- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (140 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (29 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week
Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.
Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.
Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina
W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.
Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.
Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście
Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.
Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.
Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni
Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.
Przeczytaj naszą recenzję:
Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre
Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".
Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.
Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).
Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto
I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (48) 6 zablokowanych
-
2022-05-17 14:50
(2)
Ciekawe, że jest ucieczka do restauracji z Gdyni. Gdańsk przegrywa przez problemy z parkowanie, nie przyjaznością dla właścicieli samochodów. Gdynia stała się otwarta dla klienta.
Brawo!- 13 31
-
2022-05-17 18:03
Parkowanie w Gdańsku w soboty i niedziele jest za darmo ! W Gdyni trzeba bulić wielką kasę ! Nie dziękuję !
- 13 1
-
2022-05-18 06:33
Chyba cię bozia opuściła
Płatne parkingi nawet w niedzielę
- 5 1
-
2022-05-17 16:53
Żaden nie jest najlepszy
- 7 2
-
2022-05-17 17:41
Do tych wyśmienitych restauracji to chyba trzeba chodzić ze szklem powiększającym (1)
- 47 3
-
2022-05-17 21:03
Lepiej
Lepiej z taką pompką od Pana Kleksa. Kto czytał, ten kojarzy.
- 3 0
-
2022-05-17 18:01
Restauracje
Żadne z tych wymienionych Nie są najlepsze !!!
- 10 0
-
2022-05-17 19:53
No i od razu wiadomo ze ten konkurs to jakas sciema (3)
Kanapa ktora wygrała jest bardzo przeciętna, byłam raz i bez chęci na powrót.
Polecam Punkt w Gdyni, choć ciężko o stolik w weekend.- 30 1
-
2022-05-17 21:25
villa eva to samo. bylem rok temu na restaurant weeku i totalna porazka...
wlasciciele chyba sami glosuja- 7 1
-
2022-05-18 06:42
Ale (1)
Punkt Gdynia jest jeszcze słabszy
- 3 2
-
2022-05-18 09:31
Chyba dawno nie byleś
Od conajmniej roku mają świetną kuchnie, parę lat temu nie zachwycali ale teraz jest pysznie.
- 1 2
-
2022-05-17 23:11
A w tej
imprezie to nie ma ,,polskich'' restauracji
- 6 0
-
2022-05-18 00:25
(2)
Ale żart ;) luis to jakas porażka, do pueblo sie nie umywa, Vinegre kolejna słaba kanjpa, ktora oprócz przeciętnego żarcia i widoku niczym nie zaskakuje
- 11 1
-
2022-05-18 09:11
dlatego właśnie muszą brać udział w "konkursach". słabe miejsca
- 1 0
-
2022-05-18 09:49
Dziękujemy za fachową opinię. Już zmieniamy wyniki konkursu.
- 0 2
-
2022-05-18 10:07
To jest w miare normalna cena (1)
59pl za przystawke, główne i deser. W Gdańsku poziom gastronomiczny jest tragiczny. Wstyd mi za to miasto, po za ładną starówką, której ludzie z innych miast zazdroszczą, to na innych polach pełna porażka. Ceny z kosmosu, serwis byle jaki, a w wielu pseudo restauracjach wygląda to jak zemsta na turystach. Dodatkowo zero pubów czy dyskotek, bo starówka po 22giej jest jak sypialnia, zero życia nocnego.
- 5 4
-
2022-05-18 11:31
Gdzie jest starówka w Gdańsku? Chyba główne miasto...
- 4 0
-
2022-05-18 12:59
(1)
Jedna uwaga - mizerię, której wartość oceniam na około 5zł, sprzedają jako carpaccio z ogórków za .. 60 zł. Taki obraz restauratorów - nie dajcie się nabrać!
- 7 0
-
2022-05-19 04:26
Napisz koniecznie gdzie podaje sie taaaka mizerie. .
- 0 1
-
2022-05-22 13:13
McDonalds lepszy
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.