• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Kulinarna Świętojańska | VII edycja (12 opinii)

Miasto Gdynia zaprasza na VII edycję Kulinarnej Świętojańskiej - największego festiwalu street-food w Polsce Północnej. Podczas wydarzenia specjalnie wyselekcjonowania dania i zestawy specjalne stanowić będą efekt pracy szefów kuchni najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz zaprzyjaźnionych miejsc i wytwórców lokalnej żywności. Idea festiwalu podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście, jak i w Polsce - ul. Świętojańska.

Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej otwiera się na eksplorację, poszukiwania różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino. Z połączenia sił obu tych szefów kuchni, narodził się pomysł nowatorskiej debaty kulinarnej "Gdyński Modernizm Kulinarny", podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debatę poprowadzi Kamil Sadkowski - pomysłodawca Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również Malikę - szefową kuchni i właścicielkę restauracji Malika i Machina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego - szefa Kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Chlebik - szefa kuchni Pasta Miasta, Karola Mróz i Gustawa Tobiasza Burłuckiego - właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla.

Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci
prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz junior - dla najmłodszych, a prowadzeniem go zajmuje się partner wydarzenia, Saturn Fitness. Dla młodszych uczestników również zapewnimy ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych! Będzie można dowiedzieć się m.in. że cukier nie jedno ma imię i nie służy tylko do słodzenia napojów czy potraw oraz z jakich kolorów tak naprawdę składają się popularne cukierki oraz jak z "wyciągnąć" z papryki barwniki i związki nadające jej smak.



Opinie (12) 2 zablokowane

  • czy istnieje jakis miarodajny test, ktory by dowodzil, ze jedzenie bedzie pyszne? (3)

    atrakcje dla plebsu zapewniaja pyszne jedzenie werbalnie?

    • 20 22

    • wystarczy pomyslec logicznie...

      .. a nie wylewać z siebie niepotrzebne frustracje. skoro jakiś podmiot bedzie sie chciał pochwalić swoimi potrawami to będą dobrze przygotowane, doprawione itp itd. i na pewno pyszne dla zwolenników danego rodzaju jedzenia. z samej zasady. czy bedzie smakowało to juz tylko kwestia gustu czy wolisz polskie czy tajskie czy ostre czy łagodne. - ale na pewno bedzie pyszne dla kogos kto taki smak akurat preferuje. panie hrabio nie z plebsu

      • 14 3

    • napisz po polsku

      • 0 1

    • wszystko jest kwestią smaku

      jednemu będzie smakowało, drugiemu nie. ja się nie wybieram, bo ceny mordercze. ale smutne jest, że stawiasz się ponad innymi, nazywając kogoś plebsem

      • 6 0

  • no i super. w koncu czlowiek bedzie mial gdzie wydac pieniadze

    • 3 4

  • Największy festiwal na Północy...

    ...i największe zdzierstwo i łupienie wszyskich którzy wpadną w sieci...golenie leszczy największe w Polsce nie tylko na północy!

    • 7 4

  • ale będzie biba. same kraftowe jedzonko (1)

    • 5 2

    • "rzemieślnicze"!

      • 3 0

  • Jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych... (1)

    Chyba ktoś bazuje na informacjach z 2009 roku

    • 6 0

    • z 1989

      chyba

      • 0 0

  • Streetfood czy Foodtruck

    Miał kojarzyć się z niższymi cenami. Tymczasem ceny jak w lokalach gdzie można spokojnie usiąść przy stole i zjeść w spokoju.

    • 8 0

  • Live cooking

    W tym roku nie będzie live cooking? Dziwne...

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.