance i podawany z jajkiem. Zupę można tu zamówić w dwóch pojemnościach: mniejsza (270 ml) kosztuje 15 zł, większa (450 ml) - 25 zł. Żurek na maślance podawany jest także w Elephant Restaurant&Music. Zupa na wędzonce z białą kiełbasą, boczkiem, maślanką, ziemniakami, podawana z jajkiem i chlebem kosztuje tu 28 zł.
Jednym z najpopularniejszych sposobów podawania żurku jest serwowanie go w wydrążonym chlebie. W takiej formie żurek zjemy m.in. w Brovarni. Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i grzybami w chlebie kosztuje tu 35 zł.
- Smak naszego żuru wspomagany jest regionalnymi produktami od zaprzyjaźnionych pomorskich dostawców, co czyni go jeszcze bardziej lokalną potrawą. Nasi stali goście wiedzą, że to najlepszy wstęp do udanego wieczoru. Osoby, które są u nas pierwszy raz zanim zaczną jeść najczęściej relacjonują sposób podania zupy w mediach społecznościowych - zaznacza Brovarnia.
Żurek w chlebie z jajkiem serwuje też Pierogarnia u Dzika. Za zupę zapłacimy tu 21 zł. Popularnością cieszy się też żurek serwowany w naleśnikarni Manekin. Zupa z jajkiem i białą kiełbasą podawana jest tu również w chlebie i kosztuje 17,5 zł.
Miejsca
Opinie (104) 2 zablokowane
-
2023-04-19 12:30
Tylko polski krupnik. (1)
Mniam, chyba dziś zjem. :) Dziwne, że nie ma w rankingu tej staropolskiej zupy.
- 4 3
-
2023-04-19 13:23
Właśnie wsunąłem dwie miski.
- 4 1
-
2023-04-19 12:39
Najlepszą zupą jest Wodzionka.
- 0 5
-
2023-04-19 12:43
W tych czasach wygra bezapelacyjnie zupa nic
albo zupa z gwożdzia:)
- 1 5
-
2023-04-19 13:29
A pomidorowej z ryżem nie ma na liście? (4)
- 4 1
-
2023-04-19 13:56
Z ryżem??? (3)
Pomidorowa to wyłącznie z ziemniakami.
- 0 8
-
2023-04-19 14:02
(2)
Jakby to miało znaczenie, to by była ziemniaczanka i ryżanka. A że jest pomidorowa to was pogodzę, i powiem że z makaronem.
- 6 0
-
2023-04-19 15:06
Zdecydowanie. Pomidorowa tylko z makaronem.
- 1 0
-
2023-04-19 22:10
To będzie makaronianka.
- 0 0
-
2023-04-19 13:50
Najlepsze zupy na świecie?
Proszę bardzo: krupnik mojej prawie 100 letniej Mamy. Na pudle także znalazł się rosołek mojej Żony. A poza tym dłuuugo, dłuuugo nic.
- 2 2
-
2023-04-19 13:54
W drugi dzień świąt (2)
Wielkanocy zaszliśmy po spacerze nad morzem do modnej restauracji. Podali żurek, po którym żona się porzygała, a ja dostałem sr*czki. A zapewniano nas, że żurek jest przepyszny.
- 7 0
-
2023-04-19 14:02
Nie wiem jak w smaku, ale pewnie nieświeży był
- 4 0
-
2023-04-19 19:02
A nie był smaczny?to byko zglosic kuchni ze jest niejadalny.
- 0 0
-
2023-04-19 13:55
W opisie tylko gdańskie lokale. A w Gdyni żurek niedostępny?
.
- 0 0
-
2023-04-19 13:56
Żurek z dziurą
w chlebie, z której już jadło co najmniej kilku frajerów.
- 2 0
-
2023-04-19 13:57
Czernina? (1)
Widziałem jak się zarzyna kaczkę i spuszcza z niej krew. Morderstwo!!!
- 1 6
-
2023-04-19 14:02
Poczęstowano mnie kiedyś tym na wsi, od widoku i zapachu chciało mi się wymiotować, nie tknęłam.
- 0 4
-
2023-04-19 14:01
Biała kiełbasa (1)
zawiera teraz jakieś tłuste skwary. Nawet mój pies Bobik jej nie chciał jeść. Gawrony także jej nie ruszyły.
- 6 2
-
2023-04-19 14:03
Wzruszająca historia; proszę pozdrowić Bobika.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.